Férfi kosár BL: esélye sem volt a győzelemre, kiesett a Falco

Vágólapra másolva!
2023.12.06. 22:26
null
Milos Konakov együttese búcsúzik a BL-től (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
A spanyol kosárlabda-bajnokság második helyén álló Unicaja Málaga otthonában nem volt esélye a szükséges győzelemre a magyar bajnoknak, amely 88–65-ös vereségével az utolsó kör eredményétől függetlenül kiesett a Bajnokok Ligájából.

 

Önfeláldozó stábtagjai vannak a Falco-Vulcano Energia KC Szombathelynek, de onnan is megközelíthetjük a történteket, hogy a kosárlabdáért rajongó málagai fiatalnak elég meglátnia az egyen csapatmelegítőt. Az andalúziai város centrumában sétálva szerda délután a vasiak vezetőedzője, Milos Konakov még nem értette pontosan, mit akar tőle a spanyolul beszélő fiú, Tóth Dávid kommunikációs és marketingmenedzser, valamint Laki Ádám erőnléti edző vették a lapot, és összeálltak egy-egy közös képre a sráccal. A Bajnokok Ligája A-csoportjában esedékes találkozó előtt a szombathelyieket vendégül látó hotel és a rivális Unicaja Málaga alkalmazottai egyaránt nagyon kedvesek és készségesek voltak a mieinkkel. A városnézésre rendelt taxi sofőrje hasonlóan viselkedett, ám szolgáltatását húsz euróval drágábban számította meg annál a kollégájánál, aki visszafelé vele ellentétben be is kapcsolta a taxiórát...

A meccskezdés előtt nem sokkal kiderült, győzelmi kényszerben vág neki az összecsapásnak a magyar bajnok, merthogy a francia Le Mans idegenben is legyőzte a görög Periszterit (a találkozó egyik játékvezetője Praksch Péter volt), amely eddigi két sikerét a Falco ellen szerezte meg. A továbbjutási reményeket egy olyan csapat otthonában kellett életben tartani, amely az ACB-liga második helyén áll, és ebben az idényben csak a Valencia tudta megverni az arénájában. A szép létszámú hazai publikumot alaposan meglepte a vendégtábor, a több mint száz szombathelyi drukker kisebb hangrobbanást idézett elő a játékosok bemutatását követően, a lelátón ülő spanyol drukkereknek le is esett az álluk.

A mérkőzés elején szembeötlő volt, hogy bár nem célzott jól a házigazda, rengeteg támadólepattanót szedett, amellyel alaposan megkönnyítette a saját dolgát. Négy kettőre még vezetett a Falco, utána azonban sorozatban beszedett kilenc pontot. Innen aztán visszajött mínusz egyre, a második negyed elején azonban 13-mal ellépett a Málaga. Amelynek edzője, Ibon Navarro ekkorra már 11 játékosát forgatta – kezdő irányítója egy 17 éves spanyol tehetség, Mario Saint-Supery volt, de egyáltalán nem lógott ki lefelé a kiegyensúlyozottan masszív keretből (a legnagyobb ováció az ő egyetlen kosarát fogadta a záró dudaszó előtti percben).

Tizennyolc pontos előnnyel kezdte a második félidőt a spanyol csapat, viszont a Falco megpróbálta a lehetetlent, két és fél perc alatt tízre faragta a hátrányt. Néhány hiba és pontatlanság miatt rövid idő alatt 55–37-et mutatott az eredményjelző, vagyis a remények végérvényesen elvesztek – a becsületért, a tisztes eredményért persze lehetett és kellett is küzdeni.

Ezzel nem volt szemernyi probléma sem, ugyanakkor Konakov mester nem játszatta csapágyasra legjobbjait, miután eldőlt a mérkőzés, a kiegészítő emberek is bőven megkapták a játékperceiket. A vége 88–65 lett, a Falco a december 19-i, Le Mans elleni hazai találkozó kimenetelétől függetlenül a csoportkörben fejezi be idénybeli BL-szereplését.

KOSÁRLABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA
5. FORDULÓ, A-CSOPORT
UNICAJA MÁLAGA (spanyol)–FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY 88–65 (22–14, 23–13, 17–14, 26–24)

MÁLAGA:Saint-Supery2,Carter6,K. Taylor8,Osetkowski10,KRAVIS11. Csere:W. Thomas4,A. DÍAZ10/6,DEDOVIC14/6,Kalinoski, SIMA16,Ejim6.Edző:Ibon Navarro
FALCO:Pot3,Jordano7/3,Benke Sz.7/3,Tiby11/6,Keller Á.2.Csere:PERL16/3,PONGÓ MARCELL10/9,Barac6,Krivacsevics3,Tanoh Dez, Verasztó.Edző:Milos Konakov
Az eredmény alakulása. 3. perc:2–4.6. perc:11–4.8. p.:13–12.12. p.:27–14.14. p.:32–18.20. p.:45–27.23. p.:47–37.25. p.:55–37.28. p.:60–39.34. p.:68–43.39. p.:79–58
MESTERMÉRLEG
Milos Konakov:
– A sorsolás után tudtuk, hogy az egyik legkeményebb riválist kaptuk, amely ezen a napon meg is mutatta erejét. Negyven percen át magas szinten kosárlabdázott, a legjobbakat kívánom neki az évad hátralévő részére! Mi az első tizenöt percben nem játszottunk rosszul, nem engedtünk sok könnyű pontot az ellenfélnek, de utána megtalálták a ritmust a spanyolok, második esélyből és lerohanásból temérdek kosarat szereztek. Megtettük, amit tudunk az utolsó pillanatig, csapatként éltük túl ezt a mérkőzést, az első félidő három gólpasszát követően a folytatásban szépen járattuk a labdát, megvoltak a helyzeteink.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik