„Amikor állt a játék, nekem esett” – torokfogás Kispesten; kiemelkedő FTC

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.11.23. 09:46
Parázs jelenetekben, pazar gólokban és parádés győzelmekben sem volt hiány a labdarúgó NB I 13. fordulójában – szokásos, hét eleji visszapillantónkban a legutóbbi forduló emlékezetes pillanatait idézzük fel. 
A FORDULÓ KÉPGALÉRIÁJÁHOZ KATT A KÉPRE!
A FORDULÓ KÉPGALÉRIÁJÁHOZ KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ DULAKODÁSA – HARASZTI ZSOLT TORKON RAGADTA BARÁTH BOTONDOT

Három csapata is volt az NB I-nek, amely ötmeccses nyeretlenségi sorozattal várta a 13. fordulót, közülük kettő, a Budapest Honvéd és az MTK éppen egymással mérkőzött meg. Noha egy félidőn át úgy festett, mindkét csapat meghosszabbítja ezt a szériát, a Honvéd tudta lezárni, a második félidőben szerzett gólokkal 3–0-ra nyert.

„Lehet mondani, hogy nagy kő esett le a szívünkről, de inkább abban bízom, hogy egy hosszú folyamat elején vagyunk – mondta lapunknak Baráth Botond, a kispestiek belső védője. – Jó lenne most egy hosszú győzelmi sorozatot nyitni, amivel egyre feljebb és feljebb kapaszkodnánk a tabellán.”

Az első félidőben nem találtak fogást egymáson a felek, az terelte új mederbe a mérkőzést, hogy két játékos épp fogást keresett egymáson. Az egyik az MTK-s Haraszti Zsolt volt – a másik épp Baráth Botond. A dulakodás végén a kék-fehérek játékosa piros lapot kapott, mert dühében torkon ragadta a honvédost.

„Nem tudom, mi késztette arra, hogy így a torkomnak essen – mondta Baráth Botond. – Felugrottunk, küzdöttünk mind a ketten a labdáért. Aztán beszorította a fejemet a karjával, majd én az övét, aztán megint ő az enyémet… És amikor már állt a játék, nekem esett.”

Ezután rögtön jött a szünet, majd a második félidő második percében máris gól­előnyre váltotta emberfórját a Honvéd.

„A szünetben Horváth Ferenc vezetőedzőtől alapos fejmosást kaptunk, hogy így nem lehet játszani. Tudtuk, hogy az MTK-nak váltania kell, hátrébb áll, ezt próbáltuk kihasználni. A fordulás után rögtön három-négy szögletünk volt egymás után, mindegyik veszélyes volt, az utolsóból pedig betaláltunk. Amúgy a kilencvenedik percig nem nyugodtunk meg, hiszen már a Mezőkövesd ellen is megnyert meccset veszítettünk el, és tanultunk belőle. A harmadik gól után lélegeztünk csak fel.”
B. Z.

A FORDULÓ GYŐZELME – FERENCVÁROS–MOL FEHÉRVÁR 3–0

A közönség fütyült, amikor Tokmac Nguen lesétált a pályáról. Az előző idényben több fontos meccset eldöntő norvég támadót a Celtic elleni hazai Európa-liga-találkozó 67. percében cserélte le Peter Stöger vezetőedző, miután a futballista gólpasszt adott Zubkovnak, majd a második félidő elején a lécet bombázta telibe. Ennek ellenére a szurkolók egy csoportja őt és a csapat többi tagját sem kímélte, a skót gólok után már az első félidőben felharsant a fütty, és úgy tűnt, az idény első felét jellemző kisebb-nagyobb feszültségek a 3–2-re elveszített hazai találkozón csúcsosodnak ki.

A lefújás után a nyáron kinevezett Peter Stöger vezetőedző is megkapta az inkább elbocsájtó, mintsem szép üzenetét a drukkerek egy csoportjától. Tény, a nemzetközi porondon a Ferencváros védelme nem volt annyira acélos, mint az előző idényekben Szerhij Rebrov idején, és az is igaz, hogy az az összecsapás a sorozatban a hetedik elveszített találkozót jelentette a nemzetközi porondon. A csapaton belül sem volt minden rendben, elvégre az előző idényben stabil kezdőjátékosnak számító Franck Bolit fegyelmi okok miatt szeptember elején egy hónapra kitették az első csapat keretéből ( „Hülyeséget csinált, de van számára visszaút” – mondta akkor az esetről Peter Stöger).

A csalódást keltő nemzetközi eredmények, a szurkolói elégedetlenség és az öltözői problémák miatt úgy látszott, meginog a korábbi egyeduralkodó, előbb a Kisvárda, majd a Puskás Akadémia állt az NB I-es tabella élére. Aztán következett a bajnokság meglepetéscsapata, a Kisvárda (4–0), majd az utóbbi években a legnagyobb hazai vetélytársnak tekintett Mol Fehérvár FC (3–0) elleni mérkőzés, és ismét kiderült: a Ferencvárosnak továbbra sincs kihívója Magyarországon. Erősebb mezőnyben, erősebb vetélytársakkal talán nagyobb árat kellene fizetnie a kisebb-nagyobb megingásokért, ám az eredmények és a statisztika alapján a mostani NB I-ből még akkor is kiemelkedik, ha a nemzetközi porondon sebezhetőbbé vált.

Elég csak megnézni az ősi rivális Újpest, illetve a Mol Fehérvár elleni meccseket. A lila-fehérek legutóbb 2017 augusztusában tudtak vezetést szerezni az FTC ellen (nyerni nem, 2–2 lett a végeredmény), az azóta lejátszott tizenkét (!) bajnokin egyszer sem kellett kapaszkodnia a bajnoki címvédőnek, és a legutóbbi hét találkozón csupán egy gólt kapott a derbin. Ami a Fehérvárt illeti, a piros-kékek legutóbb 2020 júniusában vezettek a Ferencváros ellen, és nyertek is 1–0-ra – a találkozót a bajnokság utolsó fordulójában rendezték, amikor a zöld-fehérek már aranyérmesek voltak. Az azóta lejátszott öt bajnokiból az FTC négyet megnyert, és egyszer sem került hátrányba.

„Három éven belül szeretnénk a Ferencváros konkurens csapata lenni és bajnoki címet ünnepelni” – mondta a vasárnapi 3–0-s vereség után a fehérváriakat irányító Szabics Imre, szavaiból pedig kitűnik, egyelőre nincs azonos súlycsoportban a két együttes.

SZENDREI NORBERT SZERINT NEM REÁLIS A KÜLÖNBSÉG

Bár egygólos ferencvárosi vezetésnél a Mol Fehérvárnak volt lehetősége az egyenlítésre – egy elmaradt büntetőt is számon kérhetett a játékvezetőn –, Ryan Mmaee 40. percben szerzett gólja gyakorlatilag eldöntötte a rangadót.

„A Ferencváros megbüntetett bennünket a hibáink után – mondta Szendrei Norbert, a Mol Fehérvár középpályása a klub honlapjának. – A harmadik hazai gól előtt sajnos hibáztam, a másodikat megelőzően könnyedén lekontráztak minket. Az első félidőben gólt kellett volna szereznünk, volt egy büntetőgyanús szituáció is, de most már kár erről beszélnünk. A két csapat közötti nyolc pontot – ami az elmaradt meccs miatt lehet több is – nem érzem reális különbségnek, de a Ferencváros kétszer győzött le minket eddig az őszi szezonban, ráadásul más meccseken is veszítettünk pontokat.”

Amikor pedig váratlan kihívó bukkan fel, mint a Kisvárda, amely az első fordulóban meglepetésre legyőzte a zöld-fehéreket, az újabb egymás elleni meccsen Peter Stöger együttese már 4–0-s győzelemmel oszlatja el a kétségeket.

A nemzetközi meccseken kiütközik, hogy a nyári edzőváltás után meghonosított taktika védekezésben sebezhetőbbé tette az együttest, az NB I-ben azonban továbbra is biztosan zár a védelem. Legutóbb a Zalaegerszegtől kapott gólt a csapat, ám az azóta eltelt 427 percben érintetlen maradt a kapuja. Mivel valamennyi csapatrészben a magyar átlagnál jobb, válogatott futballisták szerepelnek, nem egyszerű eljutni a Ferencváros kapujáig, ráadásul a nemzetközi porondon látott minőség sincs meg a magyar csapatok támadóiban. Amíg a Celtic három helyzetből szerzett három gólt a Groupama Arénában, vasárnap este ifjabb Dárdai Pál hat méterről lőtt az égbe egygólos hazai vezetésnél – természetesen nem ezen a mozdulaton múlt a végeredmény, inkább a tendencia a fontos.

Az egyéni képességekre visszatérve, a támadósorban annyira bő a választék, hogy mindig találni csatárt, akinek az adott bajnokin épp kijön a lépés. Vasárnap például az Európa-bajnokságot is megjáró Róbert Mak, illetve Tokmac Nguen szállt be a második félidőben a Fehérvár ellen, márpedig ilyen minőséget egyetlen másik szakvezető sem küldhet be a padról.

Úgy tartják, a tabella sosem hazudik, ám a hétvégi eredményeket elnézve nem három pont a különbség a listavezető Ferencváros és a második helyen álló Puskás Akadémia között.
BABJÁK BENCE

A FORDULÓ EMELÉSE – BÖDE DÁNIEL

Egy kortalan klasszis gólja – így jellemezte az M4 Sport riportere a 35 esztendős Böde Dániel gyönyörű találatát, amelyet a Paksi FC csapatkapitánya a Puskás Akadémia ellen 4–1-re megnyert mérkőzésen szerzett.

A szép gólokért nem kell a szomszédba mennie Böde Dánielnek, de talán nem túlzás azt állítani, az élvonalban eddig elért 136 találata közül az egyik leglátványosabbat szerezte 409. NB I-es meccsén. A lapunkban megjelent tudósítást fellapozva elevenítsük fel, mi történt a Paks–PAFC mérkőzés 26. percében: „Kinyik szabadrúgásból ívelt előre, Ádám továbbcsúsztatta a labdát, amelyet Böde átvett, ballal átemelte Spandler feje felett, majd mielőtt leesett volna, 12 méterről jobbal kapásból nagy erővel a kapu közepébe lőtte.”

A kivitelezést elnézve nem csoda, hogy a Fehérvári úti stadion nézői felállva tapsoltak, a szpíker is világgá kürtölte: „Láttunk egy régi Böde Dánielt, aki megmutatta, hogyan kell ezt csinálni!” A paksiak csapatkapitánya mindamellett nemcsak annak örülhetett, hogy gyönyörű gólt szerzett, hanem annak is, hogy megtört a jég: a 2021–2022-es idényben először volt eredményes. Ugyanakkor nem meglepő, hogy a felcsútiak kapujába talált be, ellenük ez volt a 10. gólja.

„Az első félidőben jól futballoztunk – kanyarodott vissza a szombaton történtekre a Nemzeti Sporttól 8-as osztályzatot kapó, a mezőny legjobbjának bizonyuló támadó, aki nem gólja, sokkal inkább a győzelem fontosságát hangoztatta. – Nagy szükségünk volt a három pontra, mert nyeretlenül megvívott öt meccsel a hátunk mögött fogadtuk a Puskás Akadémiát, ideje volt, hogy végre nyerjünk. Persze örültem a gólnak, de még boldogabbá tett a mutatott játék. Hiszem, hogy ez a teljesítmény és a győzelem lökést ad a csapatunknak az őszi szezonból hátralevő négy mérkőzésre.”

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!

Bognár György nem csupán támadóként, védőként is számol Böde Dániellel, de a vezetőedző ezúttal nagyot húzott azzal, hogy feltolta Ádám Martin mellé. A két megtermett, a labdával remekül bánó csatárral nem is tudtak mit kezdeni a felcsúti bekkek.

„A bajnokságban másodszor kezdhettem támadóként az ősszel, úgy érzem, nem okoztam csalódást . Szeretek elöl futballozni, ez nem titok, de úgy vagyok vele, ahol számítanak rám, ott teszek meg mindent a siker érdekében. Remélem, a győzelem mindannyiunknak önbizalmat ad. Abban bízom, a folytatásban az én lendületem is kitart, de a lényeg ezentúl is az lesz, hogy a csapat legyen eredményes!”
P. T.

A FORDULÓ FELTÁMADÁSA – ÚJPEST

A kiesés elől menekülő lila-fehérek egyre inkább magukra találnak, s ebben a magyar tehetségeknek is főszerep jut.

Lapunk a múlt héten közölt összeállítást arról,hogy átlagosan tíz hónapig sem kapnak bizalmat az edzők az NB I-ben,s a mostani idényben is kiderült: nem kell az utolsó helyen állni ahhoz, hogy meginogjon a vezetőség bizalma a szakvezetőben. Márpedig a nyolcadik fordulót követően az Újpest történetesen 12. volt. A futballcsapat belga tulajdonosa, Roderick Duchatelet ugyanakkor kitartott Michael Oenning mellett, lapunknak adott interjújában leszögezte, nem gondolkozik az edzőváltáson. A német szakvezető sem ajánlotta fel lemondását, s úgy tűnik, a kölcsönös bizalom ezúttal kifizetődik a negyedik kerületben.

Bár a csapat továbbra is az utolsó helyen áll a bajnokságban, az utóbbi fordulók eredményeit össze sem lehet hasonlítani a korábbiakkal. Az első nyolc körben mindössze három pontot szerzett az együttes, míg a legutóbbi öt meccsen nyolcat. Szombaton hazai pályán 3–1-re győzte le a Debrecent, s ennek köszönhetően már csak két pont választja el a bentmaradást jelentő 10. helytől, ráadásul a szerzett pontok mellett a teljesítmény is egyre inkább reményt keltő. Különösen a támadójáték javulása szembetűnő: a DVSC ellen a védők között rendre átkígyózó Giorgi Beridzét nem tudták tartani, Mory Kone pedig megszerezte első gólját.

Emellett a korábban – okkal – hiányolt magyar fiatalok is egyre inkább előtérbe kerülnek. Csongvai Áron már rendszeresen a kezdőcsapatban kap helyet, a Loki ellen pedig a 21 esztendős saját nevelésű futballista, Katona Mátyás nyújtotta az egyik legjobb teljesítményt – lapunknál a bátran vállalkozó középpályás érdemelte ki a mezőny legjobbja címet.
B. A. B.

NB I, 2021–2022, 13. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
November 19., péntek
ZTE FC–Mezőkövesd 1–1
Zalaegerszeg, ZTE ArénaAndó-Szabó Sándor
703
November 20., szombat
Paksi FC–Puskás Akadémia 4–1
Paks, Paksi FC StadionKarakó Ferenc
1019
Gyirmót FC Győr–Kisvárda 1–1
Gyirmót, Alcufer StadionKáprály Mihály
864
Újpest FC–DVSC 3–1
Budapest, Szusza Ferenc StadionErdős József
1667
November 21., vasárnap
Ferencvárosi TC–Mol Fehérvár FC3–0
Budapest, Groupama Aréna Berke Balázs
8719
Budapest Honvéd–MTK Budapest 3–0Budapest, Bozsik ArénaPintér Csaba

2156

14. FORDULÓ
November 27., szombat

14.45: Kisvárda–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)
17.00: Mol Fehérvár FC–Gyirmót FC Győr (Tv: M4 Sport)
19.30: Budapest Honvéd–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
November 28., vasárnap
13.30: Debreceni VSC–Paksi FC (Tv: M4 Sport)
15.45: Puskás Akadémia–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport)
18.00: Mezőkövesd–Ferencváros (Tv: M4 Sport)

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC1291227– 9+1828
2. Puskás Akadémia1281319–15 +425
3. Kisvárda1373321–15 +624
4. Mol Fehérvár1355316–14 +220
5. Mezőkövesd1354418–21 –319
6. Paksi FC1352632–27 +517
7. Budapest Honvéd1351724–25 –116
8. Zalaegerszegi TE1343618–29–1115
9. Debreceni VSC1334626–26 0 13
10. Gyirmót FC Győr1334615–21 –613
11. MTK Budapest1333710–19 –912
12. Újpest FC1325617–22 –511
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik