A Ferencváros fordítani tudott odahaza a Kisvárda ellen

Vágólapra másolva!
2022.03.06. 17:35
null
Fotó: Szabó Miklós
A labdarúgó NB I 23. fordulójának záró mérkőzésén a Ferencváros hátrányból 2–1-re legyőzte odahaza a Kisvárdát, ezzel megerősítette első helyét a tabellán. Két ellentétes félidőt hozott a találkozó, az elsőben veszélyesebbek voltak a kisvárdaiak, a fordulás után azonban fordított a címvédő Fradi.

 

LABDARÚGÓ NB I
23. FORDULÓ
Ferencváros–Kisvárda 2–1
(Boli 58., Nguen 90+1., ill. Bumba 31. – 11-esből)
Budapest,
Groupama Aréna, 6727 néző. Vezette: Pintér Cs.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A VAR-rendszer ismét közbeavatkozott. Egy-két percig a stadionban ülőknek fogalmuk sem volt, mi a vita tárgya, a futballisták is Pintér Csaba játékvezetőnél érdeklődtek, mit vizsgál a videobíró. A labda már Dombó Dávid kapuja előtt pattogott, amikor a videoszobából szóltak a bíró fülesén keresztül, Fortune Bassey előzőleg kézzel ért a labdához a saját tizenhatosán belül, Pintér Csaba a két kispad között lévő monitoron vissza is nézte az esetet – tizenegyes!

A furcsa körülmények között megítélt büntetőből Claudiu Bumba a kapu bal oldalába lőtte a labdát, Dibusz Dénes hiába nyújtózkodott és kapta el az irányt, a lövés pontos volt. A stadionban hangos fütty kíséretében ünnepeltek a vendég kisvárdaiak, majd a ferencvárosi táborból felhangzott a rigmus: „Hol a csapatunk?!”

Bumba góljával még a Kisvárda vezetett (Fotó: Szabó Miklós)
Bumba góljával még a Kisvárda vezetett (Fotó: Szabó Miklós)


A Fradi játéka addig sem volt meggyőző.

Az első fél órában a tizenegyestől függetlenül is a kisvárdaiak álltak közelebb a gólhoz, Dibusz Dénesnek jó ideig semmi munkája sem volt, majd fél percen belül kétszer is nagyot kellett védenie. Előbb az albán Herdi Prenga tette próbára, majd Ötvös Bence vette célba távolról a léc alatti területet, a Ferencváros kapusa a helyén volt.

Sőt ha nem véd válogatott formában, a szünetre a vendégek két-három gólos előnnyel vonulhattak volna, Claudiu Bumba óriási ziccerben rontott, mondani sem kell, ismét Dibusz védett. Ezzel szemben a másik kapuban Dombó Dávidnak csak néhány beadásnál kellett lehúznia a labdát, a szünet előtti pillanatokban pedig magához ölelnie Tokmac Nguen távoli, középre tartó lövését követően.

Lesújtó adat: ferencvárosi részről az első negyvenöt percben ez az egyetlen lövés ment a vendégek kapujára, a várdaiak ellenben hétszer is eltalálták lövésből, fejesből a célterületet.

Hiába birtokolta a Fradi többet a labdát (67 százalék), rengeteg volt a hátrafelé, oldalra irányuló passz, a két belső védő – Miha Blazic és Adnan Kovacevic – sokszor adogatott tanácstalanul egymáshoz. A támadójáték lassan formálódott, elöl a középcsatár, Fortune Bassey alig ért labdához, a szélsők pedig ritkán jutottak el az alapvonalig, beadásokkal inkább a két szélső védő, Eldar Civic és Henry Wingo próbálkozott – utóbbi kevés hatékonysággal.

(Fotó: Szabó Miklós)
(Fotó: Szabó Miklós)

Tanácstalanság mutatkozott a játékosok arcán, adogattak, passzolgattak, mentek előre, de mintha a megoldókulcs hiányzott volna, miként kellene eljutni Dombó kapujáig. Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző nem véletlenül indult lehajtott fejjel az öltöző irányába, negyvenöt perc játék után az egyik legfőbb riválissal szemben hátrányban volt csapata, és az sem lett volna meglepő, ha addigra eldől a három pont sorsa...

A ferencvárosi B-középből jött is a kritika, az ultrák ébresztőt kiáltottak, kérdés volt, a bajnokcsapat fel tud-e pörögni a második félidőre, vagy még inkább elbizonytalanodik.

Nos, nem bizonytalanodott el!

A hazaiak szakmai stábja számára nem volt más választás, kockáztatni kellett, és a váltás be is jött. Csercseszov védekező középpályás helyére támadót hozott be, a támadósor csúcsára pedig Bassey helyére érkezett Franck Boli, aki rövid időn belül egyenlített is. Hogy mi hangzott el az öltözőben Csercseszov szájából, nem tudni, ám a Ferencváros teljesen más arcát mutatva jött elő a játékoskijáróból, gyakorlatilag kapujához szegezte a Kisvárdát.

Egyértelműen magához tért a Fradi, az egyenlítést követően pedig már az volt a kérdés, bírják-e majd a tempót a vendégek, vagy megtörnek, és a listavezető újabb gólt szerezve megfordítja az eredményt. Tömörült a kisvárdai csapat, sokszor harminc méteren belül volt mind a tíz mezőnyjátékosa, de ebben a helyzetben nem volt más választásuk a látogatóknak, próbálták elzárni a területeket az érkező ferencvárosiak elől.

Ekkor már a pályán volt az ukrán Olekszandr Zubkov is, aki legutóbb még nem vállalta a játékot a hazájában kitört háború miatt, a jelek szerint most azonban már érezte magát annyira erősnek, hogy csapata rendelkezésére álljon. A jobb szélről indulva próbált előretörni, akadt is távoli lövése, ám Dombó a helyén volt. A vendégek ekkor már rutinosan az időt is húzták, ám nem bírták ki a végét.

Tokmac Nguen szállította a győztes találatot (Fotó: Szabó Miklós)
Tokmac Nguen szállította a győztes találatot (Fotó: Szabó Miklós)

Tokmac Nguen a lefújás előtti pillanatokban higgadtan használta ki az adódó lehetőséget, a szurkolók pedig helyükről felállva ünnepelték, és hajtották előre csapatukat.

A Ferencváros lélektanilag fontos három pontot szerzett, egyszersmind megszületett Sztanyiszlav Csercseszov első győzelme az Üllői úton, a kisvárdaiak pedig először kaptak ki Erős Gábor vezetőedző irányításával az NB I-ben. 2–1

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 23 14 4 5 39–19 +20 46
2. Puskás Akadémia 23 12 5 6 31–25 +6 41
3. Kisvárda 23 11 8 4 38–24 +14 41
4. Paksi FC 23 10 4 9 60–46 +14 34
5. Zalaegerszegi TE 23 9 6 8 33–39 –6 33
6. Mol Fehérvár 23 8 5 10 28–31 –3 29
7. Budapest Honvéd 23 8 4 11 39–39 0 28
8. Debreceni VSC 23 7 7 9 38–38 0 28
9. Újpest FC 23 7 6 10 31–35 –4 27
10. Mezőkövesd 23 7 6 10 26–38 –12 27
11. Gyirmót FC Győr 23 6 7 10 24–33 –9 25
12. MTK Budapest 23 5 6 12 17–37 –20 21
NB I, 2021–2022, 23. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Március 4., péntek
Gyirmót FC Győr–MTK Budapest 1–1
Gyirmót,Alcufer StadionBogár Gergő
972
Március 5., szombat
Paksi FC–Mezőkövesd 4–0
Paks,Paksi FC StadionAndó-Szabó Sándor1250
Újpest FC–Puskás Akadémia 2–1Budapest,Szusza Ferenc StadionBognár Tamás
2512
Budapest Honvéd–DVSC 4–2Budapest,Bozsik ArénaVad II István
2624
Március 6., vasárnap
ZTE FC–Mol Fehérvár FC 2–0
Zalaegerszeg,ZTE ArénaCsonka Bence
2056
Ferencváros–Kisvárda 2–1
Budapest,Groupama ArénaPintér Csaba
6727

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik