T. I. 2020.03.21 15:19 Frissítve: 2020.03.21 15:41

Újpest: az utolsó műfűszál is a helyén – befejezték a pályát

A héten befejeződtek a műfűbetűzési munkálatok a Szusza Ferenc Stadionban, már csak az ilyenkor szokásos átadás-átvételi, engedélyeztetési folyamatok hiányoznak ahhoz, hogy kijelenthető legyen, az Újpest hazatérhet az NB I-es bajnokság folytatásakor.

Befejezték az Újpest-pályát (Fotó: Földi Imre, archív)

 

„A műfűbetűzéssel hétfőn végeztek, ezt követően a felületkiegyenlítés is megtörtént, így kész a projekt” – árulta el a Nemzeti Sport Online megkeresésére Kárpáti Gábor, az új hibridpályát kivitelező Garden Group ügyvezetője.

Az elmúlt napokban több fórumon is szóba került a kérdés, vajon a koronavírus-járvány terjedésének lassítására irányuló korlátozások miatt az ütemterveknek megfelelően halad-e a munka, ám a szabadtéri építkezésekhez hasonlóan plusz óvintézkedések mellett végigmehetett a műfűbetűzés.

Mindez azt jelenti, hogyha a pálya megkapja a szükséges engedélyeket a Magyar Labdarúgó-szövetségtől, úgy a koronavírus-járvány lecsengését követően, amint folytatódik az NB I-es bajnokság, már valóban saját stadionjában, a Megyeri úton készülhet hazai mérkőzéseire a lila-fehér együttes.

A Nemzeti Sport Online stábja bő egy héttel ezelőtt – még az óvintézkedések meghozatala előtt – járt a Szusza Ferenc Stadionban. Kárpáti akkor úgy fogalmazott, a technológia, amellyel az Újpest új pályája készült a Premier League-ben is megállná a helyét.

Az Újpest eredetileg a 2018–2019-es idény végén köszönt el a Szusza-stadiontól, ahol az élvonalbeli pályák számára kötelező pályafűtés kiépítését összekötötték egy teljes gyepszőnyeg- és talajcserével. A korábbi gyepet egy hibridpálya váltotta fel, melynek 98-99 százaléka élő fű, ugyanakkor bő egy százalékát, mintegy 20 millió műanyagszál teszi ki.


A Szusza Ferenc Stadion alkalmatlan az NB I-re, az FTC-t sem fogadhatja ott az Újpest
Műfű nélkül nem megy?! Ez történt a Megyeri úti pályával
Aláírtak – Budapesttől több mint 200 kilométerre lesznek „otthon” a lila-fehérek
Akár Premier League-meccset is játszhatnának az új újpesti gyepen

Ezen műfűszálak befűzése nem készült el február elejére, amikor az Újpest megpróbálkozott a hazatéréssel, majd a Mol Fehérvár elleni bajnokin tapasztaltak után (a pályából nagy csomókban szakadt ki a friss gyep) az MLSZ visszavonta a felújított stadion engedélyeit.

Az Újpest emiatt újabb mérkőzésekre kényszerült albérletbe, ám az őszi bajnokijai helyszínére, az Illovszky Rudolf Stadionba nem térhetett vissza. A Fehérvár elleni Magyar Kupa-mérkőzést Szegeden, a Puskás Akadémia és a Paks elleni bajnokikat Zalaegerszegen, Budapesttől mindannyiszor jó 200 kilométeres távolságban kényszerült megrendezni. A negyedik érintett hazai meccset, a Ferencváros elleni derbit elhalasztották.

A tervek arról szóltak, hogy az április 4-ére kiírt, Budapest Honvéd elleni fővárosi presztízsmérkőzésen próbálhatják majd ki élesben is az immáron műfűvel megerősített játékteret, míg az FTC elleni meccset április 21-én pótolhatják majd. Mindez a koronavírus-járvány miatt már aligha alakul így. Jelen állás szerint az NB I-es klubok nem is készülhetnek együtt.

Az Újpest a teljes pangást elkerülendő egyébként FIFA 20 kihívást intézett soros élvonalbeli riválisai, a Kisvárda, illetve a már említett Honvéd irányába. A Kisvárdával szombaton mérkőztek; a Honvéd pedig szintén elfogadta a kihívást. A kényszerű „pótfoci” szakmai támogatója a HUNESZ, a Magyar E-sport-szövetség.

 

2020.12.05 09:44:46

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), ORBÁN ISTVÁN (percről percre)

Supka Attila csapata marad a dobogó harmadik helyén, nem tudta legyőzni a PAFC a Kisvárdát.

2020.12.05 09:44:46

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Papírforma: a zöld-fehérek nyerték meg a két csapat legutóbbi nyolc mérkőzését.

2020.12.05 09:44:46

Labdarúgó NB I BABJÁK BENCE (összefoglaló), PÓSFAI GYULA (percről percre)

Az első játékrészben kétgólos előnyt szerzett a Zete, a második félidőben hiába támadott többet a Kövesd, gólt megint csak a hazaiak lőttek.

2020.12.04 19:45:24

Labdarúgó NB I CSERHÁTI ANDRÁS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Igaz, a vendég Újpest meg ajándékozott egy tizenegyest az újoncnak, ismét 1–1-re végeztek egymással a felek.

2020.12.03 15:44:37

Labdarúgó NB I M. G.

A DVTK 1982 óta csak kétszer győzte le hazai pályán az FTC-t, s zsinórban 7 vereségnél tart ellene.