Újpest: csak a szokásos – izgalmas, de hullámzó őszi szezon

Vágólapra másolva!
2019.01.02. 13:05
null
Az újpestiek a bajnoki címvédő Mol Vidi ellen feledtették kínos kaposvári kupakiesésüket, 2–0-ra felülmúlták az Európa-ligában is szereplő ellenfelüket (Fotó: Török Attila)
A lila-fehérek izgalmas, de hullámzó őszi szezont tudhatnak maguk mögött – az Európa-ligában pályára léptek a Sevilla ellen, a Magyar Kupából viszont a Kaposvár kiejtette őket.

 

VÉLEMÉNY
A kupakiesés nagy csalódás. Címvédőként illett volna legalább az elődöntőig menetelni. Sajnos ez már nem sikerülhet. Az ősszel többször is kint voltam a Szusza-stadionban, a legendák szektorában együtt néztük a meccseket Göröcs Jánossal, Noskó Ernővel, Nagy Lászlóval, Tóth Andrással. A lefújás után mindig elemeztük a látottakat, jókat beszélgettünk. Kíváncsian várom, erősít-e a télen a vezetőség, vagy marad a mostani garnitúra. Némileg soknak tartom a légióst az együttesben, szívesebben néznék magyar egyéniségeket, de tudom, ez nem egyszerű. Az is fájó, amikor a mérkőzések alatt bemondják, hogy ezerháromszáz néző van a stadionban, ilyenkor eszembe jut, nálunk annak idején kis túlzással edzésen voltak ennyien.

DUNAI II Antal, korábbi újpesti ezüstcipős
futballista

Nem mindennapi őszi szezon van az Újpest mögött. Ahogy mondani szokták, volt benne minden, mint egy jó húslevesben.

Kezdődött az Európa-liga-szerepléssel, s nyomban egy váratlan, 3–1-es kijózanító azeri vereség jött, majd egy még váratlanabb, sima 4–0-s hazai siker. A csapat éppen úgy kezdett, ahogy egyébként is jellemző rá az utóbbi időszakban (hetekben, hónapokban, években...), azaz a teljesítménye hullámzó volt.

Sokan értetlenkedve fogadták az első mérkőzés rendkívül gyenge produkcióját, ám legalább ekkora meglepetést keltett, hogy a visszavágón az újpestiek ellentmondást nem tűrően gázoltak át a Neftci együttesén. Igaz, volt miért hajtani, a továbbjutó csapat a következő körben nem kisebb együttessel, mint a háromszoros Európa-liga-győztes Sevillával mérhette össze a tudását. A kiesés borítékolható volt, a spanyol sztárcsapat elleni két mérkőzés (0–4, 1–3) azonban életre szóló élményt jelentett a futballistáknak, főleg a bombagólt szerző Zsótér Donátnak.

Eredmények, játékosrangsor, házi góllövőlista – a nagyobb méretért kattintson a képre
Eredmények, játékosrangsor, házi góllövőlista – a nagyobb méretért kattintson a képre

 

Minden szép és jó lenne a Megyeri úton, ha nem lett volna a Magyar Kupa-kiesés. A csapat – szokásához híven – hol nyert, hol döntetlent játszott, hol kikapott az NB I-ben, a Magyar Kupában pedig váratlan pofonba szaladt bele: a legjobb tizenhat közé jutásért a másodosztályú a Kaposvár otthonában a lefújás előtti pillanatokban gólt kapott, így búcsúzni kényszerült.

Ez alapjaiban határozta meg a hangulatot a Szusza Ferenc Stadionban. Amióta a belga Roderick Duchatelet a tulajdonos, és a szerb Nebojsa Vignjevics a vezetőedző, sosem fordult elő, hogy a lilák ne lettek volna a tavasszal harcban a végső győzelemért. A szakvezető érkezése – 2013 októbere – óta rendre messzire jutottak a kupasorozatban: 2014-ben döntőt játszottak, s tizenegyesekkel nyertek a Diósgyőr ellen (4–3); a következő idényben az elődöntőig meneteltek, majd újabb döntő következett (1–0-ra alulmaradtak a Ferencváros ellen); 2017-ben az elődöntőbe jutásért véreztek el a Vasassal szemben; legutóbb pedig következett a Puskás Akadémia elleni, tizenegyesekkel elért újabb kupagyőzelem (5–4). A most tehát nincs tavaszi folytatás a hazai kupában.

Mégsem estek kétségbe a Megyeri úton.

Néhány nappal a kínos kiesést követően hazai pályán a bajnoki címre pályázó, az Európa-liga csoportkörében is helytálló Mol Vidit 2–0-ra legyőzték – vagyis Nebojsa Vignjevics rendet tett a fejekben, a játékosok összeszorították a fogukat, aminek szép siker lett az eredménye. Sokan most is csak találgatják, hogy hol a helye az Újpestnek a magyar mezőnyben, hiszen hol kiábrándítóan, hol meg lehengerlően futballozik, nehéz meghatározni, valójában mennyit tud.

Ami biztos, a futballistáknak nem maradt más választásuk, a tavasszal a bajnokságban kell kiharcolniuk a nemzetközi kupaindulás jogát. Azt ugyanis nem tagadják a Megyeri úton, hogy szeretnének ismét Sevilla-szintű együttes ellen pályára lépni.

Fény és árnyék

Lehet szidni a védelmet, szapulni a hátsó alakzatot, ám a statisztika nem hazudik: az újpesti csapat kapta a legkevesebb gólt az NB I-ben. A bal oldalon Dzenan Burekovic kihagyhatatlan, ám a többi helyen volt változás bőven, sokszor váltogatták egymást a futballisták. A begyakorolt rendszer a jelek szerint azonban jól működik, a mozaikdarabok a helyükre kerültek.

A Ferencváros elleni összecsapás mindig kiemelt jelentőségű a Megyeri úti öltözőben (is), és még akkor is emlékezetes marad, ha a csapat egyébként vesztesen hagyja el a pályát. Nos, Nebojsa Vignjevics együttese szeptember végén 1–0-ra kikapott a Groupama Arénában, s a szakvezető elismerte, amióta a csapatnál dolgozik, ez volt a legrosszabb derbije a csapatával.

Mindennap labdázni
– Izgalmas szezont tudhatnak maguk mögött. A nemzetközi porondon pályára léphettek többek között a Sevilla otthonában is, majd nagy meglepetésre kiestek a Magyar Kupából. Összességében milyennek értékeli az őszt?
– Felemás érzéseim vannak. Hazudnék, ha azt mondanám, minden sikerült, amit terveztünk. Ugyanakkor az Európa-ligában olyan hatások értek bennünket, amelyeket nehéz lesz elfeledni. A Sevilla elleni mérkőzések örök élményt jelentenek, ha nem lett volna a kaposvári kupabúcsú, most minden rendben lenne –mondta ZSÓTÉR Donát az újpestiek középpályása.

– Várta már a szezon végét?
– A lábam, a testem várta, a lelkem azonban nem. Imádom a labdarúgást, szeretek mindennap labdához érni, passzolni, cselezni, lőni. De aggódnom azért nem kell, rövid lesz a téli szünet, január elején máris kezdődik a felkészülés, februárban pedig már az első tétmérkőzések jönnek.

– Melyik mérkőzést emelné ki az ősziek közül?
– A Vidi elleni kettő nullás győzelmünket. Néhány nappal a kupából való kiesésünket követően játszottunk a fehérváriakkal, szerintem nagyon jól jött, hogy remek csapatot fogadhattunk. Ilyen együttes ellen lehet igazán megmutatni, mire vagyunk képesek. Nagyon szerettünk volna nyerni és megmutatni, hogy igenis jobb csapat vagyunk annál, mint amit a kiesésünk után sokan gondoltak.

– Mi a cél a tavasszal?
– Egyértelmű: szeretnénk ismét a nemzetközi kupában indulni, ehhez pedig a dobogón kell végeznünk. Jó lenne ismét átélni, az Európa-liga légkörét.
Érdekességek

Az NB I-ben dolgozó vezetőedzők közül Nebojsa Vig­njevics irányítja a legrégebben a csapatát, 2013 októbe­rében érkezett, több mint öt esztendeje áll az Újpest élén. Vignjevicset ebben a „rangsorban” Csertői Aurél követi, aki 2014 januárjában vette át a Paks irányítását.

Az újpestiek egyik legpiacképesebb futballistája Obinna Nwobodo. A 22 éves nigériai légiós értéke a transfermarkt.de internetes oldal szerint 450 ezer euró. Nem lennénk meglepve, ha az Újpest az idény végén értékesítené a fiatal, átlagon felüli gyorsaságú szélsőt.

Az újonc Kisvárdát oda-vissza megverte az Újpest. Előbb a Megyeri úton kínkeservesen 1–0-ra győzte le, majd a novemberi idegenbeli mérkőzésen könnyedén, 4–1-re intézte el. A két csapat márciusban a Szusza Ferenc Stadionban csap újra össze, a lilák célja harmadszor is megszerezni a három pontot.

(Fotó: Török Attila)
(Fotó: Török Attila)
AZ NB I ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC 18 12 3 3 36–15 +21 39
2. Mol Vidi FC 18 10 4 4 30–16 +14 34
3. Debreceni VSC 18 8 6 4 25–19 +6 30
4. Budapest Honvéd 18 8 5 5 21–15 +6 29
5. Újpest FC 18 7 7 4 21–14 +7 28
6. MTK Budapest 18 8 3 7 27–25 +2 27
7. Mezőkövesd Zsóry FC 18 6 6 6 25–23 +2 24
8. Paksi FC 18 5 7 6 22–25 –3 22
9. Puskás Akadémia FC 18 6 3 9 21–24 –3 21
10. Diósgyőri VTK 18 4 5 9 18–29 –11 17
11. Kisvárda 18 4 4 10 16–35 –19 16
12. Szombathelyi Haladás 18 2 3 13 13–35 –22 9

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik