P. Gy. 2021.07.28 19:47 Frissítve: 2021.08.02 12:10

NB I: német helyett olasz vonal az MTK-nál, gipszben irányító edző a Zeténél

A hétvégén rajtol a labdarúgó NB I 2021–2022-es idénye, amelynek kezdetét megelőzően sorra vesszük az élvonal csapatainak nyári felkészülését, illetve átigazolásait. A második részben a németről olasz edzőre váltó MTK-val, a három kapust igazoló Mezőkövesddel, valamint a játékosállományában ismét jelentősen átalakuló Zalaegerszeggel foglalkozunk.

 
Az új idényben Giovanni Costantino taktikai utasításait követik az MTK játékosai (Fotó: mtkbudapest.hu)

 

18 GÓL TÁVOZOTT, FIATAL KÜLFÖLDI EDZŐ KEZÉBE ADTÁK AZ IRÁNYÍTÁST – MTK BUDAPEST

Jelentős átalakulások történtek az előző bajnokságot újoncként a hetedik helyen záró MTK-nál. A német Michael Boris helyére a mindössze 36 éves Giovanni Costantinót nevezték ki vezetőedzőnek. A fiatal olasz tréner jól ismeri a magyar mezőnyt, hiszen 2016 nyarától dolgozott Marco Rossi pályaedzőjeként és videoelemzőjeként (Bp. Honvéd, Dunaszerdahely, magyar válogatott).

 
NB I-ES RAJT
Távozó kulcsemberek Kisvárdán; 9 meccsen 34 paksi gól

A kék-fehérek az előző évi csapatukból két Eb-kerettag játékosukat, az előző bajnokságban kilenc-kilenc gólt szerző Schön Szabolcsot és Varga Rolandot is elvesztették, Kanta József és Pintér Ádám pedig visszavonult. Az érkezők között a Kisvárdánál, majd az előző szezonban a Diósgyőrnél szereplő román támadó, Gheorghe Grozav a legnagyobb név,  aki a felkészülési meccsek során háromszor is eredményes volt. Az MTK ugyancsak megszerezte a Kisvárda 20 esztendős tehetséges fiatalját – az egykori ferencvárosi kiválóság, Ebedli Zoltán unokáját –, Kovácsréti Márkot is, valamint a legutóbb a Puskás Akadémia fiókcsapatában, az NB II-es Csákvárban szereplő U19-es válogatott támadó középpályást, Kocsis Bencét. Kedden jelentették be, hogy visszatért a klubhoz Kosznovszky Márk, aki az elmúlt két idényt az olasz Parmánál töltötte, és már a Serie A-ban is bemutatkozott. A 19 éves játékos korábban tagja volt az U17-es vb-t megjáró korosztályos válogatottnak.

Két légióst igazolt eddig a fővárosi klub, a középpálya centrumában bevethető angol James Weir a szlovák FK Pohroniétől érkezett, de előtte megfordult többek között a Boltonnál, valamint a Manchester United U23-as csapatánál is. Az albán Ylber Ramadani eddig a dán Vejle játékosa volt, ő védekező középpályásként vethető be. Az MTK a felkészülés során négyszer győzött, háromszor ikszelt, és csak egyszer vesztett, a szlovén HNK Rijeka ellen, viszont figyelemre méltó, hogy nyerni tudott az orosz élvonalban szereplő Dinamo Moszkvával szemben.

A kék-fehérek pénteken az újonc Gyirmót otthonában kezdik meg az idényt, majd az Új Hidegkuti Nándor stadionban előbb korábbi albérlőjüket, a Bp. Honvédot, utána pedig a Kisvárdát fogadják.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ MTK BUDAPESTNÉL
Érkezők: Kosznovszky Márk (Parma – Olaszország), Gheorghe Grozav (román, Diósgyőri VTK), Kocsis Bence (Puskás Akadémia, legutóbb kölcsönben: Csákvár), Kovácsréti Márk (Kisvárda), James Weir (angol, FK Pohronie – Szlovákia), Ylber Ramadani (albán, BK Vejle – Dánia, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatérők: Bidzilya Anton (ukrajnai, Kaposvár)?, Kapronczai Gergely (Szentlőrinc), Kovács Máté (Kazincbarcika)?, Nagy Barnabás (Szentlőrinc), Szerencsi Miklós (Dorogi FC)?, Törőcsik Péter (Szentlőrinc)?
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: Szabó Máté (Budafok)
Távozók: Barna Szabolcs (ETO FC Győr), Cseke Benjámin (Mezőkövesd), Patrick Ikenne-King (nigériai), Kanta József (visszavonult, a tartalékcsapat vezetőedzője lett), Pintér Ádám (visszavonult, az MTK másodedzője lett), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Varga Roland (al-Ittihad Kalba – Arab Emírségek, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók: Bese Balázs (ismét Budafoki MTE), Biben Barnabás (III. Kerületi TVE), Bíró Bence (Pécsi MFC), Kapronczai Gergely (Budaörs), Lehoczky Roland (FC Ajka), Varga Bence (szegedi kölcsön után Kecskeméti TE), Zuigeber Ákos (dorogi kölcsön után Budafoki MTE)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: – 
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

AZ MTK NYÁRI PROGRAMJA AZ NB I-ES RAJTIG
A felkészülés kezdete:
június 18.
Edzőtábor:
Szlovénia
Június 26.: MTK–III. Kerület 7–2 (Ferreira 2, Prosser 2, Kocsis B., Grozav, Kovácsréti)
Június 30.: MTK–BVSC (NB III) 2–0 (Vancsa Z., Drljo)
Július 6.: NK Bravo (szlovén)–MTK 1–1 (Grozav)
Július 9.: MTK–HNK Rijeka (horvát) 3–4 (Ferreira, Grozav, Kata)
Július 15.: MTK–Dinamo Moszkva (orosz) 2–0 (Kocsis B., Kovácsréti)
Július 16.: NK Triglav Kranj (szlovén, II.)–MTK 1–1 (Vancsa 90+2.)
Július 23.: MTK Budapest–Mezőkövesd 3–0 (Dimitrov 2, Miovszki)
Július 23.: MTK Budapest–Mezőkövesd 1–1 (Tiago)

 

Pintér Attila csapata hullámzó teljesítményt nyújtott az előző idényben (Fotó: Bujdos Tibor/Észak-Magyarország)

A MILANNÁL NEVELKEDŐ KAPUS ÉRKEZETT, DRAZSICS VISSZATÉRT – MEZŐKÖVESD

Az előző bajnokságot pocsékan kezdő, majd Pintér Attila érkezése után feljavuló, de a végére visszaeső Mezőkövesd csak eggyel rosszabb gólkülönbsége miatt szorult az MTK mögé a nyolcadik helyre. Bár a borsodi csapat legutóbbi bajnokiján szereplő kezdőjéből csak a kapus, Szappanos Péter és az akkor középső védőt játszó Szeles Tamás távozott, a kiegészítő emberek a nyáron alaposan kicserélődtek, hiszen eddig összesen egy csapatra való új játékos érkezett.

Szappanos pótlására az eddig a DVTK-t erősítő Antal Pétert, az előző idényben a román Liga 1-es Poli Iasi-nál szereplő Bősz Leventét, valamint az egyszeres olasz U21-es válogatott Riccardo Piscitellit szerződtették, aki a Milannál nevelkedett, és legutóbb a portugál másodosztályú Nacionalnál, előtte pedig a román élvonalbeli bukaresti Dinamónál őrizte a hálót. A védelembe az előző idényben Zalaegerszegen alapembernek számító, felvidéki Szépe Zoltánt és a paksi Vági Andrást igazolta le a matyóföldi együttes. A szűrőpozícióba Cseke Benjámin, Kocsis Gergő, Derekas Zoltán, továbbá a siófoki kölcsönből visszatérő Varjas Zoltán jött erősítésnek, míg támadó középpályásnak Madarász Márk érkezett Csákvárról  A csatársorba visszatért a korábban Kövesden egyszer már eredményesen futballozó Sztefan Drazsics Diósgyőrből, és a borsodiak ugyancsak megszerezték az előzőleg Újpesten játszó román utánpótlás-válogatott szélsőt, Andreias Calcant.

A kövesdiek nem utaztak külföldi edzőtáborba, hanem itthon, jobbára alacsonyabb osztályú együttesek ellen játszottak felkészülési meccseket, ezeket mind meg is nyerték. A góljaik zömét Marin Jurina és Drazsics szerezte, az előbbi nyolcat, az utóbbi hatot. Az egyetlen élvonalbeli ellenfelük az MTK volt, amellyel múlt pénteken kétszer is megmérkőztek Budapesten – először három góllal kikaptak, majd döntetlenre végeztek.

A Mezőkövesd pénteken az előző bajnokságban legtöbb gólt (76) szerző Paks otthonában kezdi meg az idényt, ezután a Zalaegerszeget fogadja, majd a Ferencvároshoz látogat.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A MEZŐKÖVESD ZSÓRYNÁL
Érkezők: Antal Botond (Diósgyőri VTK), Bősz Levente (Poli Iasi – Románia), Andreias Calcan (román, Poli Iasi – Románia, szabadon igazolhatóként), Cseke Benjámin (MTK Budapest), Derekas Zoltán (Ferencváros, soroksári kölcsön után), Sztefan Drazsics (szerb, Diósgyőri VTK), Kocsis Gergő (Podbeskidzie Bielsko-Biala – Lengyelország), Madarász Márk (Puskás Akadémia, csákvári kölcsön után), Riccardo Piscitelli (olasz, CD Nacional – Portugália), Szépe János (szlovákiai, Zalaegerszegi TE FC, szabadon igazolhatóként), Vági András (Paks)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Varjas Zoltán (BFC Siófok)?
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: –
Kiszemeltek:
Távozók: Barczi Dávid (III. Kerületi TVE), Bencze Márk (Csákvár), Konsztantinosz Dimitriu (görög, Panszerraikosz – Görögország, Eperjesi Gábor (Diósgyőri VTK), Guzmics Richárd (szabadon igazolható), Jagodics Márk (Budafoki MTE, kölcsön után végleg), Karlo Kamenár (horvát, HSK Zrinjski Mostar – Bosznia-Hercegovina), Nodar Kavtaradze (grúz, Dinamo Tbiliszi – Grúzia), Manuel Martic (osztrák), Andrij Neszterov (ukrán, Polisszja Zsitomir – Ukrajna), Szappanos Péter (Bp. Honvéd, szabadon igazolhatóként), Szeles Tamás (Diósgyőri VTK), Tóth Máté (Haladás))
Kölcsönbe távozók: Kotula Máté (szolnoki kölcsön után Budafoki MTE), Torvund Alexander (szentlőrinci kölcsön után Csákvár)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: –
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Rui Pedro (portugál), Szerder Szerderov (orosz)

A MEZŐKÖVESD NYÁRI PROGRAMJA AZ NB I-ES RAJTIG
A felkészülés kezdete:
június 9.
MÉRKŐZÉSEK
Június 26.: Mezőkövesd–Hidasnémeti (NB III) 10–1 (Nagy D. 2, Drazsics 2, Jurina 2, Chrien, Vojtus, Derekas, Vutov)
Június 30.: Mezőkövesd–Hajdúszoboszló (NB III) 4–1 (Drazsics, Jurina, Madarász, Cseke)
Július 7.: Mezőkövesd–Kazincbarcika (NB III) 3–0 (Cseke, Jurina, Drazsics)
Július 10.: Mezőkövesd–Tiszakécske (NB II) 4–0 (Drazsics 2, Farkas D., Madarász)
Július 14.: Mezőkövesd–Tállya (NB III) 7–0 (Jurina 3, Drazsics, Madarász, Nagy D., Vojtus)
Július 17: Mezőkövesd–DVTK (NB II) 3–0 (Katanec, Jurina, Vutov)
Július 23, MTK Budapest–Mezőkövesd 3–0  
Július 23,MTK Budapest–Mezőkövesd 1–1 (Calcan)

 

A ZTE-hez szabadon igazolható, illetve kölcsönjátékosok érkeztek (Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap)

MARADT, DE LESÉRÜLT A VEZETŐEDZŐ, TÁVOZOTT A SPORTIGAZGATÓ – ZALAEGERSZEG

A ZTE FC – ahogy egy évvel korábban – a legutóbbi bajnokságban is a kiesés elkerüléséért küzdött. Mivel a tavaszi Boér–Waltner edzőcsere után sikerült stabilizálni a csapat teljesítményét, így végül a kilencedik helyre futott be a csapat, amivel megőrizte élvonalbeli tagságát.

Zalában már megszokott dolog, hogy nyaranta új csapatot kell építeni, most annyiban más a helyzet, hogy Waltner Róbert maradt a vezetőedzői poszton – igaz, egy múlt heti edzésen elszenvedett boka- és saroksérülés miatt az első pár fordulóban begipszelt lábbal ül majd a kispadon –, Sallói István sportigazgató viszont három év után bejelentette a távozását, a Mol Fehérvárhoz szerződött. Az utódját még nem nevezték meg, Végh Gábor elnök viszont azzal igyekezett megnyugtatni a csapat szurkolóit, hogy a szakmai stábbal töretlenül dolgoznak az erősítéseken, és hamarosan újabb igazolásokat jelentenek be. Egy új edzőt már bejelentettek, a korábbi világhírű, francia válogatott játékos, William Gallas személyében, aki az utánpótlásban dolgozik majd. A klub nem sokkal később hozta nyilvánosságra a koszovói születésű albán válogatott szélső, Eros Grezda, valamint a horvát Josip Spoljaric szerződtetését.

A nyáron kialakult keretet és a felkészülési meccsek eredményeit tekintve ez rá is fért a gárdára, hiszen mindkettő alapján úgy tűnt, a tavaszi állapothoz képest gyengült a Zete. A legutóbbi bajnokin, Újpesten pályára lépő csapatból három meghatározó játékos sincs már a klubnál: a 10 gólig jutó Szánthó Regő, valamint Artem Favorov is visszatért kölcsönadó klubjához, a Ferencvároshoz, illetve a PAFC-hoz. Távozott Szépe Zoltán és Vass Patrik, továbbá a tavasszal sérüléssel bajlódó és kevesebb játéklehetőséghez jutó támadó, Könyves Norbert is, Futács Márkónak pedig lejárt a szerződése.

Az eddig bejelentett új szerzemények között kizárólag szabadon igazolható vagy kölcsönvett játékosokat találunk. Közülük a Transfermarkt átigazolási hírportál szerint az NK Osijektől érkező albán-koszovói Eros Grezda, illetve az Akademija Pandevtől érkező északmacedón utánpótlás-válogatott védő, Nikola Szerafimov a két legértékesebb labdarúgó. Utóbbi honfitársa és eddigi csapattársa, a támadó Daniel Milovanovikj szintén tagja volt már a balkáni ország U21-es csapatának. A 31 éves bosnyák támadó középpályás, Emir Halilovic legutóbb a török másodosztályú Bandirmaspornál szerepelt, de korábban játszott a szlovák és cseh élvonalban is.

A magyar U21-es csapatban is többször szóhoz jutó balhátvéd, illetve szárnyvédő, Majnovics Martin eddig az osztrák második ligás St. Pöltent erősítette, míg a korábbi korosztályos válogatott csatár, Beke Péter a Hamburg második csapatának játékosa volt. A Puskás Akadémiától szintén két fiatal érkezett kölcsönbe a jobbhátvéd Huszti András, valamint a csatár Skribek Alen, akik az előző idényt a Budafoknál töltötték. A nigériai szélső, Meshack Ubochioma a szlovén másodosztályú NK Naftától tért vissza a zalaiakhoz, és felkerült a felnőttek keretébe a középpályás Csóka Dominik is.

A Zalaegerszeg hét edzőmérkőzést játszott, ebből hármat nyert meg, háromszor ikszelt, és egyszer veszített. Mindhárom győzelmét másodosztályú csapat ellen aratta, két szlovén együttes, valamint az NB II-es Siófok ellen.

A ZTE az első fordulóban a tavalyihoz hasonlóan a Mol Fehérvárt látja vendégül, majd Mezőkövesdre utazik, a harmadik körben pedig a Puskás Akadémiát fogadja.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A ZALAEGERSZEGI TE FC-NÉL
Érkezők: Beke Péter (Hamburger SV – Németország), Emir Halilovic (bosnyák, Bandirmaspor – Törökország, szabadon igazolhatóként), Daniel Milovanovikj (északmacedón, Akademija Pandev – Észak-Macedónia), Nikola Szerafimov (északmacedón, Akademija Pandev – Észak-Macedónia), Majnovics Martin (St. Pölten – Ausztria, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők: Eros Grezda (NK Osijek), Huszti András (Puskás Akadémia), Skribek Alen (Puskás Akadémia), Josip Spoljaric (NK Osijek)
Kölcsönből visszatérők: Szabó Bence (NK Nafta – Szlovénia)?
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Csóka Dominik
Kiszemeltek:
Távozók: Orji Chukwuma (nigériai), Könyves Norbert (Diósgyőri VTK), Sandro Semedo (portugál, lejár a szerződése), Szalai Dániel (Budafoki MTE), Szépe János (szlovákiai, Mezőkövesd, szabadon igazolhatóként), Vass Patrik (Nyíregyháza Spartacus – szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Artem Favorov (ukrán, Puskás Akadémia), Szánthó Regő (Ferencváros)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Futács Márkó (lejárt a szerződése)

A ZTE FC NYÁRI PROGRAMJA AZ NB I-ES RAJTIG
Felkészülés kezdete:
június 16. (orvosi vizsgálatok)
Edzőtábor:
Rogla (Szlovénia), július 12–16.
Június 30.: Haladás–ZTE 1–1 (Meshack)
Július 3., 11.00: NK Osijek (horvát)–ZTE 0–0 – Muraszentmárton (Horvátország)
Július 7.: Tabor Sezana (szlovén)–ZTE 4–1 (Bedi)
Július 10.: BFC Siófok (NB II)–ZTE 2–4 (Bedi, Horváth M. – öngól, Tajti, Meshack)
Július 13.: NK Rogaska (szlovén II.)–ZTE 1–2 (Zimonyi 2)
Július 16.: Drava Ptuj (szlovén II.)–ZTE 0–3 (Szalay 2, Koszta)
Július 24., 19.00: ZTE–AEK Larnaca (ciprusi) 0–0

 

LABDARÚGÓ NB I, 2021–2022
1. FORDULÓ
Július 30., péntek
18.15: Paksi FC–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
20.30: Gyirmót FC Győr–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)
Július 31., szombat
17.45: Ferencváros–Kisvárda (Tv: M4 Sport+)
20.00: Budapest Honvéd–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport+)
Augusztus 1., vasárnap
17.45: Zalaegerszegi TE FC–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport+)
20.00: Újpest FC–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport+)

2021.09.18 20:43:00

Labdarúgó NB I DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Most mondhatnám, reménykedjünk, hogy rendbe jön.

2021.09.18 20:43:00

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Hűség, alázat, szorgalom, a csapatérdek mindenek előtt, ezek nem csak üres szavak egy közösség életében.

2021.09.19 09:35:33

Labdarúgó NB I VAJDA GYÖRGY (összefoglaló)

Könnyed győzelmet aratott a Hatvan ellen a Ferencváros, Gavrics, Loncar és Gera Zalán is betalált.