T. I.
2020.03.21 15:19 Frissítve: 2020.03.21 15:41

Újpest: az utolsó műfűszál is a helyén – befejezték a pályát

A héten befejeződtek a műfűbetűzési munkálatok a Szusza Ferenc Stadionban, már csak az ilyenkor szokásos átadás-átvételi, engedélyeztetési folyamatok hiányoznak ahhoz, hogy kijelenthető legyen, az Újpest hazatérhet az NB I-es bajnokság folytatásakor.

Befejezték az Újpest-pályát (Fotó: Földi Imre, archív)

 

„A műfűbetűzéssel hétfőn végeztek, ezt követően a felületkiegyenlítés is megtörtént, így kész a projekt” – árulta el a Nemzeti Sport Online megkeresésére Kárpáti Gábor, az új hibridpályát kivitelező Garden Group ügyvezetője.

Az elmúlt napokban több fórumon is szóba került a kérdés, vajon a koronavírus-járvány terjedésének lassítására irányuló korlátozások miatt az ütemterveknek megfelelően halad-e a munka, ám a szabadtéri építkezésekhez hasonlóan plusz óvintézkedések mellett végigmehetett a műfűbetűzés.

Mindez azt jelenti, hogyha a pálya megkapja a szükséges engedélyeket a Magyar Labdarúgó-szövetségtől, úgy a koronavírus-járvány lecsengését követően, amint folytatódik az NB I-es bajnokság, már valóban saját stadionjában, a Megyeri úton készülhet hazai mérkőzéseire a lila-fehér együttes.

A Nemzeti Sport Online stábja bő egy héttel ezelőtt – még az óvintézkedések meghozatala előtt – járt a Szusza Ferenc Stadionban. Kárpáti akkor úgy fogalmazott, a technológia, amellyel az Újpest új pályája készült a Premier League-ben is megállná a helyét.

Az Újpest eredetileg a 2018–2019-es idény végén köszönt el a Szusza-stadiontól, ahol az élvonalbeli pályák számára kötelező pályafűtés kiépítését összekötötték egy teljes gyepszőnyeg- és talajcserével. A korábbi gyepet egy hibridpálya váltotta fel, melynek 98-99 százaléka élő fű, ugyanakkor bő egy százalékát, mintegy 20 millió műanyagszál teszi ki.


A Szusza Ferenc Stadion alkalmatlan az NB I-re, az FTC-t sem fogadhatja ott az Újpest
Műfű nélkül nem megy?! Ez történt a Megyeri úti pályával
Aláírtak – Budapesttől több mint 200 kilométerre lesznek „otthon” a lila-fehérek
Akár Premier League-meccset is játszhatnának az új újpesti gyepen

Ezen műfűszálak befűzése nem készült el február elejére, amikor az Újpest megpróbálkozott a hazatéréssel, majd a Mol Fehérvár elleni bajnokin tapasztaltak után (a pályából nagy csomókban szakadt ki a friss gyep) az MLSZ visszavonta a felújított stadion engedélyeit.

Az Újpest emiatt újabb mérkőzésekre kényszerült albérletbe, ám az őszi bajnokijai helyszínére, az Illovszky Rudolf Stadionba nem térhetett vissza. A Fehérvár elleni Magyar Kupa-mérkőzést Szegeden, a Puskás Akadémia és a Paks elleni bajnokikat Zalaegerszegen, Budapesttől mindannyiszor jó 200 kilométeres távolságban kényszerült megrendezni. A negyedik érintett hazai meccset, a Ferencváros elleni derbit elhalasztották.

A tervek arról szóltak, hogy az április 4-ére kiírt, Budapest Honvéd elleni fővárosi presztízsmérkőzésen próbálhatják majd ki élesben is az immáron műfűvel megerősített játékteret, míg az FTC elleni meccset április 21-én pótolhatják majd. Mindez a koronavírus-járvány miatt már aligha alakul így. Jelen állás szerint az NB I-es klubok nem is készülhetnek együtt.

Az Újpest a teljes pangást elkerülendő egyébként FIFA 20 kihívást intézett soros élvonalbeli riválisai, a Kisvárda, illetve a már említett Honvéd irányába. A Kisvárdával szombaton mérkőztek; a Honvéd pedig szintén elfogadta a kihívást. A kényszerű „pótfoci” szakmai támogatója a HUNESZ, a Magyar E-sport-szövetség.

 

2022.09.22 09:05:57

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

1922 – Elsősorban Szűcs János elnök érdeme, hogy kinőhetett a földből.

2022.09.19 22:34:02

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A mérkőzést Szepesi György közvetítette a rádióhallgatóknak, s a lefújás után felvetette, hogy akkor lesz igazán esélyünk a kupákban, de főképp a BEK-ben, ha egy vagy legfeljebb két csapatba tömörítik az ország legjobb futballistáit.

2022.09.18 15:20:20

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Az NB III Nyugati csoportjában szereplő Bicske otthonában lépett pályára a címvédő Ferencváros.

2022.09.16 23:06:34

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Szűnjön meg ez a jelenlegi rendezetlen állapot.

2022.09.13 08:46:25

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A 110 esztendeje született világklasszis csatár 1937-ben felejthetetlent produkált a Hungária úton.