Újpest: Duchatelet nem akar a felvállalt adósságokért helyt állni - Csehi

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.11. 08:58
Csehi István, az Újpest FC Kft. korábbi ügyvezető igazgatója a Nemzeti Sport szerkesztőségébe eljuttatott közleményben felelt az Újpest FC jelenlegi jogi képviselője, Visontai Csongor nyilatkozatára.

„Mint az Újpest FC Kft. korábbi ügyvezető igazgatója tudomással bírok arról, hogy a Spontefor Ltd. 2011. október hó 19. napján, névleges áron, az Újpest FC Kft.-t terhelő adósságok kiegyenlítése fejében értékesítette a Cesarion BvBA részére az Újpest FC Kft.-ben meglévő üzletrészét. Az üzletrész adásvételi szerződést Roderick Duchatelet ügyvédei készítették, amelyben közvetlenül az aláírást megelőzően egy módosítást eszközöltek, mely szerint az átvállalt tartozások peresíthetőek.

Az üzletrész adásvételi szerződés elválaszthatatlan mellékletét képezi egy ún. tételes tartozáslista, amely tartalmazta a már lejárt és az eladás pillanatában ismert, de jövőben lejáró tartozásokat is.

A Cesarion BvBA képviseletében Roderick Duchatelet a tartozások ismeretében és annak fejében, szimbolikus összegért vásárolta meg az Újpest FC Kft.-t.

Az üzletrész adásvételi szerződés és annak melléklete – így a tartozások részletes listája is – a felek közötti megállapodás értelmében üzleti titkot képeznek. Tudomásom szerint mind a Spontefor Ltd., mind Tolnai Sándor kérte Roderick Duchatelet-t és a Cesarion BvBA-t, hogy a felek hozzák nyilvánosságra a szerződést és a tartozások listáját, de ennek sem Duchatelet, sem a Cesarion BvBA nem tett eleget, valószínűsíthetőleg ennek megtörténtekor lehullna a lepel Duchatelet és jogi képviselői valótlan állításairól és többet nem tudna visszafelé mutogatni, a felelősségét áthárítani másokra.

Amennyiben Duchatelet a hozzájárulását adná és nyilvánosságra kerülnének a dokumentumok, abból az is kiderülne, hogy valótlan Visontai Csongor azon állítása, miszerint „... jelentkeztek olyan offshore cégek, amelyek nem szerepeltek az egyezségben vagy amelyek követeléséről később kiderült, nem megalapozott vagy erősen vitatható.” Ugyanis dr. Visontai Csongor által emlegetett két ciprusi offshore cég követelése benne van az egyezség tartozásokat részletező mellékletében, sőt benne volt az Újpest FC Kft. könyvelésében. Emlékezetem szerint az egyik cég kölcsönt adott az Újpest FC-nek, azokban az időkben, amikor az egyébként szintén az Újpest FC Kft.-ben üzletrésszel bíró Roland Duchatelet (Roderick Duchatelet édesapja) cége semennyivel nem járult hozzá az Újpest FC költségvetéséhez, nemhogy üzletrészének megfelelő arányban tette volna azt. Ez a kölcsönadás évekkel Roderick Duchatelet szerepvállalása előtt történt, azonban annak visszafizetése – tekintettel az Újpest FC Kft. anyagi nehézségeire – nem történt meg.

A másik említett offshore cég követelése szintén benne volt mind a szerződés mellékletében, mind az Újpest FC könyvelésében. Az előfordulhat, hogy a játékosok nem a céggel, hanem annak képviselőjével álltak kapcsolatban, azonban az Újpest FC Kft. a céggel állt szerződéses viszonyban és ezen jogviszony alapján állított ki számlát a képviselő valós teljesítését követően.

Az átvett adósság állománnyal kapcsolatban több a valóságtól igencsak elrugaszkodott összeg került már sejtetésre az Újpest FC Kft. jelenlegi vezetése részéről, ahogy most is milliárdos összegeket lebegtet dr. Visontai.

A tartozások valós összege kb. 650 millió forint. Ebben benne voltak többek között a játékosok, a stáb, az ügynökök, a biztonsági szolgálat, a más csapatok felé fennálló, továbbá az edzőtáborok, az autóbérlés, a nyomdai munkák, az étkeztetés, a stadion bérlés, az MLSZ-bírságok után járó tartozások. Ezek a hitelezők nem meglepő módon magánszemélyek, magyar és külföldi gazdasági társaságok, köztük offshore cégek is. Érthetetlen képmutató módon most, mint valami szitokszót használják az offshore cég kifejezést, ellenben, amikor pénzügyi bajban volt az Újpest FC Kft., senki nem emelte fel a szavát az ellen, hogy egy offshore cég által nyújtott kölcsönből kerülnek kifizetésre a játékosok, a beszállítók, senki nem állt oda, sem magánszemély, sem az önkormányzat, sem úgymond magyar cég, hogy majd én segítek, majd én adok! Az utólagos kritikus hangokat a valódi tettek hiánya hiteltelenné teszi, farizeus szokás. Egyebekben legjobb tudásom szerint az offshore cégek alapítása és működtetése, bármilyen más cégformához hasonlóan, nem jogellenes.

Ebből a kb. 650 millió forintos adósságból, amely az üzletrész adásvételi szerződés mellékletében részletesen feltüntetésre került, ezen kötelezettségek teljes ismeretében Duchatelet saját utasítására kb. 300-350 millió forint került kifizetésre. Tudomásom szerint 2012. év elejétől az egyezségben részletezett hitelezők közül senkinek nem fizet az Újpest FC Kft., azokat, hogy ne minősüljenek lejárt tartozásnak bíróság előtt peresítette, van olyan per, amelyben azon felül, hogy az Újpest FC elvesztette a pert, a bíróság első fokú ítéletében rögzítette, hogy az Újpest FC Kft. rosszhiszemű pervitelt folytat.

Roderick Duchatelet 2012. év eleje óta tanúsított magatartása és kijelentései alapján vélhetőleg már akkor sem állt szándékában fizetni a hitelezőknek, azóta, ahogy most is csak ürügyet keres arra, hogy ne kelljen a szerződéses kötelezettségének eleget tennie, ne kelljen az általa felvállalt adósságokért helyt állnia.

A dr. Visontai valótlan állításával ellentétben, az igazság az, hogy a 2012. és 2013. évi veszteségnek nincs köze az úgynevezett múltbéli adósságok törlesztéséhez. A milliárdos összegű veszteség az Újpest FC jelenlegi gazdálkodásához köthető.

Tudomásom szerint, közel két és fél évvel az eladást követően mindösszesen 3 olyan tételt követel az Újpest FC – összesen mintegy 60 millió forint összegben –, amelyek nem szerepeltek a mellékletben, mert nem voltak jogerős tartozások az adásvétel idején. A milliárdos összegekre való hivatkozás egyszerű szemfényvesztés az Újpest FC Kft. képviselőitől.

Továbbá szeretném tisztázni, hogy semmiféle szerződés nem került visszadátumozásra, tudomásom szerint a koholt vádakat egy belga magánszakértői véleményre alapítják, amit Duchatelet rendelt meg, ellenben független igazságügyi írásszakértői szakvélemény ilyen megállapítással nincs, mivel nem is lehet.

Az Újpest FC Kft. korábbi menedzsmentjét és annak munkáját természetesen lehet kritikával illetni, biztos voltak hibás döntések, amelyet utólag másként, máshogyan tettünk volna, biztos lehetett volna jobban – és szerettük is volna a legjobban – csinálni. Azonban az Újpest FC Kft. korábbi menedzsmentjét, tulajdonosi körét nem lehet valótlan, hazug állításokkal hamis színben feltüntetni, nem lehet hazug, valótlan állításokkal annak a látszatát kelteni, hogy az Újpest FC Kft. fizetésképtelen, csőd közeli állapotát, esetleges megszűnését az Újpest FC Kft. korábbi menedzsmentje vagy az MLSZ okozza.

A kialakult, dr. Visontai Csongor által vizionált, csődhelyzet felelősséget valótlanul nem lehet másra áthárítani, az a mostani vezetés felelőssége. Azé, aki ígéretet tett rá ugyan és vállalta az általa is ismert adósságállomány kifizetését, azonban annak saját döntése alapján nem tett és nem tesz eleget.”

Budapest, 2014. március 10.

Csehi István

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik