A Kecskemétet is legyőzte, története első kupaelődöntőjére készülhet a Nyíregyháza

Vágólapra másolva!
2024.04.04. 22:39
Novák Csanád góljával győzött a Nyíregyháza (Fotó: Kovács Péter)
A labdarúgó Magyar Kupa negyeddöntőjében a másodosztályú Nyíregyháza az NB I-es Kecskemétet fogadta. A vendégek hiába vezettek, a Spartacus még az első félidőben egyenlített, majd Novák Csanád a győzelmet érő gólt is megszerezte a második játékrészben. A négy között a Ferencváros vár a Szparira.

 

MAGYAR KUPA, NEGYEDDÖNTŐ
NYÍREGYHÁZA (NB II)–KECSKEMÉTI TE 2–1 (1–1)
Balmazújváros, Balmazújvárosi Városi Sportpálya, 800 néző. Vezette: Pintér Cs.
NYÍREGYHÁZA: Fejér – Baki, Alaxai, Gengeliczki – Farkas B., Kesztyűs, Sigér Á., Nagy B. – Kovácsréti (Vida K., 85.), Géresi (Beke, 70.), Gresó (Novák Cs., 61.). Vezetőedző: Tímár Krisztián
KECSKEMÉT: Varga B. – Szabó A., Belényesi, Iyinbor (Szendrei, 79.) – Szűcs K. (Meszhi, 33.), Vágó, Zsótér (Pálinkás, 71.), Zeke (Leoni, 79.) – Májer M. (Nagy O., 79.) – Lukács D., Horváth K. Vezetőedző: Szabó István
Gólszerző: Gengeliczki (44.), Novák Cs. (69.), ill. Sigér Á. (42. – öngól)

MÉG ANNÁL IS NAGYOBB SIKER KAPUJÁHOZ érkezett a Nyíregyháza Spartacus, mint amikor a dicső elődök 1980-ban búcsúztatták a Magyar Népköztársasági Kupából a korszak egyik nagyágyúját, az Újpesti Dózsát. Negyvennégy évvel ezelőtt, a mostanihoz hasonlóan – története során először – az élvonalba tartó Szpari még csak a tizenhat közé jutott be a lila-fehérek elleni 1–1-gyel (abban az időben a döntetlen az alacsonyabb osztályú csapatnak kedvezett a továbbjutás szempontjából), majd sikerrel vette a Bp. Volán elleni nyolcaddöntőt (2–0) is, de az elődöntőbe nem jutott be (ahogy a további próbálkozásai során 1981-ben, 1986-ban, 1999-ben és 2014-ben sem), mert a szombathelyi Sabaria 1–0-ra legyőzte a négy közé jutásért.

A csütörtök késő esti mérkőzésen az volt a tét a nyíregyháziak számára, hogy történetük során először bejutnak-e az elődöntőbe, éspedig a kupát 2011-ben egyszer már megnyerő Kecskeméti TE-vel szemben.

Sokak szerint a Nyíregyháza lehet az élvonal „új Kecskemétje”. A Szpari mostani szereplése legalább akkora meglepetés az NB II-ben, mint amikor a KTE 2022-ben feljutott az élvonalba, a hadrend és a szervezettség Tímár Krisztián vezetőedzőnél is hasonló, mint a lilák szakvezetőjénél, Szabó Istvánnál. A két csapat sorsa már-már eldőlt a maga bajnokságában (feljutás, illetve biztos bennmaradás), így a felek bátran koncentrálhatták erőiket a kupacsatára. Olyannyira, hogy a kecskeméti kulcsemberek közül csak Banó-Szabó Bence hiányzott az összeállításból, hazai oldalon pedig a múlt szombati bajnokin, Mosonmagyaróváron duplázó, a középkezdésből is gólt szerző Nagy Dominik szorult a kispadra.

A két hasonló szerkezet (három belső védő, négy, a stabilitásra törekvő középpályás és három támadó felfogású futballista mindkét oldalon) az első félidőben szinte teljesen kioltotta egymást. Az látszott, hogy mindkét csapat párharcerős, de az is, hogy kivárásra játszik. A vendégek kényszerűségből cseréltek, Szűcs Kornél a fejét és a mellkasát fájlalva hagyta el a pályát, a helyére Mihajlo Meszhi érkezett – első légiósként, hiszen az élvonalbeli Kecskemét is csupa magyar játékossal állt fel a kezdő sípszó pillanatában. Úgyhogy ez igazán magyar kupamérkőzés volt… Persze, honi pályán is láttunk már jobbat annál, mint amilyen az első félidő volt. Lényegében helyzet nélkül pergett le csaknem 45 perc, ami még úgy is igaz, hogy a KTE megszerezte a vezetést, merthogy a vendégek találatához nem kellett valódi lehetőség, a nyíregyházi Sigér Ákos balszerencsés mozdulattal fejelt a saját kapujába. A házigazda belső védője, Gengeliczki Gergő ellenben a másik kapunál találta fel magát, alig egy perc múlva egyenlített a Szpari.

Nos, a folytatásban a Nyíregyháza játékán volt érezhető, hogy jótékony hatással volt rá a gólváltás. Motiváltabb és kezdeményezőbb volt a Szpari futballja, erre utalt, hogy Géresi Krisztián megkerülős csellel csapta be Iyonbor Patrickot, ami után még nem alakult ki gólveszély, a csereként beálló Novák Csanád viszont bevette korábbi csapata kapuját.

A hátrányra hármas cserével reagált Szabó István vezetőedző, de alakulata a hajrában sem talált fogást a masszív és érthetően belelkesedő Nyíregyházán. A Szpari biztosan őrizte az előnyét, ezen a mérkőzésem is igazolta, hogy joggal pályázik az élvonalbeli tagságra. A Spartacus története során először, ebben a kiírásban pedig egyedüli NB II-es csapatként jutott be a kupa elődöntőjébe. Sikerét értékesebbé teszi, hogy hátrányból fordítva, játékban is felülmúlva ejtette ki a Kecskemétet. 2–1

A NEGYEDDÖNTŐ EREDMÉNYEI
Április 2., kedd
Kisvárda–MTK Budapest 3–2
Április 3., szerda
Vasas FC (NB II)–Paksi FC 2–5 – hosszabbítás után
Diósgyőri VTK–Ferencvárosi TC 0–2
Április 4., csütörtök
Nyíregyháza Spartacus FC (NB II)–Kecskeméti TE 2–1

MOL MAGYAR KUPA
AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Hivatalos játéknap: április 24. (pontos program a következő napokban)
Paks–Kisvárda
Nyíregyháza (NB II)–Ferencváros

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik