Könnyed győzelem a rangadón: Ferencváros–Mol Fehérvár 3–0

Vágólapra másolva!
2021.11.21. 17:20
null
Ryan Mmaee és Myrto Uzuni is betalált a Fehérvárnak (Fotó: Tumbász Hédi)
A Ferencváros 3–0-ra megverte odahaza a Mol Fehérvárt a labdarúgó NB I 13. fordulójának nagy rangadóján.

LABDARÚGÓ NB I
13. FORDULÓ

Ferencváros–Mol Fehérvár 3–0 (Zubkov 10., R. Mmaee 40., Uzuni 58.)
Budapest, Groupama Aréna, 8719 néző. Vezette: Berke
Kiállítva: Bamgboye (90+3., Mol Fehérvár)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Mintha Japánban lettünk volna, a szerelvény egy percet sem késett. A Székesfehérvárról érkező különvonat óraműpontossággal, az előírtaknak megfelelően 16 óra 14 perckor gördült be a ferencvárosi pályaudvarra, a drukkerek zászlókat, sálakat lengetve léptek le a szerelvényről, az első vagonban zötykölődő Red Blue Devils szurkolócsoport tagjai pedig irányt mutatva indultak a kijáratok felé. Fél órával később már a Groupama Aréna vendégszektorában dalolásztak, a bajnoki szünetet követően futballra éhesen gyülekeztek a stadionban és annak környékén a drukkerek. Többségben természetesen a bajnoki címvédő Ferencvárosért szorítók voltak, akik közül néhányan már a meccs előtt ünnepeltek, az aréna előtti placcon megrendezett dekázóversenyt és labdás ügyességi játékokat megnyerő szurkolók a tapsot érdemlő teljesítményük után örömittasan csaptak a levegőbe.

A meccsen főleg volt minek tapsolni!



A zöld-fehérek a vártnál is magabiztosabban kezdték az összecsapást, labdatartásban, a párharcok megnyerésében és a helyzetek kialakításában is egyértelműen jobbak voltak riválisuknál. A gólra sem kellett tíz percnél többet várni, Olekszandr Zubkov régi önmagát idézve vágta a labdát a kapuba, s a mozdulatsor valóban jellemző volt az ukrán válogatott szélsőre: szépen vette le a labdát, csinált egy lövőcselt a bal lábára téve a labdát, és minden erejét beleadva tüzelt. Nem véletlenül ünnepelt külön is a kapu mögött tomboló ultrákkal: bajnokin legutóbb áprilisban talált kapuba. A fehérváriak biztosan emlékeznek rá, hiszen a légiós duplázott ellenük, azzal nyert a Fradi 2–1-re.



A félidei szünetre már kétgólos előnnyel vonult a hazai csapat. A szünet előtt Ryan Mmaee hajolt meg előadóművészek módjára a B-közép előtt, a marokkói csatár ugyancsak szépségdíjas gólt lőtt a tehetetlen Kovács Dániel kapujába. Az afrikai futballista bombaformában tért vissza a világbajnoki selejtezőkről, a válogatott játékosaként ugyanis Szudán (3–0) és Guinea (3–0) ellen is duplázott, vagyis a hatból négy gólt ő szerzett, és most a fehérváriak ellen is betalált.

(Fotó: Tumbász Hédi)
(Fotó: Tumbász Hédi)

A fehérváriak a szünetre ballagva foghatták a fejüket, hiszen döntetlen is lehetett volna az állás. Előbb Marcel Heister tüzelt távolról, majd ifjabb Dárdai Pál szabadrúgásból célozta meg a bal alsó sarkot, Ivan Petrjak és Henry Wingo ütközése után pedig büntetőt is lehetett volna ítélni. Az ukrán szélső labdaérintéseit egyébként is állandó füttyszó kísérte, az Üllői útról emlékezetes módon távozó légióst folyamatosan pocskondiázták. A sértő bekiabálások remélhetőleg nem a D1-es és D2-es szektorból érkeztek, mert azokban a hét végétől – a gyerekek védelme érdekében – betiltották a káromkodást.



Hogy az öltözőkben a szünetben mi hangzott el – Szabics Imre kieresztette-e hangját vagy sem –, nem tudni, mindenesetre elkélt volna kis kiabálás, felrázandó a vendégfutballistákat… A fehérváriaknak nem nagyon sikerült felpörögniük, legalábbis a második félidőt ugyanolyan tompán kezdték, mint az elsőt. A támadásokból hiányzott az átütőerő, a ferencvárosiak ellenben néhány húzással a kapu előtt voltak, Ryan Mmaee gólja után gólpasszt adott, Myrto Uzunit hozta kihagyhatatlan helyzetbe.

Kevesebb mint egy óra alatt végképp eldőlt a mérkőzés!

Peter Stöger innentől megtehette, hogy a csütörtöki sevillai, Betis elleni Európa-liga-mérkőzésre való tekintettel három játékosát is váltotta, az más kérdés, hogy a lecseréltek helyére is remek futballisták álltak be, a trénernél alapembernek számító Tokmac Nguen és Kristoffer Zachariassen mellett a régi önmagát kereső Mohamed Besic érkezett. Szabics Imre vezetőedző is próbálkozott cserékkel kimozdítani csapatát a nehéz helyzetből, ám az áttörés elmaradt, a Fehérvár a háromgólos hátrány okozta ütésből nem tudott felállni. Hiába játszottak stabilabb rendszerben a vendégek, ebben a sorban a megszokottnál jóval több hiba csúszott be, a máskor megbízható Stopira rendkívül gyenge napot fogott ki, de a többiek sem remekeltek.

Zubkov indította el a gólgyártást (Fotó: Szabó Miklós)
Zubkov indította el a gólgyártást (Fotó: Szabó Miklós)

A tekintélyes előny tudatában a hazai közönség élvezettel dalolászott, ezúttal senki sem bántotta a legutóbb kifütyült Stögert, aki a három gól után is heves kézmozdulatokkal hajtotta előre futballistáit. A lelkesítésnek meg is lehetett volna az eredménye, a zöld-fehéreknél a csereként beszálló Zachariassen büntetőt harcolt ki, amelyet az addig remekül futballozó Aissa Laidouni azonban kihagyott, megúszta a még nagyobb verést a Fehérvár. A frusztráltság azonban így is kiütközött, Funsho Bamgboye kézzel megcsapta az őt visszahúzó Tokmac Nguent a felezővonalnál, amiért – csereként beállva – piros lapot kapott.

A lefújás után Dibusz Dénesék vastaps kíséretében sétálhattak körbe a pályán, a drukkerek felállva éltették őket, a meggyőző sikere láthatóan jót tett a labdarúgóknak, akik így önbizalommal telve utazhatnak Sevillába. Ami a fehérváriakat illeti: a rossz sorozatuk folytatódott, több mint tíz éve nem nyertek bajnokit az Üllői úton, ahol a 2011 októberében aratott 1–0-s siker óta mindössze két döntetlenre futotta az erejükből.

A Ferencváros nyolc ponttal meglépett a legfőbb riválisnak kikiáltott fehérváriaktól, ha a zöld-fehérek behúzzák a Puskás Akadémia ellen elmaradt mérkőzésüket, a különbség akár tizenegy (!) pontra hízhat, pedig a bajnokság felénél sem járunk még. 3–0

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

NB I, 2021–2022, 13. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
November 19., péntek
ZTE FC–Mezőkövesd 1–1
Zalaegerszeg, ZTE ArénaAndó-Szabó Sándor
703
November 20., szombat
Paksi FC–Puskás Akadémia 4–1
Paks, Paksi FC StadionKarakó Ferenc
1019
Gyirmót FC Győr–Kisvárda 1–1
Gyirmót, Alcufer StadionKáprály Mihály
864
Újpest FC–DVSC 3–1
Budapest, Szusza Ferenc StadionErdős József
1667
November 21., vasárnap
Ferencvárosi TC–Mol Fehérvár FC 3–0
Budapest, Groupama Aréna Berke Balázs
8719
Budapest Honvéd–MTK Budapest 3–0 Budapest, Bozsik ArénaPintér Csaba
2156
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 12 9 1 2 27–9 +18 28
2. Puskás Akadémia 12 8 1 3 19–15 +4 25
3. Kisvárda 13 7 3 3 21–15 +6 24
4. Mol Fehérvár 13 5 5 3 16–14 +2 20
5. Mezőkövesd 13 5 4 4 18–21 –3 19
6. Paksi FC 13 5 2 6 32–27 +5 17
7. Budapest Honvéd 13 5 1 7 24–25 –1 16
8. Zalaegerszegi TE 13 4 3 6 18–29 –11 15
9. Debreceni VSC 13 3 4 6 26–26 0 13
10. Gyirmót FC Győr 13 3 4 6 15–21 –6 13
11. MTK Budapest 13 3 3 7 10–19 –9 12
12. Újpest FC 13 2 5 6 17–22 –5 11


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik