Légiósok: „Gazdag Dániel a világ leggólerősebb középpályása”

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.02.28. 13:41
null
Gazdag Dániel a Columbus ellen 4–1-re megnyert idénynyitó után (Fotó: Getty Images)
„Gazdag Dániel a világ leggólerősebb középpályása. Megállás nélkül lövi a gólokat” – így fordítható a Goal olasz nyelvű kiadása keddi cikkének Twitter-posztszövege. De miről is van szó?

 

„Nincs még egy olyan középpályás, mint Gazdag Dániel: tizenkilenc gól a legutóbbi tizenkilenc bajnoki mérkőzésén” – így kezdődik a cikk, amelynek aktualitását a Philadelphia Union magyar légiósának hétvégi remek, kétgólos MLS-rajtja adta.

A cikkíró szenzációsnak, a világon pillanatnyilag egyedülállónak minősíti, hogy az ő posztján – a 4–3–1–2-es formációban támadó középpályásként – játszva valaki mérkőzésenkénti egygólos átlagot produkáljon (a széria tavaly július óta él). A megoldás nyilvánvalóan az, hogy aki a taktika szempontjából középpályás, a philadelphiai gyakorlat szerint gyakorta találhatja magát jó néhány méterrel előrébb is…

A cikk emlékeztet arra is, hogy Gazdag az előző MLS-idényben (alapszakasz és rájátszás együtt) 24 gólt szerzett, csak néggyel kevesebbet, mint a Union két legeredményesebb támadója, az argentin Julián Carranza és a dán Mikael Uhre együttvéve. „Mostanában már tízes mezben játszik, ami jár is a világ pillanatnyilag legeredményesebb középpályásának” – von konklúziót a cikkíró.

Ami a 10-es mezt illeti, megörökléséről Gazdag Dániel januárban, a szerződéshosszabbítása alkalmából készített interjúban a következőket mondta a Nemzeti Sportnak. Hogyan lett a hatos mezből tízes? – hangzott a kérdés.

„Látja, ezt talán még nagyobb elismerésnek tartom, mint a megemelt juttatást – válaszolta a válogatott légiós. – A története annyi, hogy az előző idény közepén az éppen Philadelphiában járó menedzserem, Dusan Vasziljevics arról beszélgetett a sportigazgatónkkal, ­Ernst Tannerrel, hogy adott esetben mezszámot válthatnék. Akkor nyolc gólnál jártam, Ernst Tanner azt mondta, ha eljutok tízig, viselhetném a tízest. A következő két fordulóban rúgtam kettőt… Szóba is került, hogy menet közben hatosról tízesre váltok, de a liga nem engedte, most viszont volt rá lehetőség – óriási megtiszteltetés, hogy immár abban játszhatok.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik