Könnyes belga búcsú? A bíróság kezében az Újpest sorsa

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2014.03.14. 10:57
null
Feszült hangulat az Újpest sajtótájékoztatóján (Fotó: Korponai Tamás)
Az Újpest FC labdarúgócsapatának tulajdonosa, Roderick Duchatelet ma rendkívüli sajtótájékoztatón adott tájékoztatást a klub körül kialakult jogi helyzetről. Könnyek között beszélt arról, hogy ha a bíróság, illetve az MLSZ jövő héten számára kedvezőtlen döntést hoz, akkor kivonul a magyar futballból.

ÖSSZEFOGLALÓ

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Roderick Duchatelet, az Újpest elnök-tulajdonosa. A belga üzletember ismertette a klub körül kialakult helyzetet, részletezve a korábbi tartozásokat, a jelenlegi helyzetet és azt, hogy mi lehet a megoldás az Újpest problémáira. Roderick Duchatelet elmondta, hogy a korábbi tulajdonos nem mondott igazat a tartozások mértékéről, és jogtalanul követeltek tőle utólag pénzt offshore-cégek.

A klub ellen felszámolási eljárás folyik, a másodfokú döntés ma vagy hétfőn születhet meg. Roderick Duchatelet könnyeivel küzdve bejelentette, hogy nem tud további pénzt fektetni az Újpestbe, és ha a bíróság másodfokon jóváhagyja a felszámolást, távozik Magyarországról. Ha a bíróság a felszámolás ellen dönt, a következő lépés az MLSZ elnökségi ülése, ahol az indulási jog átruházásáról döntenek. Amennyiben itt is az Újpest szempontjából pozitív döntés születik, akkor Duchatelet marad a klubnál, ha nem, akkor távozik, a lila-fehér alakulat pedig elvileg a legalsóbb osztályban folytathatja.

KÖNNYEK KÖZÖTT – EGY FELTÉTELLEL MARAD DUCHATELET

HA VÁGATLANUL KÍVÁNJA MEGTEKINTENI A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓT, KATTINTSON IDE!

HRUTKA JÁNOS JOGI LÉPÉSEKET FONTOLGAT

„Tisztelt Közvélemény, Sportbarátok!

Nagy meglepődéssel olvastam ma több fórumon is Roderick Duchatelet, az Újpest FC Kft. többségi tulajdonosa képviselőjének, annak ügyvezetője személyemhez köthető kijelentéseit, melyet a délelőtt tartott sajtótájékoztatóján mondott. A belga üzletember nagy nyilvánosság előtt tett rágalmait ezúton is teljes mértékben visszautasítom, és ezzel kapcsolatosan jogi lépéseket fontolgatok! A közvélemény megnyerésére irányuló provokációi nem fedték az igazságot! A nevemmel összefüggésbe hozott, azzal együtt említett ciprusi gazdasági társaságnak sem alkalmazottja, sem bármilyen tisztségviselője, képviselője, tulajdonosa nem vagyok és nem is voltam, sem közvetve, sem közvetlenül, ezáltal felszámolást nem indíthattam a cég nevében, így az ügyben követelésem sem lehet.

Én is csak azt tudom kívánni teljes szívből, hogy az Újpest, Magyarország egyik legsikeresebb, legnagyobb múltú csapata továbbra is az első osztályban, történelmének, hagyományainak megfelelően szerepeljen! Bízom abban is, hogy megoldást és igazságot nyernek ezek az ügyek, azokon a fórumokon, ahova tartoznak. Bízom az MLSZ és a magyar igazságszolgáltatás döntéseiben!

Az ügyben továbbá megnyilvánulni nem szeretnék, hiszen nem kívánok ezentúl is eszközként szerepelni abban a nyomásgyakorlásban, melyet a tulajdonos úr folytat a választások előtt. Ez a magatartás, másra mutogatás, ez a kommunikáció nem méltó az Újpesti Torna Egylet 129 éves múltjához és jelenéhez.

Szép hétvégét kívánok Önöknek!
Tisztelettel,
Hrutka János"

KÖZVETÍTÉSÜNK A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓRÓL – PERCRŐL-PERCRE

Vége!

13.20: A sajtótájékoztató végén a tulajdonos egyértelművé tette: amennyiben jövő hétfőn jogerőre emelkedik a felszámolásról szóló döntés (ez hétfőre várható), akkor az Újpest FC megszűnik, mert ebben az esetben már nem lehet átruházni az indulási jogot. Tehát az MLSZ jövő csütörtökön hiába döntene úgy, hogy jóváhagyja az indulási jog átruházását.

13.18: Duchatelet hangsúlyozta, hogy ő már nem tud mit tenni, a megoldás az MLSZ, illetve a bíróság kezében van, amit ő eddig tehetett a megoldás érdekében azt megtette.

13.15: A játékosok is jelen vannak a sajtótájékoztatón, az egész első csapat. A futballisták is most értesültek kialakult helyzetről.

13.10: AZ ÁTRUHÁZÁSRÓL. „Nagyon kivételes esetről van szó. A törvény szerint csak az anyaegyesületre lehet átruházni az indulási jogot. Az MLSZ nemcsak az új céget licencelte, hanem a régit, az Újpest FC Kft-t. Az offshore-cégeken kívül, amelyek vitathatóak, nincsen tartozása az Újpest FC Kft-nek. Az összes NB I-es klub hozzájárulását megkérték az indulási jog átruházásához, és mindegyik klub hozzá is járult” – mondta Duchatelet.

„Az új cég készen áll arra, jogilag minden megvan, hogy folytassuk a bajnokságot, innentől kezdve minden az MLSZ-en múlik” – tette hozzá Visontai Csongor.

13.05 „Ha nem kap az MLSZ-től támogatást és marad a jelenlegi helyzet, felszámolják az Újpest FC Kft-t. Ezt nem lehet behajtani. Visszanézve a mérlegeket, az Újpest több adót fizetett, mióta itt vagyok, mint az elmúlt tizenöt évben. Ha nem erre menne el a pénz, akkor bővíteni lehetne a klubot és minőségi játékosokat idehozni. Nem értem, miért nem áll mellénk az MLSZ.”

13.00: Négymilliárd forint vesztesége keletkezett Roderick Duchatelet-nek, amióta megvásárolta az Újpestet saját bevallása szerint. Arra semmi esélyt nem lát, hogy ezt a pénzt valaha is viszontlátja.

12.55: NEM DŐLT EL SEMMI! Az Újpest FC Kft.-ben a felszámolásig marad Roderick Duchatelet, ha az MLSZ hozzájárul az indulási jog átruházásához, akkor tovább is marad Magyarországon. Az MLSZ az 550 millió forintos adótartozás kiegyenlítésére kért garanciát, de Roderick Duchatelet ezt nem tudja vállalni, mivel szerinte ez bűncselekményből keletkezett, lejárt a tartozás és a korábbi tulajdonosnak kellene kifizetnie.

12.50: Az ideiglenes vagyonfelügyelő kirendeléséről ma dönt a bíróság, a mai napig kifizeti a béreket Roderick Duchatelet, de több pénzt nem fog átutalni az Újpest részére. Rengeteg ember munkája, hogy idáig eljutottak, és ezeket az embereket nem szeretné cserben hagyni. Az elnök-tulajdonos megköszönte mindenki segítségét, kezdve az újpesti polgármesterrel, folytatva a klubvezetőkkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki szavai szerint nagyon lelkes a futball iránt és ebből sokat profitálhat a magyar labdarúgás. A belga üzletember megköszönte a játékosok munkáját is, akik nagyon keményen dolgoztak ebben a nehéz időszakban is.

12.47: Visontai Csongor elmondta, mindenkinek szüksége van az Újpestre, Duchatelet úrra szükség van, rengeteg telefonhívást kapott. Az MLSZ-szel beszélt Duchatelet éppen a mai sajtótájékoztató előtt, és ez nem pozitív volt. Még néhány dokumentum elkészítése után lehet rá esély, hogy a jövő csütörtöki elnökségi ülésen jóváhagyják az indulási jogot a szövetségnél, de garanciát nem kapott rá az elnök-tulajdonos.

Felszámolhatják az Újpestet
Felszámolhatják az Újpestet

12.45: MI LESZ ÚJPESTEN? „Nagyon nehéz úgy élni és komoly összegekről dönteni, hogy bármikor elrendelhetik az Újpest FC felszámolását. Akár hétfőn megállapíthatják másodfokon a felszámolást, azaz az Újpest elveszíti indulási jogát és licencét, a játékosok szabadon távozhatnak, a klub a BLSZ IV-ben indulhatna. Az új Kft. létrehozásához hozzájárulhat az MLSZ, így az Újpest FC új gazdasági társaság révén folytathatja a bajnokságot, jogilag minden tisztázva van. Az MLSZ még további garanciát kér, a nem lejárt tartozások rendezésére, a NAV-határozat, ami 200 millió forintos adótartozásról szól, továbbá 350 millió forint a bírság és a késedelmi kamat. Ha az MLSZ követné a dolgot, már régen végbemehetett volna az átruházás” – mondta könnybe lábadt szemekkel a belga üzletember.

12.35: MI A MEGOLDÁS? Duchatelet ismét könnybe lábadt szemekkel beszélt, kissé kikelve is önmagából. „Amikor idejöttem, támadásokkal találkoztam, mindenki megkérdőjelezte a szándékomat, gyanakodtak. Ez nagyon fáj, nagyon sok pénzt teszek az Újpestbe, ami a saját pénzem, ezt mindenkinek tudnia kell. A befektetett pénzből eddig semmit sem láttam vissza. Nagyon zavar, hogy két és fél éve tart a nyomozás és nem kapok segítséget. A múlt szerdán arra az elhatározásra jutottam, hogy elhagyom Magyarországot. Az elmúlt két napban rengeteg pozitív üzenetet kaptam, mindenki a támogatásáról biztatott” – mondta könnyeivel küszködve Roderick Duchatelet.

12.30: MIRE VAN SZÜKSÉGE AZ ÚJPESTNEK? Duchatelet szerint teli stadionra és jó teljesítményre a pályán a játékosoktól. Ezután Pintér Attila szövetségi kapitányt idéző szavak jöttek: „Összefogásra és támogatásra van szükség, a szurkolóktól, a médiától, a szövetségtől, a partnereinktől, mindenkitől. A szövetség támogatását jelen pillanatban nem annyira érezzük. Több partnerre van szükségünk. Szeretnénk, ha az igazság érvényesülne a jövőben. Több pozitív energiára van szükség, a labdarúgás a háttérbe szorult a peres ügyek miatt. A labdarúgóknak is támogatásra van szükségük, hiszen akkor tudnak jól teljesíteni. Az Újpest FC megérdemli a szép jövőt, mert nagyon fontos klub magyar és európai szinten is” – mondta Roderick Duchatelet.

12.28: VANNAK JÓ DOLGOK IS! „Sok támogatást kapunk az újpesti polgármestertől, a Magyar Kupában is jól állunk, igazoltunk jó játékosokat, a magyar futballszerető nemzet. Sokat javult a kapcsolatunk az UTE-vel, az Újpest Magyarország egyik legmeghatározóbb klubja” – mondta a pozitív dolgokkal kapcsolatban Roderick Duchatelet.

12.25: A JÖVŐRŐL! A klub jelenlegi státuszát egy szomorú hangulatjellel szemléltette prezentációján Roderick Duchatelet. A tabellán elfoglalt helyezés, a szurkolók felháborodása és a jogi helyzet sem túl fényes. Közel áll a klub ahhoz, hogy egyáltalán ne legyen bevétele és Roderick Duchatelet nem érzi a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) támogatását sem. Az Újpesttel kapcsolatban 42 peres ügy zajlik, bármelyik napon elindulhat a felszámolás.

12.15: HRUTKA JÁNOSRÓL. „Hrutka Jánossal kapcsolatban álltam személyesen, aki azt mondta, hogy ezek az ügyletek valósak és megtörténtek. Nem volt a célom a feszültség, a botrány generálása, és felajánlottam neki, hogy ha ezt visszavonja, nem fogok további lépéseket tenni. Mivel ez nem történt meg, feljelentést tettem, és az ügy jelenleg is a hatóságok előtt van. Százharmincnyolc ezer euró a BTC követelése, növelve a késedelmi kamatokkal” – fogalmazott Roderick Duchatelet.

12.10: Sándor György, Korcsmár Zsolt és Dusan Vasziljevics átigazolásával kapcsolatban a BTC nevű offshore-cég működött közre. A három játékos eladása után a szerződés szerint a BTC Limited nevű társaság ügynöki hozzájárulásra jogosult. A játékosok még nem hallottak a BTC-ről, az ügynökök írásba adták, hogy nem hallottak erről az offshore-cégről – mondta Visontai Csongor. A BTC szerződéseit a korábbi ügyvezető írta alá, az offshore-cég jogtalanul követel pénzt az Újpesttől, ráadásul a klub pert nyert a cég ellen korábban.

12.07: Kezdetben egymillió euró tartozásról szólt a megállapodás, majd az írott szerződésben már 3.5 millió euró volt.

12.00: A TARTOZÁSOKRÓL. „Megkerestek, mert Tolnai úrnak el kellett adnia a klubot, személyesen megkeresett engem. Többen voltak ott a találkozón, először csak a vásárlási szándékról beszéltünk. Tolnai arról tájékoztatott, hogy a klubnak egymillió euró vesztesége van, amit nem tudott előteremteni. Tolnai úr azt mondta, hónapok óta nem fizettek a játékosoknak, így gyorsan kellett cselekedniük. Tolnai úr állítása szerint négy és fél millió eurót fektetett a klubba, és megegyeztünk, hogy ha nyereséges lesz az Újpest FC Kft. működtetése, akkor visszafizetem neki ezt az összeget. Ez az üzleti életben egy szokásos megállapodás, úgy veszik át egy euróért a klubot, hogy vállalják a tartozások kifizetését, sőt, visszafizetik a korábban befektetett pénzt is. Ugyanakkor Tolnai úr négy és fél millió eurója nem látszik a könyvelésekben” – mondta Duchatelet, akinek utolsó mondatát Visontai Csongor jogi képviselő is megerősítette. Az elnök-tulajdonos szerint Tolnai nemhogy 4.5 millió eurót nem fizetett be, de semennyit sem. Duchatelet szerint Tolnai saját meggazdagodására is felhasználta a klubot.

11.55: EZ A BŰNÖZÉS A KRÉM KRÉMJE. „Lehetetlen volt erre felkészülni, normális esetekben ilyenkor az elkövetők börtönbe kerülnek. Erre nem lehetett felkészülni. Korábban is voltak már ügyeink csalókkal, a családunk régóta dolgozik a futballban, de ilyen szintű bűnözéssel még sehol sem találkoztam, ez a krémnek a krémje. Nehéz volt az elején, egy üzlethez bizalom is szükséges. Azt nem feltételezhettem, hogy a tanácsadók is félrevezetnek. Én mindig betartottam a szabályokat. A követelések egy része benne volt a szerződésben, a többi később, apránként derült ki. A könyvelő cég egyébként szintén a korábbi tulajdonos érdekébe tartozott” – fogalmazott Roderick Duchatelet.

Tolnai Sándor hálózata
Tolnai Sándor hálózata

11.50: Tolnai Sándor hálózatáról is egy szemléltető képet mutatott az elnök-tulajdonos. „Tisztában voltam a vásárlásnál, hogy offshore-cégekről van szó, azzal azonban nem, hogy milyen emberek állnak mögöttük” – mondta Roderick Duchatelet.

11.45: Roderick Duchatelet épp egy prezentáció segítségével szemlélteti, hogyan folyt a pénz az Újpestnél Tolnai Sándor felé. Több offshore-cég van az ábrán, illetve Tolnai Roland és Tolnai Sándor neve is feltűnik – utóbbié többször, és az ábra az ő nevével végződik, azaz ő a pénzáramlás végállomása. Az átutalási láncon belül több offshore-cég van, amelyektől nagyon nehéz visszakövetelni a pénzt, vannak magyar és ciprusi cégek is – mondta Visontai Csongor, az Újpest FC jogi képviselője. Több mint egymilliárd forintról van szó, ezt a pénzt nem lehet visszakövetelni – tette hozzá a jogi képviselő.

11.40: MÁSODFOKON VAN A FELSZÁMOLÁSI ÜGY, BÁRMIKOR SZÜLETHET DÖNTÉS. A gyep felújításában közreműködő cég is Csehi Istvánhoz tartozott, 25 millió forint plusz Áfáról állított ki számlát, ami szintén nem valós követelés volt – mondta az elnök-tulajdonos a sajtótájékoztatón. A cég valójában nem adott szolgáltatást az Újpest FC-nek, hiába állította ezt Csehi István korábbi ügyvezető. Jelen pillanatban a legfontosabb ügy a felszámolás, a másodfokú bíróság bármelyik nap elrendelheti a felszámolást!

11.38: FELSZÁMOLÁS AZ ÚJPEST ELLEN! „Voltak olyan tételek, amik rajta voltak a listán, mint például egy offshore-cég játékosügynöki szerződése. A labdarúgók ugyanakkor kijelentették, hogy ez a cég nem működött közre az átigazolás lebonyolításában, így például Korcsmár Zsolt Brann Bergenbe szerződésében vagy Dusan Vasziljevics Videotonhoz igazolásához. Hrutka János játékosügynök bűncselekményt követett el, jelentettük is, de nem történt semmi azóta sem. A felszámolási bíróság is megkapott minden anyagot, mégis elrendelték első fokon a felszámolást” – fogalmazott Roderick Duchatelet.

11.35: JUCEMAR ÜGYE. „Az Újpest korábbi brazil középpályása, Jucemar átigazolási díját is a legutóbbi tulajdonosnak kellett volna kifizetnie egy brazil klubnak, de nem tette meg. Ezzel kapcsolatban is a bírósághoz fordultam, hogy fizessen a korábbi tulajdonos, de semmi, így a FIFA elé kerülő ügyben nekem kellett kifizetnem az átigazolási díjat.”

11.32: Az új tulajdonos érkezése után a korábbi ügyvezető által köttetett szerződések száz százalékig hamisak voltak, ezt egy belga írásszakértő állapította meg. Az említett szerződések a rendőrségnél vannak, a nyomozás két éve folyik, de eredmény még mindig nincs – árulta el Duchatelet.

A prezentáció
A prezentáció

11.30: „A klubnál felvetődő költségek hirtelen megváltoztak. A bevételben eltúlzott és magasabb számok szerepeltek a könyvekben. A játékosok számára bérelt lakásokra olyan szerződések köttettek, amelyek Tolnai Sándor anyósa nevén voltak. Majd hirtelen szokatlanul változott a játékosok bére, a takarítócég bére és egyéb költségek is. Ezek után úgy döntöttem, változtatok a dolgokon, többek között új könyvvizsgálót cseréltem, annak segítségével elkezdtük a dolgok rendbe tételét.”

11.25 „Amikor ide érkeztem, hogy aláírjam a szerződést, az egymillió eurós tartozásból hirtelen három és fél millió eurós tartozás lett, így berekesztettük a tárgyalásokat. Változtatások történtek a szerződésben, abban egyeztek meg, hogy Tolnai fizeti a megmaradt tartozásokat, amennyiben az vitatható, nem fizetik meg. Az egymillió eurós működési veszteség, amiről az eladó beszélt nekem, az első félév után megduplázódott.”

Roderick Duchatelet választ ad kérdésekre
Roderick Duchatelet választ ad kérdésekre

11.24: AZ ANYAGIAKRÓL. „Egymillió eurós adóssága volt a klubnak, amikor megvásároltam. A klub évente egymillió eurós veszteséggel működött, de szerződés szerint garanciát vállaltak ennek rendezésére” – folytatta az Újpest elnök-tulajdonosa.

11.20: Duchatelet először üdvözölte a sajtó képviselőit, majd elárulta: az újpesti polgármester félig volt sikeres az MLSZ-nél, hiszen a polgármester a szövetséggel tárgyalt. Részleteket későbbre ígért Duchatelet.. Az elnök-tulajdonos fejét vakargatva kezdte beszédét, miközben prezentációt vetítve szemléltette mondandóját.

„Szerettük volna a rendőrséget és a hatóságot is bevonni az ügybe, a futball miatt vagyunk itt, üzletet csinálunk. Azért nem szólaltunk meg korábban, mert a klub érdeke volt a legfontosabb, az volt a legfontosabb, hogy a hatóságok nyugodtan dolgozhassanak. A nyomozások már két éve tartanak, eredmény nélkül. Az Újpest FC jövője forog kockán. A rendőrségi nyomozás két éve folyik, elveszítettem a hitemet. A médiában bűnözők kaptak hangot, inzultálják a klub alkalmazottait, sőt, egy magyar ügyvéd egyiküket meg is fenyegette” – vágott bele könnybe lábadt szemmel Roderick Duchatelet.

11.18: A hangulat nem éppen derűs, az újpesti sajtófőnök, Gressó Gergely megköszönte a támogatást a volt játékosoknak, a Ferencvárosnak, a Honvédnak és mindenkinek, aki kiállt a lila-fehér klub mellett.

11.15: KEZDŐDIK! Ebben a pillanatban megérkezett a médiaterembe Roderick Duchatelet és Visontai Csongor is, a sajtótájékoztató elkezdődött.

11.05: Az újpesti klub még a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) telefonhívására vár, minden bizonnyal a licenccel kapcsolatban, így néhány perc csúszással kezdődik a sajtótájékoztató.

10.55: Rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze péntekre az Újpest FC elnök-tulajdonosa, Roderick Duchatelet a klub körül kialakult helyzettel kapcsolatban (az ügyről bővebben keretes írásainkban olvashatnak). A Megyeri úton a médiaterem csordultig megtelt, nagy bejelentések várhatóak, tartsanak velünk, pillanatokon belül kezdünk!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik