Győzött Debrecenben, így elődöntős a Puskás Akadémia!

Vágólapra másolva!
2023.03.02. 19:50
A Debrecen 3–1-re kikapott odahaza a Puskás Akadémiától a labdarúgó Mol Magyar Kupa negyeddöntőjében, így a felcsútiak jutottak a legjobb négy csapat közé.
Elődöntős a Puskás Akadémia, amely simán nyert (Fotók: Kovács Péter, Török Attila) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Elődöntős a Puskás Akadémia, amely simán nyert (Fotók: Kovács Péter, Török Attila) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

MOL MAGYAR KUPA
NEGYEDDÖNTŐ
Debreceni VSC–Puskás Akadémia FC 1–3 (1–2)
Debrecen,
Nagyerdei Stadion, 3811 néző. V: Csonka
DVSC:
Milosevics – Bévárdi (Loncsar, a szünetben), Dreskovics, Lagator, Ferenczi – Manrique, Varga J. – Sós (Varga K., 62.), Dzsudzsák, Bódi – Mance (Do. Babunszki, 66.). Vezetőedző: Szrdjan Blagojevics
Puskás Akadémia:
Markek – Bartolec, Golla, Spandler, Ormonde-Ottewill – Batik – Favorov (Plsek, 80.), Levi (Slagveer, 79.), Corbu – Puljic (Colley, 80.), Gruber (Van Nieff, 69.). Vezetőedző: Hornyák Zsolt
Gólszerző:
Ferenczi (31.), ill. Gruber (1.), Levi (12.), Slagveer (85.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Vajon ki védi a csütörtöki Mol Magyar Kupa-negyeddöntőben a DVSC kapuját? A Loki-szurkolók vasárnap óta erre a kérdésre vártak választ, hiszen Megyeri Balázs a Ferencváros ellen megsérült, több hétre kidőlt a sorból, a klub pedig a téli szünetben három kapusától, Raul Balbarautól, Hrabina Alextől és Gróf Dávidtól is megvált, így a kényszerű kiválás után egyetlen embere maradt erre a posztra Szrdjan Blagojevics vezetőedzőnek. Erdélyi Benedek pedig hiába kivételes tehetségű kapuvédő, mindössze tizenhét esztendős. A debrecenieknél működésbe lépett a gépezet, előbb a saját nevelésű, 23 éves Kovács Péter került vissza Pécsről, majd kedden bejelentették a szerb Marko Milosevics szerződtetését. A harminckét éves játékos megfordult a szerb Vozsdovac, az FK Zemun, a Napredak, valamint a kazah Asztana csapatában, dolgozott együtt a Loki edzőjével is, és mivel szabadon igazolható státuszúnak számított, kézenfekvő volt a leigazolása. A Puskás Akadémia elleni MK-negyeddöntőre végül ő is került a kezdő tizenegybe, azaz a Loki szakmai stábja a rutinra szavazott. Nos, a szerb labdarúgó biztosan nem ilyen bemutatkozásról álmodott, hiszen még az első harminc másodpercen belül Gruber Zsombor megszerezte a vezetést a felcsútiaknak. Botorság lenne a légiós kapus számlájára írni a gólt, hiszen a DVSC védelme közelről nézte, ahogy Artem Favorov ziccerpasszt ad a tizennyolc esztendős támadónak – Marko Milosevics tehetetlen volt. A 12. percben aztán újabb sakk-matt szituáció alakult ki a Debrecen kapuja előtt, Jonathan Levi lövésébe Dusan Lagator csak beleérni tudott, s a labda a bal felső sarokba vágódott. Döbbent csend telepedett a Nagyerdei Stadionra, majd serkentőnek szánt számonkérés zúgott fel a hazai ultrák szektorából.

Túl az első negyedórán ébredezni kezdett a Loki, s ez jót tett a színvonalnak. A meccs fonalát felvevő vendéglátók hamarosan szépítettek, a 31. percben Ferenczi János ballal, 23 méterről hatalmas gólt lőtt, Markek Tamásnak esélye sem volt elérni a bal felső sarokba vágódó labdát.

A szünetben változtatott a hazaiak vezetőedzője, a feltűnően sokat bizonytalankodó Bévárdi Zsombor helyett Sztefan Loncsar érkezett, s ez némi átszervezéssel járt, az első félidőben védekező középpályásként futballozó Varga József még hátrébb lépett.

A kezdeti sokkból már az első játékrész második felében magához térő DVSC egyre jobban futballozott, beszorult a Puskás Akadémia. Dzsudzsák Balázs mindjárt a félidő elején egyenlíthetett volna, ám ígéretes helyzetben lecsúszott a labda a válogatottsági rekorder lábáról. Szrdjan Blagojevics Varga Kevin és Dorian Babunszki bevetésével próbálta még offenzívebbé tenni együttese játékát, míg a vendégek igyekeztek megtartani minimális előnyüket.

Hornyák Zsolt is változtatott, ráadásul nem is rosszul. A DSVC szorításából egy kontraakció erejéig kiszabaduló vendégek ugyanis két, néhány perccel korábban pályára lépő labdarúgó, Lamin Colley és Luciano Slagveer összjátéka után szerezték meg a harmadik góljukat. Ezzel el is dőlt a továbbjutás, hiába játszott a mérkőzés nagy részében hatalmas fölényben a Debrecen, az első negyedórában elkövetett hibák nem fértek bele, a Puskás Akadémia jutott a Mol Magyar Kupa elődöntőjébe.

GRUBER ZSOMBOR: AZ ÁLMAIMAT ÉLEM, DE VANNAK MÉG CÉLJAIM

MOL MAGYAR KUPA-ADATBANK ITT!

KORÁBBAN
Február 28., kedd
Mezőkövesd Zsóry FC–Zalaegerszegi TE FC 1–4
Március 1., szerda
Budafoki MTE (NB II)–Kisvárda Master Good SE 2–0
Paksi FC–Vasas FC 2–3

PERCRŐL PERCRE

90+5. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+4. perc Colley sarkaz jobbra Slagveernek, a jobblábas beadást kifejeli az ötösön Varga J.

90+2. perc Ferenczi ballal a léc fölé lő Dzsudzsák keresztpassza után, 17-ről, jócskán.

Egy érces hangú felcsúti szurkoló hangja hallatszik csak a stadionban.

Négy perc a ráadás.

88. perc Ferenczi János fellöki az őt szerelő Ormonde-Ottewillt, sárga lap.

88. perc Van Nieff jobbról remekül emel a jobb sarok elé, de ötről Golla pocsékul találja el a labdát. Oda a ziccer.

87. perc Karlo Bartolec és Sztefan Loncsar kap sárga lapot kakaskodásért.

85. PERC ELDŐLT, Colley passza után LUCIANO SLAGVEER jobbal a jobb alsóba lő az ötös jobb sarkának előteréből, 11 méterről. 1–3!

83. perc Markek jól mozdul ki Bódi bal oldali beadására. Slagveer a jobb szélen, középen két felcsúti is, de pocsék a beadás.

82. perc Dzsudzsák jobb oldali szögletét kapura fejeli az ötös bal sarkáról Lagator, a neki háttal álló Plsek nyújtott karján csattan a labda... Nincs 11-es, csak szöglet.

A hazai keretben 16 a légiós, a stábtagokkal együtt. A vendégeknél dettó.

80. perc Lagator ismét belerúg Favorovba, ismét ápolás. Luciano Slagveer és Jakub Plsek a pályán, Levi és Favorov le. Lamin Colley Puljicot váltja. Ezzel is elment két perc.

78. perc Levi lesérül, a combja fáj, csere lesz.

75. perc Varga, Varga összjáték után rossz a szélső beadása.

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila


71. perc Christian Manrique hátulról felrúgja Favorovot, sárga lap.

69. perc Yoëll van Nieff be, Gruber le, csatár helyett szűrő.

69. perc Kontra, Dzsudzsák balról az ötösre emel, Varga K. a bal alsó mellé fejeli a labdát.

69. perc BRAVÚR! Ormonde-Ottewill balról ballal az ötösre emel, ballal hétről kapura lő Gruber remek átvétel után, de Milosevics jobb kézzel véd!

68. perc Varga K. a 16-os jobb sarka elől ballal feladja a labdát a kapusnak.

67. perc A 16-os bal sarkáról Bódi jobbal a kapushoz lő.

66. perc Dorian Babunszki be, Mance le.

65. perc Kemény belépők, majd Lagator az ötösön nekimegy a kapusának, Puljic nem éri el azonban a labdát. Varga J. megindulna, Batik kőkeményen szerel.

61. perc Varga Kevin be, Sós le. Szélsőcsere.

60. perc Dzsudzsák, majd Ferenczi beadása sem tökéletes Mancének.

59. perc Brandon Ormonde-Ottewill kap sárga lapot Sós fellökéséért.

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila

58. perc Gruber az ötös bal sarkáról ballal Dreskovics lába között kapura lő, a bal sarok mellé.

56. perc Levi beadását Spandler az ötös bal sarkáról a léc fölé fejeli a labdát, de előtte lökött.

Stefan Loncsar egyébként szűrő, nem is rossz, mert négyszeres montenegrói válogatott.

54. perc Loncsar odarúg Favorovnak, ápolás. Két perc alatt felépül.

52. perc Bódi balról most félmagasan ad be, Mance ballal 14-ről, középről kapásból a kapus ölébe lő.

51. perc MELLÉ! Bódi balról ballal laposan remekül ad be Dzsudzsák elé, aki kissé jobbról ballal az égbe lő, 12 méterről. Megpattant, lecsúszott.

50. perc Mezőnyharccal. Érdekes, hogy a jobbhátvéd Romancsuk a kispadon ül. A Transfermarkt szerint Varga előző 204 lokis meccsén nem játszott még a védelem jobb szélén!

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Sztefan Loncar be, Bévárdi le. Varga lesz a jobbhátvéd.

Sumudica 2005-ben kezdte edzői pályafutását, amely során Romániában, Törökországban, Görögországban és Szaúd-Arábiában összesen 21 (!) különböző csapatnál fordult meg – legutóbb tavaly nyártól az Al-Raed vezetőedzője volt. Trénerként legnagyobb sikerét hazájában az Astra Giurgiunál érte el, amellyel 2016-ban bajnokságot és Szuperkupát nyert.

A következő fél idényben további 13 NB I-es meccsen lőtt még öt gólt. Legemlékezetesebb találkozója a 2002 októberében lejátszott Békéscsaba elleni bajnoki volt, amelyen négy gólt szerezve vezette a DVSC-t 6–1-es győzelemre.

Sumudica játékosként a Sportul Studentescnél nevelkedett, s két kölcsönben töltött időszak után a Rapid Bucuresti-nél szerepelt, mielőtt a portugál Marítimóhoz igazolt volna, ahonnan két év után, 2001-ben visszatért a Rapidhoz. Innen érkezett aztán az akkor 29 éves csatár 2002 nyarán a DVSC-hez, ahol első idényében 26 bajnokin pályára lépve 16 gólt szerzett, s Kenesei Krisztián (23 gól, ZTE) és Illés Béla (21 gól, MTK) mögött a harmadik lett a góllövőlistán.

Az ugyan nem derül ki a román szakember mondandójából, hogy mikor akasztja szögre az ilyenkor szokásost, ám az igen, hogy azért fejezi be karrierjét, mert a jövőben szeretne több időt tölteni a családjával, amelyet a labdarúgás miatt elhanyagolt.

„Pontosan két nap múlva, március negyedikén leszek ötvenkét éves. Eljött az idő, hogy több időt töltsek a gyönyörű családommal, amit a futball miatt nagymértékben elhanyagoltam. A futball mindent adott nekem, de a családom több figyelmet érdemel” – idézte a román portál a szakembert.


Marius Sumudica általános meglepetést okozott csütörtök délelőtt, amikor bejelentette, befejezi edzői pályafutását és hátat fordít a kispadnak. A labdarúgástól azonban nem szakad el teljesen, a jövőben a román DigiSport szakkommentátori csapatának tagja lesz.

A Loki-szurkolók bíznak a kupagyőzelemben és a dobogóban is. VIDEÓ!

E párharc legjobb góllövői:
Josip Knezevic 4
Szakály Péter 3
Horváth Zsolt 2
Libor Kozák 2
Tunde Adeniji 2


45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Egy perc a ráadás.

42. perc Batik emel jobbra a felfutó Bartolechez, aki jobbal bead, Puljic kissé jobbról, nyolcról nem sokkal, de a bal, azaz a rövid felső fölé fejeli a labdát.

39. perc Bévárdi nem figyel, azonban Puljic ballal 21-ről jócskán a léc fölé lő. Elönzőzte.

37. perc Dzsudzsák adja be balról a kornert, az ötös bal sarkáról Dreskovics a bal alsó felé fejeli a labdát, a kapu előtt bevetődik Mance... de Markek bal kézzel belekap a labdába, újabb sarokrúgás. Az már veszélytelen.

35. perc Dzsudzsák jobb oldali szögletét Mance és Varga közül kifejeli szépen Spandler a rövid oldali ötössarokról.

33. perc Bódi nagyot kap hátulról a volt eszéki Bartolectől, ápolás. Sárga lap nincs. Mancét az Eszék 1.3 millió euróért vette, Bartolecet 250 ezerért, de előtte a Köbenhavn 2.67 milliót adott érte, a Nordsjaelland 600 ezer euróért szerezte meg.

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila

31. PERC NAGY GÓL SZINTE A SEMMIBŐL, FERENCZI JÁNOS! Mancének meg egy gólpassz is: a 16-os elől, középről Ferenczi elé gurít, aki picit balról 23 méterről ballal irgalmatlan nagy erővel a bal sarokba lő, félmagasan. Markeknek esélye sem volt: 1–2!

26. perc Dzsudzsák lő ballal egy 23 méteres, kissé jobbról járó szabadrúgást nem sokkal a bal felső sarok mellé.

Mance 17 meccsen 2 gólnál jár az idényben. Anno a Puskásban 30 meccsen 12 kanadai pontig jutott.

21. perc Szépen indul meg a bal szélen Gruber, de a beadását kivágja az ötösről Puljic elől Lagator.

18. perc Ismét mezőnyfölényben a Loki, mint az első gól után. Batik ellöki a bal szélen Bódit, szabadrúgás. A sértett beadását a bal sarok mellé fejeli kissé jobbról, öt méterről Dreskovics!

GÓLVIDEÓ ITT!

12. PERC ÚJABB GÓL! Bévárdit szereli a felezőnél a balbekk Ormonde-Ottewill, remek passzát JONATHAN LEVI az ötös jobb sarka elől ballal kapura teszi, Milosevics nem éri el a jobb sarok felé tartó labdát, a becsúszó Lagator igen, de már csak a bal alsóba tudja tolni a labdát, három lépésről. 0–2!

9. perc Dzsudzsák jobb oldali beadását a kapu elé fejeli Manrique, de jön a kapus.

6. perc Ferenczi ballábas beadása nem az igazi. Dzsudzsák ballal 17-ről Favorovba lő.

4. perc Bódi jobb oldali beadását Golla becsúszva elrúgja az ötösön a gólra éhes Mance mellől. Mellé, Dzsudzsák jobbról jövő, ballábas beadását Mance az ötös elől jócskán a jobb alsó mellé fejeli.

1. PERC GÓLLAL, GRUBER ZSOMBOR a 28. másodpercben picit balról, tíz méterről jobbal a jobb alsóba lő. Favorov villant meg a 16-os előtt, középen, okos csel után pontosan passzolt: 0–1! Hamar felavatták Milosevicset...

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta pirosban, a vendégek tiszta törtfehérben.

„A Paks elleni bajnoki első húsz percében jól futballoztunk, aztán jött a tizenegyes, amely lelkileg összetört bennünket, pedig nem lenne szabad ilyennek bekövetkeznie − folytatta Marius Corbu. − Utána az ellenfelünk kihasználta a hibáinkat és nyert, pedig több volt nekünk a mérkőzésben. Veszíteni sohasem jó, de máris itt az újabb összecsapás, lehet javítani. A DVSC pont nélkül maradt legutóbb, de a tavasszal j formában futballozik, biztos, hogy sokat kell tenni a továbbjutásért. Hogy mi dönthet? Nyilván mindkét csapatnál megvan az elképzelés arról, miként lehet a rivális fölé kerekedni, abban bízom, hogy a mi tervünk valósul meg.”

A két csapatban közös, hogy egyiknek sem sikerült a főpróbája az OTP Bank Liga legutóbbi, hétvégi fordulójában: a Puskás Akadémia hazai pályán vezetett a Paks ellen, ám végül 4−1-es vereségbe futott bele, a DVSC pedig a Nagyerdei Stadionban bukta el 2−0-ra a tabellát vezető, címvédő Ferencvárossal játszott rangadót. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a Loki 2023-ban az első öt bajnokiján így is tíz pontot szerzett, a Puskás Akadémia ugyanakkor csak ötöt, és bár hiányzók mindkét oldalon vannak, kérdés, melyik csapat tudja a másikra erőltetni az akaratát.

„Amióta Felcsútra, a Puskás Akadémiához kerültem, arról álmodozom, hogy megnyerjük a Magyar Kupát, ám eddig egyszer sem sikerült − mondta érdeklődésünkre Marius Corbu, a Puskás Akadémia 20 éves középpályása, aki 2020 óta erősíti a felcsútiakat. − Az előző évadban hamar kiestünk, mostaniban eddig jól alakult minden, és a DVSC ellen már az elődöntőért játszhatunk. Hallottuk mi is, hogy ellenfelünk első számú kapusa, Megyeri Balázs hetekre kidőlt, de nem szabad ezzel foglalkoznunk. Akkor tesszük jól, ha ugyanolyan hozzáállással készülünk, mintha a legerősebb DVSC várna ránk, biztos, hogy így is nehéz párharc vár ránk.”

A következő két kiírásban egyaránt a negyeddöntő jelentette a végállomást (előbb az NB II-es Soroksár, majd a Mezőkövesd), 2020−2021-ben pedig már a 16 között elvérzett az együttes (hazai pályán 2−1-es vereség az Újpesttől). A legutóbbi szereplés miatt különösen hiányérzetük lehet a felcsúti szurkolóknak, mert kedvenceik már a 32 között kiestek, holott az NB II-ben visszafogottan teljesítő ETO FC (0−1) nem tűnt leküzdhetetlen akadálynak. Ami a mostani kiírást illeti, rögös út vezetett a negyeddöntőig, a Mol Fehérvárt (1−0) és az Újpestet (0−0 után tizenegyesekkel) is búcsúztatni kellett, és borítékolható, csütörtökön Debrecenben sem lesz könnyű jó eredményt elérni a negyeddöntőben.

Amióta a Puskásban futballozik, Marius Corbu arról ábrándozik, hogy csapatával Magyar Kupát nyer. Eddig nem járt sikerrel, de Debrecenben tehet egy lépést álma megvalósulása felé. MÁJUSBAN MÁR ÖT ÉVE LESZ, hogy a Puskás Akadémia eljutott a Magyar Kupában a döntőig, és bár az utolsó pillanatig volt esélye a győzelemre, az Újpest FC elleni csatát 2−2 után 11-esekkel elveszítette.

„Számomra minden egyes meccs egyaránt nagyon fontos, ezért nem akarok extra nyomást helyezni a csapatra. Természetesen egyértelmű, hogy a szurkolóknak és az edzői stábnak is nagyok az ambíciói a csütörtöki napot illetően. Tisztában vagyunk az ellenfelünk erősségeivel, de minden mérkőzést a saját elveink szerint igyekszünk játszani. Említettem az öltözőben is, hogy nem szeretek hosszútávú célokról beszélni, azt szeretném, ha mindig az előttünk álló lépésre koncentrálnánk. A felkészülést tekintve minden tőlünk telhetőt megtettünk, elemeztük az ellenfelünket. Készen állunk rá, hogy továbbjussunk a következő fordulóba, és mindent megteszünk azért, hogy elérjük a célunkat. Nagyon erős csapat a Puskás, efelől nincs kétségem, jó játékosaik vannak, intenzív játék és letámadás jellemzi őket. Megterhelő meccsre számítunk, hiszen mondhatom, hogy a Puskás az egyike a három-négy legerősebb csapatnak Magyarországon. A mi előnyünk az, hogy hazai pályán játszunk, ezért számítunk a szurkolók biztatására. Szükség is van a támogatásukra és biztos vagyok benne, hogy a fiúk a maximumot fogják hozni a pályán – mondta a dvsc.hu-n Szrdjan Blagojevics.

A DVSC a klub honlapján jelentette be, hogy Kovács Péter után újabb kapust igazol a szerb Marko Milosevics személyében. A 187 cm magas kapus korábban a szerb Vozsdovac, Zemun és Napredak, valamint a kazah Kaszpij és Asztana csapatában is játszott. A 32 éves játékos több mint 150 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, így Kovács mellett van egy rutinosabb opciója is a debrecenieknek a kapusposztra.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A DVSC–PAFC MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik