NB II: az ETO légiósok hadával, a Honvéd hazai fiatalokkal próbál az élvonalba jutni

Vágólapra másolva!
2023.07.29. 08:50
null
Paul Anton (fehérben) a győriek egyik légiósa (Fotó: Nagy Gábor/Kisalföld)
A korábbi éveknél több izgalmat ígér a labdarúgó NB II vasárnap rajtoló idénye. Egyrészt mert négy olyan együttes – Bp. Honvéd, Vasas, ETO FC Győr és Szeged-Csanád Grosics Akadémia – is van a mezőnyben, amelyik kimondva-kimondatlanul az NB I-be kerülést célozza meg. No, és azt sem szabad kizárni, hogy a korábbi évekhez hasonlóan, végül egy előzőleg esélytelennek ítélt együttes jut fel az első osztályba. Másfelől azért is lesz érdekes a bajnokság, mert a létszámcsökkentés második lépcsőjében úgy változik 18-osról 16 csapatosra a mezőny, hogy az utolsó négy helyezett azonnal kiesik, míg az NB III csoportgyőztesei osztályozót vívnak, és közülük csak két gárda jut majd fel.

 

NÉGY FŐ PÁLYÁZÓ A KÉT FELJUTÓ HELYRE – LESZ-E MEGINT MEGLEPETÉSCSAPAT?

Alaposan felkavarta az állóvizet a nyáron az ETO FC Győr, amely – bár hivatalosan a mai napig nem kommunikált erről – neves külföldi játékosokat (is) igazolt annak érdekében, hogy elérje célját, a feljutást. A csalódást keltő tavaszi szezon (a győriek 46 ponttal a 13. helyen zártak a másodosztályban) radikális változtatásokra késztette a klubvezetőséget, és gyakorlatilag a játékoskeret bő kétharmadát lecserélték. A vezetőedző a spanyol Antonio Munoz maradt, de a tréner mellé szakmai tanácsadóként csatlakozott a szerb válogatott korábbi szövetségi kapitánya, a 70 éves Szlavoljub Muszlin. A keretbe olyan játékosok érkeztek, mint a magyar másodosztály szintjén jelentős játékerőt képviselő Claudiu Bumba, Michal Skvarka, Paul Anton, Christopher Kröhn, Luciano Vera, a spanyol Cádiztól igazolt Mamady Diarra, vagy a pénteken bejelentett brazil Riquelme Rodrigues Mendes (a korábbi válogatott támadó, Priskin Tamás pedig eközben visszavonult). A győriek így minden bizonnyal lemondanak a központi marketingbevételektől – a légiósok szerepeltetése miatt több mint 200 millió forintot is bukhatnak éves szinten –, de egy neves szponzor várható érkezése miatt úgy tűnik, még ezt is „bevállalják”. Nagy kérdés, hogy a győriek képesek lesznek-e első nekifutásra kiharcolni a feljutást, avagy meddig tart a türelem a szakmai stáb irányába abban az esetben, ha a rajt nem sikerül jól a még nem összeszokott társaságnak.

A nyáron az NB I-ből kieső Vasas FC-nél körülbelül harminc százalékkal csökkentették a béreket, s ennek megfelelően az eddig igazán bő keretet is karcsúsították. Olyan játékosok távoztak, mint Balogh Norbert, Bobál Gergely, Dombó Dávid, Feczesin Róbert, Géresi Krisztián, Hidi Patrik, Márkvárt Dávid, Pátkai Máté vagy Silye Erik, ennek ellenére az állomány maradt olyan erősségű, hogy a feljutásért harcoljon. A tavasszal megbízott edzőként ténykedő Desits Szilárd maradt a vezetőedző, akinek a feladata az, hogy a megmaradt rutinos játékosok alkotta mag mellé saját nevelésű fiatal labdarúgókat építsen be úgy, hogy az eredményességet ne érje hátrány. Ha ez összejön, a Vasas eséllyel pályázik az azonnal visszajutásra.

KÍVÁNCSI AZ NB II-ES KLUBOK NYÁRI ÁTIGAZOLÁSAIRA?
IDE KATTINTVA MINDEN ÁTIGAZOLÁST MEGTUDHAT!

Az élvonalból kieső másik fővárosi csapat, a Budapest Honvéd az NB I-ben rengeteg légióst foglalkoztatott, így első lépésként – a marketingbevételek megőrzése érdekében – a klub megvált a külföldi futballistáktól. Sokáig aztán arról szóltak a hírek, hogy a kispestiek főként fiatal játékosaikra (no, meg a rangidős, szerződést hosszabbító Tomás Tujvelre és Ivan Lovricra) építve indulnak harcba a visszajutásért, de aztán szépen lassan olyan játékosok szerződtetését jelentették be, mint Adorján Krisztián, vagy Kálnoki-Kis Dávid, legutóbb pedig a szlovák Slovan Bratislavától hazatérő Holman Dávid. Dean Klafuric helyett a 39 esztendős Pinezits Máté lett a vezetőedző, aki az elmúlt három évben a kispestiek akadémiáján dolgozott. Számára óriási kihívás és büszkeség, hogy vezetőedzői posztra kérték fel, főleg úgy, hogy korábban még nem irányított felnőttcsapatot. A kispestiek kerete papíron gyengébbnek tűnik az ETO-énál és a Vasasénál is, ám néhány további igazolással ez a helyzet akár megváltozhat.

„Szeretnénk feljutni az NB I-be...” A Szeged-Csanád Grosics Akadémia hivatalos honlapján olvasható mondat Adem Kapic sportigazgatótól származik, aki azt szeretné, hogy csapata végig stabil játékot mutasson az idényben, és ha lehetőség adódik a feljutást érő helyek egyikének megszerzésére, akkor azzal élni is tudjon az alföldi gárda. A szegediek igyekeztek egyben tartani keretüket, és bár olyan, jelentős élvonalbeli rutinnal rendelkező játékosok, mint Szatmári Lóránd, Géresi Krisztián, Szakály Dénes, Simon Ádám vagy éppen Vári Barnabás, távoztak vagy éppen visszavonultak, úgy tűnik, ezúttal komolyan kell majd számolni az eddig is stabil élcsapatnak számító gárdával. Az ellenfelek is tarthatnak a Szegedtől, hiszen a Csongrád-Csanád megyei gárda a felkészülés során többek között 7–3-ra megverte az élvonalbeli Paksot.

SOKAN VÁGYNAK AZ ÉLMEZŐNYBE, ILLETVE A KÖZÉPMEZŐNY ELEJÉRE

A tavasszal története eddigi legjobb helyezéseként harmadikként záró FC Ajkánál is azt tartották a legfontosabbnak, hogy együtt maradjon a csapat. Mindössze öten távoztak, közülük a főként csereként szereplő csatár, Dragóner Filip a legismertebb név. A bakonyiak két fiatalt igazoltak, a támadó Borsos Filipet az ETO-tól és az egy NB I-es meccsen pályára lépő, az NB III-ban viszont rendszeresen szereplő középpályást, Babos Bencét a Fehérvár II-től. Jeney Gyula vezetőedző továbbra is gyors focit ígér csapatától, amelynél két fontos kérdésre ad választ az előttünk álló idény. Az egyik, hogy játékosai bírják-e kezelni a feléjük irányuló megnövekedett elvárást, továbbá az, miként tudnak eredményesen játszani a masszívan védekező együttesek ellen.

A Gyirmót FC Győr jóval szerényebben igazolt, mint városi riválisa, az ETO. Igazán nagy név nem is érkezett a klubhoz, viszont a csalódást keltő előző idény után Csertői Aurél helyett a legutóbb a Budafokot irányító Csizmadia Csaba vette át a vezetőedzői posztot. Olyan, több évig jó teljesítményt nyújtó, de legutóbb visszaeső játékosoktól vettek búcsút a vezetők, mint Nagy Patrik, Herjeczki Kristóf vagy Simon András, az érkezők közül pedig csak Adamcsek Máténak és Takács Ronaldnak van korábbról jelentős másodosztályú múltja. A gyirmótiak így most igazi „sötét lónak” számítanak a mezőnyben.

A gyirmótiakat Csizmadia Csaba irányítja (Fotó: Rákóczy Ádám/Kisalföld)
A gyirmótiakat Csizmadia Csaba irányítja (Fotó: Rákóczy Ádám/Kisalföld)

A Soroksár SC-nél már-már hagyomány, hogy egy-egy átigazolási időszak során csak nagyon minimális változások történnek a csapat keretében. Így volt ez idén nyáron is, érdemes azonban megjegyezni, hogy Halmai Ádám Ferencvárosban igazolásával nagy érvágás érte Lipcsei Péter együttesét. Az érkezők oldalán eddig három játékos neve tűnik fel, a középpályás Katona Máté Kecskemétről, Gálfi Zoltán pedig Veszprémből, míg a csatár Dragóner Filip Ajkáról tette át székhelyét a főváros XXIII. kerületébe. Az edzőmérkőzéseken mutatott forma alapján (többek között az NB II egyik nagy esélyesét, a Vasast is legyőzték) Lipcsei Péter együttese ezúttal is nyugodtan pályázhat a középmezőny elejét jelentő helyek egyikére.

A legutóbb hetedik Pécsi MFC-nél nem volt nagy jövés-menés a nyáron. Az élvonalbeli Kecskeméttől két védő, Hadaró Valentin és Pejovics Danilo is a baranyaiakhoz igazolt, valamint a legutóbb Csákváron futballozó diósgyőri támadó, Hornyák Marcell is piros-feketére cserélte szerelését. A távozók listája sem túl hosszú, de a Kecskemétre szerződő hátvéd, Katona Levente hiánya minden bizonnyal megérződik majd Weitner Ádám együttesén. Ha a pécsiek továbbra is a tavasszal látott rosszabbik formájukat mutatják majd a szezonban, még a veszélyzóna közelében is találhatják magukat a tabellán.

A szintén a középmezőnyben végző BFC Siófok számára mindenképpen az számít a legnagyobb erősítésnek, hogy sikerült megtartania Dragan Vukmir vezetőedzőt, akivel szárnyaltak a tavasszal. A Balaton-partiak erre az idényre az élvonalbeli Fehérvárral kötött kooperációs szerződést, melynek keretében ismét tehetséges játékosok kerülhetnek majd a kék-sárgákhoz. A játékoskeret jelentősen kicserélődött, de ha Vukmir ismét egységes csapatot tud gyúrni a fiatalokból, eredményes szezon elé nézhetnek a somogyiak.

Mivel a tervet, az első hatba kerülést nem sikerült teljesíteni, az előző bajnokságot négy vereséggel a kilencedik helyen záró Szombathelyi Haladásnál nem hosszabbították meg Michal Hipp vezetőedző szerződését. A helyére az egykori ferencvárosi csatárt, a legutóbb a szerb U16-os válogatottat irányító Alekszandar Jovicsot nevezték ki. A keret kialakításakor igyekeztek arra törekednek a zöld-fehérek, hogy olyan rutinos játékosokat szerződtessenek, akik korábban már megfordultak a csapatnál. Ennek megfelelően újra Szombathelyen játszik majd a védő Jagodics Márk, valamint a két középpályás, Jancsó András és Szakály Attila. Kelemen Marko személyében pedig szlovák élvonalbeli rutinnal rendelkező támadó is érkezett. A távozók közül egyedül az MTK-ba igazoló csatár, Molnár Rajmund hiánya érződhet majd meg a Haladás játékán.

NYOLCAN KÜZDENEK MAJD A KIESÉS ELLEN, KÖZÜLÜK NÉGYEN BÚCSÚRA KÉNYSZERÜLNEK

A tavasszal kupadöntőig menetelő, a bajnokságban 10. helyet elérő Budafoki MTE már új vezetőedzővel kezdte meg a felkészülést, hiszen a távozó Mátyus János helyét Erős Gábor vette át. A Kisvárdáról érkező szakember első NB II-es vezetőedzői megméretése nem ígérkezik majd egyszerű feladatnak, hiszen a fővárosiaktól távozott az előző idény legjobbja, a 15 gólig jutó Beke Péter (a támadót éppen a Paks szerződtette, amelyet a felkészülés során 3–1-re győzött le a Budafok), de a rutinos középpályás, Adorján Krisztián vagy éppen Jagodics Márk távozása is nagy érvágás lehet. Érkezői oldalon két támadó, Szerető Krisztofer és Elek Bence neve emelhető ki, ha az ő beépítésük sikeres lesz, akkor talán az előzőnél nyugodtabb évad várhat a Budafokra.

A fennállása egyik legszégyenletesebb idényét záró, stadionja építése miatt a hazai meccseit továbbra is albérletben játszó Nyíregyháza Spartacus FC-nek júniusban csak a Veszprém elleni osztályozó megnyerésével sikerült megőriznie másodosztályú tagságát. A csapat élére a márciusig még az ETO-t irányító Tímár Krisztiánt nevezték ki, és az sem meglepő, hogy a futballisták között is hatalmas volt a jövés-menés a szabolcsiaknál. Közel két csapatra (!) való játékos távozott, köztük olyanok, akiknek a neve már évek óta egybeforrt a Szpariéval. Jött többek között a válogatottban is megforduló támadó, Nagy Dominik, valamint a nemzeti mezt egyszer felhúzó Géresi Krisztián, de a védő Tamás Olivérnek és Mihajlo Rjaskónak, a középpályás Kesztyűs Barnának, valamint a jobbszélső Herjeczki Kristófnak is van már hazai élvonalbeli tapasztalata. A szabolcsiak kevésbé stresszes évadot szeretnének futni, erre jó előjel lehet, hogy az NB I-es Mezőkövesd elleni két edzőmeccsen is veretlenek tudtak maradni (2–2, 3–1).

A Tiszakécskei LC-nél is edzőváltás előzte meg a felkészülés kezdetét, az előző bajnokság befejezését követően Klausz László távozott, a helyét pedig Vas László vette át. A Bács-Kiskun vármegyei csapat igyekezett erősíteni a keretén. Az újjáalakuló ETO-tól három, Zalaegerszegről két játékos is érkezett a kék-sárgákhoz, valamint Kécskén folytatja az utánpótlás-válogatott csatár, Torvund Alexander és a Vasastól megszerzett Cipf Dominik is. Mivel rutinos játékosok maradtak a csapat kötelékében, és az igazolások is minőséginek mutatkoznak, joggal remélhetik a Tisza-partiak, hogy ebben a kiírásban nem kell majd az utolsó fordulóig izgulniuk azon, hogy sikerül-e kiharcolniuk a bennmaradást.

Az előző idényben újonc Credobus Mosonmagyaróvár négyszer is edzőt váltott a bajnokságban, végül a szakmában régi motorosnak számító Király József irányításával némi meglepetésre a 12. helyre futott be, így csont nélkül benn maradt. A nyáron több volt a távozó játékos, mint az érkező, a vezetőedzőnek pedig azt a Németh Zoltánt nevezték ki, aki korábban dolgozott már Ajkán, az előző években pedig Csertői Aurél segítője volt Gyirmóton. Ő hozta magával a közel 100 NB I-es meccset felmutatni tudó középpályást, Nagy Patrikot, a korábban Diósgyőrben (is) szereplő Szabó Bence pedig a szlovéniai Lendváról igazolt át. Rajtuk kívül a kölcsönbe érkező utánpótlás-válogatott védővel, Deákovits Richárddal bővült az óváriak kerete, akiknél nem titkoltan ezúttal is a kiesés elkerülése a fő cél.

A Kolorcity Kazincbarcika SC-nél egy percig sem volt kérdés, hogy a 14. helyet eredményező jól sikerült tavaszt követően az új szezont is Csábi József vezetésével kezdi meg a tavaly még újonc Kolorcity Kazincbarcika. Bár a borsodiak elvesztették kulcsemberüket, az NB I-es Kecskeméthez távozó Pálinkás Gergőt, igyekeztek rutinos játékosokkal megerősíteni csapatukat. A kék-sárgákhoz igazolt Pekár László, Csilus Tamás, Csilus Ádám, Pinte Patrik vagy épp Ternován Patrik is. A rutinos játékosok mellett bizonyítási vágytól égő fiatalok is érkeztek. A Diósgyőrrel kooperációs szerződést kötő Barcikánál azonban egy gólvágó csatárt még mindenképpen szeretnének igazolni, hiszen az edzőmérkőzéseken is megmutatkozott, hogy a támadószekció eredményessége hagy még némi kívánnivalót maga után.

A korábbi évekhez képest legutóbb csalódást okozó Aqvital FC Csákvár tavasszal csak a záró két fordulóban begyűjtött négy pontjával tudta épphogy elkerülni az osztályozót. A Puskás Akadémia fiókcsapata ismét eléggé átalakult, a érkezők és a távozók oldalán is több mint tíz játékos neve lelhető fel. A rutinos középső védő, Vaskó Tamás visszavonult, de nincs már a klubnál a másik házi társgólkirály, Hornyák Marcell sem. Az újak között találjuk többek között az MTK kapusát, Somodi Bencét, a legutóbb a Gyirmóton játszó rutinos támadót, Simon Andrást és a Fehérvárral bajnok középpályást, a legutóbb Szegeden futballozó Szakály Dénest. Csákváron bíznak abban, hogy ez az idény zökkenőmentesebb lesz az előzőnél, bár a rajt nem ígérkezik könnyűnek, mert rögtön a Honvéd érkezik a Fejér megyeiekhez.

Az előző idényben újonc HR-Rent Kozármisleny hónapon át az NB II sereghajtója volt, és biztos kiesőnek tűnt. Végül Márton Gábor vezetőedző márciusi visszatérése után hatalmas hajrával sikerült kiharcolnia az osztályozót, amelyen a Ferencvárost a Magyar Kupából kiejtő Iváncsával került szembe, és úgy nyerte meg a párharcot, hogy a hazai egygólos vereség után 3–0-ra győzött idegenben. A tűzoltó Márton a nyáron távozott, és a tréneri posztra a megosztó személyiségnek tartott Aczél Zoltánt nevezték ki. A baranyaiaknál jelentős változások voltak, tízen jöttek, 12-en pedig távoztak, így nehéz megjósolni, mire lehet számítani a csapatnál. Az új játékosok közül érdemes kiemelni Nagy Krisztiánt – aki mislenyi színekben korábban 93 meccsen 39 gólt ért el, a Kisvárdánál pedig az élvonalban is megfordult –, valamint a Siófokról igazolt, korábbi soproni támadót, Horváth Pétert.

A BVSC-nél így ünnepelték meg a feljutást, a bennmaradásnál sokkal merészebbek a célok (Fotó: Árvai Károly)
A BVSC-nél így ünnepelték meg a feljutást, a bennmaradásnál sokkal merészebbek a célok (Fotó: Árvai Károly)

A mezőny egyetlen alulról érkező újonca, a BVSC-Zugló úgy harcolta ki a feljutást, hogy 101 szerzett góllal és 102 ponttal, veretlenül nyerte meg az NB III Keleti csoportját, majd a visszavágón a hajrában elért góllal sikerrel vette a Szentlőrinc elleni osztályozót. A továbbra is Urbán Flórián által irányított együtteshez három élvonalbeli múlttal is rendelkező középpályás érkezett, az előző idényt a Vasasnál töltő, korábban a Honvéddal magyar bajnok Hidi Patrik, a több klubnál is játszó, legutóbb Kispesten futballozó Nikola Mitrovics, valamint az egykori DVSC-játékos, a tavasszal Nyíregyházán szereplő Csősz Richárd. A fővárosi klubnál a főszponzor Wallis-csoport érkezésével nagy terveket szövögetnek, a bennmaradás kiharcolását csak minimális célnak tekintik, és nem titkoltan szeretnének a másodosztály meghatározó együttesévé válni.

Folytatva a hagyományt, a Nemzeti Sport Online-on a 2023–2024-es kiírásban is minden mérkőzésről online közvetítést adunk, kövessék a találkozókat az NSO-n!

LABDARÚGÓ NB II
1. FORDULÓ (július 30., vasárnap)
17.30:
Nyíregyháza Spartacus FC–BFC Siófok
17.30: BVSC-Zugló–Szombathelyi Haladás
17.30: Gyirmót FC Győr–ETO FC Győr
19.00: HR-Rent Kozármisleny–Tiszakécskei LC
19.00: Aqvital FC Csákvár–Budapest Honvéd
19.00: FC Ajka–Soroksár SC
19.00: Vasas FC–Budafoki MTE
19.00: Kolorcity Kazincbarcika SC–Szeged-Csanád Grosics Akadémia
19.00: Pécsi MFC–Credobus Mosonmagyaróvár

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik