Erwin Koeman kiadta a jelszót: Nem szabad félnünk Tiranában

Vágólapra másolva!
2009.03.28. 08:05
Péntek délután két órakor megérkezett Tiranába a magyar válogatott. Erwin Koeman együttese rendkívül fontos mérkőzés előtt áll. Ha győzünk Albániában, okkal reménykedhetünk a világbajnoki selejtezőcsoportból való továbbjutásban, ha nem, akkor… A szövetségi kapitány mindenesetre bizakodva válaszolt a Nemzeti Sport kérdéseire.
Erwin Koeman bátor játékot vár csapatától
Fotó: Czagány Balázs
Erwin Koeman bátor játékot vár csapatától
Erwin Koeman bátor játékot vár csapatától
Fotó: Czagány Balázs
Erwin Koeman bátor játékot vár csapatától

–Szokott álmodni a futballról? Előfordul, hogy alvás közben újra stoplist húz, és gólokat lő, vagy már álmában is inkább a kispadról irányít?
–Ha a fociról álmodom, legtöbbször én is a pályán vagyok. Ilyenkor érzem, ahogy passzolok, ahogy kapura lövök, és ami érdekes, ilyenkor mindig a győztes csapatban vagyok. Persze nem csak a futballról szoktam álmodni…

–A kezdő tizenegyet már megálmodta?
–Amiatt ne aggódjon, már összeállt a fejemben.

–Akkor megkérdezem: Gyepes Gábor vagy Vaskó Tamás?

–Ismerhet már, pontosan tudhatja, hogy önök, újságírók csupán a mérkőzés előtt ismerik meg, hogy milyen csapatot küldök pályára. Az elmúlt napokban mindkettőjükről szereztem közelebbi benyomásokat, ezek alapján döntöttem el, hogy melyikük kezd szombat este.

–Azért, ha nem gond, tovább próbálkozom: Torghelle Sándor vagy Priskin Tamás?
–Torghelle Sándor. Ez nem is kérdés. Nincs okom kihagyni őt.

–Az elutazás előtt Budapesten úgy nyilatkozott, hogy nehezebb mérkőzésre számít, mint Stockholmban. Miért gondolja így?
–Azért, mert Svédországban igazából teher nélkül játszhattunk, ráadásul úgy, hogy tudtuk, lesz területünk futballozni. Tiranában nem így lesz. Arie Haan személyében remek edzője van az albánoknak, aki pontosan tudja, hogyan kell leszűkíteni a területet. Stockholmban az ellenfél hibájára vártunk, amelyekből gyors ellentámadásokat tudtunk vezetni, ezúttal viszont minden bizonnyal sokkal kevesebb területünk lesz futballozni. Fontos, hogy sokkal kevesebb labdát adjunk el, mint a korábbi meccseinken, ez ugyanis visszatérő problémánk. Az elmúlt napokban rengeteget gyakoroltuk az ilyen szituációkat, hogy mit kell tenni egy-egy kiszorított helyzetben, amikor gyorsan kell döntést hozni. Nincs idő gondolkodni. Szerencsére láttam előrelépést ebben is.

–Jobbak vagyunk az albánoknál?
–Huha, jó kérdés. Ha csupán a statisztikát és a két csapat világranglistán elfoglalt helyezését nézzük, igen. De aki egyszer is látott már futballmeccset, pontosan tudja, hogy ebben a sportágban nem mindig a jobbik csapat nyer. A portugál válogatott is egyértelműen erősebb az albánnál, mégsem tudta legyőzni.

–Támadásra rendezkedünk be vagy kontrákra?
–Mindenekelőtt nem szabad félnünk. Mentálisan erősek vagyunk, tisztában vagyunk képességeinkkel, ami persze nem azt jelenti, hogy fejjel rohanunk a falnak. Támadunk, de hátul tilos lesz feladni a biztonságot. Néha nyomást kell gyakorolnunk az albán válogatottra, előfordulhat viszont, hogy vissza kell húzódnunk a saját térfelünkre. Jó játékosaink vannak, akik támadásban sok zavart okozhatnak az ellenfél védelmében, ugyanakkor sokkal összeszedettebben kell felépítenünk a játékunkat, mint tettük az Izrael elleni mérkőzés második félidejében. Arie Haan együttese általában három belső középpályással játszik, a pálya ezen területére nekünk is nagyon oda kell majd figyelnünk. A legtöbb találkozó amúgy is a középpályán dől el.

AZ ERWIN KOEMANNAL KÉSZÜLT TELJES INTERJÚ MEGTALÁLHATÓ A SZOMBATI NEMZETI SPORTBAN!

AZ ALBÁN–MAGYAR TALÁLKOZÓT ÉLŐBEN KÖVETHETI A NEMZETI SPORT ONLINE-ON!

1. CSOPORT

Albánia–MAGYARORSZÁG
Tirana, 20.30 (tv: Sport1, élő)
Málta–Dánia
Ta’Qali, 20.00
Portugália–Svédország
Porto, 21.45

AZ ÁLLÁS
1. Dánia 3 2 1 6–2 7
2. MAGYARORSZÁG 4 2 1 1 4–2 7
3. Albánia 5 1 3 1 3–2 6
4. Portugália 4 1 2 1 6–3 5
5. Svédország 3 1 2 0 2–1 5
6. Málta 5 0 1 4 0–11 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik