Mennyből a pokolba: a 90. percben még a Vasas vezetett, de a végül 5 gólt szerző Paks jutott be az MK-elődöntőbe

Vágólapra másolva!
2024.04.03. 19:45
null
Fordulatos meccsen jutott tovább a Paks (Fotó: Koncz Márton)
A labdarúgó Mol Magyar Kupa negyeddöntőjében a másodosztályú Vasas hazai pályán 5–2-es vereséget szenvedett a Pakstól. Az angyalföldiek a rendes játékidő utolsó percében még előnyben voltak, azonban a Paks az utolsó pillanatban egyenlített, majd a hosszabbításban könnyedén kiharcolta a továbbjutást.

 

MOL MAGYAR KUPA
NEGYEDDÖNTŐ
VASAS (NB II)–PAKSI FC 2–5 (0–1, 2–2, 2–3) – hosszabbítás után
Budapest, Illovszky Rudolf Stadion, 2004 néző. Vezette: Vad II István (Szert Balázs, Berényi Ákos)
VASAS: Uram – Pávkovics, Otigba, Baráth B. (Zimonyi, 100.) – Ódor (Szánthó, a szünetben), Berecz Zs. (Urblík J., a szünetben), Vida M., Doktorics – Holender (Radó, 80.), Tóth Milán (Litauszki, 85.), Hinora (Hidi M. S., 74.). Vezetőedző: Gera Zoltán
PAKS: Simon B. – Vas G., Kinyik, Lenzsér – Skribek (Kovács K., 55.), Szabó B. (Böde, 79.), Papp K., Balogh B., Kocsis B. (Silye, 91.) – Tóth B. (Hahn, 69.), Haraszti Zs. (Windecker, 55.). Vezetőedző: Bognár György
Gólszerző: Holender (58.), Tóth M. (85. – 11-esből), ill. Haraszti Zs. (44.), Papp K. (90.), Böde (93.), Hahn (114.), Windecker (119.)

ÖT ÉS FÉL PERC telt el a mérkőzésből, amikor Gera Zoltán a Vasas kispadja előtt állva éles füttyszóval hívta fel a játékosai figyelmét arra, hogy mire kellene figyelniük. No, igen, arra aligha számíthattunk, hogy olyan minőségű futballt produkáljanak a pályán lévők, mint amilyet annak idején a kispadon ülőtől megszokhattunk: a Vasas szakvezetője 97, a Paksot irányító Bognár György 50 alkalommal volt tagja a nemzeti válogatottnak, mindketten a magyar labdarúgás legtechnikásabb játékosai közé tartoznak.

A nosztalgikus hangulatot sajnos csak erősítette, hogy a Fáy utcai mérkőzésen a közönség elbúcsúzott a klub szerdán elhunyt legendás játékosától, Müller Sándortól…

A kezdés után azt lehetett megfigyelni, hogy, bár az élvonalbeli Paks lehet esélyesebb, a legerősebb csapat talán a vendégek kispadján ül. Szappanos Péter, Szélpál Norbert, Hahn János, Böde Dániel, Silye Erik, Windecker József, Mezei Szabolcs és Szabó János is a cserék közé került ezen a délutánon, de a tolnai együttes a mérkőzés első szakaszában így is ráerőltette akaratát a házigazdára, amely nagy harcban van a feljutásért, így szurkolók többek között azt is megnézhették, hogy az idény felfedezettje, a 22 éves Tóth Milán mire lehet képes élvonalbeli védelem ellen. Nos, Kinyik Ákos és Lenzsér Bence nagyon figyelt rá, de még így is aktív volt az NB II-ben kitűnően teljesítő támadó.

A tizedik percben Haraszti Zsolt megmozdulása jelentette az első izgalmat, szép támadás végén célozta meg a kaput a zöld-fehérek középpályása, nem sokkal később Skribek Alen tüzelt nagy erővel, nem sokkal a kapu mellé – ez is azt jelezte, hogy a paksiak kezdték élénkebben a mérkőzést. A félidő derekán Baráth Botond és Tóth Barna különmérkőzése tartogatott izgalmakat, minden felívelt labdánál keményen megküzdöttek egymással, néha Vad II István játékvezetőnek kellett közbeavatkoznia, hogy ne fajuljon el a két játékos között folyamatos konfliktus. A szünet előtt Holender Filip a labdaszerzést követő gyors támadás során végigfutott a paksi térfélen, nagy erővel lőtt, és nem sokkal tévesztette el a jobb felső sarkot.

Ha nem is volt magas a színvonal, közvetlenül a szünet előtt a Paks szerencsés körülmények között megszerezte a vezetést: Haraszti Zsolt lövése csapattársa, Tóth Barna lábán irányt változtatott, becsapva Uram Jánost, így került a labda az angyalföldi kapuba. Noha a csatáré volt az utolsó érintés, magunk úgy ítéltük meg, hogy a főérdem a csapatkapitányé, így nálunk Haraszti lett a gólszerző, és az eredményjelző táblára is az ő neve került fel.

Mindkét oldalon cseréltek, és úgy tűnt, Gera Zoltán változtatásai voltak sikeresebbek, a második félidő elején a valóban első osztályú játékosnak tűnő Tóth Milán robogott el a szélen, és a beadásából Holender Filipnek közvetlen közelről kellett a labdát átpréselnie a gólvonalon. Az egyenlítés jót tett a mérkőzésnek: felpörögtek a csapatok, nagyobb lett az iram. A hajrában Bognár György Böde Dánielt, Gera Zoltán Radó Andrást küldte be a csatasorba. És miközben szöglethez készülődött a Vasas, a 300. tétmérkőzését vezető Vad II István jelezte, tessék várni kicsit, mert a videófelvételek alapján kezezés történt – sarokrúgás helyett tizenegyest rúghatott a piros-kék együttes, és Tóth Milán könyörtelenül a léc alá küldte a labdát. A Paks mindent megpróbált, mentek a felívelt labdák Böde felé, a Vasas beszorult a kapuja elé, és Papp Kristóf megtalálta a Vasas kapujához vezető utat, nem sokkal a rendes játékidő letelte előtt egyenlíteni tudott.

Azért Bognár György is tud cserélni… Alig kezdődött el a ráadás, Böde Dániel az első nagy lehetőségét kíméletlenül gólra váltotta, és erre már nem volt válasza a másodosztályú együttesnek. A hosszabbítás második félidejében megint a cserecsatár jelentett megoldhatatlan feladatot a Vasasnak, csak tizenegyes árán tudták megállítani, és bár Hahn János büntetőjénél Uram János a kapufára tolta a labdát, a kipattanót már a hálóba lőtte a korábbi gólkirály. A végeredményt Windecker József állította be nem sokkal a hosszabbítás második félidejének vége előtt.

A Vasas nem volt messze a bravúrtól, a Paks, ha nem is könnyen, érvényre juttatta nagyobb tudását és tapasztalatát – és várhatja az elődöntőt. 2–5

 

MOL MAGYAR KUPA
NEGYEDDÖNTŐ, szerdai mérkőzések
Vasas (NB II)–Paksi FC 2–5 (Holender 58., Tóth M. 85. – 11-esből, ill. Haraszti Zs. 44., Papp K. 90., Böde 93., Hahn 114., Windecker 119.) – hosszabbítás után
20.00: Diósgyőri VTK–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Április 4., csütörtök
20.45: Nyíregyháza (NB II)–Kecskeméti TE (Tv: M4Sport) – élőben az NSO-n!
Kedden játszották
Kisvárda Master Good–MTK Budapest 3–2 (Jovicic 8., 90., Szpaszics 21., ill. Bognár I. 59., Hej 86.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik