Nem sikerült az újabb bravúr, nem jött össze az Eb-döntő

Vágólapra másolva!
2023.06.24. 17:35
Spanyolország 69–60-ra megverte Magyarországot a női kosárlabda Európa-bajnokság elődöntőjében, a harmadik helyért a franciákkal vívunk meg vasárnap.
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK, Fotók: Koncz Márton
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK, Fotók: Koncz Márton

KOSÁRLABDA
NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG
Elődöntő (Ljubljana)
SPANYOLORSZÁG–MAGYARORSZÁG 69–60 (18–14, 20–14, 12–18, 19–14)
Ljubljana, 800
néző. Vezette: Forsberg (dán), Tomic (horvát), Männiste (észt)
SPANYOLORSZÁG: CAZORLA 16/9, Casas, TORRENS 27/15, Gil 6, Carrera 8. Csere: Domínguez 2, Ouvina, Quevedo, Ginzo 10, L. Rodríguez. Szövetségi kapitány: Miguel Mendez
MAGYARORSZÁG: STUDER 13/6, Lelik 4, Dubei 4/3, GOREE 12/3, Kiss V. 7/3. Csere: Aho 3/3, Ruff-Nagy, Határ 4, Varga A. 4, Horváth B. 2, Kányási 7/3, Török Á. Szövetségi kapitány: Székely Norbert
Az eredmény alakulása. 2. perc: 5–0. 3. p.: 5–5. 5. p.: 12–11. 13. p.: 24–16. 16. p.: 30–18. 18. p.: 36–20. 20. p.: 38–28. 24. p.: 44–28. 27. p.: 46–39. 30. p.: 50–46. 32. p.: 51–48. 34. p.: 56–48. 36. p.: 56–53. 39. p.: 62–55
MESTERMÉRLEG
Miguel Mendez:
– Minden elismerésem a magyar csapatnak, amely remekül teljesít ezen az Európa-bajnokságon és nyerési esélye van a bronzmeccsen is. Elégedett vagyok az együttesemmel, nagyon jól védekeztünk, abból éltünk a mérkőzésen, mert nem érkezett sok pont a kispadról, és mivel ellenfelünk jól dolgozott a palánk alatti játékosainkkal szemben, a kintebbiek segítettek győzelemhez minket. A második félidőben akadozott a játékunk, de ismétlem, a remek védekezésünk, a kritikus pillanatokban szerzett labdáink kulcsfontosságúnak bizonyultak.

ÖSSZEFOGLALÓ

Hatvanhét éve fordult elő legutóbb, hogy a magyar női kosárlabda-válogatott Európa-bajnoki döntőbe jutott, de szombaton ismét lehetősége nyílt erre. Ehhez nem kellett egyebet tennie, mint június 10-én: legyőzni Spanyolországot. Akkor Sopronban és barátságos mérkőzésen összejött, most Ljubljanában és Eb-elődöntőben lehetett (volna) abszolválni a nemes feladatot. A rivális tele kipróbált és neves játékossal, de már nekünk is van jó hírnevünk, sőt, olyan kosárlabdázóink is, akiktől okkal tartanak az ellenfelek. A csehek elleni negyeddöntőnk utózöngéje, hogy a közreműködő játékvezetőket elmeszelték egy időre, mindenesetre mi nagyon örültünk, hogy bő öt másodperccel a vége előtt megváltoztatták az ítéletüket, és megkaptuk a labdát alapvonali bedobásra – a történet befejezését ismerjük.

Bejutottunk a négy közé, innentől kezdve egyrészt tényleg a közvetlen elittel kellett megharcolni az éremért, másfelől a világon semmi kötelező érvényű elvárást nem volt érdemes és szabad megfogalmazni. „Ti vagytok a legnagyobbak” – kiabálta már a feldobás előtt a magyar tábor, amelyben felfedezhettük Török Zoltánt, a Sopron Basket ügyvezetőjét, aki odatette magát, biztatásának ereje a vezérszurkolókéval vetekedett.

Az első kosár Alba Torrens nevéhez fűződött, aztán csak szabálytalanság árán tudtuk megállítani, nem volt jó jel, hogy a klasszis bedobó hamar elkapta a fonalat. Ő jegyezte a spanyolok első tíz pontját (az előző két találkozón összesen dobott ennyit, egész jó versenyzőtípus), míg Goree Cyesha a mi első ötünket. Színvonalas volt az összecsapás, de a spanyolok nem engedtek nekünk sok teret, szabad levegőt, csíptek-haraptak, lábbal végig ott voltak a mieinkkel szemben, ám az első negyed után abszolút meccsben voltunk, 18–14-re vezettek Miguel Mendez tanítványai. Ez csak azért volt rossz hír, mert a legutóbbi 14 Eb-elődöntőből 13-at az az együttes nyerte meg, amely behúzta az első tízpercet is.

A második negyed elején váratlanul problémáink adódtak a labdafelhozatallal (később is voltak vele gondjaink), nem néztünk ki jól ezekben a percekben, nehezen találtunk utat a gyűrűig. Torrensnek meg engedtük, hogy szabadon dobjon triplát, gondolhatják, mi lett belőle... Egyáltalán nem működött a zónánk, így 12 ponttal elléptek a spanyolok, Székely Norbert ki is kérte második idejét a félidőben. Csodálatosan körbejáratott labda után újra Torrens dobott hármast, sajnos elég demoralizálóan hatott, pláne annak tükrében, hogy Maite Cazorla is bezúdított egy távolit a kosarunkba (36–20 oda). Studer Ágnes hat pontja zárta az első félidőt, mínusz tízzel mentünk be az öltözőbe, az még látótávolság, mondjuk Spanyolország a szombatit megelőző 43 mérkőzését egyaránt megnyerte, amelyen legalább tízpontos előnyt épített ki a nagyszünetre.

Megint elhúztak 16-tal a spanyolok a 24. percre, és bizony volt okunk aggódni amiatt, hogy ezen a napon a mieink nem győztesen hagyják majd el az Arena Stozicét. Haragudni azonban nem akartunk és nem is lehetett a lányokra, főként mert Aho Nina triplájával és Lelik Réka két bravúros kettesével feljöttünk 46–39-re! Queralt Casas kihagyta mindkét büntetőjét, mi viszont nem tudtuk átvinni a másik térfélre a labdát nyolc másodperc alatt. Sokadszorra zavart meg minket az egészpályás letámadás, vissza is vitték a különbséget 11 pontra a spanyolok. Mi meg gyorsan lehoztuk hatra, és támadhattunk a differencia további csökkentéséért: Határ Bernadett büntetőivel 46–50-ről kezdtük az utolsó felvonást.

Öröm volt nézni, hogy az Eb-elődöntőben sem játszunk alárendelt szerepet, és lélektanilag kedvező helyzetből mehettünk neki a negyedik negyednek. Varga Alíz kiküzdött ziccere után háromra zárkóztunk, nem állíthatjuk, hogy szárnyaltunk, de azért szenvedett Spanyolország. Ilyenkor jó, legalábbis neki, hogy kéznél van Alba Torrens, aki ötödik triplájával (elődöntőben korábban ennyit soha senki nem szerzett) elérte a 25 pontot.

Magyar időkérés következett, aztán magyar eladott labda. Torrens hibázott, a faultot nem tudta eladni, Studer a túloldalon beköszönt. Kiss Virág ellen nem fújtak be egy faultot a palánkunk alatt, köszönte szépen, és gyorsan dobott egy kissvirágos triplát, amit imádunk.

55–58-nál Goree kidobta a labdát, rengeteg figyelmetlenségünk volt az egész mérkőzésen, ám ehhez persze az is kellett, hogy a spanyol válogatott nagy nyomás alatt tartsa csapatunkat. Két percen belül jártunk, és bizony két bedobást sem tudtunk rendesen megcsinálni. Nem kaphattunk volna kosarat, de kaptunk, Torrenstől, aki ragyogó kosárlabdázó, de mivel ezen a meccsen rengeteget tett azért, hogy ne játszhassunk döntőt vasárnap, nem zárjuk a szívünkbe. A végjáték ezúttal nem volt izgalmas, reménykedtünk, hogy lehet visszaút a hajrában, de a spanyolok rutinosan őrizték az előnyüket.

Ők 2019 után ismét felülhetnek Európa trónjára, nekünk marad az esély, hogy 32 év elteltével megint érmet szerezzünk. Nem kell aggódnunk, vasárnap is szívét-lelkét kiteszi majd a csapat a parkettre, de hogy ennek dobogóban mérhető eredménye is legyen, nem garantálhatjuk. Az ellenfél a belgák ellen vereséget szenvedő francia válogatott lesz. Vasárnap, 17 órától.

TUDÓSÍTÓK VACSORÁJA LJUBLJANÁBAN

A másik elődöntőben
Belgium–Franciaország 67–63
(18–8, 26–22, 10–16, 13–17)

PERCRŐL PERCRE

Forrás: FIBA (turnovers=eladott labdák száma)
Forrás: FIBA (turnovers=eladott labdák száma)

40. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

40. perc Carrera odaüt Studernek, a 4. személyi hiba csak. Studert lökik, nem megy be a labda, csak két büntető... mindkettő rossz, Goree nem éri el a lepattanót, löki Gilt. Egy büntetőt beszór, Studer két távolija is rossz végül.

40. perc Magyar időkérés.

40. perc Torrens majdnem eladja, de csak majdnem, jöhet két büntető. Carrera két pontot vág, 68–60.

40. perc Fél perc van vissza, spanyol időkérés.

40. perc Dubei beszór egy triplát, 66–60.

40. perc Dubei odacsap Cazorlának, pár másodperc múlva csak. Persze mindkét dobás jó, 66–57.

40. perc Igen, marad a spanyoloknál.

40. perc Felbukkan a vízben egy szalmaszál, videózás, de nemigen értek bele a spanyolok, marad bizony a visszajátszás után a szabálytalan visszajátszás Studertől…

40. perc És eladjuk, a 24. eladott labda, 12 van a spanyolok neve mellett. Ki is kaptunk akkor?

40. perc Cazorla bedobja az elsőt... és a másodikat is, az egész Eb-n nem rontott még büntetőt. 64–57!

39. perc Kisst derékon kapják, de nincs büntető, a 2. spanyol személyi hiba volt csak. Goree egy pazar dobócsel után ziccerezik, 62–57. Studer azonnal szabálytalankodik.

5 de 7 en TRIPLES para Alba Torrens.

Semifinales #EuroBasketWomen
60-55)
@teledeporte#LaFamilia#SomosEquipopic.twitter.com/KaJHFtxxfT



39. perc Studer eladja, Torrens szerez egy kétpontost, úszik a hajó elfelé... 62–55.

38. perc Feszes, szoros védekezés, lejár a spanyolok támadóideje.

38. perc Cazorla passzát felteszi palánkra Carrera. Kiválóan. Aztán visszajátszás nálunk... NEM IGAZ!

37. perc Kányási bátran akciózik, kétpontos a jutalma. Kimarad Casas helyzete, erre Goree eladja a felezőnél... 58–55

36. perc Cazorla duplája nem hiányzott... Hát még Dubei eladott labdája. Kiss azonban kisegíti.


36. perc Spanyol időkérés.


36. perc Gil óriási helyzetben ront, Kányásié sem jó, Goree megszerzi a labdát, Kiss hármasa zseniális! 56–53!

35. perc Kányási bejátszása igen rossz, Torrens kísérlete szintén, Studer ziccerből két pontot szerez! 56–50.

34. perc Studer távolija nagyon mellé... Torrens távolija is az, szerencsére.

34. perc Magyar időkérés.

34. perc Gil és Kiss keze is megremeg, Torrens balról szór egy triplát. 56–48

– Halló, itt Sam beszél...

33. perc Torrens passzát Ginzo beszórja öt méterről, Kiss ellen fújnak támadóhibát. Rejtély, miért...

32. perc Kiss sapkát ad Casasnak, Aho eladja, Cazorla visszaadja, Varga ziccerezése jó aztán, 51–48. Cazorla ismét hosszút dob, Kányási kihagy egy középtávolit.

31. perc Rossz magyar passzal, Gil kap két potya büntetőt, egyet bevarr. Lelik távolija rossz, Határ sántikál.

31. PERC FOLYTATJUK!

Fotó: Koncz Márton
Fotó: Koncz Márton


30. PERC VÉGET ÉRT A HARMADIK NEGYED!


30. perc Ouvinát szereli Kányási, a felezőtől nem tud azonban betalálni.

30. perc Van vissza 17 másodperc, pont jó! Határ derekát majdnem letörik a palánk alatt, dobás közben, majd rosszul ér földet, megfájdul a térde. Szerencsés kosár a gyógyír, és jön a második is. 50–46.

30. perc Lelik szabálytalan, Rodríguez egyik büntetője sem jó!

30. perc Ouvina balról nagyon mellé talál, Kányási kiváló mozdulattal szerez hárompontos kosarat!

29. perc Határ a dudaszóval egyszerre szerez kétpontost, 50–41.


28. perc Ginzo után Határ dobása is rossz, Ouvina triplázik jobbról, Torrens kedvenc helyéről.

28. perc Lelik dobása rossz, Határ odaüt Casasnak, büntetők. Két pont. 47–39

27. perc Casast löki Goree, egyik büntető sem jó, és Goree-é a lepattanó. Aztán rossz kihozatal tőlünk (a nyolc másodperces szabály...), lejáró támadóidő a másik oldalon. Hiába, Eb-elődöntő!

27. perc Gilt szereljük, Dubeit löki Casas. Lelik nem idegeskedik, szorongatott helyzetből fontos kosarat szerez!

36. perc Miguel Mendez azonnal időt kér.

26. perc Ouvina eladja, Lelik beforgatja őt, 46–37!

25. perc Torrens büntetőzik, újabb 2 pont a neve mögé. Aho szabálytalankodott ellene, és triplával "vezekel".

25. perc Carrera horogdobása rossz, Studertől kétpontos, 44–32.

24. perc Torrens és Kiss kosárváltása, majd Kiss tempója kiugrik valósággal a gyűrűből...

22. perc Goree odacsap Cazorlának, két büntető... és egy pont. Goree löki Gilt, újabb személyi hiba. Cazora jobbról triplázik. 42–28

22. perc Dubei eladja, Gil rosszul céloz, Kiss eladja, Casas rosszul céloz, Carrera eladja estében. Ahol távolija rossz, lépéshiba aztán Dubeinél.

21. perc Studer szereli Gilt, a tempódobása aztán rossz.

21. PERC FOLYTATJUK!



Forrás: FIBA
Forrás: FIBA

20. PERC VÉGET ÉRT A MÁSODIK NEGYED! 38–28!


20. perc Természetesen magyar letámadás, Casas távolija rossz.

20. perc Spanyol időkérés 1.3 másodperccel a vége előtt. Tehát lehet még egy távoli dobás.

20. perc Domínguez rossz dobása után van 20 másodpercünk. Studer harcol nagyot egy támadólepattanóért... majd triplával zár! 38–28!

20. perc Torrens emelkedik dobásra, 38–22, Studer faulttal együtt ziccerezik.A plusz dobás is jó.

20. perc Spanyol időkérés.

20. perc Studer itt, Casas ott ront a palánk alól, szorongatott helyzetből.

20. perc Torrens passza rossz, odacsapnak elöl Studernek.

19. perc Goree ziccerből szerez egy kettest, a 10. pontja.

18. perc Goree keresztpassza nagyon rossz. Cazorla keze meg balról sül el, 36–20.

17. perc Studer kiválóan védekezik, Határ a pályán a hajrára ismét. Dubei hárompontost szerezne... nem jön össze. Nem úgy jobbról Torrensnek…

17. perc Casas akrobatikus mozdulattal dob homályt, Goree kényszerdobása a vason csattan.

16. perc A frissiben beálló Kányási kiharcol két büntetőt. Nem remeg meg a keze, 30–20.

15. perc Magyar időkérés ismét. 3 eladott labda itt, 8/1 dobás a mezőnyből ebben a negyedben...

15. perc Casas távolija rossz, Kiss nem kap el egy rossz bejátszást, balról azonnal büntet Cazorla, aki a labdát szerezte. 30–18!

15. perc Ront Torrens is, Kissnek odacsapnak, két büntető. Az első tényleg az, és a második is, 24–18. Amíg jobbról nem sóhajt egy triplát Torrens.

14. perc Hiába Studer zseniális labdaszerzése, ha Kissé és Dubei is ront közelről. Kiss távolija sem különb sajnos.

13. perc Horváth egy kézzel dobna hármast, nem az igazi, de Rodríguezé sem. Lelik ziccert ront, 24–16.

12. perc De ismét jó a spanyol csapdázás, láb Goree-nél, Ginzo ismét egyedül marad a palánk alatt.

12. perc Magyar időkérés.

12. perc Spanyol letámadás, nagy zavar nálunk, Ginzo ziccerezhet.

12. perc Horváth duplája nagyon kellett, Gilé nem, két büntetőt értékesített könnyű kézzel. 20–16

11. perc Ginzo és Varga kísérlete is rossz... Rodríguezé is.

11. PERC FOLYTATJUK!

Báder Márton, az MKOSZ elnöke: Az elődöntőbe kerülés mindennél fontosabb

– Tetszett a csehek elleni negyeddöntő?
– Mi voltunk az esélyesek, amit korábban nem tudtunk sokszor jól kezelni. A lányok sokáig kézben tartották a meccset, aztán az utolsó negyedben a csehek nagyobb sebességre kapcsoltak, mi pedig kicsit lefagytunk. Így is megérdemeltük a győzelmet.

– Mit vár az elődöntőben?
– Rutinos és erős a spanyol csapat. Senki sem játszik végig jól egy Eb-n, ők alighanem letudták a rosszabb találkozóikat. Mellettük szól a tapasztalat, de mellettünk a siker­éhség, szerintem van esély a bravúrra.

– A női válogatott 26 év után került az elődöntőbe, és 1992 óta először játszhat – majd februárban – olimpiai selejtezőt, ami nyilván elnökként is sokat jelent önnek.
– Kiváló mentalitású a csapat, az egész stáb, céltudatosak, amit már akkor tapasztaltam, amikor a felkészülés során Székesfehérváron jártam náluk. Tudják, miért dolgoznak. A reális cél a negyeddöntő volt, ezt elértük, túlszárnyaltuk, de ezzel senki sem elégedhet meg, ugyanakkor nem kell, hogy teher nyomja a lányok vállát.

– Mit gondol a rendezésről? Sok meccset még félszázan sem láttak...
– Elnökként diplomatikusan kell fogalmaznom, így azt mondhatom, hogy amikor a rendező ország csapata kiesik, sosem tesz jót a tornának. Való igaz, kicsit méltatlan az Eb-hez, hogy kevesebb a néző, de szerencsére magyar mindig sok van, s ezzel nem is kell nekünk foglalkozni. Huszonhat év után a négyben vagyunk, ez mindennél fontosabb.

10. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ NEGYED!

10. perc Egy támadásra van idő, rossz azonban Horváth indítása. Aho egy személyi hiba árán védekezik, majd Határ jól lép oda Ginzónak.

10. perc Ez igen, Határ kioszt egy sapkát a palánk alá törő Domíngueznek... majd ismét!

10. perc Dubei első büntetője jó... a második nem. 18–14! Dubei odaüt Carrera kezére, mindkettejüket lecserélik.

9. perc De Aho eladott labdája nem hiányzott. Carrera távolról próbál szerencsét, kontra, Dubeit lökik betörés közben.

Nem, csak kettes.

8. perc Varga középtávolija maga a tökély! 16–13. De triplával válaszik a bal szélről Ginzo.

8. perc Aho bejátszása rossz, Ouvina rossz tempódobással válaszol.

7. perc Ouvina és Corrales is ront, de sajnos Dubei is, nem így Domínguez. 16–11

6. perc Kiss ront három méterről, Gil tempója jobb, nem így Nagyé. Határ ziccert ront, túlrohant a gyűrűn Goree lepattanózása után.


5. perc Gil
is megvillan, Goree estében is eredményes, jön egy büntető is. Tökély, 12–11.

4. perc Goree közelebbről rosszul céloz, Gil dettó, Studer meg triplát villant!

3. perc Harmadik perc, hárompontos Goree-től, egyenlő. De Torrens így válaszol, Studer meg egy rossz betöréssel, Torrens kontrázik, és pincérdobással eredményes. 10–5


2. perc Dubei dobása nem az igazi, két büntető a másik oldalon, Torrens elsőre betalál... és másodjára is. Goree bátor betörése jó a másik oldalon, 5–2.

1. perc Mienk a labda, Lelik hármaskísérlete rossz... nem így a másik oldalon Torrensé. 3–0

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A spanyolok fehér mezben, sárga és piros díszítéssel, a mieink tiszta pirosban.


A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
MezszámNévPosztSzületési évMagasságKlub
2Kiss Virágcenter1998194 cmMersin (török)
4Dubei Debórabedobó1997182 cmSerco UNI Győr
7Kányási Veronikahátvéd1999178 cmDVTK HUN-Therm
8Goree Cyeshamagasbedobó1993188 cmAtomerőmű KSC Szekszárd
9Studer Ágnesirányító1998168 cmMersin (török)
10Aho Ninahátvéd1997175 cmDVTK HUN-Therm
13Török Ágnesmagasbedobó1998183 cmSerco UNI Győr
18Varga Alízmagasbedobó2001186 cmSopron Basket
21Lelik Rékahátvéd1999179 cmDVTK HUN-Therm
23Horváth Bernadetthátvéd1996170 cmAtomerőmű KSC Szekszárd
44Határ Bernadettcenter1994208 cmSopron Basket
88Ruff-Nagy Dórahátvéd1995170 cmSerco UNI Győr
Szövetségi kapitány: Székely Norbert

Az Eb adatbankja ITT!

A spanyolok ÍGY jutottak döntőbe.

A spanyolok egyik legjobbja, a kétszeres Európa-bajnok Queralt Casas arról beszélt: egyáltalán nem lepte meg, hogy a magyarok várnak rájuk a négy között.

„Nagyon jól ismerjük a magyarokat, az utóbbi években remek válogatott alakult ki náluk. Az Eb-selejtezőkön és a barátságos mérkőzéseken is tapasztalhattuk, hogy egységes és jól felépített csapatot alkotnak. Lehet, hogy nincs igazi szupersztárjuk, de nagyon összeszokottak, és mindig veszélyes ellenfelek” – mondta a 30 éves játékos, majd mesélt a 2018/2019-es idényről is, amelyet a Sopron Basketnél töltött. „Éppen nehéz időszak volt a karrieremben, de csodálatosan éreztem ott magam, a klub, a társak és a szurkolók is nagyszerűek voltak. Csak szép emlékeim vannak Sopronból, és most is láttam a magyaroknál ismerős arcokat” – tette hozzá a Valencia játékosa.

Az előző négy összecsapáshoz hasonlóan ismét nagy csatára számít a magyarok ellen Miguel Mendez spanyol szövetségi kapitány a női kosárlabda Európa-bajnokság szombati elődöntőjében.

Egy új időszámításról és a csapatot övező tiszteletről is beszélt Székely Norbert, a női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya egy nappal a spanyolok elleni Európa-bajnoki elődöntő előtt.

Riválisunk hozzá van szokva az elődöntőkhöz, az elmúlt egy évtizedben három arany- és egy bronzérmet szerzett a kontinensviadalokon. Ahogy haladunk előre egy tornán, a nagycsapatokat egyre nehezebb felülmúlni, az viszont egészen bizonyos, a belga, francia, spanyol hármasból utóbbi tarthat tőlünk a leginkább.

ELLENFÉLNÉZŐ – Következik: Spanyolország

A kezdeti döcögés, a Lettországtól elszenvedett vereség után a spanyol válogatott rendezte sorait a kontinensviadalon, elbánt Montenegróval és a görögökkel is, s mivel a lettek több győzelmet nem szereztek, megnyerte csoportját Tel-Avivban. A ljubljanai negyeddöntőt csütörtök késő este 67–42-re nyerte meg a németek ellen, akik minden negyedben alulmaradtak, és szemernyi esélyük sem volt a meglepetésre. A Raquel Carrerával együtt a palánk alatt nagyon veszélyes és hasznos Laura Gil 13 pontos és 11 lepattanós dupla duplával vitte előre a spanyolokat, akik az Európa-bajnokság selejtezősorozatában Szekszárdon négy, Huelvában 11 ponttal nyertek ellenünk. Június 9-én és 10-én Sopronban ismét összecsaptunk velük, az első felkészülési találkozón két ponttal veszítettünk, másnap viszont miénk lett a siker, 77–65-re megvertük a Miguel Mendez edzette Spanyolországot.

Ljubljanát valamennyire felfrissítette a zápor péntek délután, elviselhetőbbé téve a hőséget. Csapatunk ezután vette újra birtokba az Arena Stozicét, ahol első körben értelemszerűen a spanyolok figuráival foglalkozott, de azért néhányan egy percre visszaidézték Dubei Debóra csütörtöki győztes találatát. Oldotta az edzés hangulatát, hogy a statikus nyújtógyakorlatok alatt megszólalt a zene, a hazánkban manapság rendkívül népszerű Azahriah énekelt, az eső meg ismét elkezdte csapkodni a csarnok tetejét. A dobások finomhangolásával zárták a tréninget legjobbjaink, Lelik Réka nagyon elkapta a fonalat a szemünk előtt, de Horváth Bernadettnek sem lehetett oka a panaszra. Lelik félpályáról is egyből beköszönt, Ruff-Nagy Dóra nemkülönben, úgyhogy boldogan térhettek pihenőre hölgyeink – akikre még két hatalmas feladat vár a kontinensviadalon.

Jelenleg nála jobban senki sem ismeri a spanyol válogatott játékosokat. Raksányi Krisztina 2020 decembere óta a Clarinos Tenerife légiósa, tavaly három évre hosszabbított, s az elődöntőbeli ellenfél szinte valamennyi csapattagja ellen pályára lépett már a spanyol bajnokságban. A magyar válogatott korábbi csapatkapitányát telefonon érte utol a Nemzeti Sport.

„Nagyon örülök a csapat sikerének, minden meccsét néztem és végigizgultam, annak pedig külön örülök, hogy Debi dobta az utolsó, győztes kosarat a csehek ellen – mondta a 31 éves Raksányi. – Látszik az együttesen, tudja, mit akar, szépen beérett az elmúlt években. Mindenképpen jó kiindulópontnak tartom, hogy Sopronban, még ha csak felkészülési meccsen is, de legyőztük őket, ráadásul közvetlenül az Eb-rajt előtt. Egyre jobban játszanak, jól összerakott együttes, azt is mondhatjuk, bombaerős a spanyol keret. Eddig senkit sem kellett csapágyasra járatni, a negyeddöntőben könnyebb meccsük volt, mint nekünk. Ám javunkra fordítható, hogy mi egylabdás meccsen győztünk, így szaknyelven fogalmazva jobban tónusban vagyunk. Nem fognak lebecsülni minket, az a fontos, hogy a saját játékunkat játsszuk. Érdekes, hogy hasonlít a két együttes stílusa, mi is gyorsan játszunk. Egyénileg minőségi kosarasok alkotják a spanyol csapatot, de nem verhetetlen. Alba Torrens harminchárom éves, és még mindig világklasszis, de Queralt Casas megállítása lehet a kulcs, a korábban Sopronban is megforduló hátvéd jó formában játszik a tornán, és már távolról is egyre gyakrabban betalál. Fontos lesz az agresszivitás a védekezésben, keményen játszanak a spanyolok. Felszabadultságot kell hogy adjon a csajoknak, hogy elődöntősök, hogy az olimpiai selejtezőbe már bejutottak. Már azzal nyertünk, hogy itt tartunk, vesztenivaló nincs. Nyomni kell, ahogy a csövön kifér, hiszem, hogy a lányok képesek még pluszt hozzáadni.”

BŐVEBBEN ITT!

– Négyszer játszottak jó másfél év alatt a spanyol válogatottal. Mit tanultak ezekből a mérkőzésekből?
– Nagyon jó csapat, érzik egymást a ragyogó technikájú játékosok, a spanyol iskola top hármas Európában. Gyorsabb kosárlabdát játszik, mint a miénk, de a spanyol játékrendszer mégis sokkal jobban fekszik nekünk, mint a csehek egy egyekre és váratlan megoldásokra alapozott stílusa. Bízom benne, hogy – tanulva a tapasztalatokból – meg tudjuk nyerni az elődöntőt.

– Jól sejtem, sokat segít nekünk, hogy Astou Ndour ezúttal nem tagja a rivális keretének?
– A belső posztokon nagyon sok lepattanót szedett, és sok pontot dobott. Kis visszaesés a spanyol válogatott szempontjából, hogy nincs itt, de mások is elő tudnak lépni, és a hátukon viszik a csapatot. Nem alapozunk tehát arra, hogy hiányzik a legnagyobb sztár, mert képes őt pótolni ellenfelünk, és ez összeránthatja a többieket is.

– A sajtótájékoztatón elmondta, a csapatból más is betalált volna abban a helyzetben. Amellett, hogy bíznak egymásban, mintha valóban fognák is a kezüket fentről...
– Rég éreztem ezt, mert a fontos meccseken a magyarok beleesnek abba a hibába, hogy a negativizmusukkal eltaszítják maguktól a szerencsét. Én ennek az ellenkezőjét képviselem, igyekszem átadni a lányoknak is, hogy legyenek pozitívak, és vonzzák magukhoz a jó energiákat. Legutóbb 1997-ben jutott a négy közé a válogatott, Iványi Dalma másod­edzőnk benne volt a csapatban, én meg abban az évben születtem, és most én dobtam a negyeddöntő győztes kosarát – úgyhogy hiszek abban, hogy így akarta ezt az univerzum.


– Sokat beszélt a csehek elleni utolsó ketteséről, de az is hozzátartozik, hogy elég magasról kellett elengednie a dobást. Nem volt könnyű, igaz?
– Nem is a kivitelezés volt érdekes, kissé meglepett, hogy ennyire üresen maradtam, aztán a videókat visszanézve láttam, nem is maradtam annyira üresen, ketten is jöttek rám... Az is furcsa, hogy rossz dobásnak éreztem, egyáltalán nem gondoltam, hogy bemegy, „isteni ráhatással” mégis bement, úgyhogy nagyon boldog voltam.

– Simán kijutottak a szabadulószobából?
– Annyira nem volt sima, de nagyon élveztük! Korszerű szabadulószoba volt, jó kis közös program, mindkét csapatunk körülbelül két perccel az egyórás határidő lejárta előtt jutott ki – mondta a Nemzeti Sportnak péntek délután Dubei Debóra, a magyar válogatott 26 éves csapatkapitánya, aki eldöntötte a csehek ellen 62–61-re megnyert Európa-bajnoki negyeddöntőt.

A magyar válogatott bedobója a magánéletében bekövetkezett változás után újra önmaga lett, élvezi a kosárlabdát, és hiszi, hogy együttesünk bejuthat a fináléba a női kosárlabda Európa-bajnokságon.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–SPANYOLORSZÁG MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik