T. I. 2020.02.05 14:19 Frissítve: 2020.02.06 15:31

Derbi: a Megyeri út alkalmatlan az NB I-re, az FTC-t sem fogadhatja ott az Újpest

Az MLSZ versenybizottságának határozata szerint az Újpestnek február 5-ei hatállyal új otthont kell keresnie az NB I-es és a Magyar Kupa-mérkőzések lebonyolítására. Már az előző hétvégi – a Fehérvár elleni – bajnokin is látható volt, hogy a pályát rendkívül megviselte a játék, óriási csomókban szakadt ki a fű a néhány hónapja vetett gyepből. Mint kiderült: a műszálak kötözését a kivitelező cég még nem végezte el, emiatt a pálya jelen állapotában alkalmatlan a labdarúgásra.

A Fehérvár elleni bajnokin sok probléma volt a pályával (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Az Újpest FC múlt hétvégi hazai mérkőzésén nyilvánvalóvá vált, hogy a Szusza Ferenc Stadion gyepszőnyege jelenleg nem megfelelő a játékra, ezért a továbbiakban az MLSZ nem engedélyezi mérkőzések rendezését a Megyeri úton, amíg a hiányosságokat fel nem számolják – olvasható a szövetség hivatalos honlapján. 

Mint az mlsz.hu fogalmaz, a múlt szombati Újpest FC–Mol Fehérvár FC bajnoki mérkőzés (0–1) alkalmával tapasztaltak kétségessé tették, hogy a pálya minősége megfelelő-e, ezért az MLSZ külső szakértő bevonásával rendkívüli helyszíni szemlét rendelt el a Szusza Ferenc Stadionban. A szemle során kiderült egy szabad szemmel nem látható hiányosság: a gyepesítést lezáró utolsó műveletet, a műszálak kötözését a kivitelező cég még nem végezte el. Erre tekintettel a szakértő és az MLSZ szakemberei azt állapították meg, hogy a pálya ilyen állapotban sérülésveszélyessége miatt nem alkalmas a játékra.

Ezt követően a versenybizottság úgy határozott, az Újpest FC a munkálatok elvégzéséig nem játszhat a Megyeri úton. Mint a Nemzeti Sport számára megküldött bizottsági határozat fogalmaz, a testület: „Kötelezi az Újpest 1885 Futball Kft. sportszervezetét, hogy 2020. február 5-e után a 2019–2020. évi OTP Bank Liga NB I-es labdarúgó-bajnokságban, illetve a 2019–2020. évi labdarúgó Magyar Kupában megrendezendő hazai bajnoki és kupamérkőzéseit a nevezési lapján bejelentett helyszín (Szusza Ferenc Stadion) helyett más helyszínen rendezze meg.”

Mindez azt jelenti, hogy az Újpest a nagy rivális Ferencvárost sem fogadhatja majd saját pályáján. 

A lila-fehérek hétvégén több mint nyolc hónap után játszhattak újra a Szusza Ferenc Stadionban, a klub a kötelező pályafűtés kiépítése miatt volt kénytelen az Illovszky Rudolf Stadionba költözni az őszi idényre. Érdekesség, hogy az eredeti tervek szerint nyár végéig kellett volna befejezni a pályafelújítást, ám a munkálatok megcsúsztak, a klub hivatalos közleményei szerint a gyep alatti földben rengeteg építési törmeléket találtak a szakemberek, ami miatt sokkal mélyebben kellett kiásni az aljzatot…

Az Újpest a hivatalos honlapján rövid közleményben reagált az MLSZ döntésére, ebben megjegyezve, a szövetség az öt nappal korábbi határozatát bírálta most felül, január 31-én ugyanis még arról döntött: „a stadion pályája minden tekintetben megfelel egy NB I-es mérkőzés lebonyolítására.”

A fővárosi csapat számára újabb csapás a vb döntése: Nebojsa Vignjevics együttese két vereség után kedden Mezőkövesden szerezte meg első „tavaszi” pontjait. A játékosok pedig a szurkolók támogatására sem számíthatnak, a drukkerek a klub körüli botrányok, a két és fél évvel korábbi címerváltás, a TAO-viták, és összességében a játékospolitika miatt néhány hete hirdettek bojkottot a belga klubtulajdonos, Roderick Duchatelet ellen. Az újpesti ultrák helye ezt követően szinte teljesen üresen maradt a Debrecen, a Fehérvár és a Mezőkövesd elleni meccseken is. 

A derbire – a rangadó hagyományaihoz mérten – is a szokásosnál jóval kevesebb jegy fogyott eddig, hiába kezdte el azok árusítását az Újpest már egy héttel ezelőtt. Vélhetően az eladásokat most fel is kell függeszteni, amíg új helyszínt nem találnak a mérkőzéshez. Eközben a szurkolók eredetileg a Megyeri útra, majd, amikor a rendőrségtől ehhez nem kaptak területfoglalási engedélyt, az Újpest-központba, a városháza mellé szerveztek demonstrációt és közös meccsnézést a rangadó napjára.

A legfőbb kérdés jelen állás szerint az, a tv-közvetítés jele honnan fog érkezni. 

2020.05.30 20:26:47

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Történelmi bajnokságban született történelmi eredmény.

2020.05.30 20:22:40

Labdarúgó NB I BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Hiszen a néző nélküli futballnak rossz az üzenete: nem a szórakoztatást szolgálja, hanem a bevételek biztosítását, egy-két száz ember megélhetését.

2020.05.30 12:41:30

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

A kiesés elől menekülő Paks nulla nullát játszott a fehérváriakkal, a Ferencváros lehet a forduló nagy nyertese.

2020.05.30 12:41:30

Labdarúgó NB I VAJDA GYÖRGY (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A rengeteg sárgával és egy pirossal tarkított meccs után a DVTK feljött a negyedik helyre.

2020.05.30 17:07:14

Labdarúgó NB I S. TÓTH JÁNOS

Orbán Viktor: Itt az ideje, hogy végre igazán jó labdarúgók kerüljenek ki a futballakadémiákról.