Varga Rolandé a forduló gólja; a PAFC-támadó 26 hónap után volt ismét eredményes

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2021.02.05. 10:12
null
Varga Roland (11) ragyogóan teljesít az MTK-ban: három meccsen 259 percet töltött a pályán, két-két gól és gólpassz a mérlege (Fotó: Török Attila)
Íme, a labdarúgó NB I 19. fordulójának legemlékezetesebb jelentei és teljesítményei!

 

„JÓL ÉRZEM MAGAM” – A FORDULÓ TELJESÍTMÉNYE

Varga Roland ismét főszerepet játszott az MTK Budapestben, a Ferencváros elhagyása után rögtön húzóember lett új csapatában.

Három bajnoki, két gól, két gólpassz – Varga Roland igazolta, miért volt jó döntés az MTK Budapest részéről, amikor megszerezte.

A Bajnokok Ligája-csoportkörbe jutott Ferencvárosban egyre kevesebb szerep jutott neki, így a téli átigazolás nem volt meglepő. A 19-szeres válogatott szélső hat teljes esztendőn át (2015 januárjától 2020 végéig) volt a Fradi tagja. A klubváltást követően, immár az MTK játékosaként Budafokon és Kisvárdán egyaránt gólt szerzett, mindkét meccsen gólpasszt is adott.

Találó megfogalmazás: ha élvezi a bizalmat, élvezi a játékot is.

„Jól érzem magam      – mondta lapunknak a 31 éves támadó, és amilyen tömör, olyan kifejező az értékelés – ez lehet a sikeres szereplés kulcsa.      –           Hogy mi kell ehhez? Nyilvánvalóan az, hogy játsszak, hogy minél többet pályán legyek, és erre most nem lehet panaszom. Érzem a bizalmat, és mert van bennem motiváció, természetes, hogy ezt jó, eredményes játékkal próbálom meghálálni.”

Mintha ezer éve együtt játszanának: a lövőhelyzetbe kerülő Varga Roland nem gólt akar lőni, hanem az üres kapu elé érkező Schön Szabolcs elé tálal.

Nem mindenkire jellemző önzetlenséggel.

„Jött a védő, megtoltam a labdát, de láttam középen Szabolcsot érkezni      – idézte fel az esetet a szélső.      –           A győzelem a fontos, nekem a gólpassz ugyanazt az érzést adja, mintha a kapuba találnék. Így volt biztos a gól, ha én akarom berúgni, esetleg elakad a labda a kivetődő kapusban – mindegy, ki lövi be. Aztán nekem is sikerült betalálnom. Bár nem vagyok nagyon régen itt, azt már észrevettem, ha Sebastián Herrera előtt van egy kis terület, nagyon jól ad be balról, azért is indultam el a rövid sarok felé, hogy megelőzzem a védőket – a beadás most is remek volt, az kellett a gólhoz.”

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

Varga Roland azt mondja, kissé szokatlan, hogy nála tíz évvel fiatalabbak is ülnek mellette az öltözőben, szaladnak az évek, de nem bánja, mert jó közösségbe került.

„Természetesen néztem a szerda esti Újpest−Ferencváros mérkőzést, és örültem a barátaim sikerének           – folytatta. –           És mert a lila-fehérekkel játszunk a hétvégén, a saját feladatomra is figyeltem, néztem, mire számíthatunk az újpestiektől. Pénteken videózunk, elemzünk, akkor már a hétvégi meccs lesz a fontos.”

SOMOGYI ZSOLT

MEGBIRKÓZTAK A TANKOKKAL – A FORDULÓ GÁTSZAKADÁSA

Megszakadt a Budafoki MTE tizenegy meccses nyeretlenségi sorozata, Póser Dániel már a vezetés megszerzésekor érezte, legyőzik a ZTE-t.     

Százegy nap hosszú idő, márpedig csaknem három és fél hónap telt el a Budafoki MTE legutóbbi két győzelme között – érdekesség, hogy október 25. után ezúttal is a ZTE FC-t múlta felül 3–1-re Csizmadia Csaba együttese. A játékosok az öltözőben is megünnepelték az oly régóta várt három pontot, a vezetőedző okkal lehetett büszke labdarúgóira.

Póser Dániel jószerével korlátlan úr volt a kapuja előtt (Fotó: Árvai Károly)
Póser Dániel jószerével korlátlan úr volt a kapuja előtt (Fotó: Árvai Károly)

„Meg kell hagyni, kicsit elszoktunk már a győzelmektől, de nem görcsöltünk, felszabadultan játszottunk                – mondta lapunknak Póser Dániel, a BMTE 31 éves kapusa.      – Az eddigi mérkőzéseinken egy-két kivételtől eltekintve kevés hiányzott a jobb eredmény eléréséhez. A diósgyőri pontszerzés hozott fordulópontot, az utolsó percben jött pontmentéssel átszakadt bennünk egy gát. Magabiztosabbak lettünk, a Zalaegerszeg ellen pedig megmutattuk, bárki ellen lehet keresnivalónk. Talán meglepő, de amikor megszereztük a vezetést, éreztem,           ezt a meccset megnyerjük. Szervezettek voltunk, okosan, higgadtan játszottunk, nem láttam a csapaton az előző hetekben jellemző kapkodást. Arra készültünk, hogy a zalaiak nagy erővel támadnak, s a széleken igyekeznek           megbontani minket, a védőink mögé próbálják belőni a labdát, ám azt is tudtuk, hogy ezáltal nagy területek szabadulnak fel, amelyeket be kellett játszanunk. Így is történt, és az elképzeléseinket megvalósítva győztünk.”

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

Bár a siker a csapat érdeme, a kapus kimondottan sokat tett a győzelemért, az első félidőben hatszor védett, és a fordulás után is volt néhány hárítása.

„Ki kell segítenünk egymást a szorult helyzetekben, ezért vagyunk csapat      – folytatta.      – A védők is jó munkát végeztek, sokat blokkoltak, szereltek. Örömmel tölt el egy ilyen jó mérkőzés, de sajnálom, hogy nem hoztuk le kapott gól nélkül. Hozzáteszem, nehéz feladatunk volt védekezésben, a ZTE öt támadót cserélt a második félidőben, játékosai úgy jöttek ránk, mint a tankok, de így is nyertünk. A mérkőzés rávilágított arra, hogy jó játékosokból áll a keretünk, s meg tudjuk valósítani, amit eltervezünk, úgyhogy vasárnap a győzelem reményében utazunk Paksra.”   

B. O. L.

HUSZONHAT HÓNAPOS TEHER – A FORDULÓ MEGKÖNNYEBBÜLÉSE

Kiss Tamás (Fotó: Dömötör Csaba)
Kiss Tamás (Fotó: Dömötör Csaba)

Hornyák Zsolt vezetőedző pedagógiai érzéke is kellett a Puskás Akadémiát erősítő Kiss Tamás formába lendüléséhez.

Hatalmas lelki tehertől szabadult meg szerda este Kiss Tamás, a Puskás Akadémia húszéves csatára, miután 26 hónap elteltével szerzett ismét gólt az élvonalban, nem mellesleg remek játékkal járult hozzá a Diósgyőr 2–0-s legyőzéséhez.

„Emlékszem, ezt megelőzően a tizennyolcadik születésnapomon rúgtam gólt      – mondta lapunknak a felcsútiak legjobbja.      – A sors fintora, hogy nevelőegyesületem, a Haladás ellen voltam akkor eredményes, amelyben annak idején az első NB I-es meccset játszhattam. Nem hittem volna, hogy több mint két évet kell várnom az újabb gólörömre.”

Gyötrelmes időszakot zárt le az utánpótlás-válogatott futballista és csapata, hiszen a jó bajnoki rajt után mélyrepülés következett. Három győzelmet hét vereség követett, egyesek már edzőváltást vizionáltak Felcsúton, sőt maga Hornyák Zsolt is elbizonytalanodott, s bár mindent elkövetett, hogy rendet teremtsen a pályán és az öltözőben, megfordult a fejében a lemondás gondolata. Aztán pedagógiai fegyverként drasztikus eszközhöz folyamodott, a fiaként szeretett Kiss Tamást a ZTE elleni meccsen már a 26. percben lehívta a pályáról, és jól leteremtette.

„Valóban a fejemre koppintott             
   – ismerte el a csatár.      – Ám ez tényleg atyai figyelmeztetés volt, s lám, hatott, hiszen ráébresztett engem és a csapattársaimat arra, hogy összefogás és egység nélkül nem lehetünk sikeresek, meg kell dolgozni az eredményekért. Látható, újra jó formában futballozunk, nincsenek sértődések, a csapat érdekeit szem előtt tartva valamennyien megpróbáljuk a legtöbbet kihozni magunkból, ez megmutatkozott a DVTK ellen is. A keret alkalmas jelentős célok elérésére, a mester pedig jól motivál bennünket. Az újabb sikert csapatként értük el, s ha így lesz vasárnap Zalaegerszegen is, ismét három pontnak örülhetünk.”          

V. GY.

KIFELÉ A GÖDÖRBŐL – A FORDULÓ PONTMENTÉSE

Nehéz időszakot tudhat maga mögött Balogh Norbert, ám reméli, a Paks ellen szerzett góljával ismét jó útra lépett.

Csalódott kispesti játékosok hagyták el a pályát a Paks elleni 1–1-es döntetlen után szerda este. Hiába játszott fél órát emberelőnyben a Honvéd, nem tudta megszerezni a három pontot érő második gólt.

„Csalódottak vagyunk, hogy nem tudtuk megnyerni a meccset, ez a három pont fontos lett volna      – mondta lapunknak a kispesti gólszerző, Balogh Norbert.      – A múlt héten bravúrral nyertünk Fehérváron, a Paks elleni meccsre is úgy készültünk, hogy otthon tartjuk a három pontot, ám nem sikerült. Örülök a gólomnak, ám a győzelemnek jobban örültem volna, sajnos a támadásoknál az utolsó passzokba rendre hiba csúszott. A hétvégén Mezőkövesdre utazunk, az önbizalmunkkal nincs probléma, győzni akarunk.”

Balogh Norbert nagyszerűen játszott a paksiak ellen (Fotó: Földi Imre)
Balogh Norbert nagyszerűen játszott a paksiak ellen (Fotó: Földi Imre)

A Budapest Honvéd csupán három ponttal előzi meg a már kieső helyen álló Újpestet, ám a 24 esztendős támadó szerint biztosan feljebb mászik a tabellán a csapat.

„Egyáltalán nem foglalkozunk az állással, van még hátra tizennégy forduló, biztos vagyok benne, hogy a tabella első felében végzünk. Minőségi játékosok vannak a keretben, sajnos eddig nem jött ki a lépés, de azon vagyunk, hogy egyre jobbak legyünk. Jól tudjuk, a Honvédnak nem a mostani pozíció a valós helye.”

Elég önkritikusan nyilatkozott a meccs után, hiába szerzett már hat gólt az idényben, nincs megelégedve a saját játékával.

„Egyáltalán nem voltam magammal megelégedve az elmúlt meccseken, hullámvölgybe kerültem. Magamba kellett néznem, és tudtam, hogy előbb-utóbb jön a gól, ami segít lendületbe jönnöm. A Fehérvár elleni győztes meccs után muszáj volt önszorgalomból pluszmunkát végeznem, mert tudtam, csak így tudok előrelépni. A ZTE és a Fehérvár ellen mentem előre becsülettel, de egyszerűen nem éreztem magam élesnek. Nem volt helyzetem, nem volt kapura lövésem, ami elszomorított. Remélem, a Paks elleni egyenlítő gólommal a rossz időszakot lezártam, bízom benne, hogy a hétvégén a Mezőkövesd ellen ismét betalálok. A válogatottság? Nagyon boldog lennék, ha a következő összetartásra meghívna a szövetségi kapitány, megteszek minden tőlem telhetőt, meglátjuk, mire lesz elég.”          

J. Á.

ÖNBIZALOMTÓL DUZZADVA – A FORDULÓ RANGADÓJA

Isael (Fotó: Török Attila)
Isael (Fotó: Török Attila)

A ferencvárosiak támadója, Isael fontos gólt szerzett az Újpest elleni derbin, de már a vasárnapi, Mol Fehérvár elleni összecsapásra készül.

Derbihez méltatlanul egyoldalú volt az Újpest–Ferencváros bajnoki (0–4), az éllovas zöld-fehérek egyértelművé tették, melyik a jobb és erősebb csapat. A vendégek első gólját Isael jegyezte, aki lapunktól hetes osztályzatot kapott, s elnyerte a mérkőzés legjobbja címet.

„Ha gólt szerzek, és a csapat nyer, elégedett vagyok, a derbin pedig mindig fontos a győzelem               
 – mondta Isael, a ferencvárosiak 32 éves brazil támadója a klub hivatalos honlapjának. –      Az első gól mindig sorsdöntő, hiszen önbizalmat ad a csapatnak, ezért örülök, hogy én szereztem, de a legfontosabb, hogy nyertünk.”

A labdarúgó kitért arra is, milyen érzés volt üres lelátók előtt pályára lépni a rangadón.

„Továbbra is furcsa üres stadionban játszani, hiszen a szurkolóink rendre kiváló atmoszférát teremtenek. Szerhij Rebrov vezetőedző a mérkőzés előtt ki is emelte, nagyon kell koncentrálnunk, és a megszokottnál is keményebben kell hajtanunk, mert a derbin mindig nyerni kell! Ez sikerült, így még inkább várjuk a Fehérvár elleni rangadót. Harcolunk a bajnoki címért, nem is lehet más célunk a hétvégén sem, mint a győzelem megszerzése.”

A FORDULÓ KÉPE – Így fejelt a saját kapujába Junior Tallo a Fradi elleni derbin (Fotó: Török Attila)
A FORDULÓ KÉPE – Így fejelt a saját kapujába Junior Tallo a Fradi elleni derbin (Fotó: Török Attila)

A mérkőzés vasárnap 18.30-kor kezdődik, s ha a hazaiak három pontot szereznek, tizenhat (!) pont előnyre tesznek szert a fehérváriakkal szemben – eddig sem volt igazán kérdéses, melyik csapat nyeri meg a bajnokságot, de Fradi-győzelem esetén végleg eldőlne a csata. Pedig még csak február elejét írjuk.     

CS. A.

NB I, 2020–2021, 19. FORDULÓ

HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
FEBRUÁR 2., KEDD
Kisvárda–MTK 0–2Kisvárda,Várkerti StadionKáprály Mihály
Mol Fehérvár–Mezőkövesd 0–0Székesfehérvár,Mol Aréna SóstóErdős József
FEBRUÁR 3., SZERDA
Puskás Akadémia–Diósgyőri VTK 2–0
Felcsút,Pancho ArénaZierkelbach Péter
Budapest Honvéd–Paks 1–1Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionAntal Péter
Budafok–ZTE 3–1Budapest, Budafoki MTE SporttelepAndó-Szabó Sándor
Újpest–Ferencváros 0–4
Budapest,Szusza Ferenc Stadion
Iványi Zoltán
Az összes mérkőzés zárt kapus.
Az NB I állása és a góllövőlista itt!
NB I, 2020–2021, 20. FORDULÓ

HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
FEBRUÁR 6., SZOMBAT
14.45: DVTK–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
Miskolc, DVTK Stadion
17.00: Mezőkövesd–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)Mezőkövesd, Városi Stadion
19.30: MTK–Újpest (Tv: M4 Sport)Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
FEBRUÁR 7., VASÁRNAP
14.10: Paks–Budafok (Tv: M4 Sport+)Paks, Paksi FC Stadion
16.15: ZTE–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport+)Zalaegerszeg, ZTE Aréna
18.30: Ferencváros–Mol Fehérvár (Tv: M4 Sport+)Budapest, Groupama Aréna
Az összes mérkőzés zárt kapus.
Az NB I állása és a góllövőlista itt!
AZ NB I ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC 19 14 4 1 40–10 +30 46
2. Mol Fehérvár 19 9 6 4 42–21 +21 33
3. Puskás Akadémia 19 9 3 7 24–25 –1 30
4. MTK Budapest 19 8 5 6 28–24 +4 29
5. Kisvárda 19 7 7 5 20–22 –2 28
6. Paksi FC 19 7 5 7 36–36 0 26
7. Mezőkövesd 19 7 4 8 19–24 –5 25
8. Zalaegerszegi TE 19 6 4 9 35–37 –2 22
9. Budapest Honvéd 19 5 7 7 29–27 +2 22
10. Budafoki MTE 19 5 5 9 23–33 –10 20
11. Újpest FC 19 5 4 10 22–44 –22 19
12. Diósgyőri VTK 19 4 2 13 21–36 –15 14
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik