NB I: Sztankovics a szünetben még hangos volt; nem örömködtek a debreceniek

Vágólapra másolva!
2023.10.10. 11:36
null
Sigér Dávid rámutatott a vasárnapi meccsen elkövetett hibára: túlságosan kinyílt a Ferencváros (Fotó: Szabó Miklós
Sigér Dávid szerint a Ferencváros vezetőedzője, a mérkőzést követő sajtótájékoztatóra a segítőjét küldő Dejan Sztankovics az öltözőben reálisan értékelte a DVSC elleni bajnokit. A zöld-fehérek középpályása elmondta, a Loki ellen elhullajtott két pont miatt nagyobb a hiányérzete, mint a Fiorentina elleni 2–2-es döntetlen után volt.

A meccs idején nem volt gond a hangerővel. Dejan Sztankovics végigkiabálta a Debrecen elleni mérkőzést a Groupama Arénában, ám a héten betegeskedő ferencvárosi vezetőedző a találkozót követő hivatalos sajtótájékoztatón már nem jelent meg – segítője, Leandro de Almeida szerint elment a hangja, így az eseményen nem tudhattuk meg, mit gondol a szerb tréner a 2−2-re végződő bajnokiról, amely az első félidő hosszabbításáig egyértelműen a kétgólos előnyre szert tevő zöld-fehéreknek állt.

NÉZŐSZÁMOK
A 9. forduló átlagnézőszáma:
4937
Az OTP Bank Liga-idény átlagnézőszáma:
4436

„A félidőben hangosabb volt, mint a meccs után – mondta a Nemzeti Sportnak Sigér Dávid, akit arról kérdeztünk, mennyi hangja volt az öltözőben Dejan Sztankovicsnak, mit mondott csapatának a lefújást követően. − Nem ütött meg olyan hangnemet, amivel kihozott volna bárkit is a sodrából. Neki is fájó a két pont elvesztése, de reálisan értékelte, hogyan jutottunk ebbe a helyzetbe, korrektül kommunikált a csapattal. A fő üzenet az volt, hogy nehéz sorozat végére értünk, örvendetes, hogy megőriztük a veretlenségünket, ám kirajzolódott, hogy ha valamit nagyon szépen felépítünk, még hozzá kell tennünk, hogy az ellenfél játékerejétől függetlenül nyerjünk – ez elsősorban mentális kérdés, mintsem a fáradtság jele. A labdavesztéseink után nagyon nyitottak voltunk, ami azt az üzenetet küldhette az ellenfélnek, mint a svédasztal: lehet jönni! Vezetőedzőnk szerint időnként túlbonyolítottuk a játékot − nem volt szükség kétgólos előny birtokában a »Maradona-passzokra« –, a csapat érdekében inkább le kellett volna egyszerűsítenünk.”

A 32 éves középpályás elmondta, a Ferencváros nagy sorozat végére ért, el is fáradt benne, ennek ellenére otthon kellett volna tartania a három pontot. Ezután kitért arra is, hogyan látta testközelből Lisztes Krisztián kiállítását – az események rekonstruálásában nehézséget okozhatott neki, hogy miután Farkas Ádám játékvezető második sárgával kiszórta a Fradi legnagyobb tehetségét, dulakodás kezdődött, és Kusnyír Erik hátulról fellökte.

„Arra emlékszem, hogy többször is lendületesen tört be a bal oldalról, s volt egy olyan helyzet, amikor látta, hogy az ellenfél biztosan testtel akarja megállítani, ezért inkább megemelte a lábát, »dobta magát«, hogy ne legyen akkora az ütközés. Ezt műesésként értékelte a játékvezető, és a sárga lap miatt szerintem kicsit elgurult nála a gyógyszer. A meccs után mondtam neki, hozhatnak bármilyen ítéletet, uralkodni kell az érzelmeinken. Lehet, a mérkőzésen túl sok mindenen nem változtatott a kiállítása, ám sorozatban jönnek a fontos meccsek, s a következőn nem játszhat, pedig lehetne akár ő az a fontos láncszem, aki eldönti. Tanulnia kell ebből.”

Sigér Dávid elmondta azt is, hogy a Fiorentina elleni 2–2-es döntetlen után könnyebb volt értékelnie, mégiscsak a Ferencvárosnál erősebb csapat ellen szereztek idegenben egy pontot.

„Nagyon csalódott voltam, de most már könnyebb visszagondolni a meccsre, mivel Firenzében a második félidő utolsó húsz-huszonöt percében beszorított minket az ellenfél. A Loki elleni ponthullajtást nehezebb feldolgozni – talán azért, mert ez a frissebb élmény, no meg több időt kell várni, hogy ismét megmutassuk az igazi arcunkat.”

Pontmentés ide vagy oda, a Debrecen öltözőjében sem volt örömünnep a lefújás után.

Bárány Donát (balra) saját bevallása szerint élvezte a ferencvárosi Samy Mmaee elleni párharcokat (Fotó: Török Attila)
Bárány Donát (balra) saját bevallása szerint élvezte a ferencvárosi Samy Mmaee elleni párharcokat (Fotó: Török Attila)

„Rosszul alakultak az utóbbi mérkőzéseink, ám ezzel a döntetlennel javítottunk – nyilatkozta lapunknak a bajnokit követően Bárány Donát, a hárommeccses vereségsorozatát lezáró DVSC csatára. − Ennek ellenére nem volt örömködés az öltözőben, hiszen nem nyertünk, száz százalékig nem lehetünk elégedettek. Nagyjából megvalósítottuk, amit előzetesen elterveztünk, de kevesebb hibával kell futballoznunk az eredményességhez. Ami a meccstervet illeti, le akartuk támadni a Fradit, ami az első percben kapott gólt követően kötelező volt. Ha ezt vesszük, továbbra is azt kellett csinálnunk, amit előzetesen szerettünk volna, de megfogott minket a gól. A második találat is esetlen, balszerencsés volt, ám fel tudtunk állni, ami pozitívum – nem sok csapat tudja ezt véghez vinni a Ferencváros otthonában, ráadásul volt esélyünk eldönteni a meccset, igaz, a hazaiaknak is. Jókor jött az első gólunk, Vajda Botond villanása volt a találkozó egyik kulcsmozzanata, ami után úgy mehettünk ki a második félidőre, hogy ha még egyet szerzünk, meg is lehet a meccs.”

A Loki 23 éves támadója elmondta, élvezte a különcsatát Samy Mmaeéval, keményen meg kellett küzdenie a labdáért a szorításában.

„Az első párharcunknál alulmaradtam, utána viszont megtaláltam az ellenszerét, s kiegyenlítetté vált az ütközetünk. A velem szemben elkövetett szabálytalansága miatt sárga lapot kapott, ami után lecserélték – ez jó visszajelzés volt nekem. Nagyon jó védőnek tartom, nehéz ellene érvényesülni, de élveztem a párharcainkat, ahogyan a meccs légkörét is, jó volt ilyen hangulatban futballozni.”

A FORDULÓ ÜTKÖZÉSE: ÖSSZEFEJELTEK A KISVÁRDAI VÉDŐTÁRSAK, KI IS KAPOTT A CSAPAT A PUSKÁS AKADÉMIÁTÓL

Széles Imre Antalnak nem csupán a vereség fájt a péntek este megrendezett felcsúti mérkőzésen (Fotó: Török Attila)
Széles Imre Antalnak nem csupán a vereség fájt a péntek este megrendezett felcsúti mérkőzésen (Fotó: Török Attila)

Összefejeltek a kisvárdai védőtársak, ki is kapott a csapat a Puskás Akadémiától
Széles Imre Antal, a kisvárdaiak játékosa balszerencsés volt péntek este Felcsúton, le kellett cserélni, miután ütközött csapattársával.

Emlékezetesek az október második hétvégéjén játszott mérkőzések Széles Imre Antalnak. A Kisvárda Master Good védője 2022. október 8-án, a Vasas ellen 2–0-ra megnyert hazai mérkőzésen szerepelt először a szabolcsi klub kezdőcsapatában. Ezt az alkalmat „gólpasszal” tette emlékezetessé – lövése után a Vasas játékosa, Baráth Botond fejéről került a fővárosiak kapujába a labda, az eset után a „gólszerzőt” ápolni kellett.

Szinte napra pontosan egy év múlva, vagyis október 6-án Széles Imre Antal szorult ápolásra és cserére, miután csapata gólt kapott pénteken Felcsúton. A 27 éves hátvéd csapattársával, Lippai Tiborral fejelt össze Mikael Soisalo szögleténél, s Wojciech Golla, a Puskás Akadémia belső védője bántóan üres helyzetből fejelte a kisvárdai kapuba a hazaiak győztes (1–0) gólját.

„A szögleteknél Lippai Tibornak és nekem is emberfogó feladatom volt, az adott szituációban a ránk bízott két játékos ellentétes irányba futott, csapattársammal együtt őket követtük, miközben összefejeltünk – beszélt a nem mindennapi, de a kisvárdaiak szempontjából fájdalmas szituációról Széles Imre Antal. – Az ütközés nyomán felszakadt a bőr a jobb szemöldökömnél, vérzett is, így nyilvánvaló volt, hogy nem tudom folytatni a játékot. A sebet az öltözőben csapatorvosunk, Kósa Jenő varrta össze négy öltéssel. Amíg a duzzanat le nem megy róla, jegelnem és pihennem kell, egyelőre nem tudom megmondani, mikor szállhatok be az edzésekbe.”

Ilyen szempontból jól jön a bajnoki leállás mind Szélesnek, mind a Kisvárdának, bár hasonló állásponton voltak a szabolcsiak a szeptemberi válogatott szünet előtt is, hiszen azt megelőzően három mérkőzést veszítettek el, a két Eb-selejtezős időszak között pedig újabb hármat, így éppen hatnál tartanak, ami negatív klubrekord az NB I-ben (már az öt is az volt) a vonatkozó időszakot vizsgálva.

„Nagyon ránk férne már a győzelem, legutóbb az első fordulóban, Zalaegerszegen nyertünk, bízom benne, hogy a hazai pályán rendezendő meccsek hozzásegítenek bennünket a felzárkózáshoz – folytatta Széles Imre Antal. – Felcsúton az első félidőben inkább a biztonságra törekedtünk, szünetig megúsztuk kapott gól nélkül, aztán felbátorodtunk, helyzeteink voltak, erre betalált a Puskás. A meccs hátralévő részét az öltözőben töltöttem, majd megérkezett védőtársam, Aleksandar Jovicic is. Először azt hittem, a hátrány miatt védő helyett támadót cseréltünk, majd kiderült, hogy kiállították. A hajrá izgalmait telefonon keresztül követtük, és hiába voltak helyzeteink és kapufáink, nem tudtunk egyenlíteni.”

A FORDULÓ CSERÉJE: OSVÁTH ATTILA NEGYVENSZER NÉZTE VISSZA A KTE ELLENI GÓLJÁT

Osváth Attila negyvenszer nézte vissza gólját (Fotó: Török Attila)
Osváth Attila negyvenszer nézte vissza gólját (Fotó: Török Attila)

Osváth Attila harmadik élvonalbeli gólját szerezte meg a hétvégén a Kecskemét elleni bajnokin – a 27 éves védő több mint hat éve talált be legutóbb az NB I-ben.

Így kell beszállni. A Paksot erősítő Osváth Attila a megsérülő Silye Erik helyett még az első félidőben csereként állt be a Kecskeméti TE elleni bajnokin (1–1), remekül játszva pontot érő gólt szerzett – lapunknál ő lett a mérkőzés játékosa.

„Sikerült gyorsan felvennem a meccs ritmusát – mondta lapunknak a 27 éves védő. – A gólom? Nehéz visszaemlékeznem, abban a pillanatban csak örültem, hogy gól lett. A visszajátszásokon láttam, valójában milyen úton került a labda a kapuba, való igaz, furcsa ívet írt le, szitált. Sikerült jól eltalálnom. Hogy megünnepeltem-e? Nem vittem túlzásba, csak örültem neki. Három gólom van az NB I-ben, mind a hármat vagy negyvenszer visszanéztem aznap, amikor megszereztem. Remélem, nem kell megint hat évet várnom a következőre…”

Osváth Attila ezt megelőzően 2017. március 4-én még a DVSC játékosaként talált be a DVTK ellen (3–0), előtte pedig 2015. szeptember 12-én a Vasas játékosként lőtt győztes gólt a Honvédnak (1–0).

„Emlékezetes pillanat, amikor betalálok. A Debrecen színeiben a dél-koreai Szuk Hjun Dzsunnal játszottam össze, toltam néhányat a labdán, majd huszonnégy méterről ellőttem, Ivan Rados pedig beütötte a kapuba. Kétezertizenötben a Vasas játékosaként Berecz Zsombortól kaptam jó labdát, Baráth Botondnak adtam vele kötényt, majd a rövid felső sarokba bombáztam.”

Visszatérve a hétvégi, Kecskemét elleni bajnokira: a 23. percben Májer Milán lecsúszott beadása után, amikor Szappanos Péter kézbe fogta a labdát, vajon belépett-e a gólvonal mögé – millimétereken múlhatott, perdöntő visszajátszást nem láttunk, így nem írhatjuk fel játékvezetői hibának, de gyanús eset volt…

„Akkor még nem voltam a pályán, de kívülről úgy láttam, nem volt bent. Megnéztem a visszajátszásokat, azok alapján is azt mondom, teljes terjedelmével nem volt bent a labda.”

A Paks sorozatban négy győztes bajnoki után játszott döntetlent, a veretlenségi szériája tovább folytatódik.

„A második félidő alapján közelebb álltunk a győzelemhez, a hajrában Böde Dánielnek és Papp Kristófnak is volt helyzete, ám ha a teljes meccset nézzük, talán igazságos a döntetlen – folytatta Osváth Attila. – Természetesen nyerni akartunk, de örülünk, hogy nem szakadt meg a veretlenségi sorozatunk. Remélem, a válogatott szünet után újabb győzelmi szériát kezdünk Zalaegerszegen. Van két hetünk felkészülni a következő mérkőzésre, biztosan lesznek csapatépítő programjaink is az edzések mellett, mindent megteszünk, hogy a ZTE elleni folytatás sikeres legyen.”

A FORDULÓ PASSZA: KISS TAMÁS EGYRE JOBB FORMÁBAN AZ ÚJPESTBEN

Kiss Tamás (balra) sokoldalúan futballozott a Diósgyőr ellen – de most már gólt is szerezne az NB I-ben (Fotó: Török Attila)
Kiss Tamás (balra) sokoldalúan futballozott a Diósgyőr ellen – de most már gólt is szerezne az NB I-ben (Fotó: Török Attila)

Kiss Tamás, az újpestiek szélsője nagyszerűen játszott a Diósgyőr ellen, és reméli, hamarosan ismét gólt lő a Fradinak.

A góllal még adós, a jó játékkal már nem Kiss Tamás, az újpestiek nyári igazolása. Az egyre jobb formában futballozó szélső kilenc mérkőzésből hétszer kezdőként, kétszer csereként lépett pályára, s szombaton, a DVTK ellen 2–0-ra megnyert bajnoki kulcsfigurája volt: a második hazai gól előtti passzáról napokkal a meccs után is beszélnek az Újpest szimpatizánsai.

„Természetesen a csapaté az érdem, nem az enyém – fogalmazott szerényen a 22 éves labdarúgó. – Jó labdát kaptam mélységből Vincent Onovótól, s miközben a vendégek kapuja felé rohantam, eldöntöttem, ha kilép rám valamelyik diósgyőri védő, Peter Ambrose-t hozom helyzetbe. Így is lett, rám támadtak, ballal, ütemtelenül passzoltam a társamhoz, ő pedig nem hibázott. Nagy volt az öröm, hiszen ki-ki meccset játszottunk a Diósgyőrrel, s az előny szinte semmit sem jelentett. De a kétgólos vezetés után már nyugodtabban futballozhattunk, s a magabiztosság újabb helyzeteket eredményezett.”

A szélső szerint nincs fontosabb a győzelemnél, az, hogy ki szerzi a gólt, csak másodlagos.

„Persze egy támadó önbizalmának jót tesz a gól – folytatta az újpestiek gyors játékosa. – Így vagyok ezzel én is, sajnos magyar bajnokin legutóbb két éve voltam eredményes, s azért jó lenne, ha minél előbb megszakadna ez a rossz sorozat. Esélyem szombaton is nyílt rá, ám hiába vártam vissza Peter Ambrose-tól a labdát, passz helyett a lövést választotta. Meccs után beszéltünk is, s elmondtam neki, nem neheztelek rá, ám ha kedvezőtlenül alakul az eredmény, biztos lett volna hozzá néhány keresetlen szavam. Egy szó, mint száz, a remek meccs után ismét együtt örülhettünk fantasztikus szurkolóinkkal, akik csodás hangulatot teremtettek a stadionban. Az ő támogatásuknak is köszönhető, hogy a harmadik helyen várhatjuk a következő fordulót.”

Kiss Tamás reméli, a válogatott szünet után is lendületben marad az Újpest, már csak azért is, mert csapata a Kecskemétet fogadja, majd a Fradi elleni csata következik a Groupama Arénában.

„Pályafutásom során már futballoztam a Ferencváros ellen, sőt a Haladás játékosaként győztes gólt is rúgtam Dibusz Dénes kapujába, ám a derbi eddig kimaradt az életemből. Egy biztos: mindkét meccsen nyerni akarunk, az pedig csak hab lenne a tortán, ha ismét betalálnék a Fradi kapujába.”

A FORDULÓ GÓLJA: A Fehérvár–MTK bajnoki 45+1. percében Kalmár Zsolt passzát követően Katona Mátyás 16 méterről óriási gólt rúgott a vendégkapu bal felső sarkába

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NB I, 2023–2024, 9. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Október 6., péntek
Puskás Akadémia–Kisvárda 1–0
Felcsút, Pancho ArénaBognár Tamás
1120
Október 7., szombat
Mezőkövesd–ZTE 1–2Mezőkövesd,Városi StadionPintér Csaba
1200
Újpest–DVTK 2–0Budapest,Szusza Ferenc StadionKarakó Ferenc
7188
Kecskemét–Paks 1–1Kecskemét,Széktói StadionBerke Balázs
3785
Október 8., vasárnap
Fehérvár–MTK Budapest 3–0
Székesfehérvár,Sóstói StadionBogár Gergő
3136
Ferencváros–DVSC 2–2Budapest,Groupama ArénaFarkas Ádám
12 793
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC861128–11+1719
2. Paksi FC953115–10+518
3. Újpest FC952215–14+117
4. Diósgyőri VTK951317–11+616
5. Puskás Akadémia943214–14015
6. MTK Budapest942311–14–314
7. Debreceni VSC941415–14+113
8. Fehérvár FC932417–16+111
9. Kecskeméti TE931510–12–210
10. Zalaegerszegi TE922512–20–88
11. Mezőkövesd81169–17–84
12. Kisvárda91177–17–104

A 4. fordulóból elhalasztott Mezőkövesd–Ferencváros találkozót december 6-án játsszák le.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik