K. Zs. 2022.07.07 12:16 Frissítve: 2022.07.07 13:07

Férfi kosár BL: francia, spanyol és selejtezős riválist kapott a Falco a főtáblán

A francia Strasbourg, a spanyol Murcia és egy a szeptemberi selejtezőből érkező csapat lesz a magyar bajnok Falco ellenfele a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája 2022–23-as főtábláján – derült ki a csütörtök délelőtt a svájci Miesben megtartott sorsoláson. A Körmendre selejtező vár, elsőként a szlovák bajnok Patrioti Levice lesz az ellenfél – a főtáblához további két meccset kell majd megnyerni.

A sárga mezes Falco a Riga elleni 2022-es BL-mérkőzésen (Fotó: Vas Népe/Cseh Gábor)

 

A sorozatra 29 ország 52 csapata nevezett, közülük 28 (köztük a Falco) egyből a főtáblára került, és mint a csütörtöki sorsoláson kiderült, a szombathelyiek az első kalapból a legutóbbi francia bajnokságban és a Bajnokok Ligájában egyaránt a negyeddöntőig jutó Strasbourgot, a harmadikból a spanyol bajnokság 10. helyén végző Murciát, míg a negyedikből egy selejtezőből érkező csapatot kaptak ellenfélül az A-csoportban. (A lehetséges feljutók: a brit Leicester, a román Voluntari, a török Tofas Bursa, az északmacedón TFT Szkopje, a német Chemnitz és a svájci Fribourg).

A további 24 csapatra (köztük a Körmendre) selejtező vár. A kvalifikáció négy ágon, négy minitornán zajlik, mindegyiken hat csapat szerepel – és mindegyikről egy jut fel a főtáblára.

A Körmend a szlovák bajnok Patrioti Levice ellen kezdi meg a selejtezőt, ha legyőzi a lévai csapatot, akkor a finn bajnok Karhu ellen folytatja. Ha ezt az akadályt is sikerrel veszi, akkor a spanyol Unicaja Málaga, a holland Heroes Den Bosch és a litván Siauliai hármas továbbjutója következik, immár a főtáblára kerülésért.

Ha a körmendiek feljutnak a főtáblára, akkor a francia Dijon, az olasz Dinamo Sassari és a görög PAOK lesz az ellenfelük a G-csoportban.

A főtáblán először nyolc négycsapatos csoportban játszanak körmérkőzést a csapatok: az első helyezettek bejutnak a második csoportkörbe, a második és a harmadik helyezettek nyolc párban az egyik fél második győzelméig tartó play-int vívnak ugyanezért. A 2. csoportkörben (gyakorlatilag a nyolcaddöntőben) ismét körmérkőzés következik négy csoportban, mindegyikből az első két helyezett jut be az immár egyenes kieséses negyeddöntőbe.

A TERVEZETT IDŐREND
Selejtező:
szeptember 21–25.
Főtábla (alapszakasz, 6 forduló): október 4. – december 21.
Play-in: január 3–18.
Nyolcaddöntő (2. csoportkör, 6 forduló): január 24. – március 22.
Playoff (negyeddöntő): április 4–19.
Final four: május 12–14.

Mint ismert, a 2016-ban útjára indított Bajnokok Ligája a FIBA Europe első számú európai férfi klubkupája, ám a kontinens legerősebb klubjai az európai szövetségtől független Euroligában szerepelnek (a legutóbbi döntőt a török Anadolu Efes nyerte meg a Hanga Ádámot foglalkoztató Real Madrid ellen).

2023.11.23 13:53:02

Kosárlabda nemzetisport.hu

1987-ben a Bajai SK elhódította a Magyar Népköztársasági Kupát.

2023.11.03 21:14:59

Kosárlabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A gondolat nyilván ott motoszkál mindenkiben: egy pályafutás alatt talán ez lesz az egyetlen lehetőség eljutni az olimpiára. Ráadásul a szereplés jogát februárban hazai pályán, Sopronban lehet megszerezni, ahová a szurkolók bizonyosan azért mennek, hogy szemtanúi legyenek a sporttörténelmi sikernek.

2023.10.06 00:34:37

Kosárlabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nem féltem a magyar válogatottat.

2023.09.23 10:36:29

Kosárlabda nemzetisport.hu

A testvérpár mind a négy válogatott kosarasa klubot váltott nyáron, s van vb-győztes „ügyfelük” is.