Férfi kosár BL: négy ponttal kikapott a Falco Litvániában

GYŐRI FERENC (Klaipeda)GYŐRI FERENC (Klaipeda)
Vágólapra másolva!
2020.02.04. 21:59
null
A Falcónak nem sikerült győznie Litvániában (Fotó: falcokc.com)
A Falco hiába vezetett 12 ponttal az első negyed után, 87–83-ra alulmaradt a litván Klaipedával szemben a férfi kosár Bajnokok Ligája D-csoportjában.

 

KOSÁRLABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA
14. FORDULÓ
D-CSOPORT

NEPTUNAS KLAIPEDA (litván)–FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY 87–83 (18–30, 27–10, 23–22, 19–21)
Klaipeda, 1000 néző. V: Maestre (francia), Jevtovics (szerb), Kukelcík (szlovák)
NEPTUNAS: Janavicius 8/3, GAILIUS 21/9, Slavinskas 2, Masiulis 8, GALDIKAS 12. Csere: Sedekerskis, WILLIAMSON 16, M. Jogela 2, Mazeika 8, Olisevicius 10. Edző: Tomas Rinkevicius
FALCO: Hooker 13/6, R. CURRY 17/6, Benke 8, FILIPOVITY 16/6, Lake 6. Csere: PERL 17/6, Bíró O. 3/3, D. Washington 3, Krivacsevics. Edző: Gasper Okorn
Az eredmény alakulása. 2. perc: 5–8. 4. p.: 10–10. 10. p.: 16–30. 13. p.: 29–30. 16. p.: 38–33. 19. p.: 45–36. 22. p.: 45–45. 25. p.: 55–46. 29. p.: 63–60. 34. p.: 68–69. 36. p.: 74–71. 38. p.: 76–81. 40. p.: 85–81
Kipontozódott: Galdikas (38. p.)
MESTERMÉRLEG
Tomas Rinkevicius: – Nehéz meccs volt, de készen álltunk, és szerettünk volna győzni, ami sikerült is. Sok energiát mozgósítottunk, ám néhány pillanatban ezt nem tudtuk kontrollálni. A negyedik negyedben kézben tartottuk a mérkőzést, de követtünk el hibákat, labdákat adtunk el, amit a Falco kihasznált, és visszajött. Végül azonban megmutattuk a karakterünket, és nyertünk, ennek örülök.
Gasper Okorn: – Szoros meccs volt, amelyet a fontos pillanatokban elkövetett butaságaink miatt buktunk el. Öt ponttal vezettünk, ám az előnyünket elszórtuk a kevés tapasztalatunk és két sportszerűtlen hiba miatt. Az utolsó három percben sok ziccert kaptunk, ráadásul hat pontot veszítettünk egy elrontott gyors indítás, majd De'Quon Lake kihagyott helyzete és faultja, továbbá Filipovity Márkó elhibázott dobása miatt. Az eredménnyel nem, de a játékkal és a Bajnokok Ligája-teljesítményünkkel elégedett vagyok.

Litvániában a kosárlabda a nemzeti sport, az emberek elköteleződése kétségbevonhatatlan a sportág iránt, ám vannak olyan helyzetek, amikor az élet és a körülmények próbára teszik őket. Mivel a Bajnokok Ligájában a D-csoportjának utolsó körében – ahogy az összes többiben is – egy időben kellett kezdődniük a mérkőzéseknek, közép-európai idő szerint 20 órakor, ez a balti államban az eltolódás miatt 21 órát jelentett, ami nem éppen kedvező azoknak, akik még iskolába járnak, vagy korán kelnek a munka miatt... Ezt tetézte, hogy helyi idő szerint 20 órától az első számú litván klub, a Zalgiris Kaunas fogadta és verte is simán a görög Olympiakoszt az Euroligában – mivel Klaipeda alig kétszáz kilométerre található Kaunastól, sokan inkább átautóztak arra az összecsapásra. Mindezek következtében nagyjából ezren választották kedd késő esti szórakozásul a Neptunas–Falco-Vulcano Energia KC Szombathely mérkőzést, ami nem mutatott túl jól a nagyjából hatezres, sörmárkáról elnevezett Svyturys Arénában.

A fanatizmus viszont Szombathelyen is létező fogalom: egy Falco-mezbe öltözött férfi és egy hölgy Celldömölkről indultak, hogy Klaipedában is biztassák szeretett csapatukat – a bemelegítésnél jelenlétét hangos szurkolással megmutató urat Perl Zoltán is megtapsolta két ziccerdobás között.
A kezdés előtt nem sokkal vált biztossá, hogy a bokáját fájlaló, 25. születésnapját szerdán ünneplő Váradi Benedek szereplését nem kockáztatja meg a szakmai stáb, fontosabb, hogy a szombati, Alba Fehérvár elleni fontos bajnokin használható állapotban legyen. Úgyhogy a hazai szurkolók hamar leülhettek, 25 másodpercnyi tiszta játékidő után büntetőből meg is szerezte első pontját a Neptunas – helyi szokás, hogy addig állva maradnak a nézők, amíg az első kosár meg nem születik. Ahogy egy helyi kollégától megtudtuk, egy korábbi litván bajnokin öt percig nem talált be a gárda, majd amikor időt kért a hazai edző, a közönség megunta a várakozást és leült...

Gasper Okorn, a Falco szlovén edzője türelmes játékot kért övéitől, és eleinte meg is kapta. Ráadásul ponterős is volt a magyar bajnok, a nemzetközi porondon nem mindennapos az első negyedben szerzett harminc pont! Ezt a tempót persze nem lehetett sokáig tartani, de azt nem volt jó látni, hogy 27–4-es rohanásával percek alatt fordított az egy amerikai légiósát leszámítva csupa litván játékossal operáló házigazda... Ahogy az várható volt, első számú centere, az amerikai Juvonte Reddic hiányában a palánk alatt nem volt könnyű érvényesülnie a Falcónak, a Neptunasnál jól használta erejét Simas Galdikas csapatkapitány, aki robotmozgásával és testépítő külsejével egyébként is feltűnő jelenség.

A nagyszünet után állandósult a hazaiak tíz pont alatti, ám biztos előnye, a Falcót leginkább a kötélidegzetét nem először bizonyító Filipovity Márkó tartotta tűzközelben. Sőt, a negyedik negyed negyedik percében Perl kosara után visszavette a vezetést a vasi alakulat – Okorn mester elszántan a levegőbe csapott, szívből küzdöttek a mieink, miközben a rivális sokat hibázott. Hamarosan öt ponttal is ellépett a Falco, azonban Deividas Gailius és Andre Williamson megvillantották klasszisukat, miközben a látogató több mint két percig képtelen volt betalálni. Végül tehát győzött a hajrában a teljesítményét stabilizáló Neptunas, ugyanakkor a Falco megtartotta ötödik helyét a csoportban, ami mindenképpen kalapemelést érdemel a gárda első BL-idényében.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik