A Fradi 2–0-ról ikszelt a Lokival, Lisztest kiállították

Vágólapra másolva!
2023.10.08. 16:19
null
Marquinhos fejesével már az 1. percben megszerezte a vezetést a Ferencváros (Fotó: Török Attila)
A gyenge sorozatban lévő Debrecen koncentrált játékkal egy pontot elhozott az Üllői útról a labdarúgó NB I 9. fordulójában. A Ferencváros 18 perc alatt kétgólos előnyre tett szert, de a Debrecen talpra állt, és kiegyenlített (2–2).

LABDARÚGÓ NB I
9. FORDULÓ

Ferencváros–Debreceni VSC 2–2 (Marquinhos 1., S. Mmaee 18., ill. Vajda B. 45+4., Domingues 64.)
Budapest,Groupama Aréna,12 793néző.Vezette:Farkas Á.
Kiállítva:Lisztes (90+4., FTC)

ONLINE SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS ITT!

TIZENHAT MÁSODPERC telt el a mérkőzésből, és máris vezetett a Ferencváros. Erre talán még a leginkább elvakult ferencvárosi szurkolók sem számítottak... Pedig az megszokottnak mondható, hogy a Ferencváros – különösen hazai pályán – nekiugrik az ellenfeleknek. A magyar futball dicsőséges évtizedeiben is érvényes volt a mondás, hogy az első tíz-tizenöt percet kell túlélni az Üllői úton, nos ez most nagyon nem sikerült a vendégeknek.

Pedig biztosra vehettük, hogy a Loki a frissebb, hiszen a Ferencváros csütörtök este kimerítő Konferencialiga-mérkőzést játszott Firenzében, ahol 2–2 lett a végeredmény. S ha már a frissesség szóba került: a szurkolók bizonyára jól tudják, a zöld-fehérek 2–0-ra vezettek, ám a hetvenedik perc körül elfáradtak (különösen Mohammed Abu Fani, Mohamed Ben Romdan készült el az erejével), így a mérkőzés előtt még az is kérdés volt, mennyit és hogyan rotál Dejan Sztankovics, az FTC vezetőedzője.

Ez fontos kérdés, mert elődje, Máté Csaba akkor kapott kritikát, amikor két nemzetközi kupamérkőzés között némileg átalakította csapatot, s az FTC kikapott a Puskás Akadémiától a Groupama Arénában 2–1-re. Az FTC szerb trénere meghagyta a firenzei kezdőcsapatot, egyedül a Fiorentina ellen második gólt szerző Ibrahim Cissé maradt ki, de a tájékozott szurkolókat ez nem lepte meg, hiszen a légiós korábban sérüléssel bajlódott, most tért vissza, két mérkőzés ilyen gyorsan egymás után talán még sok lett volna neki. Henry Wingo került a helyére, akit a kezdés előtt ötvenedik élvonalbeli mérkőzése miatt köszöntöttek, és aki nagyszerű szereléssel igazolta, jó formában van, lehet rá számítani. A félidő közepén Dzsudzsák Balázs ragyogó labdával szöktette Bárány Donátot, aki egyedül tört Dibusz Dénes felé, amikor érkezett az amerikai védő, és remek közbeavatkozással az utolsó pillanatban menteni tudott.

Ekkor már az lehetett az ember érzése, hogy ez semmikép sem a Loki meccse lesz, főleg, hogy már 2–0-ra vezetett a Fradi...

No, de még néhány gondolat erejéig kanyarodjunk vissza a tizenhatodik másodpercig: a gyors gólhoz annyi kellett, hogy Cristian Ramírez felívelése után Varga Barnabás továbbcsúsztassa a labdát. És itt van a lényeges momentum: a Paksról a Ferencvárosba szerződő gólkirály szinte mindegyik fejpárbaját megnyeri, és szinte biztos volt, hogy ezúttal is megelőzi védőjét. Olekszandr Romancsuk az előírásoknak megfelelően követte a Fradi csatárát, de így a labda a belső védő által üresen hagyott területre érkezett, ezt érzékelve Ferenczi János keresztezett, ám rettenetesen találta el a labdát. Sem hazaadás, sem lelátóra kibikázott labda nem lett az esetből, úgy perdült fel a védő lábáról, hogy Marquinhos azonnal ziccerbe került, Megyeri Balázs ugyanis már kilépett a kapujából. A brazil szélső elegánsan átfejelte a Loki kapusa felett a labdát, és máris előnybe kerültek a házigazdák.

Aligha kétséges, a fárasztó olaszországi túra után a leginkább megnyugtató egy gyors gól, és ez érződött is a zöld-fehéreken. Felszabadultan, sokat passzolva építgették támadásaikat a folytatásban is.

Abu Fani lövésénél már gólt kiáltottak a ferencvárosi drukkerek, de Megyeri nagyszerű mozdulattal szögletre ütötte a labdát – az a Megyeri, aki 2003-ban, még általános iskolásként lett a Fradi serdülőcsapatának tagja, 2009 augusztusában bemutatkozhatott a Fradi NB I-es csapatában, és a zöld-fehérek kapuját védte 2010-ig, amikor Athénba, az Olympiakoszhoz szerződött. A következő mozdulata már nem volt ennyire szerencsés: a ferencvárosi szögletet követően az ökléről leperdült a labda, és Samy Mmaee – éppúgy, mint Marquinhos az első percben – fejjel a debreceni kapuba ívelte a labdát – 2–0 lett az állás.

Aligha erre készültek a debreceniek, akikről lehetett tudni, hogy nincsenek jó formában, egymás után három vereséget szenvedtek el, de az is tény, nem a Ferencváros otthona az a stadion, ahol az ellenfelek rossz sorozata megszakad... Ezzel együtt a Loki természetesen nem adta fel, és két ígéretes helyzetet is kialakított Dibusz kapuja előtt.

Aztán az okozott izgalmat, hogy Abu Fani megpróbált átöltözni (vélhetően túlöltözött, mert a meze alatt hordott pólót vette le), amikor néhány másodpercre megállt a játék, és kiderült, hogy Dejan Sztankovicsra sok tekintetben számíthatnak a játékosok. A szerb vezetőedző mintegy stylist igazgatta az izraeli légiós felszerelését, s közben néhány taktikai utasítást is adott neki.

Az első félidő második felében egyre többet volt a labda a Ferencváros térfelén, de ezt cseppet sem bánták a hazaiak. A debreceni játékosok egyik szélen sem tudtak a hazai védelem mögé kerülni, viszont ha labdát szereztek, villámgyorsan meg tudtak indulni, és ezekben a kontraakciókban mindig benne volt a gólveszély.

Amilyen jól kezdte a Ferencváros a mérkőzést, olyan jól fejezte be a Debrecen az első félidőt – Vajda Botond szépített a ráadásban, nyílttá téve az összecsapást.

A Loki majdnem úgy indította a második játékrészt, ahogy a Fradi az elsőt: egy perce sem ment a játék, amikor Sztefan Loncsar lövését Dibusz Dénes bravúrral védte. Ezzel együtt a vendégek ziccere jelezte, hogy a Loki semmiképpen sem akar pont nélkül távozni. A félidő közepén elfogyott az energia a hazai akciókból, igaz, Megyeri újabb bravúrral tartotta meccsben csapatát, és a hatalmas védésnek néhány perccel később nőtt meg igazán az értéke, amikor Brandon Domingues kihasználta a ferencvárosiak hibáját, és Dibusz kapujába lőtte a labdát. Egyenlített tehát a Loki, és írni sem kell, tomboltak a vendégszektorban a debreceni drukkerek, de a másik oldal sem maradt csendben, a zöldek igyekeztek erőt adni a hajrára kedvenceiknek.

S ha már erő: Mohamed Ben Romdan és Marquinhos is lejött a pályáról, Sztankovics friss embereket küldött be a meccs záró szakaszára.

Kristoffer Zachariassen fejelte a labdát a Loki kapujába, de a VAR-vizsgálat megerősítette az asszisztenst, aki szerint a támadó néhány centis lesen tartózkodott.

Nem esett több gól, pedig mindkét csapat megnyerhette volna a bajnokit, ugyanakkor hatalmas küzdelmet, négy gólt és sok izgalmat hozott az összecsapás, amelynek utolsó másodperceiben elszabadultak kissé az indulatok – Lisztes Krisztián megkapta második sárga lapját és így a pirosat is. Összességében a Ferencváros fantasztikusan kezdte a mérkőzést, de talán kiütközött a csütörtöki mérkőzés fáradtsága, a Loki viszont nagy akarattal meg tudta szakítani rossz sorozatát, és kétgólos hátrányból felállva értékes pontot szerzett. 2–2

SIGÉR ELÁRULTA, HOGY A FIORENTINA VAGY A DVSC ELLENI IKSZ MIATT A NAGYOBB CSALÓDOTTSÁG

ONLINE SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS ITT!

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC861128–11+1719
2. Paksi FC953115–10+518
3. Újpest FC952215–14+117
4. Diósgyőri VTK951317–11+616
5. Puskás Akadémia943214–14015
6. MTK Budapest942311–14–314
7. Debreceni VSC941415–14+113
8. Fehérvár FC932417–16+111
9. Kecskeméti TE931510–12–210
10. Zalaegerszegi TE922512–20–88
11. Mezőkövesd81169–17–84
12. Kisvárda91177–17–104

A 4. fordulóból elhalasztott Mezőkövesd–Ferencváros találkozót december 6-án játsszák le.

NB I, 2023–2024, 9. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Október 6., péntek
Puskás Akadémia–Kisvárda 1–0
Felcsút, Pancho ArénaBognár Tamás
1120
Október 7., szombat
Mezőkövesd–ZTE 1–2Mezőkövesd,Városi StadionPintér Csaba
1200
Újpest–DVTK 2–0Budapest,Szusza Ferenc StadionKarakó Ferenc
7188
Kecskemét–Paks 1–1Kecskemét,Széktói StadionBerke Balázs
3785
Október 8., vasárnap
Fehérvár–MTK Budapest 3–0
Székesfehérvár,Sóstói StadionBogár Gergő
3136
Ferencváros–DVSC 2–2Budapest,Groupama ArénaFarkas Ádám
12 793
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik