MK: minden jegy elkelt a döntőre; Kövesd lehet a legkisebb győztes

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.06.03. 11:33
A Budapest Honvéd nyolcadszor vagy a Mezőkövesd Zsóry először? Ez a legfontosabb kérdés ma este a Puskás Arénában, de a 20 órakor kezdődő finálé elé számos érdekességet is összegyűjtöttünk. A két csapat útját és a legfontosabb statisztikáikat infografikán foglaltuk össze.

 

A TÉT 51 MILLIÓ FORINT

Eddig mindkét döntős valamivel több mint ötvenmillió forintot „futballozott össze” a Magyar Kupában. A szövetség versenykiírása szerint ugyanis minden mérkőzés után ötmillió forint jár a csapatoknak, s győzelem esetén további négymillió. A döntetlenért nem jár díjazás. A döntőben nagyobb a tét, a győztes 51 millió forintot kasszírozhat, egy évig őrizheti a díszes kupát, valamint 40 aranyozott érmet vehet át a finálé után. A vesztes nem kap pénzt, csupán 40 darab ezüstözött érmet vihet haza. A kupagyőztes az Európa-ligában indulhat.

Ami a mérkőzés utáni ünnepélyes átadót illeti: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden bejelentette, az MLSZ felkérte, hogy a Magyar Kupa döntőjét követően adja át a trófeát.

♦ 10 EZREN A DÖNTŐN

Szerda reggeli állás szerint már csak valamivel több mint 200 eladó jegy volt a Budapest Honvéd–Mezőkövesd kupafináléra, valamivel 11 óra után pedig már arról tájékoztatott a szövetség, hogy minden jegy elkelt a döntőre, melyre a Puskás Aréna alsó és középső karéját nyitják meg.

A hatályban lévő jogszabályok szerint legalább 1.5 méteres távolságot kell biztosítani a nézők között, így csak minden negyedik ülőhely foglalható el, vagyis három széket üresen kell hagyni két ember között, illetve a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket sem lehet használni. Az MLSZ-től kapott tájékoztatás alapjántízezren lesznek a lelátókon.

Szerda délelőtt a zölddel jelölt szektorokban voltak még eladó jegyek – azóta minden jegy elkelt (Forrás: valogatottjegy.mlsz.hu)
Szerda délelőtt a zölddel jelölt szektorokban voltak még eladó jegyek – azóta minden jegy elkelt (Forrás: valogatottjegy.mlsz.hu)

 

♦ MEZŐKÖVESD LEHET A LEGKISEBB GYŐZTES

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 40 év után adhat újra MK-győztes csapatot. 1980-ban (és előtte 1977-ben is) a Diósgyőri VTK nyerte meg a sorozatot. A 16 ezres Mezőkövesd egyben a legkisebb kupagyőztes város leheta ma is önálló települések közül. Hasonlóan kis lélekszámú városból legutóbb az 1984-es győztes Siófoki Bányász SE érkezett, a Balaton-parti várost akkor 20 ezren lakták. A korábban önálló, de ma már Budapesthez tartozó Soroksár 1934-ben 14 ezres településként nyert Magyar Kupát. A legkisebb település, amely döntős csapatot adott, az 1800 lélekszámú Felcsút: a Puskás Akadémia 2018-ban kapott ki a döntőben az Újpesttől, tizenegyesekkel. Ha a Bp. Honvéd nyer, tíz éven belül hatodszor kerülhet a serleg a fővárosba: háromszor a Ferencváros, kétszer az Újpest győzött ez idő alatt. A kispestiek 2009 után nyerhetnének újra, tavaly elveszítették a fehérváriak elleni finálét.

♦ KUPAGYŐZTES MAGYAR EDZŐ

Hét év után vezet Magyar Kupa-győzelemre magyar csapatot magyar edző: 2013 óta nem fordult elő, hogy honi szakembert dobálhattak a magasba a játékosok a finálé megnyerése után. Az év május 22-én a Debrecen élén álló Kondás Elemér ismerkedhetett meg a Bozsik-stadion légterével azok után, hogy a Kispesten rendezett döntőben csapata 2–1-re megverte a Győri ETO FC-t. És ő az a magyar edző, aki legutóbb NB I-es bajnokcsapatot faragott: a 2013–2014-es idényben a Lokit vezette a csúcsra.

Azóta csak külföldi szakvezetők értek el jelentős sikert a bajnokságban és/vagy a kupában: Thomas Doll, Szerhij Rebrov, Joan Carrillo, Marko Nikolics, a már szövetségi kapitányként dolgozó Marco Rossi, valamint Nebojsa Vignjevics neve került be a magyar futball históriás könyvébe. A sorozat 2020. június 3-án lezárul, a kérdés csak az: Kuttor Attila vagy Pisont István szakítja-e meg? Futballistaként mindketten megnyerték már a sorozatot: Kuttor az MTK-val és a Videotonnal összesen négyszer is, Pisont a Honvéddal (annyit hozzá kell tenni, hogy ha a Honvéd nyer, akkor a kispestiek kupagyőzelméből egy külföldi edző is kiveszi a részét, hiszen a kupasorozatban hat mérkőzésen az olasz Giuseppe Sannino irányította a csapatot – a szerk.) .

A mezőkövesdi Nagy Dániel (balra) és a kispesti Hidi Patrik közül szerda este már csak egyikük emelheti fel a kupát a Puskás Arénában (Fotó: mlsz.hu)
A mezőkövesdi Nagy Dániel (balra) és a kispesti Hidi Patrik közül szerda este már csak egyikük emelheti fel a kupát a Puskás Arénában (Fotó: mlsz.hu)

 

♦ HÁROMSZOROS KUPAGYŐZTES A HONVÉDBAN

Batik Bence nyert már Magyar Kupát, nem is egyszer, hanem háromszor. Igaz, nem a Bp. Honvéd, hanem a Ferencváros futballistájaként – a 2015. május 20-án, a Videoton elleni 4–0-s győzelemből góllal vette ki a részét (a másik két győztes kupadöntőben nem lépett pályára – a szerk.).

„Egyszer-kétszer beugrott az elmúlt napokban, hogy korábban a magasba emelhettem a serleget, de ez már a múlt – mondta a védő. – Ha legyőzzük a Mezőkövesdet, négyszeres kupagyőztes lehetek, huszonhat évesen, ennyi kihagyás után szerintem ez nagy szó. A tavaly elvesztett döntő miatt óriási hiányérzetünk van. Már az MTK ellen is jó volt játszani a Puskás Arénában, de ezúttal még jobb lesz! Annak is örülök, hogy az MTK ellen öldöklő csatában jutottunk tovább, majd a Debrecen ellen is hatalmasat küzdöttünk a győzelemért. A kupában felesleges esélyeket boncolgatni, a képlet egyszerű, aki szembejön, azt kell legyőznie annak, aki a végén ünnepelni akar. Egy döntő előtt felesleges sokat beszélni – itt már csak a tettek számítanak!”

♦ A MEZŐKÖVESDBEN IS VAN KUPAGYŐZTES

Két kupadöntő részese volt Berecz Zsombor: a Vasas játékosaként ott volt a pályán, amikor az FTC tizenegyesekkel 5–4-re legyőzte az angyalföldieket 2017-ben. A Mol Fehérvár FC játékosaként kupagyőztesnek vallhatja magát, de a 2019-es, Honvéd elleni döntőben (2–1) nem kapott szerepet.

„Az lenne a legjobb, ha nyernénk és játszom is – mondta a 24 éves játékos. – Nem vagyunk esélytelenek, megszerezhetjük a trófeát!”

Szombaton, a Diósgyőri VTK elleni presztízscsata alkalmával felhívta magára a figyelmet, arra voltunk kíváncsiak, mennyire más visszanézni az esetet, amelyért sárga lapot kapott?

„Márkvárt Dávid a hátam mögött volt, a labdát fedeztem, és közben eltaláltam – mondta Berecz Zsombor. – Ezt a pályán is éreztem, a felvétel is azt mutatta, ahogy én éreztem, mi történt. Nem akartam szabálytalankodni, sérülést okozni főleg nem.”

A középpályás elmondta: izgatottan várja, milyen lesz a Puskás Arénában játszani.

Örülök, hogy ott lehetnek a nézők – mondta Berecz. – Sokkal jobb lesz ez így, mint kartonbábuk előtt, felvételről bejátszott szurkolói zajok közepette futballozni. Biztosan mindannyian örökre emlékezünk majd erre a szerda estére.”

♦ SÁRVÁRI JÁTÉKVEZETŐ FÚJJA A SÍPOT

A sárvári születésű, 41 esztendős Bognár Tamás lesz a szerda esti Magyar Kupa-döntő játékvezetője. Vizsgáját 1995-ben teljesítette, 2002-ben NB II-es, 2006-ban NB I-es bíró lett, 2009 óta tagja a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) keretének. Ez idáig 199 élvonalbeli mérkőzést vezetett, legutóbb szombaton a Kisvárda–Újpest FC találkozót (1–0).

Eddigi pályája során a Honvédnak 32-szer, a Mezőkövesdnek 11-szer bíráskodott (ötször ebben az idényben is). A kispestieknek bajnokit legutóbb még tavaly augusztus 4-én vezetett (DVTK–Honvéd 2–1), míg a kövesdieknek idén február 15-én (DVSC–Mezőkövesd 1–3). A Magyar Kupában már találkozott a Mezőkövesddel ebben a kiírásban: a március 3-i MK-negyeddöntő első mérkőzésén Kuttor Attila csapata 1–0-ra nyert a Puskás Akadémia vendégeként.

Jelentősebb hazai feladatai közé tartozott a 2012-es Szuperkupa-mérkőzés vezetése, július 11-én a Videoton tizenegyesekkel 5–3-ra múlta felül a Debreceni VSC-t Székesfehérváron.

A nemzetközi porondon U19-es Eb-n, a felnőtteknél Eb-selejtezőn (Feröer–Olaszország 0–1), emellett Európa-liga-selejtezőkön és -csoportmeccseken pallérozódott. Tavaly nyáron lánya, Réka bemutatkozott a női élvonalban játékvezetőként. Bognár Tamás partjelzője Tóth II Vencel és Vígh-Tarsonyi Gergő, az alapvonali játékvezető Berke Balázs és Andó-Szabó Sándor lesz.

MAGYAR KUPA

DÖNTŐ

20.00:
Budapest Honvéd–Mezőkövesd Zsóry FC, Budapest, Puskás Aréna (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik