Megszűnhet az offshore cégek hálójába került Újpest FC?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.08. 08:48
null
Jonathan Heris (jobbra) szerepeltetése sokba kerül az Újpestnek, de Roderick Duchatelet nem sajnálja a pénzt a futballra <br />(Fotó: Hegedüs Gábor)
Az Újpest FC-vel kapcsolatban az elmúlt hetekben is perek sokaságáról, illetve az NB I-es indulási jog új kft-be való átadásáról szóltak a hírek. A kialakult helyzetről a klub jogi képviselője, Visontai Csongor adott felvilágosítást a Nemzeti Sportnak. Az ügyvéd elmondta, a klub offshore cégek hálójába került, és amennyiben a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) nem adja áldását az indulási jog átruházására, úgy megszűnhet a profi futball Újpesten.

 

„Amikor Roderick Duchatelet átvette az újpesti futballvállalkozást, tisztában volt azzal, hogy egy ciprusi offshore cég, a Spontefor Limited az eladó. Ez bizonyos kötelezettségekkel, tartozások kifizetésével járt, csakhogy egy idő után jelentkeztek olyan offshore cégek is, amelyek nem szerepeltek az egyezségben, vagy amelyek követeléséről később kiderült, nem megalapozott vagy erősen vitatható. Az egyik ciprusi bejegyzésű cég például azzal állt elő, hogy három játékos eligazolása után jár neki százharmincnyolcezer euró. Minthogy az már a sokadik hasonló számla volt, a belga tulajdonosnak kezdett rossz érzése támadni. Megkérdezte az érintett labdarúgókat, van-e bármi közük a nevezett céghez, mire ők nemmel feleltek. A semmiből felbukkanó szerződések, számlák és felszólítások azonban egyre csak szaporodtak. Ami közös volt bennük: majd' mindegyik szerződést az egyik volt ügyvezető szignálta" – vázolta fel a Nemzeti Sportnak Visontai Csongor ügyvéd, hogyan került az offshore cégek hálójába az újpesti profi futballt működtető gazdasági társaság.

„Roderick Duchatelet két éven át fizetett, 2012-ben ezért volt 1.8 milliárd forintnyi vesztesége az újpesti futballvállalkozásnak, 2013-ben pedig kétmilliárdos. Csakhogy amikor egy másik, szintén ciprusi offshore cég hatszázhúszezer eurós igénnyel lépett fel szintén egy volt ügyvezető által aláírt tartozáselismerő nyilatkozatra hivatkozva, Duchatelet úrnak elege lett. Úgy döntött, nem hajlandó többé offshore cégek vitatható követelésére százmilliókat kifizetni – folytatta a jogi képviselő. – Bírósághoz fordult, írásszakértő segítségét is igénybe vette, aki megállapította, hogy rengeteg, egymástól eltérő dátumú számla és szerződés egyazon időpontban lett aláírva. Egyébként ötvennél is több van belőlük. Szóval Roderick Duchatelet ezt a hatalmas összeget már nem hajlandó kifizetni, az offshore cégek ezért felszámolást kezdeményeztek az Újpest FC Kft. ellen, a magyar jogszabályok szerint pedig a felszámolási eljárás attól még elindul, hogy Duchatelet úr esetleg bepereli az érintett cégeket arra hivatkozva, hogy a számla mögött nincs teljesítés. A felszámolást ebben a szakaszban viszont csak a vitatott összegek kifizetésével lehet elkerülni. Ezt követően hiába perelne Roderick Duchatelet, valószínűleg sosem látná viszont a pénzét. A felszámolási eljárás ugyanakkor elindult, márpedig az MLSZ szabályai szerint amely futballvállalkozással szemben felszámolás elrendelése jogerőre emelkedik, elveszíti a licencét és az indulási jogát. Azaz kizárják, s legfeljebb a harmadik vonalban szerepelhet."

Roderick Duchatelet márpedig nem fizet – azaz vége a labdarúgásnak Újpesten?

„Nem, mert a parlament decemberben megszavazta a sporttörvény azon módosítását, amelynek értelmében az indulási jog átruházható az anyaegyesületre – tért rá az Újpest ügyvédje a lehetséges megoldásra. – Persze szigorú feltételek mellett. Az Újpestnek azonban Duchatelet úr jóvoltából nincs sem köztartozása, sem adóssága arra az időszakra vonatkozóan, amióta átvette a klub irányítását. Azt a szövetség is látja, hogy nem egy szerencselovag, saját magánvagyonából megvett például egy apartmanházat tizenhat lakással, amelyben a futballistákat szállásolja el, aztán ahogy említettem, már eddig is hatalmas adósságot törlesztett, a jogos tartozásokat kifizette, az pedig egyszerűen nem igaz, hogy az adózás alól akar kibújni ezzel a művelettel: tavaly nyolcszázmillió forintot fizetett be az államkaszába adó formájában, a munkaviszonyban foglalkoztatott labdarúgók mellett számos dolgozónak jelent biztos megélhetést az újpesti sportvállalkozás! Szóval most az MLSZ döntésén múlik, hogy az Újpest egy új kft.-vel folytathatja-e a bajnokságot. A licenc ugyanis nem átruházható, arról tehát az MLSZ-nek kell döntenie, megadja-e azt az új cégnek. A szövetség egyébként tüzetesen megvizsgálta az Újpestet, átvizsgált minden papírt, ahogy azt ilyenkor kell is, de remélhetőleg értékeli Duchatelet úr eddigi erőfeszítéseit, hogy már most is mennyit áldozott a hússzoros magyar bajnokra, és a jövő heti döntésével megadja az engedélyt az Újpest 1885 Futball Kft.-nek. Ha nem, úgy az élvonal legrégebbi futballklubja csődbe megy, és alighanem megszűnik."

Úgy tudjuk egyébként, és ez egybecseng a klub fent vázolt álláspontjával, hogy a fent szóba került offshore-ügyekben a rendőrség és az adóhatóság is vizsgálódik, mert megalapozott a gyanú, hogy nem jogos követelésekről van szó, mögöttük nem áll valós teljesítés. Amint azonban az ügyvéd is említette, ezek a vizsgálatok nem halasztó hatályúak a felszámolási eljárás során, ezért most az MLSZ kezében van az újpesti profi labdarúgás jövője.

AZ ÜGYRŐL A NEMZETI SPORT SZOMBATI SZÁMÁBAN IS OLVASHAT, MELYBEN AZ ÚJPEST ÜGYVÉDJE A VOLT JÁTÉKOSOKKAL – MINT PÉLDÁUL RAJCZI PÉTER – SZEMBENI PEREKRŐL IS BESZÉL.

LABDARÚGÓ NB I, 19. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)
Március 7., péntek
19.00
Lombard Pápa–Mezőkövesd 1–1Vad II István
Március 8., szombat
14.00

KTE-Phoenix Mecano–Diósgyőri VTK (Tv: M1)

Németh Ádám
16.00
Puskás Akadémia FC–Budapest Honvéd Farkas Ádám
16.00
MTK Budapest–Ferencváros (Tv: Sport1)Andó-Szabó Sándor
18.00
Újpest FC–Kaposvári Rákóczi (Tv: Sport1) Iványi Zoltán
20.00
Győri ETO FC–Pécsi MFC (Tv: Sport1)Kassai Viktor
Március 9., vasárnap
16.30
Debreceni VSC-Teva–Szombathelyi Haladás (Tv: M1)Erdős József
18.30
MVM-Paks–Videoton FC (Tv: Sport2) Fábián Mihály
TABELLA ♦ GÓLLÖVŐLISTA ♦ MENETREND ♦ EREDMÉNYEK

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik