Emberelőnyben nyert az MTK a Paks ellen, Szélpált hordágyon vitték le

SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), ORBÁN ISTVÁN (percről percre)SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), ORBÁN ISTVÁN (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.12.19. 14:35
Nagy irammal esett egymásnak az MTK és a Paks az NB I 16. fordulójában, de már az első félidő végétől a vendégek emberhátrányban játszottak a kapusuk kiállítása miatt, majd a folytatásban sérülés miatt elvesztették Szélpált is. A vége 3–1 lett az MTK javára.
Ki tudta használni emberelőnyét az MTK 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Török Attila)
Ki tudta használni emberelőnyét az MTK A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Török Attila)

 

LABDARÚGÓ NB I
16. FORDULÓ

MTK Budapest–Paksi FC 3–1 (0–0)
Budapest,Új Hidegkuti Nándor Stadion,zártkapuk mögött.Vezette:Farkas Ádám
Gólszerző:Dimitrov (74.), Prosser (79.), Schön (89.), ill. Nagy R. (90+4.)

ÉLŐ SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS ITT!

Lendületesen, jó tempóban kezdődött a szombati nap kora délutáni mérkőzése. És ez azért lehetett jó hír, mert mindkét csapat rengeteg problémával küzdött az összecsapás előtt. A házigazda MTK Budapest öltözőjében csaknem tucatnyi játékos hiányzott a vírusfertőzés miatt, amely hetekkel korábban Pakson tombolt, a vendégek pontosan tudták tehát, milyen cipőben járnak a hazaiak. Persze, hiányzókból a vendégeknél sem volt hiány, hiszen a védelemből Böde Dániel, a támadósorból Hahn János maradt ki.

Az MTK szakvezetője, Michael Boris – aki fertőzése miatt szintén nem lehetett ott a mérkőzésen – Kata Mihályt állította a védelem jobb oldalára, ő legutóbb a bal oldalon játszott, pedig egyébként középpályás, és csak a rendkívüli körülmények, a sok hiányzó miatt játszik hátvédet. De nem a tizennyolc éves futballista volt a legfiatalabb a pályán, mert az MTK fedezetsorában ott volt Biben Barnabás, aki néhány hete, novemberben töltötte be 17. életévét. Igaz, a kék-fehéreknél nem ritka, ha valaki ennyire fiatalon lehetőséget kap a felnőttek között.

A fővárosiak három védővel és három támadóval kezdték a mérkőzést, de úgy, hogy a támadósorból Szrdjan Dimitrov visszalépett a középpályások vonalába, vagyis nem előretolt éket játszott. A vendég Paksi FC is három védővel kezdett, és öt középpályás kapott szerepet úgy, hogy Szakály Dénes helyezkedett a legközelebb a center pozíciójában játszó Ádám Martinhoz, aki mellett Haraszti Zsolt rohamozott. Alighanem a vendégek is kiszúrták, hogy Kata Mihály csak amolyan alkalmi jobbhátvéd, mert nagy erőkkel támadták azt az oldalt. Haraszti mellett Bertus Lajos és a támadásokhoz fel-felzárkózó Szabó János is megjelent azon az oldalon, a zöld-fehérek ott érezték verhetőnek a házigazdát.

A felállásból is kitűnt, hogy a két csapat megpróbálta megerősíteni a pozícióit a pálya középső részén, de régi igazság: minden taktikai elképzelés annyit ér, amennyit a játékosok meg tudnak valósítani belőle. Márpedig most rengeteg futás, sok párharc jellemezte a mérkőzést, egymás után pörögtek az események. Az MTK a támadói sebességében bízva sok hosszú, mélységi indítással próbálkozott, megpróbálta futóversenyre kényszeríteni a paksi védelmet, és az első félidő alapján mondhatjuk, hogy a kék-fehérek álltak közelebb a vezetés megszerzéséhez. Tiago Ferreira, nem sokkal később pedig Prosser Dániel lőhetett volna gól, de kimaradtak ezek a lehetőségek, majd a félidő végén jött a fordulat: Bojan Miovszki egy ütemmel megelőzte a tizenhatoson kívül menteni igyekvő Hegedüs Lajost, a levegőben ütköztek, Farkas Ádám játékvezető pedig kiállította az MTK egykori, a Paks jelenlegi kapusát. Így Holczer Ádám, aki szerda este a Ferencváros ellen (1–3) védett, de most visszakerült a kispadra, máris újra beállhatott a kapuba, bár gyanítható, erről a fejleményről ezúttal eltekintettek volna a vendégek.

A Paks megpróbálta megerősíteni a védelmét, felkészülve arra, hogy emberhátrányban kell lejátszania a második félidőt. Erre építette a stratégiáját a házigazda is, amely próbálta sokat birtokolni a labdát, s minél több mozgásra kényszeríteni az ellenfelet – akár egy jó horgász, úgy próbálta fárasztani ellenfelét a kék-fehér csapat. És ha a kiállítás nem lett volna elegendő... Egy szerencsétlen ütközés után a vendégvédelem oszlopa, Szélpál Norbert eszméletét vesztve terült el a földön, és le kellett cserélni.

Ahogy telt az idő, úgy került egyre közelebb és közelebb a paksi kapuhoz az MTK, mozgatta, futtatta ellenfelét, és végül meg is találta a rést. A vendégcsapat mindent egy lapra feltéve megpróbált támadni, hogy legalább az egyik pontot megmentse, de egy gyors kontra végén Prosser Dániel megduplázta a hazaiak előnyét. Balogh Balázs lövését a kapufa hárította, a kiállítást és a sérülés után ez már a harmadik rendkívül balszerencsés szituáció volt a mérkőzésen paksi szempontból, ez így együtt pedig túl sok volt a vendégcsapatnak. Két sokat futó, jó futballt játszó gárda találkozott, az MTK Budapest kimondottan okos játékkal használta ki az emberelőnyét, és megérdemelten nyert. S mivel a végén mindkét oldalon született egy-egy gól, 3–1-re.

ÉLŐ SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS ITT!


AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 14 12 2 31–7 +24 38
2. Mol Fehérvár 15 8 5 2 35–17 +18 29
3. MTK Budapest 16 7 4 5 24–21 +3 25
4. Puskás Akadémia 15 7 2 6 20–23 –3 23
5. Kisvárda 15 6 5 4 17–18 –1 23
6. Paksi FC 16 6 3 7 29–30 –1 21
7. Zalaegerszegi TE 15 6 2 7 26–25 +1 20
8. Mezőkövesd 15 5 2 8 15–22 –7 17
9. Budafoki MTE 14 4 3 7 16–24 –8 15
10. Budapest Honvéd 14 3 5 6 21–20 +1 14
11. Újpest FC 14 3 4 7 15–29 –14 13
12. Diósgyőri VTK 15 3 1 11 18–31 –13 10
NB I, 2020–2021, 16. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
DECEMBER 18., PÉNTEK
Mol Fehérvár FC–Kisvárda 3–0Székesfehérvár,Mol Aréna SóstóKáprály Mihály
DECEMBER 19., SZOMBAT
MTK Budapest–Paksi FC 3–1
Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionFarkas Ádám
Diósgyőri VTK–Zalaegerszegi TE 1–3
Miskolc,DVTK StadionBogár Gergő
Ferencváros–Budafoki MTE 2–1Budapest,Groupama ArénaSolymosi Péter
DECEMBER 20.,VASÁRNAP
14.30:Mezőkövesd–Puskás Akadémia (Tv:M4 Sport)Mezőkövesd,Városi StadionPintér Csaba
17.00:Újpest FC–Budapest Honvéd (Tv:M4 Sport)Budapest,Szusza Ferenc StadionAntal Péter

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik