BERECZKY ATTILA 2022.05.30 09:40 Frissítve: 2022.05.30 09:51

NS-értékelés: elérte célját a Loki

Ha nem is tükörsimán, de a visszajutás után megőrizte élvonalbeli tagságát a DVSC.

 

Dzsudzsák Balázs (jobbra) vezérként futballozott az élvonalbeli tagságát meghosszabbító DVSC-ben (Fotó: Kovács Péter)

 

A 2020-as kiesés alapjaiban rengette meg a debreceni labdarúgást, csaknem két évtized után távozott a sikerkorszak tulajdonosa, Szima Gábor, a cél azonban egyértelmű volt: azonnali visszajutás az élvonalba. A DVSC egy évvel ezelőtt bajnokként kvalifikált az NB I-be, ahol meg is kapaszkodott 2021-2022-ben.

A 2005 és 2014 között nyert hét aranyérem után furcsának tűnhet, hogy a gond nélküli bennmaradás megfelel az elvárásnak, a lehetőségeket figyelembe véve abszolút reális, hogy a DVSC-nél nem elégedetlenek a hetedik hellyel. A csapat elérte a kitűzött célt, a klub folytathatja az építkezést, s néhány éven belül újra a dobogós helyért harcolhat.

Az évadot a Huszti Szabolcs, Toldi Gábor edződuóval kezdték a piros-fehérek. A nyári szünetben a védelemből távozó Kinyik Ákos és Szatmári Csaba helyére érkezett Marko Nikolics, Charleston dos Santos és Sylvain Deslandes. A trióból utóbbi alapemberré és a hátsó alakzat erősségévé vált, Marko Nikolics csak epizódszerepet kapott, míg Charleston dos Santos többször volt sérült, mint egészséges. A középpályára a macedón David Babunszkit igazolták át, aki a tavasszal vált alapemberré.

A debreceniek jól rajtoltak, a Honvéd idegenbeli legyőzése után döntetlent játszottak az Újpesttel a Nagyerdei Stadionban, és Paksról is ponttal távoztak. A Zalaegerszeg elleni hazai vereség jelentette az első megingást, de az igazi hullámvölgy szeptember végén, a kisvárdai vereséggel kezdődött. Négy meccsen egy pontot szerzett az együttes, miközben Kecskeméten kiesett a Magyar Kupából, Huszti Szabolcsék az MK-búcsú után jelentették be távozásukat.

A vezetőedzői posztra két meccs erejéig Jeremiás Gergő ugrott be, a vele szerzett négy pont újra stabilizálta a DVSC helyzetét. Érkezett a fehérváriakkal korábban bajnoki címig jutó Joan Carrillo, s bár a spanyol szakember első három meccsén mindössze egy pontot kapart össze a Loki, a Ferencváros elleni hazai diadal után derűsebben látta a világot a debreceni szurkolótábor. A tavaszi rajtra befutott David Babunszki testvére Dorian, vele egyértelműen erősödött a támadószekció.

Eközben a Debrecen az élcsapatok mumusává vált, hiszen a későbbi ezüstérmes Kisvárda elleni hazai döntetlen után győzött Fehérváron és a Puskás Akadémia otthonában is, igaz, közben becsúszott egy súlyos hazai vereség a Mezőkövesdtől. A Loki a folytatásban is rapszodikusan futballozott, ám a kulcspillanatokban mindig jött egy-egy fontos győzelem, amely végül bennmaradást ért.

A 31. fordulóban Mezőkövesden szerzett három pont jelentette a megnyugvást, a debreceniek úgy őrizték meg NB I-es tagságukat, hogy egyetlen forduló után sem álltak kieső helyen. Eközben a Joan Carrillo-érában egyre több fiatal labdarúgó kapott bizonyítási lehetőséget, közülük kiemelkedett a húszéves Baráth Péter, akit Marco Rossi szövetségi kapitány meghívott a válogatott keretbe, s a RangAdó díjátadó gálán ő kapta meg a legjobb fiatal játékosnak járó díjat.

(Keddi számunkban a Paks idényét vesszük górcső alá)

NS-SZAKÉRTŐ
Bernáth Csaba, a DVSC hétszeres magyar bajnok korábbi labdarúgója: – Ha tavaly nyáron valaki azt mondja, hetedik lesz a csapat, játékos, szurkoló, klubvezető egyaránt aláírta volna. A bajnokság végén viszont azt mondom, több volt ebben az idényben. Rapszodikus volt a DVSC szereplése, néhány kifejezetten jó teljesítménnyel és váratlan hazai vereséggel. Joan Carrillo érkezésével stabilizálódott a hátsó alakzat futballja, azokon a meccseken, amelyeken a bennmaradást kiharcolta, kifejezetten jól védekezett a csapat. Összességében elégedettek lehetünk, hiszen a célt elérték a fi úk, az élcsapatok elleni sikeres meccsekből pedig erőt lehet meríteni a jövőre. Jó úton járunk, de még van hova fejlődni.
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATT A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATT A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATT A KÉPRE!
NS-ÉRTÉKELÉS
1. rész: Gyirmót FC: nem tragédia a kiesés
2. rész: MTK Budapest: négy edző, egy kiesés – a kudarc okainak nyomában
3. rész: szenvedett, de bent maradt a Mezőkövesd
4. rész: ugyanabba a folyóba léptek a kispestiek
5. rész: szebb is lehetett volna a zalaegerszegiek idénye
6. rész: elérte célját a Loki
2022.08.13 23:30:21

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A zöld-fehérek »NB I-es tizenegye« nem csupán a gólok számában jobb…

2022.08.14 14:34:16

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), CSELŐTEI MÁRK (percről percre)

Már a szünetben is hárommal vezetett a Ferencváros, amely felforgatott kezdőcsapattal is sokkal jobb volt, mint ellenfele.

2022.08.14 14:17:18

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR (összefoglaló), ORBÁN ISTVÁN (percről percre)

Kétszer állt fel hátrányból a Paks, a Honvéd tíz emberrel fejezte be a találkozót.

2022.08.14 14:38:35

Labdarúgó NB I BODNÁR TIBOR (összefoglaló), LENDVAI MARTIN (percről percre)

Van Nieff révén már a 12. percben vezetést szereztek a vendégek, Mesanovic a hajrában egyenlített.

2022.08.13 12:03:20

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Nem sok hiányzott a Zalaegerszegnek az újabb fővárosi bravúrhoz, de be kellett érnie egy ponttal.