NB I: 100. meccsére készül Dzsudzsák Balázs a magyar élvonalban

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2023.02.26. 07:15
null
Dzsudzsák Balázs 100. NB I-es meccse jön!
Századik bajnokijára készül Dzsudzsák Balázs a magyar élvonalban – a vasárnapi Loki–Fradi más miatt is ünnepi összecsapás lehet a Nagyerdei Stadionban.


– Vasárnap következik a századik...
– Nem is figyeltem ezt a statisztikát – mondta lapunknak Dzsudzsák Balázs, a Debreceni VSC 36 éves, 109-szeres válogatott labdarúgója, aki vasárnap jubilál: századik alkalommal léphet pályára a magyar első osztályban. – Hosszú évekig külföldön futballoztam, de jó érzés, hogy így is eljutottam idáig.

„Nem szabad megelégedni azzal,
amit eddig elértünk” (Fotó: Kovács Péter)
„Nem szabad megelégedni azzal, amit eddig elértünk” (Fotó: Kovács Péter)

– Különleges alkalom lehet, mert egyfelől a Ferencváros az ellenfél, másrészt a hírek szerint óriási érdeklődés előzi meg a találkozót, hiszen a Loki ragyogóan szerepel a tavasszal.
– Amikor keresett, azon gondolkodtam, mikor nyilatkoztam legutóbb úgy, hogy nem volt okom semmi panaszra. Hol a rossz eredmények, hol a sérülések miatt lehetett rosszabb a kedvem, de végre lehet ez egy vidám interjú! Jönnek az eredmények, ráadásul szerintem egyre jobb játékkal érjük el őket, összeállt a csapatunk, szuper a közösség, nagyon jó edzőnk van, ha akarnám sem tagadhatnám, mennyire jól érzem magam, és milyen lelkesedéssel várom a vasárnapi mérkőzést.

– Sok mindent említett, amit érdemes külön is részletezni. Amikor visszatért Magyarországra, mit szeretett volna elérni?
– Éppen ezt! Az akkor másodosztályú Lokihoz jöttem haza, akkor természetesen a feljutás volt a legfontosabb, az első idényben pedig, hogy megkapaszkodjunk az élvonalban. Voltak nehézségek, de most már talán mondhatom, jó úton haladunk, olyan helyezéshez közelítünk, amelyet a klub hagyományai alapján a szurkolók joggal elvárnak tőlünk. Nagyon jó érzés azzal szembesülni, hogy ilyen sokan és ennyire izgatottan várják ezt az összecsapást. Ráadásul minden nagyképűség nélkül mondhatom, a nagy érdeklődés nem kizárólag a Ferencváros vendégjátéka miatt van, hanem a csapatunk a teljesítményével érte el, hogy kíváncsiak ránk a szurkolók.

– Ennyire fontos, hány néző előtt játszanak?
– Viccel velem? Hogyne lenne fontos?! Ez a legfontosabb! Nagyon nem mindegy, mennyien vannak a stadionban, és hogyan viszonyulnak a nézők a csapathoz. Sohasem felejtem el a 2016-os esztendőt, akkor megesett – ahogy mondani szokták –, hogy a stadionból is kirúgtuk a labdát, mégis támogató taps járt érte – mert kijutottunk az Európa-bajnokságra, és mellettünk álltak a szurkolók. Azt gondolom, a válogatott szempontjából annak a sikernek máig van hatása, nagyon egymásra talált a nemzeti csapat és közönsége, és ez óriási élmény nekem. Hogyan lenne mindegy, hogy nyolcszáz vagy tizenkétezer ember előtt lépünk pályára? Hallottam, mennyire készülődnek a szurkolók, koreográfiát terveznek, tizenhárom órakor találkoznak a város középpontjában, a Nagytemplomnál, és együtt jönnek a Nagyerdőre – libabőrös leszek, ha ezt hallom. Az meg magától értetődik, hogy óriási pluszt ad mindenkinek, ha a szurkolói így készülnek egy mérkőzésre.

– Ebben a naptári évben négy bajnoki mérkőzésen tíz pontot szereztek, és továbbjutottak a Magyar Kupában.
– Egyértelműen megindult a csapatuk felfelé, amióta Szrdjan Blagojevics a vezetőedző, és azt kell mondanom, a téli felkészülés idején, az edzőtáborban akár a Hannover vagy a Topolya ellen még a bajnokságban látottnál is jobb teljesítményt nyújtottunk. Még több van bennünk! Akkor már hittünk magunkban, vagyis nem váratlan ez a jó szereplés. Ezzel együtt még mindig vannak hibák, lépésről lépésre haladtunk, lehet fejlődni, de voltak előjelek, és az is örömteli, hogy nemcsak hazai pályán, hanem idegenben is működik a játékunk.

– Mi a szerb vezetőedző titka?
– Amint lenni szokott: kétkedve, legyintgetve fogadták őt is, hallottam, mekkora butaságot követ el a DVSC, hiszen ez az ember legfeljebb egy évet dolgozott a korábbi klubjainál, nem is tudjuk, ki ő... A első nap elmondta, mit szeretne látni, mik az elképzelései, hangsúlyozta, hogy őt nem érdekli az ellenfél, mindig azt a játékot akarja viszontlátni, amit ő elképzel, amit ő gyakoroltat velünk – és szerintem nagyon fontos, hogy most is ugyanazt mondja, amit az első nap. A mi felfogásunkhoz talán közelebb áll, ha jókedv uralkodik az edzéseken, viccelődünk, sokat nevetünk. Ő nem ez a típus, ritkán látjuk mosolyogni, a múltkor már rá kellett szólni egy győzelem után: tessék már örülni! Nagyon alapos a munkájában, igyekszik a legaprólékosabban felkészülni, mindenre odafigyelni, és nem gondolja, hogy egy győzelem után már minden rendben van, mint ahogyan egy vereség sem tragédia, ha a hozzáállás megfelelő. Őszinte mindenkivel, nincs mellébeszélés, egyszerűek, tiszták a játékszabályok, így mindenki pontosan tudja, mi a feladata, és azt is, hogy ha nem megfelelően látja el, nem marad el a számonkérés. Volt szerencsém sok híres edzővel dolgozni pályafutásom során, és nem szeretnék sorrendet felállítani, de Szrdjan Blagojevics nagyon előkelő helyen van a rangsoromban.

Van minek örülni Debrecenben: Dzsudzsák Balázs a pályán, Szrdjan Blagojevics pedig edzőként alkot maradandót (Fotó: Kovács Péter)
Van minek örülni Debrecenben: Dzsudzsák Balázs a pályán, Szrdjan Blagojevics pedig edzőként alkot maradandót (Fotó: Kovács Péter)

 

– Felételezem, azért más a kapcsolatuk, mint a többi, úgymond „átlagos” játékossal.
– Annyira nem. Persze, az edzőtábor elején félrehívott, beszélgettünk, hogy afféle meghosszabbított karjaként számít rám a pályán, és ha bármi probléma van, szóljak nyugodtan, beszéljük meg. De nem keresi a futballisták társaságát, nem bizalmaskodva akar tekintélyt elérni, egyenesen, nyíltan, érthetően beszél, ami pedig nekem nagyon fontos, azt szeretné, ha tényleg játszanánk, futballoznánk, és nem túlélnénk a mérkőzéseket. Ha itthon megnyersz két mérkőzést ebben a kiegyenlített mezőnyben, már hallani lehet: ti rendben vagytok, hátradőlhettek, nem eshettek ki... És akkor mi van? Ez a cél? A szerb edzőnk másképpen gondolkodik, azt keresi, miként tudunk még feljebb lépni, még jobbak lenni, és nem szabad megelégedni azzal, amit eddig elértünk.

 

– Milyen ellenfél önnek a Ferencváros?
– Mivel a pályafutásom jelentős részét külföldi csapatokban töltöttem, ritkán találkoztam a pályán a zöld-fehérekkel, de nyilván nem felejtem el, hogy még egészen fiatalon, a régi, Oláh Gábor utcai stadionban gólt rúgtam Kemenes Szabolcsnak. Sok barátom szurkol a Fradinak, ez nem meglepő, de nagyon sok ismerősöm szíve a Lokiért dobog, és ez így van jól. Természetesen tudjuk, hogy a Ferencváros más minőséget képvisel, de szeretnénk szoros, kiegyenlített, érdekes és izgalmas mérkőzést vívni vele.

– A beszélgetésünk előtt nem sokkal derült ki, a Bayer Leverkusen lesz az FTC ellenfele az Európa-liga-nyolcaddöntőben.
– Nagyon büszke vagyok, hogy egy magyar csapat idáig eljutott. Ahogy a válogatottra, a Fradira is érvényes: telt ház a Puskás Arénában, nagyszerű hangulat, ez az, amit a játékosok át akarnak élni, az ilyen mérkőzésektől szeretheti meg a labdarúgást egy kisgyerek, aki esetleg most ismerkedik a játékkal. Mint minden magyar futballkedvelő, én is nagyon szorítok a Ferencvárosnak a német csapat ellen.

NB I, 2022–2023, 21. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Február 24., péntek
Mezőkövesd–Budapest Honvéd 0–0
Mezőkövesd,Városi StadionPintér Csaba
2105
Február 25., szombat
ZTE–Mol Fehérvár 2–1Zalaegerszeg,ZTE Aréna
Farkas Ádám2107
Puskás Akadémia–Paks 1–4Felcsút,Pancho ArénaZierkelbach Péter1120
Vasas–Kisvárda 2–2Budapest,Illovszky RudolfBerke Balázs1350
Február 26., vasárnap
14.00:Kecskemét–Újpest (Tv:M4 Sport)Kecskemét,Széktói StadionDerdák Marcell
16.30:DVSC–Ferencváros (Tv:M4 Sport)Debrecen,Nagyerdei StadionAndó-Szabó Sándor
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC20144243–16+2746
2. Kisvárda2188534–35–132
3. Kecskeméti TE20711228–20+832
4. Debreceni VSC2086636–31+530
5. Puskás Akadémia2179526–25+130
6. Zalaegerszegi TE2176827–24+327
7. Mezőkövesd2176823–27–427
8. Paksi FC2175935–36–126
9. Újpest FC20641024–35–1122
10. Mol Fehérvár21561025–31–621
11. Budapest Honvéd21471022–35–1319
12. Vasas FC21310816–24–819

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik