Újpest: a NAV-jelentés szerint is offshore cégek élősködtek a klubon - sajtóhír

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.13. 10:24
Az Átlátszó megszerezte annak a NAV-vizsgálatnak az anyagát, amelyet az adóhatóság az Újpest Football Club Kft. ügyében folytatott le 2012-ben. A NAV arra a következtetésre jutott, hogy az Újpest körül egy szűk üzleti kör offshore cégekből álló hálózatot hozott létre, amely színlelt szerződések, fiktív számlák, áfacsalás és egyéb más bűncselekmények révén szívta ki a pénzt az állam és az önkormányzat által támogatott sportszervezetből. A vizsgálat eredménye nagyban összecseng Roderick Duchatelet, az Újpest FC elnök-tulajdonosának tegnap kiadott közleményével.

Az atlatszo.hu-n megjelentek szerint a NAV-vizsgálat megállapította, hogy a 2008 és 2010 közti időszakban az Újpest FC Kft tulajdonosai a következő társaságok voltak: TÁLIÓ-2001 Kft., Sprite International, Iceinvest Kft., Evore Invest Kft., NTS Szálloda Kft., City Budapest Kft. Ezek az offshore cégek egyazon székhelyre bejegyzett társaságok, azonos ügyvezetői körű és azonos székhelyű társaságokban rendelkeztek tulajdonrésszel, ugyanazoknál a bankoknál vezették a bankszámláikat. atlatszo.hu-n megjelentek szerint a NAV-vizsgálat megállapította, hogy a 2008 és 2010 közti időszakban az Újpest FC Kft tulajdonosai a következő társaságok voltak: TÁLIÓ-2001 Kft., Sprite International, Iceinvest Kft., Evore Invest Kft., NTS Szálloda Kft., City Budapest Kft. Ezek az offshore cégek egyazon székhelyre bejegyzett társaságok, azonos ügyvezetői körű és azonos székhelyű társaságokban rendelkeztek tulajdonrésszel, ugyanazoknál a bankoknál vezették a bankszámláikat.

Újpest – behálózva... (Fotó: Fuszek Gábor)
Újpest – behálózva... (Fotó: Fuszek Gábor)

A cégek egymás között teljesítettek utalásokat, nem volt más üzleti partnerük az Újpest FC Kft., vagy ezen magánszemélyek érdekeltségében lévő cégeken kívül. Az utalások láncolatának vizsgálata során a NAV megállapította, hogy szervezetten létrehozott pénzmozgási láncolat volt, melynek valós célja a pénz forrásának az elrejtése.

Az Újpest FC Kft. 2008–2009-ben 197 millió forint értékben fogadott be számlát a Morcote Média Kft.-től, 2010-ben pedig nettó 110 millió értékben az 1885 Futballszervező Kft.-től. A részletes vizsgálat szerint ezek a cégek nem végezték el a kiszámlázott szolgáltatásokat.

A Morcote Média Kft. tulajdonosai voltak: TÁLIÓ-2001 Kft. (2005–207), Plus Continental Inc. (2007–2009), Blackstone Continental Ltd. (2009). Ezeket a cégnevek láthatjuk fentebb, az Újpest FC Kft. tulajdonosai között is. A Morcote Kft. ügyvezetője pedig Csehi Kornél volt, aki Csehi Istvánnak, az Újpest FC Kft. ügyvezetőjének a fia. A vállalkozás egyetlen alkalmazottja Csehi Krisztina, Csehi István lánya volt..

A NAV megállapította, hogy a Morcote Kft. az általa kiállított számlák áfaértékét bevallotta, de nem fizette be, az Újpest FC Kft. viszont visszaigényelte. A két cég között fennálló reklámszerződés pedig nem volt más, mint az Újpest FC alkalmazásában álló labdarúgók bérköltsége, viszont így nem kellett befizetni a személyi jellegű ráfordításokat.

ELŐZMÉNYEK

A Nemzeti Sportnak Visontai Csongor, az Újpest FC jogi képviselője március 8-án nyilatkozott úgy, hogy az előző vezetőség tevékenysége miatt a kft. offshore cégek hálójába került, és valószínűleg át kell ruháznia az indulási jogát. Csehi István közleményben felelt erre, kijelentve, „Roderick Duchatelet csak ürügyet keres arra, hogy ne kelljen szerződéses kötelezettségének eleget tennie, ne kelljen az általa felvállalt adósságokért helytállnia.” A Magyar Labdarúgó-szövetség szintén közleményt adott ki az Újpesten kialakult helyzetről, tudatva: feltételekhez köti az indulási jog átruházását. Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere is kommünikét adott ki, jelezve: az MLSZ-nek van törvény adta lehetősége arra, hogy megoldja a szituációt. Tegnap Roderick Duchatelet, az Újpest FC elnök-tulajdonosa a csapat hivatalos honlapján közzétett közleményben válaszolt Csehi Istvánnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik