Sousa a kezdőcsapat harmadát tervezi kicserélni

Vágólapra másolva!
2011.05.24. 11:21
null
Paulo Sousa bemutatkozott Fehérváron (fotó: Németh Ferenc)
Paulo Sousa, a labdarúgó NB I küzdelmeit megnyerő Videoton új vezetőedzőjének keddi székesfehérvári bemutatkozó sajtóértekezletén – a fehérvári klub hivatalos honlapjának közvetítése szerint – elhangzott: a Videotonnak a portugál tréner harmadik idényében mindenképpen be kell jutnia a Bajnokok Ligája csoportkörébe, ehhez azonban jelentősen frissíteni kell a keretet. Az új edzői stáb összeállását június kilencedikére ígéri a szakember.

 

„Nem hetekben, hónapokban, de nem is egy évben gondolkodunk. Egyelőre hároméves programunk van, amelynek a végére a Bajnokok Ligájában is jegyzett csapatot építenénk" – hangzott el Paulo Sousa kedd délelőtti székesfehérvári bemutatkozó sajtótájékoztatóján. (Tassy Márk ügyvezető megfogalmazásában a szakasz végén a tervek szerint a BL csoportkörébe kell jutnia az akkor már stabil nemzetközi szereplésre alkalmas Vidinek.)

Sousa kifejtette: reméli, hogy hosszú, sikeres pályafutásának gyümölcseiből sokat át tud adni játékosainak, de közben tudja azt is, hogy külföldiként nagy elvárásoknak kell megfelelnie. S hogy mi győzte meg a fehérvári kihívás érdekességéről?

„Garancsi István tulajdonos megbízásából Filipovics Vladan keresett meg, és amikor elkezdtünk beszélgetni, azt kérdeztem, van-e a klubnak annyi ambíciója, amennyi nekem – avatta be a jelenlévőket döntése hátterébe. – Az igen után elkezdtem Magyarországra járni, néztem a csapatot élőben és DVD-ken. Tizenhét meccset láttam DVD-n! Tény, a magyar futball most nem túl kapós a nemzetközi piacon, de azon leszünk, hogy ezen változtassunk."

NÉVJEGY
Név: Paulo Manuel Carvalho de Sousa
Született: 1970. augusztus 30., Viseu, Portugália
Nevelőegyesületei: Repenenses, Benfica
Klubjai: Benfica, Sporting CP, Juventus (olasz), Borussia Dortmund (német), Internazionale (olasz), Parma (olasz), Panathinaikosz (görög), Espanyol (spanyol)
Mutatói: 257 bajnoki mérkőzés/5 gól
Válogatottság: Portugália, 51 mérkőzés/0 gól

Sikerei: kétszeres Bajnokok Ligája-győztes (1996, 1997), Eb-3. (2000), portugál bajnok (1990–1991), portugál kupagyőztes (1992–1993), olasz bajnok (1994–1995), Olasz Kupa-győztes (1994–1995), olasz Szuperkupa-győztes (1995), német Szuperkupa-győztes (1996), Interkontinentális Kupa-győztes (1997), U20-as világbajnok (1989)

Sousa hozzátette: tudja, hogy az ambiciózus tulajdonostól, a támogatóktól és a menedzsmenttől megkap minden segítséget a jó csapat felépítéséhez, sőt szabad kezet adnak neki elképzelései megvalósításához.

„Minden csapatrészt kiegyensúlyozottabbá kell tenni – mondta. – Az elképzelésem az, hogy a versengésnek először a csapaton belül, a csapatba kerülésért kell folynia, nem az ellenfelekkel. Olyan munkát várok mindenkitől, amely alkalmas a nemzetközi szint eléréséhez. Tudom, hogy neveket várnak most tőlem, de ez még korai. Ugyanez vonatkozik a szakmai stábra is. Június kilencedikére biztosan kialakul a stábom, ebben épp úgy lesznek magyarok, mint külföldiek."

A keret frissülését firtató újságírói kérdésre Sousa úgy válaszolt: „A főbb posztokon szükség van cserére, ez a kezdő tizenegyre gondolva harmincöt százalék körül lehet."

Korábbi játékosa, az angol élvonalba az idén feljutó – és egyes angliai sajtóhírek szerint esetleg távozni kényszerülő – Buzsáky Ákos elképzelhető szerződtetésére vonatkozó felvetésre a portugál szakember a következőképp reagált:

„Ákos sérült volt, amikor a menedzsere voltam, de sokat beszéltünk, jól ismerjük egymást. Szerintem megvan a tehetsége ahhoz, hogy az angol élvonalban és a magyar válogatottban játsszon. Nyitott vagyok természetesen az irányába, de neki kell a fontos döntéseket meghozni."

A korábbinál látványosabb, támadóbb futballt remélő szurkolóknak a szakvezető azt üzente:

„Úgy gondolom, olyan futballt kell játszani, ami mindenkinek tetszik. Romantikus alkat vagyok, szeretem a szép játékot, De a látványosságot és az eredményességet egyensúlyban kell tartani. Vannak ötleteim, hogyan lehet szebben játszani, de ehhez idő kell, meg kell ismernem a játékosokat, a csapatot, a közeget."

Adódik a kérdés: a megismerkedésben segítségére lesz-e a korábbi tréner, Mezey György?

„UEFA-szemináriumokon és más fórumokon találkoztunk már, ismerjük egymást, nem zárom ki, hogy beszélgetünk majd a munkáról. Mind a ketten elkötelezettek vagyunk a futball iránt, és ez minden mást felülír" – hangzott a diplomatikus válasz.

Arra a felvetésre, hogy a tréner a szerződésének megfelelően hároméves periódusról beszél, holott korábban még egy évet sem töltött el sehol, Sousa azt mondta: optimizmusát arra alapozza, hogy megfelelő emberekkel, ambiciózus tervekkel jó munkát végezhet. „Nagyok a feladatok, másfél hónap múlva már fontos meccseket kell játszani, és jobbak akarunk lenni, mint a múltban bármikor volt a csapat."

Az NSO ajánlja: Paulo Sousa-portré - példaképe nincs, a futball a bálványa


PAULO SOUSA ELKÉPZELÉSEI

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik