Paulo Sousa: Példaképe nincs, a futball a bálványa

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2011.05.18. 15:14
null
Elegáns és szenvedélyes (Fotó: Action Images)
A Videoton labdarúgócsapata vasárnap jelentette be, hogy a története első bajnoki címét megszerző fehérvári együttes szakmai irányítását 2011 júniusától Mezey György helyett Paulo Sousa veszi át. A portugál nagy név volt a futballpályán, míg edzőként van egész jó eredménye és olyan is, amelyet legszívesebben elfelejtene. Nevezték fifikás latin dzsigolónak, dicsérték taktikai képzettségét, tartották illojálisnak, elismerték Swansea-ban, és nem szerették Leicesterben. Bemutatjuk Paulo Sousát.

 

PÉLDAKÉPE NINCS, A FUTBALL A BÁLVÁNYA

Azt bátran mondhatjuk, hogy Paulo Manuel Carvalho de Sousa játékos-pályafutását szinte minden kollégája megirigyelhetné. Megjárt három csúcskategóriás klubot és öt kifejezetten erőset, trófeák sorát nyerte, több mint egy évtizedig volt tagja hazája nemzeti csapatának.

A viseui születésű Paulo Sousa édesapja garázsában „szerelmesedett bele" a labdába, itt játszogatva-trükközve nagyon sokat fejlesztett technikáján, de az utcán heverő kődarabok is bármikor jók voltak dekázásra.

„A képzeletem segítségével játszottam, sokszor csak úgy magamban, magam ellen. Példaképem nem volt, a futball volt a bálványom. Igazából csak később értettem meg, milyen fontos az, hogy a gyerekeknek legyenek példaképeik" – vallott gyermekkoráról. Sokak szerint a korai képzés hiánya járult hozzá karrierjét megrövidítő sérülékenységéhez.

NÉVJEGY
Név: Paulo Manuel Carvalho de Sousa
Született: 1970. augusztus 30., Viseu, Portugália
Nevelőegyesületei: Repenenses, Benfica
Klubjai: Benfica, Sporting CP, Juventus (olasz), Borussia Dortmund (német), Internazionale (olasz), Parma (olasz), Panathinaikosz (görög), Espanyol (spanyol)
Mutatói: 257 bajnoki mérkőzés/5 gól
Válogatottság: Portugália, 51 mérkőzés/0 gól

Sikerei: kétszeres Bajnokok Ligája-győztes (1996, 1997), Eb-3. (2000), portugál bajnok (1990–1991), portugál kupagyőztes (1992–1993), olasz bajnok (1994–1995), Olasz Kupa-győztes (1994–1995), olasz Szuperkupa-győztes (1995), német Szuperkupa-győztes (1996), Interkontinentális Kupa-győztes (1997), U20-as világbajnok (1989)

 

 

Igazolt játékos először a Repesensesnél lett, tizenhat évesen került a Benfica akadémiájára. Bekerült a korosztályos válogatottba, így tagja lett a portugálok „aranygenerációjának": ott volt az 1989-ben U20-as világbajnoki címet szerzett csapatban (többek között Fernando Coutóval, Joao Pintóval), 19 évesen már a Benfica első csapatában is szerepet kapott.

Fejlődésében döntő szerepe volt a neki bizalmat adó Sven-Göran Erikssonnak és a portugál utánpótlás-stratégiát kidolgozó Carlos Queiroznak: utóbbit tartja annak az edzőnek, aki valódi mentora és tanítója volt. Elmondása szerint tőle tanulta a legtöbbet.

„Győztes mentalitást plántált belénk, és ez az egyik legfontosabb dolog egy fiatal játékos számára" – mondta Queirozról.

A lisszaboni piros-fehérekkel nyert egy bajnokságot és egy kupát, bekerült a portugál A-válogatottba, aztán elkövette azt, amitől kénkövet fújnak a Benfica-drukkerek: átigazolt Pachecóval együtt a városi rivális Sportinghoz.

Ifjú portugál válogatottként (Fotók: Action Images)
Ifjú portugál válogatottként (Fotók: Action Images)

Az „árulás" nem járt eredménnyel, mert hiába volt a Sportingnak brutálisan erős középpályája – Figo, Paulo Sousa, Kraszimir Balakov! –, a bajnokság végén a Benfica örült, a „gyíkok" meg a harmadik helyre szorultak.

Ez volt az utolsó portugáliai szezonja, várta a Juventus. Nem epizódszerepet szántak neki: fontos tagja volt az 1994–1995-ben a hazai színtéren taroló (bajnoki cím, Olasz Kupa, olasz Szuperkupa) Juventusnak, és a kezdőcsapatban volt az 1996-os Bajnokok Ligája-döntőn is, melyet a Juve tizenegyesekkel nyert meg. Az idény végén váltott, jó ütemben: átment a Borussia Dortmundba, nyert is egy német Szuperkupát, egy Interkontinentális Kupát, no meg még egy Bajnokok Ligáját. Pont volt csapata, a Juventus ellen, úgy, hogy a döntő minden percét a pályán töltötte.

Dortmundban már sokszor volt sérült, és sérülékenysége végig is kísérte további karrierjét, végső soron rövidre zárva azt. Volt még egy közepes éve az Interben, utolsó három csapatában – Parma, Panathinaikosz, Espanyol – viszont összesen nem játszott harminc bajnokin. A válogatottal Eb-elődöntős (2000, az 1996-os tornán is játszott), de világbajnokságon sosem játszott, 2002-ben búcsúzott a nemzeti csapattól. Mindössze 31 évesen hagyta abba a játékot, pályafutása során a legkedvesebb játékostársa Roberto Baggio volt. Már csak azért is, mert a társai játékát rendszeresen elemző portugál középpályásnak ő mutatta a legnagyobb trükköket...

Bemutatás a QPR-nél
Bemutatás a QPR-nél

ELEMZŐ GEODÉTA

Nem meglepő, hogy visszavonulása után Paulo Sousa az edzői pályára lépett. Mentorai – különösen Marcello Lippi – tanácsára mindig igyekezett társaitól ellesni a játék apró mesterfogásait, nagyon precíz volt, meg is kapta a Geodéta becenevet.

„Lippi arra kért, hogy analizáljam a meccseket, a játékosokat, kikérte a véleményem, és arra ösztökélt, hogy legyek valódi vezér a pályán" – mondta erről.

Elkezdte az edzői képzést, Luiz Felipe Scolari és a portugál szövetség sportigazgatója, Carlos Godinho pedig megbízta az U16-os válogatott vezénylésével, miközben az A-csapatnál is segédkezett. 2007 júliusáig dolgozott a fiatalokkal. Első felnőtt csapatánál rögtön a mély vízbe dobták: a gazdag tulajdonosokkal rendelkező, nagy ambíciójú Queens Park Rangersszel kezdett dolgozni 2008-ban.

„Sajnos amikor a klubnál dolgozott, sérült voltam, csak a pályán kívülről figyelhettem a munkáját, de azt megállapítottam, hogy kiváló szakember – mondta Sousáról a QPR magyar középpályása, Buzsáky Ákos a Nemzeti Sportnak. – José Mourinho stílusát követi. Megfordult a német, az olasz és a spanyol bajnokságban is, ötvözi a precíz német, a taktikus olasz és a kreatív portugál stílust. Nem tudom, mit várnak el tőle Fehérváron, de nyilván a bajnoki címet és a nemzetközi előrelépést kell megcélozni, s ezt én is elvárnám tőle."

Játékosai kiemelték Paulo Sousa taktikai képzettségét: rendszeresen váltogatta a felállást az ellenfeleknek megfelelően, illetve meccs közben is: 4–3–3-at, 4–4–2-t és 4–1–2–1–2-t is rendszeresen játszatott csapataival. Elmondása szerint a sokpasszos, támadó játékot kedveli – egy erősen ironikus szurkolói vélemény szerint ezzel csak annyi baj volt, hogy a QPR ugyan jól játszott, de nem lőtt gólokat...

PAULO SOUSA MONDTA, ILLETVE RÓLA MONDTÁK
„Attraktív, támadó, sokpasszos futballra és a játékosok folyamatos fejlesztésére törekszem” (P. Sousa)
„Igazság szerint a nyomát nem láttam attraktív futballnak. Képesek voltunk más csapatok megállítására, de képtelenek a támadásépítésre és a kockázatvállalásra”
(egy QPR-drukker reakciója erre)
„Jól is elsülhetett volna az edzősködése. A védelem építésével kezdi minden edző, és az rendben is volt, a támadójátékon kellett volna fejleszteni, de rengeteg középpályás és támadó volt sérült, ráadásul a csatárok nem is voltak elég jók”
(egy másik reakció a fentiekre)
„A támadójáték jó volt, mikor Sousa bevállalta azt, de a legtöbbször nagyon negatív taktikát alkalmazott”
(még mindig a QPR-drukkerek vitája).
„Jól keveri a kártyákat, tud 4–4–2-t, 4–3–3-at vagy gyémántot is játszatni, rendszeresen meglepi az ellenfeleket”
(Lee Cook, a QPR futballistája)
„Jó menedzser, néha felvillantja, hogy kitűnő képességei vannak, de szüksége van egy tapasztaltabb szakember irányítására. Az igazolásaival gondok voltak, sok játékost hozott Championship-tapasztalat nélkül”
(egy Leicester-drukker a Sky Sportson a menesztés után)
„A megközelítése elég negatív, nem jó csapata támadójátéka. Inkább nem akar kikapni, mint hogy a győzelemre törjön”
(egy Swansea-szurkoló ugyanott, ugyanerről)
„Nem volt elég higgadt vagy okos ahhoz, hogy megtartsa a negyedik helyet. Külföldre kellene már mennie, nem minket boldogítania. Isten veled! – mondják egyszerre a Swansea és a Leicester drukkerei.
(egy nem túl pozitív búcsúüzenet, szintén a Sky Sportson)
„Okos és jó stratéga, de ragaszkodott a Leicesternél a 4–3–3-hoz, és a hosszú labdákkal operáló csapatok ezt büntették.”

„Rengeteg labdabirtoklásra kell számítani: a Swansea-nál a együttese a meccsek hetven százalékán vívott ki labdatartási fölényt. Másfelől a csapatból hiányzott a gyilkos ösztön, és ez megmutatkozott a gólok alacsony számában."
(elemzés a Foxbloggeren)

„Jó elképzelései vannak, de a Championship nem volt megfelelő ezek megvalósítására”

„Érdekes volt ez az egész, a csapatunk passzjátéka igen jó volt és a támadójátékon is javított, de közben a védelem szétesett. A Swansea-nál pedig pont ebben volt jó, kőkemény védelmet rakott össze. Különös menedzser, talán más országban sikeresebb lehetne.”

(avagy az angol futballkultúra és Paulo Sousa viszonya)

A londoni edzősködés 2008 novemberétől 2009 áprilisáig tartott és közepes mérlegű – 7–12–7 – volt. Mégsem a pályán mutatottak zárták rövidre Paulo Sousa QPR-tréneri karrierjét, hanem az, hogy a klubvezetők szerint indiszkréciót követett el bizalmas információ (Dexter Blackstock kölcsönadása) kiszivárogtatásával. Konkrétan Sousa kifakadt egy mérkőzés utáni sajtótájékoztatón, hogy a vezetőség a feje fölött adta kölcsön a házi gólkirályt, és ez az ő felelősségük – lapátra is tették. Egyébként a QPR ekkoriban nagyüzemben váltogatta az edzőket, másfél év alatt ötször került sor váltásra...

Jött a walesi Swansea és az egyetlen jó szezonja: a Roberto Martínezt váltó portugál majdnem elcsípte a rájátszást az angol másodosztályban, csaknem három évtizede nem látott jó helyezésre (7.) vezetve a csapatot. Igazság szerint a playoff elérhető lett volna, ha a Swansea nem omlik össze az idény végén.

A csapat rendkívül stabilnak számított – a Championship egyik legjobban védekező együttese volt 2009–2010-ben a Swansea, a támadójáték viszont nem volt túl jó – és a fiatal trénert több csapat is vitte volna. Végül a Leicester City átcsábította kompenzációs díj fizetése ellenében, a szerződéshez az sem ártott, hogy a leicesteri elnök, Milan Mandaric Paulo Sousa barátja volt. A váltásban szerepet játszott, hogy Sousa viszonya nem volt felhőtlen a vezetőkkel (rendszeresen pénzt és erősítéseket követelt, de egyiket sem kapta meg). A klubváltást többen kritizálták, hisz Paulo Sousának még két évig élő szerződése volt.

„Ez mutatja, hogy mennyire hiányzik a lojalitás ma a labdarúgásból. Csalódtam, hogy egy kifejezetten erős csapat építése után rögtön elmegy. Mindig is hamar akart a legmagasabb szintre eljutni, és ez megmutatkozott. Tízből ötösre értékelném a munkáját" – bírálta az „átigazolás" után a BBC-nek a volt walesi válogatott Ian Walsh.

A Leicesterhez hosszú távú tervekkel csábították, és igen rövid ideig bíztak benne: mindössze 12 meccs (4–2–6-os mérleg) után menesztették.

„Meglepő, hogy nagy tervekről és hosszú távú stratégiáról szóló szövegekkel hívtak, majd villámgyorsan kirúgtak" – kommentálta a menesztést Paulo Sousa.

„Nem kell agysebésznek lenni ahhoz, hogy levonjuk a következtetést abból, hogy kilenc tétmeccsből egyet nyertünk meg. Paulo remek ember, kitűnő futballszakember, de nem működtek az elképzelései, nekem meg a klub érdekeit kellett szem előtt tartanom. Ha így folytattuk volna, kiesünk" – vágott vissza Mandaric.

Paulo Sousa így 2010 októberén munka nélkül maradt, és most kerül vissza kispadra. Nem a Videoton volt az első „magyar kapcsolata", a DVSC-TEVA is tárgyalt vele, de tapasztalatlansága okán nem szerződtette. A fehérváriak most bizalmat szavaztak neki, a hírek szerint évi 64 millió forintot keres, és hároméves tervet kell megvalósítania. Mivel a legjobb háttérrel dolgozó csapatot veheti át, nagy türelemre biztosan nem számíthat – eredmények kellenek már az elejétől.

Méghozzá nem sok ideje lesz megismerkedni a körülményekkel, átalakítani a keretet és összeszokni a csapattal: a Videotonnak július 12-én vagy 13-án már Bajnokok Ligája-selejtezője lesz...

kerdes=Ön szerint sikeres lesz-e Paulo Sousa a Videotonnál?|opcio1=Igen|opcio2=Nem|
cikkertekelo_szavazas

Szavazz!

Ön szerint sikeres lesz-e Paulo Sousa a Videotonnál?
mceBlockPasteEnd
PAULO SOUSA EDDIGI EDZŐI KARRIERJE
KLUB LIGA EDZŐSÉG IDŐPONTJA TÁVOZÁS OKA MÉRLEG
QPR angol 2. 2008 nov.–2009 ápr. menesztették 26 meccs, 7–12–7
Swansea angol 2. 2009 jún.–2010 júl. közös megegyezéssel 49 meccs, 18–18–13
Leicester angol 2. 2010 júl.–okt. menesztették 12 meccs, 4–2–6
Összesen:
87 meccs, 29–32–26, 33.3 % győzelmi mutató

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik