GYŐRI FERENC 2021.04.20 10:09

Női kosár Euroliga: a magyar modell – megnőtt a Sopron nemzetközi elismertsége

Az utóbbi időben alaposan megnőtt a Sopron nemzetközi elismertsége, amelyért a klub a pályán és azon kívül egyaránt nagyon sokat tett.

Íme, a Sopron Basket kezdő ötöse a Fenerbahce elleni Euroliga-bronzmérkőzésen (Fotó: Sopron Basket/Tóth Zsombor)

 

Egymást követő három megrendezett Euroliga final fourban vehetett részt a Sopron Basket 2018 óta, a második hely után kétszer végzett a negyedik helyen. A teljesítmény önmagáért beszél, de érdemes egy pillantást vetni arra, hogyan alakult a 2019-es magyar bajnok 2020–2021-es nemzetközi idénye.

Eleinte kifogástalanul, hiszen hét mérkőzésen keresztül nem talált legyőzőre az együttes. Ebben közrejátszott, hogy ötöt hazai pályán (igaz, közönség nélkül), a Novomatic Arénában játszhatott a csapat, ami a klub nemzetközi reputációjának emelkedését is igazolja. Két korábbi négyes döntő után három buborékot is megrendezhetett Sopron városa, ráadásul mindegyiket kifogástalanul. Ha összehasonlítjuk, amit legutóbb, a Lyon elleni negyeddöntő alkalmával tapasztalhattunk, és azt, amit átéltünk a múlt héten Isztambulban, a magyar helyszín kiütéssel nyer. Míg a török metropoliszban – tényleg csak apró túlzással – egy járókelő kérdezés nélkül eljuthatott a Volkswagen Arena öltözőihez, és kérhetett autogramot mondjuk az UGMK Jekatyerinburgban szereplő MVP-től, Breanna Stewarttól, addig Sopronban még a konyhai kisegítő is buborékban élt néhány napig.

A hét győzelem után három vereséget szenvedett el Gáspár Dávid együttese. Az első belefért, hiszen 28 pontos előnnyel kezdte a csapat a Lyon elleni párharc visszavágóját, a második viszont nagyon fájdalmasnak bizonyult. A Sopront 2017 és 2019 között gardírozó spanyol Roberto Íniguez kihasználta, hogy jól ismeri a mieinket, megfelelő taktikát dolgozott ki, amit remek képességű játékosai meg is valósítottak a final four elődöntőjében, így a Perfumerías Avenida Salamanca jutott a döntőbe. A spanyoloknak egyébként hosszabb a kispadjuk a Sopronénál (ez igaz a másik két csapatra is), amelynek szakmai stábja zömmel hét, néha nyolc játékost rotált, a legtöbb játékperc Jelena Brooksnak jutott. Az évad legjobb soproni kosárlabdázója az Euroligában Tina Krajisnik volt, aki a teljesítményindex és a lepattanók terén első, blokkban és labdaszerzésben második, a pont­átlagot illetően harmadik, és a szám­adatoktól függetlenül nagyon kiegyensúlyozott, magas színvonalú játékot láthattunk tőle. A fiatal magyarok áttörése még várat magára, bár Czukor Dalma már megvillantotta oroszlánkörmeit, ő és a három Varga (Alíz, Kamilla és Sára) egyelőre messze vannak attól, hogy az európai színpadon alapemberek legyenek.

Azt az idény előtt is lehetett tudni, hogy a Sopron Basket rotációja szűkös, de ha megússza sérülés nélkül, sokra viheti. Ez így is történt, Határ Bernadettet négy mérkőzésen át az amerikai-montenegrói Glory Johnson helyettesítette, míg Gabby Williams csupán a bronzcsatát mulasztotta el. A szinten tartáshoz egy-két emberrel biztosan bővíteni kell a keretet, amelyről májusban – Török Zoltán ügyvezető szokásait ismerve – minden pontos részletet megtudhatunk.

NEM REAGÁLTAK JÓL A NYOMÁSRA

– Mennyire zavarta a játékban a sérülése?
– Féltem, hogy zavar majd a fogvédő, de nem, bár lehet, hogy úgy tűnt... Az volt inkább a baj, hogy nem tudtam végig edzeni a csapattal, a miskolci meccs után megoperálták a fogaimat, ezért ki kellett hagynom néhány napot – mondta Jelena Brooks, a Sopron magasbedobója.

– Az egész csapaton látszott vasárnap, hogy nagyon motivált. Úgy mentek ki a pályára, hogy megmutatják, nem a pénteki a Sopron igazi arca.
– Meg akartunk tenni mindent, ami egy jó meccshez kell. Nem elégedtünk meg előre a negyedik hellyel, bizonyítottuk, hogy tudunk jól védekezni – a Fenerbahce 84 pontot dobott a Jekatyerinburgnak, míg nekünk csak 64-et. Sajnos Gabby Williamst nem lehetett bevetni, de odatettük magunkat.

– Mi hiányzott az elődöntőben a Salamanca ellen?
– Nem reagáltunk jól arra a nyomásra, amelyet ránk helyezett az ellenfél. Elkezdtünk hibázni, nem a saját játékunkat játszottuk, a harmadik negyed, amely általában a miénk szokott lenni, most nem volt, ami nagy bajt okozott. De ott voltunk Isztambulban, ennek örülhetünk.

2021.11.23 22:36:22

Kosárlabda DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Összekovácsolódott a nemzeti csapat gerince.

2021.10.21 16:10:11

Kosárlabda GYŐRI FERENC

A kétszeres NBA-győztes klasszisnál képzettebb centert keveset hordott a hátán a föld.

2021.10.11 17:13:43

Kosárlabda nemzetisport.hu

Régen volt ilyen nehéz és összetett időszak a kosárszövetség munkatársainak életében.

2021.10.11 16:55:11

Kosárlabda nemzetisport.hu

Eseménydús hónapokat tudhat maga mögött a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége.

2021.09.27 20:50:14

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Annak, aki nem követi a sportág honi történéseit, talán ezért is lehet meglepő, hogy a Falco jelenleg csupán két idegenlégióst alkalmaz. Szombathelyen úgy próbálnak sikeresek lenni itthon és a nemzetközi porondon egyaránt, hogy a lehető legtöbb magyar válogatott játékost igyekeznek szerződtetni.