„Zoli bácsi miatt lőttem gólt!” – az akadémia, ahol még a szülőket is képzik!

Kántor BarnabásKántor Barnabás
Vágólapra másolva!
2016.11.17. 13:16
null
Az újpesti szakmai munka négy pillére – elsősorban a képzésre koncentráltunk
A napokban már jelentkeztünk egy írással Újpestről, bemutattuk, milyen beruházások készülnek a stadionépítés hátterében. Emellett azonban volt még egy újdonság a közelmúltban, amivel kapcsolatban érdeklődtünk a IV. kerületben. Az Újpesti Torna Egylet (UTE) labdarúgó-akadémiájánál szakosztályigazgató-váltás történt, Trakperger Árpád helyét Sontra Tamás vette át. Az UTE szakmai munkájáról Fórián Zsolt szakmai igazgató beszélt nekünk, aki elmondta, miért fontos, hogy mentáltrénerekkel dolgozzanak a gyerekek, valamint elárulta, miért képzik a szülőket is.
A SZAKMAI MUNKA NÉGY ALAPPILLÉRE


Fórián Zsolt másfél éve a szakmai igazgatója az újpesti labdarúgó-akadémiának. Az általa vezetett szakmai munkának négy alappillére van: kiválasztás, infrastruktúra, versenyeztetés, képzés.

A kiválasztásnál az UTE-nél főleg a régióból érkező játékosokra építenek (erről bővebben később olvashat), de természetesen szeretnének fejlődni ezen a területen is. A kitűzött cél az, hogy Újpesten és környékén egyetlen tehetség se vesszen el.

FÓRIÁN ZSOLT

Születési dátum: 1979. 08. 25.
Játékosmúlt:
debreceni nevelés, be is mutatkozott a DVSC-ben, de többnyire másodosztályú csapatokban játszott (Békéscsaba, Nyíregyháza, Bőcs, Hajdúszoboszló), és 26 évesen abbahagyta a profi labdarúgást, hogy edzői karrierjére koncentráljon.
Végzettség:
testnevelés szakos tanító, UEFA Pro-licences edző
Szakmai múlt:
a Debreceni Olasz Focisuli utánpótlás-vezetőedzőjeként kezdett 2006-ban, négy évvel később Hajdúböszörményben az NB II-es csapat vezetőedzője lett, majd visszatért a DVSC-hez, ahol előbb az utánpótlásban dolgozott, majd a DVSC-DEAC vezetőedzője lett az NB II-ben, mielőtt a Loki focisuli utánpótlás szakmai vezetőjének nevezték ki. 2014-től a Győri ETO utánpótlás szakmai igazgatója lett, 2015-től az UTE Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatója.

Az infrastruktúra fejlesztésével korábbi cikkünkben bővebben foglalkoztunk, az UTE a második auditon 64 százalékot kapott a Double Pass belga tanácsadó cégtől, de ha megvalósulnak az említett beruházások, a legjobbak közé kerülhetnek a lila-fehérek.

A versenyeztetés tekintetében az UTE-s játékosok az első és a másodosztályú bajnokságokban pallérozódhatnak. Az U14-es és az U15-ös korosztály a 16 csapatos első osztályú bajnokságban játszik hétről hétre, míg a három legidősebb korosztály (U19, U17, U16) a másodosztályban szerepel.

Bár az előző szezonban az UTE U19-es és U17-es csapata is megnyerte a saját csoportjában a másodosztályú bajnokságot, az erre az idényre átszervezett bajnoki rendszer miatt (az előző öt év eredményei alapján nyolc együttes indulhatott a kiemelt bajnokságban) ismét ebben a ligában indulhatnak a felső korosztályok. Fórián Zsolt szerint azonban ez nem feltétlenül probléma.

„A játékosnevelés szempontjából szakmailag nem érzem nagy problémának, hogy a felsőbb korosztályok a másodosztályban szerepelnek, hiszen ez a bajnokság is erős és színvonalas, ami a fejlődést szolgálja – mondta Fórián Zsolt a Nemzeti Sport Online-nak. – Az UTE presztízséből azonban adódik, hogy a legjobbak között kell lennünk, azért dolgozunk, hogy két-három éven belül a kiemelt akadémiák közé kerüljünk, de most látjuk ennek a helyzetnek is a pozitívumait. Ebben a ligában több játékost tudunk szerepeltetni, mintha az élvonalban játszanánk.”

A Fórián Zsolt vezette akadémiánál hisznek benne, hogy már a gyerekeknél is érdemes alkalmazni mentáltrénereket
A Fórián Zsolt vezette akadémiánál hisznek benne, hogy már a gyerekeknél is érdemes alkalmazni mentáltrénereket

A KÉPZÉS FONTOSSÁGA: MENTÁLTRÉNEREKKEL, A SZAKTERÜLETEK LEGJOBBJAIVAL

„Sikerült olyan szakembereket idehívni, akik elkötelezettek, ambiciózusak – véli Fórián.Fokozatosan fejlődő szakmai programot tudunk vinni, nem vagyunk a végén, de jó úton járunk. Olyan emberekkel tudunk együtt dolgozni, akik nyitottak az újra, a folyamatos fejlődésre. Könnyű helyzetben vagyok, mert öröm minden nap bejönni.”

„Minden feladatkörben specialisták dolgoznak, ezért van sportpszichológusunk, mentáltrénerünk, rehabilitációs trénerünk, orvosunk, masszőrünk, olyan edzőink, akik TF-et végeztek és UEFA-licencük van. Mindenhol olyan embereket igyekszünk alkalmazni, akik a szakmájuk legjobbjai közé tartoznak.”

„ZOLI BÁCSI MIATT LŐTTEM GÓLT!”

„Nagyon szeretik a játékosok a közös munkát a mentáltrénerekkel! – mondta Käfer Zsombor, az U15-ös játékosok edzője az NSO-nak. – Az egyikük például odajött hozzám a meccs után, és nagy örömmel mesélte, hogy az egyik helyzeténél azért tudott jó döntést hozni és gólt lőni, mert megfogadta Zoli bácsi (Kabarcz Zoltán mentáltréner – a szerk.) tanácsát, és higgadt maradt. Régebben, ha a bíró sokat fújt ellene, kizökkent a játékból. Most azt a tanácsot kapta, hogy ilyenkor forduljon el, fogadja el a döntést. Azóta nem kap sárga lapot azért, mert törleszt vagy visszabeszél, és sokkal eredményesebbé vált a játéka.”

„Nagy stábunk van, nagyon figyelünk a játékosfejlesztésre, a célunk, hogy az első csapatnak, illetve a magyar labdarúgásnak neveljünk futballistákat. A korosztályokat három szekcióra osztottuk, ezeket egy-egy szakember fogja össze rendszeres egyeztetésekkel, szakmai napokkal.”

Az edzők egyéves periodizáció szerint dolgoznak, amelyen belül kéthetes mikrociklusok határozzák meg, hogy az adott korosztályban milyen képességeket, készségeket kell fejleszteniük Ezek alapján kell kidolgozniuk a heti és a napi edzésvázlatot. Az UTE-nél úgy látják, van haszna annak, ha már a gyerekeknél is foglalkoznak a mentális fejlesztéssel, erről több pozitív tapasztalatuk is van (az egyik a keretes írásunkban olvasható).

„Két mentáltrénerrel dolgozunk. Ez a kifejezés elsőre sokszor ijesztőnek hangzik, de ők nem a beteg gyerekekkel foglalkoznak, hanem az a céljuk, hogy mindenkiből kihozzák a maximumot. Nemcsak a játékosokat, az edzőket is segítik. Minden trénerünk fel van mérve, naponta foglalkoznak egyéni szinten velük.”

„Hogy miért tartjuk fontosnak az alkalmazásukat? A versenysportra fel kell készíteni a játékosokat.

Minden játékost más kulcs nyit ki.

Van, aki enyhén kudarckerülő, vagy esetleg segíteni kell az önbizalmán.”

Érdekes, hogy mindez összecseng azzal, amit nemrég Bajner Bálint nyilatkozott a Nemzeti Sport Online-nak, a csatár a saját képzésére visszagondolva éppen a megfelelő mentális felkészítést hiányolta itthon.*

„A fiatal játékosok stresszkezelése, kudarc-, illetve sikerfeldolgozása nem olyan tényező, ami segítség nélkül hibátlanul menne nekik. Így viszont könnyebben tudják feldolgozni azt, ami velük történik – folytatja az újpesti szakember. – Az újonnan érkezőket is csak akkor igazoljuk át, ha a mentáltrénerek szerint megfelelőek.”

„Mindenkinek felmérik a személyiségtípusát. Az edzővel megbeszéljük, hogy milyen a játékos. Van, akinek ha rosszat szólsz, rosszul viseli, másnak határozottabban kell szólni, hogy átlépjük az ingerküszöbét és motiváljuk. Itt objektív mérésekről beszélünk, amelyek sokat segítenek.”

A szülők akadémiáján Kalamár Hajnalka és Kabarcz Zoltán tartja az előadásokat
A szülők akadémiáján Kalamár Hajnalka és Kabarcz Zoltán tartja az előadásokat

CSOPORTOS FOGLALKOZÁSOK: A SZÜLŐK AKADÉMIÁJA

„Vannak csoportos foglalkozások is, amelyeken megtapasztalják a gyerekek, hogy kell egymást segíteniük. Az egyéni és csapatfejlesztés mellett csapatrészfejlesztés is van, amikor öt-hatfős alkalmakat tartunk.”

„Sőt, van, amikor a szülőkkel beszélnek, vagy előadást tartanak nekik »Szülők akadémiája« címen. Itt megtudhatják, hogyan tudják leginkább segíteni szülőként a játékosok fejlődését. Aki versenyszerűen sportol, más beállítottságú, mint a többi gyerek.”

A „Szülők akadémiája” témái
A „Szülők akadémiája” témái

„Az edzők is sokat beszélnek a szülőkkel – főleg a kisebb korosztályokban –, elmondják nekik, hogy mivel tudják segíteni a gyerekeket. Nem azzal, hogy kétféle információt kap a pálya széléről – az egyiket a szülőtől, a másikat az edzőtől. Ez a kommunikáció a klub feladata. A szülő magától nem tudja, hogy mivel segíti leginkább a gyerekét. A »Szülők akadémiája« alkalom azért is jó, mert

a szülők nem az edzőkre öntik a panaszaikat,

hanem megértik például, hogy miért B-csapatos a gyerekük, mert az előadások során előjönnek olyan tényezők, mint biológiai, mentális fejlettség. Jobban megértik, ki mikor érik be” – összegezte az előnyöket Sontra Tamás, az új szakosztály-igazgató.

Sontra Tamás évek óta az UTE utánpótlásáért dolgozik, új pozícióba került (Fotók: utelabdarugas.hu)
Sontra Tamás évek óta az UTE utánpótlásáért dolgozik, új pozícióba került (Fotók: utelabdarugas.hu)

RÉGI KÉRDÉSEKRE ÚJ VÁLASZOKAT – A SZAKOSZTÁLYIGAZGATÓ-VÁLTÁSRÓL

„A váltás első számú oka az, hogy úgy gondoljuk, a magyar valóságot nem úgy lehet meghaladni, hogy régóta futballban szocializálódott emberekkel akarunk újat alkotni, hanem a tapasztalatokat merész, fiatalos gondolkodással kell ötvözni, ahogy azt egy számunkra pozitív példa, Dárdai Pál teszi – kezdte indoklását Tahon Róbert, aki 2010 óta az önkormányzat által delegált elnökségi tag az UTE-nél. – A futball 1986 óta ugyanazokra a kérdésekre mindig ugyanazt a választ adta, és utána várta a más eredményt. Ez nem így működik.”

SONTRA TAMÁS

Születési dátum: 1987. 02. 15.
Végzettség: TE, testnevelő tanár (MA), jelenleg sportmenedzserképzést végez és viselkedéselemzést tanul.
Szakmai múlt: 2011 óta mozgáskészség-fejlesztéssel foglalkozik a Bozsik Grassroots óvodai program keretében. Öt éve dolgozik az UTE-nél, kezdetben edző volt, majd utánpótlás-koordinátor lett, mielőtt kinevezték szakosztály-igazgatónak.

„Az egyik része a változtatásnak az, hogy fiatalos struktúrával szeretne építkezni az UTE labdarúgó-akadémia, úgy, hogy a tapasztalatot is értékelje és megfelelő helyen kezelje. Olyan embert kerestünk, aki új gondolkodást hoz, azt az új generációt képviseli, aki a futballkultúrát már nem a régi viszonyok között tanulta meg, és utána azt próbálja átadni, hanem látta a nyugat-európai modelleket, és ez alapján szocializálódott. Reményeink szerint ebből sikerülhet új eredményre jutni.”

Sontra Tamás ennek szellemében kezdte meg a közös munkát Fórián Zsolt szakmai igazgatóval, aki Tahon Róbert elmondása szerint az egyik legjobb eredménnyel rendelkező utánpótlás-nevelő edző.

Mint fentebb említettük, a többi akadémiától egy kicsit eltérő rendszerben dolgoznak, ugyanis elsődlegesen nem a játékosok vásárlása a céljuk, hanem a nevelés.

„A miénk nem olyan akadémia, amelyik kicsemegézi a legjobb játékosokat az ország különböző területeiről, és abból építkezik – folytatta Tahon Róbert. – Az is egy koncepció, elfogadható és működőképes, de mi arra a tömegbázisra építünk, amely Újpesten és az észak-pesti régióban van. Nem kell vásárolnunk játékost – ez nem azt jelenti, hogy nem is veszünk –, hanem a labdarúgók Újpestről és az észak-pesti bázisból érkeznek, ami az egyik legnagyobb az országban.”

MINÉL ELŐBB AZ NB I-BE!

Az UTE célja az, hogy az újpesti labdarúgás számára neveljen olyan játékosokat, akiket minél előbb be lehet vetni NB I-es szinten, de aki nem marad a IV. kerületben, annak sem szeretnék elengedni a kezét, igyekeznek segíteni, hogy máshol is sikeresek legyenek. A Double Pass értékelése alapján a csapatfejlesztésben, a személyzet és az infrastruktúra mellett a produktivitásban volt kiemelkedő az UTE.

Az Újpest FC-nél kapott profi szerződést többek között Banai Dávid, Bauer Péter, Gere Zoltán vagy Gubacsi Zoltán. Más klubokban is van UTE-nevelésű játékos, mint például a csapatnál tíz évet eltöltő, most Gyirmóton játszó Sallói Dániel, a debreceni Koval Viktor vagy az NB I éllovasánál, a Vasasnál szereplő Kleisz Márk és Murka Benedek.

*A szülőknek szóló szabályok tábláját az index.hu-n láttuk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik