NB I: Nem érdekelt különösebben a triplázás – Ádám Martin

Vágólapra másolva!
2022.04.26. 11:29
Bár a labdarúgó NB I 29. fordulójának legfontosabb eseménye kétségkívül a ferencvárosi bajnokavatás volt, azért történt még egy s más a hétvégén, kezdve onnan, hogy az MTK pénteken otthon 4–0-s vereséget szenvedett a Mezőkövesdtől, ami Márton Gábor vezetőedző állásába került, szombaton pedig a paksi Ádám Martin a ZTE elleni triplájával megdöntötte az elmúlt negyven év NB I-es gólrekordját...

Ádám Martin három gólt szerzett Zalaegerszegen (Fotó: Szabó Miklós)
Ádám Martin három gólt szerzett Zalaegerszegen (Fotó: Szabó Miklós)
Ádám Martin három gólt szerzett Zalaegerszegen (Fotó: Szabó Miklós)

A FORDULÓ LEGJOBBJA – ÁDÁM MARTIN

Három gólt szerzett Ádám Martin a ZTE FC elleni idegenbeli bajnokin (3–2), s így a Paksi FC támadója huszonkilenc fordulót követően már huszonkilenc góllal áll a bajnokságban. Teljesítményével az elmúlt negyven évet tekintve a legeredményesebb labdarúgó az élvonalban (sőt, egész pontosan az elmúlt 41 év legeredményesebb játékosa let) az egy idényben szerzett gólok alapján, de ha az elmúlt ötven évet vesszük figyelembe akkor sincs szégyenkeznivalója. Utolérte ugyanis az Újpest legendáját, az 1971–1972-es idényben 29 gólt szerző Bene Ferencet és csak egy gólra van attól, hogy a hogy a korábbi ezüstcipős, ferencvárosi Nyilasi Tibor (1980–1981, 30 gól) mellé érjen. A tolnaiak huszonhét esztendős csatára élvonalbeli pályafutása során először triplázott (a 2013–2014-es idényben, az NB II-ben, a Vasas játékosaként, a Tatabánya ellen szerzett egyszer három gólt).

LEGENDÁK NYOMÁBAN

Az elmúlt ötven év gólkirályainak rangsorát tekintve Tököli Attilát (Dunaferr), Détári Lajost (Bp. Honvéd) és Kozma Mihályt (Bp. Honvéd) már megelőzte Ádám Martin, Bene Ferencet (Újpesti Dózsa) szombati teljesítményével érte utol, s már csak egy gól hiányzik, hogy beérje Nyilasi Tibort (Ferencváros) is. A vonatkozó időszakban még Fazekas László (Újpesti Dózsa), Várady Béla (Vasas) és Fekete László (Újpesti Dózsa) szerzett több gólt a paksi centernél.

Az elmúlt ötven év legjobb gólkirályai

1. Fazekas László (Újpesti Dózsa) 36 gól, 1979–1980

Várady Béla (Vasas) 36 gól, 1976–1977

3. Fekete László (Újpesti Dózsa) 31 gól, 1978–1979

4. Nyilasi Tibor (Ferencváros) 30 gól, 1980–1981

5. Bene Ferenc (Újpesti Dózsa) 29 gól, 1971–1972

Ádám Martin (Paks) 29 gól, 2021–2022

7. Tököli Attila (Dunaferr) 28 gól, 2001–2002

8. Détári Lajos (Bp. Honvéd) 27 gól, 1985–1986

Kozma Mihály (Bp. Honvéd) 27 gól, 1973–1974

AZ NSO AJÁNLJA
Aranycipő: Ádám Martin tizenegy helyet javított
Ádám Martin az elmúlt 41 év legeredményesebb csatára!

„Sohasem gondolkoztam azon, hogy az NB I-ben nem szereztem még három gólt – mondta a Paks labdarúgója a szombati teljesítménye kapcsán. – Persze megfordult már a fejemben, hogy nagyon sokszor dupláztam, és talán egyszer összejöhet a triplázás, de nem érdekelt különösebben. Most sincs nagy jelentősége, nyertünk Zalaegerszegen, ez számít.”

Ebben az idényben a Bp. Honvéd (3–2), az MTK Budapest (4–1), januárban a ZTE FC (3–2), a Gyirmót (2–3) és a Mezőkövesd (4–0) ellen egyaránt két-két góllal segítette csapatát, összességében pedig eddigi pályafutása alatt nyolcszor duplázott az élvonalban. A szombati győzelem ellenére Bognár György, a Paksi FC vezetőedzője kijelentette, nem tetszett csapata játéka.

„A győzelmet nem kell megmagyarázni, de valóban, futballoztunk már jobban is – folytatta Ádám Martin. – A gördülékenyebb támadásvezetés ezúttal nem jött össze, ám ott vagyunk a negyedik helyen, és szeretnénk is megtartani, mert az biztosan nemzetközi kupaindulást ér. Persze a Magyar Kupa-győzelem lenne a legegyszerűbb módja, hogy lezárjuk a kérdést, de a Ferencváros ellen csak kilencven vagy százhúsz percünk lesz erre, a bajnokságban viszont még négyszer kilencven percig próbálkozhatunk.”

A Paksi FC a Magyar Kupa elődöntőjében az Újpest ellen nyert (3–0) hazai pályán, pedig előtte kilenc nappal – ugyancsak Pakson – a lila-fehérek 3–1-re győztek. A kupadöntőben május 11-én a Ferencváros az ellenfél, miként péntek este 20 órától a bajnokságban.

„Tekinthetjük a Fradi elleni bajnokit is próbának, mert testközelből mérhetjük fel, valójában hol vannak a gyenge pontjai. Az Újpest ellen is hasonlóan tettünk a bajnokságban, és bejutottunk a kupadöntőbe.”

A negyedik helyet reálisan még a Mol Fehérvár és az Újpest is megszerezheti, korántsem mindegy, hogy a paksi zöld-fehérek milyen eredményt érnek el pénteken a Ferencváros ellen. Egyébiránt a bajnokcsapat után a Gyirmót ellen idegenben, a Kisvárda Master Good ellen otthon, s a Mol Fehérvár ellen ugyancsak idegenben lépnek pályára.

A FORDULÓ VÁLTÁSA – HORVÁTH DÁVIDNAK CSODÁT KELL TENNIE AZ MTK-NÁL

Edzői karrierjének egyik legjelentősebb állomásához érkezett Horváth Dávid, ugyanis az MTK a 37 éves szakembert nevezte ki a pénteken, a Mezőkövesdtől elszenvedett 4–0-s hazai vereség után menesztett Márton Gábor vezetőedző helyére (Polyák Balázs sportigazgató pedig lemondott a meccs után), és az U19-es csapat szakvezetőjétől remélik a csodát, azt, hogy élvonalban tartja a csapatot. Giovanni Costantino (8 meccs, 10 pont), Teodoru Vaszilisz (4 meccs, 2 pont) és Márton (17 meccs, 14 pont) után ő már a negyedik szakvezető lesz a gárda élén ebben az idényben.

„Szombaton, az Újpest elleni U19-es bajnoki előtt szóltak, hogy új feladatot kaphatok, és mire vége lett a meccsnek, már hivatalossá is vált, hogy én veszem át a profi keret irányítását.”

A fiatalok hét egyre győztek az Újpest ellen, úgyhogy a „belépő” hatásosnak is mondható, de az ifik lelkesedése nem Horváth Dávid kinevezésének szólt: „A fiatalok nem az edzőkérdéssel, hanem a mérkőzéssel foglalkoztak, a fölényes győzelem sokkal inkább a jó játéknak, az egységes csapatmunkának tudható be. Egyáltalán nem véletlen, hogy az MTK U19-es csapata meggyőző előnnyel vezet a csoportjában.”

Az MTK „új” edzője sikeresen dolgozott Monoron, s most az MTK-nál is, a szakmán kívül azonban kevesen ismerik – mit kell tudni Horváth Dávidról?

„Huszonkét éves koromig futballoztam a Ferencvárosban, László Csaba, majd Gellei Imre edzősége idején az első csapatban is bemutatkozhattam. Aztán alacsonyabb osztályban szereplő együttesekhez kerültem, és már futballistaként az edzői pályára készültem, alig múltam harmincéves, amikor Monoron a fiatalokkal foglalkoztam, majd rám bízták az NB III-as csapatot is, amellyel bajnokságot nyertünk. Két éve hívott az MTK, örömmel jöttem, s folytathattam Pölöskei Gábor munkáját az U19-es együttessel.”

A legfontosabb kérdés persze az, hogy a szakvezető mire számíthat a szinte reménytelen helyzetbe került MTK megbízott edzőjeként?

„Képben vagyok, hiszen minden meccset láttam, a stábommal mégis a háttér feltérképezése zajlik. Tisztában vagyunk azzal, hogy állóképesség terén már sok minden nem tehető, megpróbáljuk megtalálni azokat a labdarúgókat, akik mentálisan erősek, akik a lelkiek téren még terhelhetők, akik bírják a nyomást. Nem számít, hogy fiatal vagy idősebb, nem számít, hogy magyar vagy légiós, az a fontos, hogy a még hátralévő négy meccsen a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák azok, akik a pályán vannak. Harminchét évesen hatalmas lehetőséget kaptam, megpróbálok élni vele, remélem, a játékosok is hasonlóan gondolkodnak.”

Az MTK a hátralévő négy fordulóban a ZTE-vel (idegenben), a Puskás Akadémiával (otthon), a Ferencvárossal (idegenben) és a DVSC-vel (otthon) találkozik még.

NB I-ES EDZŐVÁLTÁSOK A 2021–2022-ES IDÉNY KÖZBEN
2021. október 4.MezőkövesdPintér Attila helyett Supka Attila
2021. október 4.MTK
Giovanni Costantino helyett Teodoru Vaszilisz (megbízott vezetőedzőként)
2021. október 28.DebrecenHuszti Szabolcs és Toldi Gábor helyett Jeremiás Gergő (megbízott vezetőedzőként)
2021. november 8.Debrecen
Jeremiás Gergő helyett Joan Carrillo
2021. november 10.KisvárdaJoao Janeiro helyett Erős Gábor (megbízott vezetőedzőként)
2021. november 12.MTKTeodoru Vaszilisz helyett Márton Gábor
2021. december 13.FTC
Peter Stöger helyett Máté Csaba (megbízott vezetőedzőként), majd december 20-tólSztanyiszlav Csercseszov
2021. december 31.Újpest
Michael Oenning helyettVíg Péter (ideiglenesen), majd 2022. január 13-tól Milos Kruscsics
2022. január 30.
Budapest Honvéd
Horváth Ferenc helyett Nebojsa Vignjevics
2022. február 16.Mol FehérvárSzabics Imre helyett Michael Boris
2022. március 25.ZalaegerszegWaltner Róbert helyett Molnár Balázs (megbízott vezetőedzőként)
2022. április 23.
MTK
Márton Gábor helyett Horváth Dávid (megbízott vezetőedzőként)

V. GY.

A FORDULÓ VISSZATÉRÉSE – TOMÁS TUJVEL

Az első bajnoki meccsét játszotta ebben az NB I-es idényben Tomás Tujvel a Budapest Honvédban, és azonnal főszereplővé lépett elő. A 38 esztendős kapus azt követően került a kispestiek kezdő tizenegyébe, hogy Szappanos Péter koronavírusos lett, és nem rajta múlt, hogy csapatának a kieső helyen álló Gyirmót FC Győr otthonában meg kellett elégedni az 1–1-es döntetlennel.

„Három pontot akartunk szerezni, de a mutatott játék alapján örülnünk kell, hogy nem kaptunk ki, és megmaradt a hat pont a két csapat között – értékelt önkritikusan Tomás Tujvel, aki a 85. percben bravúrral védte Csörgő Viktor fejesét, alighanem pontot mentve ezzel a csapatának. – Nem először fordult velünk elő, hogy betalálunk, aztán visszaállunk és várunk, mi történik. Sajnos sok az olyan hiba, amelyek nem következnek bizonyos játékhelyzetekből, mi viszont rendszeresen elkövetjük. A hazaiak egyenlítése előtt is labdát veszítettünk a középpályán, a beadás után a közeli fejest még sikerült védenem, de a kipattanó labdára nem mi értünk oda, és máris odalett az előny. Négy fordulóval a bajnokság befejezése előtt még egyáltalán nem vagyunk biztonságban.”

A 10. helyen tanyázó Honvéd előnye négy fordulóval a zárás előtt hat pont a már kieső helyen álló Gyirmót FC Győrrel szemben, a klub jó eséllyel a következő idényben is NB I-es lesz, ám a szurkolók a tavalyi vesszőfutás után nem ilyen szereplést reméltek. A kritikából vasárnap is kijutott a labdarúgóknak, ezt azonban aligha vehetik zokon.

„Érthető a szurkolók dühe, az előző évad után rosszul élik meg, hogy a Honvéd néhány mérkőzéssel a befejezés előtt még bajba is kerülhet – folytatta Tomás Tujvel, aki csaknem egy éve, 2021. május 8-án a Ferencváros ­(1–2) ellen védett az első osztályban. – Mindenhol ott vannak, kitartóan biztatnak bennünket, éppen ezért bele kell néznünk a tükörbe, és feltenni a kérdést: elegendő-e, amit beleteszünk a közösbe. Még tizenkét pontot lehet szerezni, csak annyit tehetünk, hogy előrenézünk, és szombaton legyőzzük a Kisvárdát. Ehhez azonban sokat kell javulnunk.” Z. A.

A FORDULÓ BOSSZÚSÁGA – PUSKÁS AKADÉMIA

Rosszul kezdődött és rosszul is végződött a Puskás Akadémia számára a Mol Fehérvár elleni mérkőzés (2–2). Már a 3. percben hátrányba kerültek a felcsútiak a megyei rangadón, a folytatásban azonban jól futballozva megfordították az eredményt, és minden azt mutatta, győztesként távozhatnak a Mol Aréna Sóstóból.

Már letelt a játékidő, a fehérvári szurkolók kezdték tudomásul venni, hogy a negyedik helyért küzdő kedvenceik pont nélkül maradnak, azonban egy felívelésnél rosszul reagált a felcsúti védelem, és Stopira Tóth Balázs bravúros védése után közvetlen közelről egyenlített.

„Sajnos, hiába kezdtük extrán jól a tavaszt, később többször is gond volt a játékunkkal, Székesfehérváron viszont a korán kapott gólra jól reagáltunk, és ez játékban és gólokban is megmutatkozott – tekintett vissza a szombati rangadóra a Puskás Akadémia saját nevelésű védője, Spandler Csaba. – Szinte már a kezünkben volt győzelem, rendkívül bosszantó, hogy a hosszabbítás végén egyenlített az ellenfél! Fontos lett volna megtartani a vezetést, már csak azért is, mert meg akarjuk szerezni a második helyet, és nyilván kedvezőbb lenne a helyzetünk, ha nem bukunk két pontot a Vidi ellen. Hogy milyennek látom az esélyeinket? Azonos pont és győzelem számmal vagyunk a Kisvárdával, optimista emberként azt mondom, a tavalyi idény után idén is meg tudjuk szerezni az ezüstérmet. Ehhez nagyon fontos lépés, hogy a hétvégén legyőzzük a jó formába lendülő Mezőkövesdet – ha úgy futballozunk, mint a Fehérvár elleni találkozó nagy részében, erre jó esélyünk lesz.” Z. A.

 

 

NB I, 2021–2022, 29. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Április 22., péntek
MTK–Mezőkövesd 0–4
Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionBerke Balázs
1950
Április 23., szombat
Kisvárda Master Good–DVSC 1–0 Kisvárda,Várkerti StadionZierkelbach Péter
2455
ZTE FC–Paksi FC 2–3
Zalaegerszeg, ZTE ArénaBogár Gergő
2063
Mol Fehérvár–Puskás Akadémia 2–2Székesfehérvár,Mol Aréna SóstóBognár Tamás
3103
Április 24., vasárnap
Ferencváros–Újpest 2–1
Budapest, Groupama ArénaKarakó Ferenc
20 155
Gyirmót FC Győr–Budapest Honvéd 1–1
Győr, Gyirmót, Alcufer StadionVad II István1462
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 29 19 5 5 51–23 +28 62
2. Kisvárda 29 13 10 6 44–31 +13 49
3. Puskás Akadémia 29 13 10 6 38–30 +8 49
4. Paksi FC 29 12 5 12 69–55 +14 41
5. Mol Fehérvár 29 11 7 11 40–40 0 40
6. Újpest FC 29 11 6 12 43–41 +2 39
7. Zalaegerszegi TE 29 10 9 10 38–47 –9 39
8. Mezőkövesd 29 10 7 12 34–42 –8 37
9. Debreceni VSC 29 9 8 12 43–45 –2 35
10. Budapest Honvéd 29 9 6 14 45–47 –2 33
11. Gyirmót FC Győr 29 6 9 14 27–42 –15 27
12. MTK Budapest29681519–48–2926

30. FORDULÓ
Április 29., péntek:
20.00:
Paksi FC–Ferencváros (Tv: M4 Sport)
Április 30., szombat:
14.45:
Puskás Akadémia–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
17.00: Budapest Honvéd–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
19.30: Debreceni VSC–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
Május 1., vasárnap:
14.30:
Zalaegerszegi TE FC–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)
17.00: Újpest FC–Gyirmót FC Győr (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik