Újpest: a lila-fehér klub sorsa nem az MLSZ kezében van

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.13. 18:01
A Magyar Labdarúgó-szövetség közleményben szögezte le, hogy az Újpest FC sorsa továbbra is a klub tulajdonosainak és vezetőinek kezében van.

Íme, az MLSZ közleménye:

Az elmúlt napokban számos nyilatkozat, vélemény jelent meg az Újpest FC körül kialakult helyzetről, amelyben többen is arra tettek utalást, hogy a klub sorsa az MLSZ kezében van.

A helyzet ezzel szemben az, hogy az Újpest FC sorsa, ugyanúgy ahogy a múltban is, most is a saját, azaz a tulajdonosok és a klub vezetőinek kezében van, hiszen őket terheli a felelősség a sportszervezet gazdasági tevékenységéért. Az MLSZ világossá tette, hogy milyen garanciákat és adatokat vár el a klub vezetőitől az indulási jogról szóló döntés meghozatala előtt. A döntéshozatalt követően – vagy ha erre a klub felhatalmazást ad, akár azt megelőzően is – készek vagyunk nyilvánosságra hozni ezeket a feltételeket.

A kért garanciák és információk azonban még nem állnak a rendelkezésünkre, de abban bízunk, hogy azokat a klub rendelkezésünkre bocsátja.

Az üggyel kapcsolatban felajánlottuk a szövetség teljes szakmai segítségét is.
Az MLSZ tehát nem az Újpest FC sorsáról hoz majd ítéletet, hanem arról, hogy annak vezetői megtettek-e minden elvárhatót – tettekben is és nemcsak szavakban – a klub fennmaradása érdekében.

Az MLSZ-nek a jogszabály valóban lehetőséget ad arra, hogy döntést hozzon a licenc átruházásáról. De ez a lehetőség egyben súlyos felelősség is. Ezzel a döntéssel ugyanis nemcsak a klubot szerető szurkolók, hanem a teljes sportközösség és a széles közvélemény felé is számot kell adnunk.
Sokadszorra erősítjük meg: az MLSZ-nek nem áll szándékában sem lehetőségében olyan indulási és licencjog-átruházás engedélyezése, amelynek célja a felhalmozott jogszerű tartozások – különösen: köztartozások – ki nem fizetése.

Az MLSZ-nek nem feladata és eszköze sincs ahhoz, hogy a tulajdonosok közötti vitában állást foglaljon. Nem várható el, hogy az MLSZ újságcikkek alapján véleményt formáljon olyan ügyekben, amelyekben bíróság vagy hatóság is várhatóan csak több éves vizsgálat után mond majd ítéletet.

Óriási károkat okoz a magyar futballnak mindaz, ami a klub körül történik.

Az MLSZ abban érdekelt, hogy ha bűncselekmény történt, akkor az elkövetőket vonják felelősségre. Ugyanakkor Duchatelet úrnak is meg kell értenie, az MLSZ elsődlegesen tőle kérheti és kaphatja meg a garanciákat, mint jelenlegi tulajdonostól.

Megítélésünk szerint van olyan forgatókönyv, amely megoldja a jelenlegi helyzetet és ennek tartalma a klub vezetése számára is ismert.

Senki számára ne legyen kétség: az MLSZ abban érdekelt, hogy az Újpest FC valamennyi csapata folytathassa a bajnokságot.

A döntéssel kapcsolatos valamennyi körülmény pontos ismerete nélkül, minden kívülálló nyilatkozata hiteltelen és nem segíti elő a megoldást.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik