Sima lett a vége! Elsőként a Zalaegerszeg jutott be a Magyar Kupa elődöntőjébe

Vágólapra másolva!
2023.02.28. 19:50
A MOL Magyar Kupa negyeddöntőjében a Zalaegerszeg 4–1-es győzelmet aratott Mezőkövesden, ezzel elsőként jutott be a négy közé.
A Zalaegerszeg bejutott a Magyar Kupa elődöntőjébe 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Dömötör Csaba)
A Zalaegerszeg bejutott a Magyar Kupa elődöntőjébe A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Dömötör Csaba)

MOL MAGYAR KUPA
NEGYEDDÖNTŐ
MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC–ZTE FC 1–4 (0–1)

Mezőkövesd, 700 néző. Vezette: Káprály Mihály (Tóth II Vencel, Szert Balázs)
MEZŐKÖVESD: Tordai – Zahary (Kállai K., 79.), Lukic, Beriasvili, Vajda S. – Brtan (Karnyicki, 83.), Ephestion (Bobál G., 79.), Da. Babunszki (Filip, 64.) – Molnár G., Drazsics, Besirovic (Cseri, 64.). Vezetőedző: Kuttor Attila
ZTE:
Demjén – Lesjak, Mocsi, Csóka D., Gergényi – Mim (Ubochioma, 73.), Tajti, Szankovics, Szendrei N. – Szalay Sz. (Huszti A., 82.), Ikoba.Vezetőedző: Ricardo Moniz
Gólszerző:Molnár G. (70.), ill. Szankovics (24.), Tajti (74.), Ikoba (88.), Huszti A. (90.)
MESTERMÉRLEG
Kuttor Attila:
– Azoknak a futballistáknak adtam lehetőséget, akik eddig kevesebb szerephez jutottak, de el kell ismerni, a cserék után javult fel a játékunk, és az egyenlítés is ennek köszönhető. A vendégek bátran játszottak, kihasználták a megingásainkat.
Ricardo Moniz:
– Az első gól után után némileg visszaesett a csapat játéka, de a mezőkövesdiek egyenlítése után ismét újítani tudtak a futballistáink, mert mindvégig hittek benne, hogy bátran kell támadniuk. Nagy erény, hogy játékosaink a kilencvenedik percben is képesek sprintelni.

ÖSSZEFOGLALÓ

Öt autóval vágtak neki a hosszú útnak a zalaegerszegi szurkolók, akiknek csaknem négyszáz kilométert kellett megtenniük Mezőkövesdig (és onnan persze vissza újabb négyszázat), hogy megnézzék kedvenceik produkcióját a Mol Magyar Kupa negyeddöntőjében – a végeredmény ismeretében megérte ennyit zötykölődniük! A szimpatizánsok között volt Nagy Ferenc és párja, Török Annamária, akik elmondták, nem először kísérik el csapatukat idegenbe.

„Jártunk mi már messzebb is Mezőkövesdnél! – mondta Nagy Ferenc. – Szorítottunk a csapatnak korábban Balmazújvárosban, fagyoskodtunk Kisvárdán és Debrecenben is a lelátón. Sokan kérdezték, mire fel ez a nagy szerelem, amelyre egyszerű a válaszunk: a futballrajongás! Ha pedig győz a csapat, mint most a Mezőkövesd ellen, akkor a siker felett érzett boldogság feledteti a hosszú úttal járó fáradalmakat.”

Marco Rossi szövetségi kapitányra nem várt olyan hosszú út, mint az egerszegi focirajongókra, a szakvezető vélhetően a ZTE kapusa, Demjén Patrik és a kerettag, Mocsi Attila játékára volt leginkább kíváncsi.

A szurkolókkal együtt a kapitány is jó focit láthatott: a zalaegerszegiek a lehető legerősebb összeállításukban léptek pályára, jelezve, nem a levegőbe beszéltek akkor, amikor a nemzetközi kupaszereplés lehetőségeként emlegették az MK-sikert. A hazaiak sem vették félvállról a negyeddöntőt, azért sem, mert három évvel ezelőtt a döntőig menetelt Kuttor Attila vezetőedző irányításával az együttes. A 24. percben azonban mégsem a kövesdiek örülhettek, ugyanis Bojan Szankovics labdát szerzett a hazai tizenhatos előtt, és jobbal kilőtte a bal alsó sarkot. A vezetés után állandósult a vendégfölény, a Mezőkövesd elvétve jutott el a ZTE kapujának közelébe, jellemzi a hazaiak hatékonyságát, hogy Demjén Patriknak a 41. percben kellett először lövést hárítania.

A szünet után bátrabbá vált a Mezőkövesd, helyzet mégis Eduvie Ikoba előtt adódott, ám az egerszegiek centere a remek beadás után közelről a kapu mellé fejelte a labdát. A hajrára cserélt a Mezőkövesd, a pályára lépő Cseri Tamás pontos passzai miatt egyre inkább fölénybe kerültek a hazaiak, s a 70. percben góllá is érett a fölényük: Molnár Gábor húsz méterről, szabadrúgásból remekül nyeste a labdát a bal felső sarokba.

Sokáig azonban nem örülhettek az egyenlítésnek a kövesdiek, Tajti Mátyás ugyanis remek cselek után látványos gólt lőtt a hazai kapu bal alsó sarkába. Izgalmas volt a mérkőzés mindvégig, a Mezőkövesd nyomott, a ZTE hősiesen védekezett, de neki is lendült, ha lehetősége adódott rá, és Eduvie Ikoba, valamint Huszti András gondoskodott arról, hogy az egerszegi drukkereknek ne tűnjön hosszúnak az út hazafelé – továbbjutott a ZTE FC! 1–4

TAJTI: PISZOK NEHÉZ MONIZ FILOZÓFIÁJA, MERT A TOPON KELL LENNED HOZZÁ

A MOL MAGYAR KUPA NEGYEDDÖNTŐJÉNEK TOVÁBBI PROGRAMJA
Március 1.

17.00:Budafoki MTE (NB II)–Kisvárda Master Good (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!
20.00:Paksi FC–Vasas FC (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!
Március 2.
20.00: Debreceni VSC–Puskás Akadémia FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

PERCRŐL PERCRE

90+4. perc: VÉGE! Győzelmével a Zalaegerszeg jutott elsőként a MOL Magyar Kupa elődöntőjébe.

90+4. perc: Drazsics elől nem sikerült tisztázni, a labda Bobál elé került, azonban a hazai támadó lövése elakadt a kilépő Demjénben.

90+3. perc: Filip kapott labdát a 16-oson belül, majd hat méterről, külsővel kapura lőtt, Demjén szögletre tolta a léc alá tartó lövést.

90. perc: Négy perc a hosszabbítás!

90. perc: GÓÓÓÓÓL! KIÜTÉS! Ikoba passzolt Husztihoz, aki lendületből elvitte Beriasvili mellett a labdát, majd Karnyickit is kicselezte, és 10 méterről a kilépő Tordai lábai között a jobb alsóba lőtt. 1–4!

88. perc: GÓÓÓÓL! ELDŐLT!! Ikoba tört be a 16-oson belülre, majd három védő szorításában megtartotta a labdát és 11 méteről a jobb alsó sarokba lőtt. 1–3!

87. perc: Ikoba játszotta tisztára magát, majd 19 méterről kapura lőtt, de Tordai védeni tudott.

83. perc: Ismét cserélt a Mezőkövesd, Karnyicki érkezett Brtan helyére.

82. perc: Cserélt a Zalaegerszeg, Huszti érkezett Szalay helyére.

82. perc: A frissen beállt Kállai cselezgetett a 16-os sarkánál, majd 14 méterről a kapu mellé lőtt.

80. perc: Filip passza után Drazsics vette le a labdát a 16-oson belül, majd 10 méterről, ballal csúnyán a kapu fölé lőtt.

79. perc: Kettőt cserélt a Mezőkövesd, Ephestion helyére Bobál, Zahary helyére Kállai állt be.

78. perc: Szendrei rántotta le Ephestiont, sárga lap.

78. perc: Szalay tekerte kapura a labdát, Tordai védeni tudott.

74. perc: GÓÓÓÓL! Ismét a Zalaegerszeg vezet! Tajti tört be a 16-oson belülre három védő között, majd 12 méterről a bal kapufa segítségével a kapuba lőtt. 1–2!

73. perc: Cserélt a Zalaegerszeg, Ubochioma érkezett Mim helyére.

70. perc: GÓÓÓÓÓÓÓL! Egyenlített a Kövesd! Molnár végzett el szabadrúgást 20 méterről, a lövés után a labda a bal felső sarokban kötött ki. Demjén érezte az irányt, de már nem tudott védeni. 1–1!

69. perc: Drazsics és Lesjak kakaskodott egymással, mindketten sárga lapot kaptak.

64. perc: Kettőt cserélt a Kövesd, Besirovic helyére Cseri, Babunszki helyére Filip érkezett.

57. perc: Besirovicvisszafejelt labdája Babunszkihoz került, a macedón 20 méterről kapura lőtt, de Demjén szögletre tolta a labdát.

54. perc: Mocsi ívelte a kapu elé a labdát, Ikoba hét méterről a kapu mellé fejelt.

52. perc: Molnár ugratta volna ki Drazsicsot, Lesjak Demjénhez passzolt volna felszabadítás gyanánt, azonban a kapus a 16-os vonalánál helyezkedett, de Lesjaknak szerencséje volt, mert passza után a labda az üres kapu mellé gurult.

50. perc: Ikoba elől felszabadítottak a kövesdi védők, majd Szalay lőtte ki a labdát az M3-as autópálya irányába...

46. perc: Elkezdődött a második félidő, csere egyik oldalon sem volt a szünetben.

Marco Rossi (sapkában, elől) is a helyszínen tekinti meg a mérkőzést (Fotó: Nagy-Pál Tamás)
Marco Rossi (sapkában, elől) is a helyszínen tekinti meg a mérkőzést (Fotó: Nagy-Pál Tamás)

45+1. perc: Vége az első félidőnek! A Zalaegerszeg várhatja előnyről a folytatást.

45. perc: Molnár passza Ephestion 18 méterről emelte kapura a labdát, de Demjén könnyedén hárított.

42. perc: Gergényi csúszott rá Molnár lábára, sárga lap.

41. perc: Molnár passza után Drazsics tudott kapura fordulni a 16-oson belül, de 14 méteres lövését Demjén védeni tudta.

A Zalaegerszeg az elmúlt húsz évben háromszor is bejutott a Magyar Kupa elődöntőjébe. 2003–2004-ben és 2010–2011-ben az elődöntő jelentette számukra a végállomást. 2009–2010-ben azonban az Újpest legyőzését követően döntőt is játszhattak, azonban a Debrecen ellenében alulmaradtak.

30. perc: Szalay szabadrúgása levágódott a sorfalról, majd Gergényi 23 méterről ismételt, de Tordai védeni tudott.

26. perc: Zalaegerszegi kontratámadás végén Tajti ugratta ki Gergényit, aki az alapvonal közeléből, éles szögből kapura lőtt, Tordai azonban védeni tudott.

24. perc: GÓÓÓL! Vezet a Zalaegerszeg! Jobb oldali beadást követően Brtan fejelte ki a labdát, Szankovics lecsapott rá, betört a 16-oson belülre, majd 13 méterről a bal alsó sarokba lőtt. 0–1!

17. perc: Vajda futott fel a bal szélen, majd élesen középre lőtte a labdát, Drazsics azonban lemaradt a passzról, így Gergényi tisztázni tudott.

A Mezőkövesd eddig két alkalommal tudott a Magyar Kupa elődöntőjébe jutni. 2016–2017-ben a Vasas volt az ellenfelük, de 0–7-s összesítéssel kiestek. 2019–2020-ban viszont összejött a bravúr és a döntőbe is bejutott Kuttor Attila csapata, azonban a kupagyőzelem nem jött össze a Budapest Honvéd ellen.

1. perc: Majdnem meg is szerezte a vezetést a Zalaegerszeg, Tajti ugratta ki jó ütemben Mimet, aki 16 méterről, ballal a kapu mellé lőtt.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Mezőkövesd indította útjára a labdát.

ELŐZMÉNYEK

A két csapat legutóbbi mezőkövesdi összecsapásaemlékezetesre sikerült zalai részről,hiszen Ricardo Moniz együttese Ikoba mesterhármasának is köszönhetően 5–0-s győzelmet aratott. Legutóbb idén február elején mérkőztek egymással, akkor Zalaegerszegen gól nélküli döntetlen született.

Út a legjobb nyolc közé:

3. forduló:
UFC Szekszárd–Mezőkövesd Zsóry FC 0–3
Kaposvári Rákóczi–ZTE FC 0–2

4. forduló:
Nyergesújfalu SE–Mezőkövesd Zsóry FC 1–4
Kolorcity Kazincbarcika SC–ZTE FC 0–2

5. forduló:
MTK Budapest–Mezőkövesd Zsóry FC 0–2
Békéscsaba 1912 Előre–ZTE FC 0–2

Köszöntjük Önöket! Hamarosan kezdődik a MOL Magyar Kupa első negyeddöntője, a Mezőkövesd–Zalaegerszeg összecsapást. Tartsanak velünk!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik