Debrecen: újra a régi úton robog a Loki

Vágólapra másolva!
2019.01.04. 08:49
null
Boldog debreceniek és bánatos kék-fehérek az 5. fordulóban: a 75. percben az MTK még 3–1-re vezetett a Loki ellen, ám a hazaiak remek hajrával egyenlítettek (Fotó: Török Attila)
Minden várakozást felülmúlt, s a dobogóról várja a tavaszi folytatást a DVSC, ezért ismét valós cél lehet az európai kupaindulást jelentő hely megszerzése.

 

VÉLEMÉNY

„Remek őszt produkált a csapat, s külön öröm, hogy rengeteg saját nevelésű játékos lépett pályára – mégpedig egy debreceni edző irányításával. Az eddig lejátszott tizennyolc mérkőzésből tizennégyszer maradt veretlen a DVSC, ez figyelemre méltó. A védekezés végig szervezett volt, elöl pedig nagyon sok helyzetet sikerült kialakítani, nem véletlen, hogy a Vidi és a Fradi otthonában is vezetni tudott a DVSC. Csapatszinten volt erős a Loki, Herczeg András megtalálta a rendelkezésére álló keretnek legmegfelelőbb taktikát, így sikerült pótolni a hiányzó támadókat. Egy utánpótlásedzőnek mindig öröm, ha az első osztályban látja egykori tanítványait, ezzel én is így vagyok. A saját nevelésű játékosok közül majd' mindenkivel dolgoztam együtt, a csupa szív, mindig győzni akaró Kusnyír Erik az előző idényben még nálam játszott az U19-es együttesben.”

Sándor Csaba, a DVSC korábbi játékosa, a Debreceni Labdarúgó Akadémia utánpótlásedzője

A 2017-es, rémálomszerű tavasz után már a legutóbbi idényben is érződött, hogy Herczeg András visszatérésével stabilizálódott a DVSC helyzete.

„Soha többet nem szeretnénk ilyet átélni” – mondta a debreceni sikeredző arról az időszakról, amikor a kiesés elkerüléséért vívott harcot a Loki, s úgy tűnik, a hétszeres bajnokcsapatnak mostanában nem is lesznek ilyen gondjai. Ha félig-meddig kényszerből is, de Herczeg András visszatért a régi ösvényre, s magyar, többségében debreceni kötődésű labdarúgókra építi csapatát. Ennek eredménye, hogy DVSC többször is olyan kezdőt küldött pályára, amelyben nem szerepelt egyetlen légiós sem.

A nyári felkészülés idején még úgy tűnt, nagyon nehéz idény vár a debreceniekre. A Balmazújváros elleni edzőmérkőzésen (2–2) elszakadt Haris Tabakovic keresztszalagja, a svájci-bosnyák kettős állampolgárságú támadó személyében a házi gólkirályát veszítette el hosszú-hosszú hónapokra az együttes. Bár a pótlására érkezett a Svájcban született, koszovói-albán származású Albion Avdijaj, a Loki inkább csapatszinten pótolta legeredményesebb játékosát, hiszen az új szerzemény csupán egyszer volt eredményes a bajnokságban. Ráadásként a nyáron Könyves Norbert is megsérült, így Haris Tabakovic 12 gólja mellett újabb nyolc hiányzott a rajton a piros-fehéreknél. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az előző idényben több meccset is eldöntő Könyves a kihagyás után nem tudott igazán formába lendülni (csak két gólig jutott), újfent meg kell állapítanunk, hogy Herczeg András remekül összerakott, tudatos futballt játszó társasággal szerepelt kiválóan.

Eredmények, házi góllövőlista, a játékosok rangsorhelyezése – NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
Eredmények, házi góllövőlista, a játékosok rangsorhelyezése – NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
Jóllehet Kusnyír Erik már az előző idényben bemutatkozott a Lokiban, ez az ősz hozta meg neki az áttörést. A fiatal játékos jelenleg 250 ezer eurót ér a transfermarkt.de portál szerint, s mivel februárban még csak 19 éves lesz, jócskán nőhet a piaci értéke.
Egyetlen játékosa volt a DVSC-nek, aki az ősszel lejátszott tizennyolc bajnokin végig a pályán volt. A kapus Nagy Sándor többször is remek produkcióval hálálta meg a bizalmat, legjobban talán a Hidegkuti Nándor Stadionban védett, amikor a csapat 1–0-ra legyőzte az MTK Budapestet.
Eddig egyedül a Puskás Akadémiát sikerült kétszer legyőzniük a piros-fehéreknek. A nyitányon Ezequiel Calvente góljával győzött Felcsúton a Loki, a 12. fordulóban pedig Könyves Norbert és Albion Avdijaj góljával nyert 2–1-re. Érdekesség, hogy az ősszel több debreceni gólt nem is szerzett légiós.

A Debrecen a stabilitásra épített, ám egyetlen meccsén sem adta fel a támadások lehetőségét. Nagy Sándor személyében olyan kapusra talált, aki végig megbízható teljesítményt nyújtott, s bravúrokat is bemutatott. A hátsó alakzat végig megbízhatóan teljesített, a védelem közepén Kinyik Ákos, Pávkovics Bence és Szatmári Csaba megoldotta feladatát, Kusnyír Erik jobbhátvédként berobbant az élvonalba, a balhátvéd posztján pedig Ferenczi János és Barna Szabolcs nem okozott csalódást.

A középpályán a Nemzeti Sport osztályzatai alapján az ősz legjobb játékosa címet kiérdemlő Tőzsér Dániel fogta össze szűrőként az együttest, mellette Haris Attila és Csősz Richárd is jó teljesítményt nyújtott. Előttük a Varga Kevin, Bódi Ádám, Szécsi Márk hármas szerepelt a leggyakrabban, és ami ennél is fontosabb – eredményesen. A remek rúgótechnikájú Bódi Ádám játéka egyre érettebb, s amikor Tőzsér Dániel nem léphetett pályára, remekül irányította a debrecenieket. Takács Tamás volt a DVSC legeredményesebb játékosa (hat bajnoki góllal), többek között azért, mert Herczeg András vezetőedző jól ráérzett, hogy mikor kell bevetnie hórihorgas támadóját. Az edző jó néhányszor „jegelte” a csatárt, aki aztán a kispadról beszállva adott lendületet a DVSC-nek.

A remekül sikerült ősz után a szurkolók dobogós helyről és európai kupaindulásról álmodoznak. S bár nagyon messze még a vége, az biztos, hogy a debreceni csapat nyugodtan készülhet a folytatásra.

FÉNY ÉS ÁRNYÉK
A listavezető Ferencváros (2–2), valamint az aranyra hajtó Mol Vidi ellen is (1–1) pontot szerzett vendégként a DVSC, ráadásul mindkétszer a pályaválasztó futott az eredmény után. Ez is jelzi, hogy senki sem mehet biztosra a Debrecen ellen.
Hiába a jó szereplés, hiába a sok saját nevelésű játékos, a szurkolók egyelőre nem kaptak rá a meccsre járásra Debrecenben. A Loki hazai átlagos nézőszáma 3063, ennyien szinte elvesznek a 20 ezres Nagyerdei Stadionban.
VÉGRE VAN OK AZ ÖRÖMRE – MINIINTERJÚ HERCZEG ANDRÁSSAL
– Erre nem sokan számítottak: a remek őszi hajrának köszönhetően a harmadik helyről várják a folytatást. Elégedett?
– Mindenképpen az vagyok. Több fiatal játékost sikerült beépíteni a csapatba, a fiúk jól teljesítettek, úgyhogy van ok az örömre. Persze mindig akad javítanivaló, azért dolgozunk, hogy minél kevesebb legyen a hiba.
– Van önben hiányérzet?
– Nincs. A rajt előtt mindenki örült volna ennek az eredménynek. Sokszor apróságok döntöttek el meccseket, néhány találkozó alakulhatott volna másként, de ezen kár bosszankodni.
– Az ősszel bizonyították, hogy légiósok nélkül is lehet sikeres egy csapat. Ez a jövő útja?
– Az alapkoncepció, hogy minél több debreceni nevelésű játékos szerepeljen, de saját erőből nem lehet mindent megoldani. Ezért szükség van néhány minőségi légiósra
– Mióta meglegyintette a kiesés szele a DVSC-t, mindig szóba kerül, hogy hátrafelé is kell figyelni. Most viszont nagyon messze van a veszélyzóna...
– Úgy vélem, most stabilabbak és masszívabbak vagyunk. De ennek a fiatal csapatnak nagy szüksége van a közönségre, remélem, hogy tavasszal egyre többen lesznek a meccseinken.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik