Honvéd: „Olaszországból jött a legtöbb megkeresés” – négy fiatal távozott

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2021.10.01. 13:40
null
A legfiatalabb Olaszországba szerződő kispesti Dénes Adrián volt ezen a nyáron (Fotó: honvedfc.hu)
A labdarúgó NB I-ből ezen a nyáron sem szerződött sok magyar tehetség külföldre, ám az élvonalban még nem debütáló fiatalok közül többen is topligás klub utánpótlásába kerültek. A Budapest Honvédtól például négy fiatal is olasz klubhoz igazolt az utóbbi időben – ennek hátteréről Kun Gábor ügyvezetőt kérdeztük.

A Budapest Honvédtól az elmúlt fél évben négy fiatal szerződött olasz élvonalbeli és másodosztályú klubok utánpótlásába, a 2002 és 2004 között született korosztályokból.

Az első csapatban, az NB I-ben kétszer kispadon ülő, 18 éves támadó, Bartha Botond vételi opcióval Bolognába került. Ugyancsak kölcsönbe került Olaszországba a szintén 18 éves, korosztályos válogatott kapus, Megyeri Gábor, előbb tavaly az AS Romába, aztán idén nyáron két évre a másodosztályú Perugia utánpótlásába. Megyeri itthon, a Siófok kölcsönjátékosaként 2020-ban egy meccsen már játszhatott az NB II-ben. A védőként és védekező középpályásként is bevethető Török Kevin is18 esztendős és kölcsönbe szerződött a Leccéhez, ő az idén játszott az U19-es válogatottban is. A legfiatalabb Olaszországba szerződő kispesti Dénes Adrián volt ezen a nyáron, a támadó 17 esztendősen kötött 2024-ig szóló szerződést a Fiorentinával. Négyükben közös, hogy játszottak együtt a Honvéd-MFA utánpótláscsapataiban és a Honvéd felnőtt második csapatában, az NB III-ban is, illetve Megyeri és Török a téli felkészülési időszakban már az első csapat törökországi edzőtáborába is elutazhatott.

A Honvéd ügyvezetőjétől, Kun Gábortól először is arról érdeklődtünk, mennyire volt tervszerű, tudatos döntés eredménye, hogy a négy fiatal egyszerre került Olaszországba, hiszen az elmúlt években nem volt jellemző – sem a Honvédnál, sem más magyar csapatnál –, hogy egy adott korosztályból egyszerre ennyien szerződjenek külföldre.

„Szerencsére a tudatos szakmai munkának köszönhetően folyamatosan van érdeklődés fiatal játékosaink iránt. Az elmúlt időszakban Olaszországból volt a legtöbb megkeresés – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Kun Gábor. A négy játékosból három kölcsönbe került a csapatához, és abban bízunk, hogy vagy élnek a lehetőséggel és megragadnak egy erősebb bajnokságban, vagy ha visszajönnek, akkor kamatoztatni tudjak a kint megszerzett tapasztalatokat.

Utóbbira lehet jó példa korábbról Schön Szabolcs esete, aki 2017-ben ugyancsak a Honvéd-MFA-tól szerződött az Ajaxhoz, de ő nem kölcsönbe ment, így nem is a Honvédhoz tért haza, hanem az MTK-hoz, a kék-fehérektől tudott bekerülni a válogatottba és szerződött az amerikai profi ligába, Dallasba. Kérdés persze, hosszú távon lehet-e cél egy hazai elitakadémiának, hogy tehetségei fiatalon, már az első csapatban történő bemutatkozás előtt külföldre szerződhessenek.

Nem feltétlenül az a cél, hogy minél előbb külföldre kerüljenek, de az tudatos koncepció, hogy ha lehet, az itthoninál magasabban jegyzett bajnokságokban erősödjenek, szerezzenek értékes tapasztalatokat és kipróbálhassák magukat. Ez pozitív visszajelzés a szakmai munkára nézve. A célunk – és erre az NB III-ban szereplő második csapatunk is jó példa –, hogy a fiatal akadémisták minél előbb megismerkedjenek a felnőttfutballal” – szögezte le az ügyvezető, aki kérdésünkre az olasz kapcsolatról is beszélt, és arra a kérdésre is válaszolt, hogyan profitálhat ezekből, illetve a fiatalok külföldre szerződéséből az első csapat.

„Az olaszokkal valóban kialakult egy szoros együttműködés az elmúlt években, gondoljunk csak arra hogy több olasz edző és játékos is megfordult a Honvédban, például Marco Rossi jelenlegi szövetségi kapitány is, de ez nem kizárólagos. Azon dolgozunk hogy minél több nemzetközi kapcsolatunk legyen. Mindebből pedig úgy profitálhat a Honvéd, hogy nemzetközi tapasztalatot szerző játékosok jöhetnek vissza hozzánk, akik később akár az első csapatot is erősíthetik!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik