Győzött, így zsinórban 19. alkalommal is döntőt játszhat a Sopron a Magyar Kupában

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.03.16. 19:12
Jelena Brooks (labdával) 29 pontot dobott a soproni csapatban (Fotó: Nagy Gábor)
Egymást követő 19. alkalommal jutott be a női kosárlabda Magyar Kupa döntőjébe a Sopron, amely szombat este, a győri négyes torna első meccsén nagy csatában, hat ponttal (73–67) megverte az újonc Vasast.

 

„Én is kíváncsi vagyok, hogy csapatom mennyire lesz ideges, hiszen nekik ez újdonság. Próbáltam a játékosoknak elmagyarázni, hogy élvezzék a meccseket, hiszen már túlteljesítettük az elvárásokat, a Sopron meg a Sopron…” – mondta a Nemzeti Sportnak Milos Pavlovics, a Vasas Akadémia szerb edzője fél órával a címvédő Sopron Basket elleni első elődöntőt megelőzően a Killik László női Magyar Kupa első napján.

A negyeddöntőben a Pécset kiejtő fővárosi klub még sosem járt négyes döntőben, s kettejük mérkőzése előtt majdnem minden a zöld-sárgák mellett szólt. A két együttes az idényben kétszer találkozott, s legutóbb, a 11. fordulóban a Sopron 95–35-re nyert. A címvédő 2006 óta minden fináléban jelen volt, míg a Vasas először játszhatott a fináléért, s talán azért nem volt teljesen esélytelen, hiszen éppen azt a Pécset győzte le idegenben a negyeddöntőben, amely két hete ugyanott megverte a Sopront…

Nem kezdett megilletődötten a budapesti csapat, Budácsik Dorottya pláne, a center szerezte a piros-kékek első hét pontját (4. perc, 7–7), majd az amerikai Myah Taylor kosarával már vezetett is a Vasas. 13–9-nél jött is a soproni időkérés, de hiába, a 7. percben 17–11-re meglépett a piros mezes együttes. A szerb Jelena Brooks ponterőssége révén hamar visszavette a 11-szeres MK-győztes a vezetést, de nem tudott elhúzni, szoros maradt a csata. Közben Böröndy Vivien és Jelena Brooks is három személyi hibánál járt 14 perc után. A Vasas aztán ismét elhúzott (34–28), ezután azonban egy 16–6-os soproni futás következett.

A második félidőt négypontos hátrányból kezdő Vasas sok hibával játszott fordulás után, meglépett a címvédő kilenccel (51–42), Pavlovicsnak kellett magához rendelni egyre idegesebb játékosait. Több sérültje is volt a második félidőben zónavédekezésre váltó címvédőnek, Beatrice Mompremier és Fegyverneky Zsófia sem lépett pályára, noha benevezték őket a meccsre, nem úgy Yvonne Turnert, aki a keretbe sem került.

Az utolsó negyedben már 12 ponttal is vezető Sopron végül elsősorban nagyobb rutinjának köszönhetően hat ponttal megnyerte a meccset, és zsinórban 19. alkalommal játszik az aranyéremért – ellenfele a DVTK lesz.

Vélemények

Böröndy Vivien, a Sopron hátvédje: – Tudtuk, hogy nagyon kemény mérkőzés lesz, mert jó formában lévő Vasas ellen kellett pályára lépnünk, minden játékosa egytől egyig megérdemli, hogy itt legyen. Gratulálok nekik ehhez a történelmi sikerhez, mert megdolgoztak érte! Örülök, hogy csapatként tudtunk nyerni, sosem adtuk fel, koncentráltan küzdöttünk a győzelemért.

Tóth Orsolya, a Vasas csapatkapitánya: – Az első negyedben remekül játszottunk, aztán a harmadikban a Sopron felépített egy nagyobb előnyt, ezután hiába üldöztük, három pontnál közelebb nem kerültünk hozzá. Jól éreztük magunkat az elődöntőben, új élmény volt számunkra, s úgy érzem, nem okoztunk csalódást. Mindent megteszünk, hogy a bronzmeccsen is pariban legyünk ellenfelünkkel, amely nagyon erős lesz, bárki is nyerje meg a másik elődöntőt.

NŐI KOSÁRLABDA
KILLIK LÁSZLÓ MAGYAR KUPA, NÉGYES DÖNTŐ, GYŐR
ELŐDÖNTŐ
SOPRON BASKET–VASAS AKADÉMIA 73–67 (22–24, 22–16, 14–9, 15–18)
Győr, 500 néző. V: Cziffra, Söjtöry, Gruber. 
SOPRON: PAPP K. 13, BÖRÖNDY V. 12/3, VARGA A. 11/3, BROOKS 29/6, Sitku Zs. 8. Csere: Jevtovics, Toman D. Edző: Gáspár Dávid
VASAS: M. TAYLOR 16/6, Tóth O. 10/6, ALLEN 13/3, Jáhni 2, BUDÁCSIK 15. Csere: Szerencsés 4, Salamon Zs. 2, Madár E. 5, Madár K., Boros B. Edző: Milos Pavlovics
Az eredmény alakulása. 4. perc: 8–9. 7. p.: 11–17. 9. p.: 20–19. 12. p.: 26–29. 14. p.: 28–34. 18. p.: 36–36. 22. p.: 49–42. 26. p.: 53–47. 29. p.: 58–49. 34. p.: 63–53. 38. p.: 63–60
MESTERMÉRLEG
Gáspár Dávid:  – Nagyon nehéz mérkőzés volt. A Vasas igazolta, hogy megérdemelten jutott el idáig. Fegyelmezett, kemény kosárlabdát játszott, de óriási elismerés jár az én játékosaimnak és a stábnak is, mert rengeteg munka van abban, hogy idén is sikerült bejutnunk a döntőbe. A problémák ellenére mindenki odatette magát, ahogy kellett, A szurkolók is hatalmas segítséget nyújtottak nekünk, „benyomtak” minket a fináléba. Köszönjük nekik, és bízunk benne, hogy vasárnap is ilyen sokan eljönnek.
Milos Pavlovics: – Azért vesztettünk, mert a harmadik negyedben kilenc percig egyetlen személyi hibát sem követtünk el. Ekkor a Sopron elhúzott, nem találtuk meg az egy három egyes zónája ellenszerét, és kiestünk a ritmusból. Tanulni kell ebből a meccsből is, s remélhetőleg a bronzcsatában jobban teljesítünk majd.

A MÁSIK MÉRKŐZÉSEN
GYŐR–DVTK 69–80 (15–20, 13–17, 19–22, 22–21)

A VASÁRNAPI PROGRAM
A 3. helyért
16.45: Serco Uni Győr–Vasas Akadémia
Döntő
19.45: DVTK Hun-Therm–Sopron Basket (Tv: M4 Sport+)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik