Kosárlabda: élesben építkezik a Falco Szombathely

BOBORY BALÁZS (Strasbourg)BOBORY BALÁZS (Strasbourg)
Vágólapra másolva!
2022.10.04. 20:18
null
Falco-edzés a 6200 fő befogadására képes csarnokban
Szerdán megkezdi szereplését a férfi kosárlabda Bajnokok Ligájában a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely együttese. A vasiak kedden korán keltek és utaztak, de megfelelő pihenőidejük volt arra, hogy ideális állapotban lépjenek pályára a Strasbourg otthonában.

Kihaltak voltak Szombathely utcái.

Ezen mondjuk nincs mit csodálkozni, hiszen hajnali négyet mutatott az óra, csak a Falco játékosainak autói világították meg a Savaria Aréna környékét, álmosan szálltak ki a járműveikből a magyar bajnok kosárlabdázói, a 4.30-as találkozó előtt egy perccel utolsóként a nyáron szerződtetett szerb irányító, Stefan Pot is befutott, vagyis senkit nem kellett késésért megfednie Milos Konakov vezetőedzőnek.

IDÉN MÁR HARMADSZOR TALÁLKOZNAK

Az előző évadban is találkozott a Strasbourg és a Falco egymással, meglepetésre a februári, Vas megyei mérkőzésen nyertek simábban a franciák (63–85), a márciusi „visszavágón” viszont szoros volt a mérkőzés, és csak a hajrában sikerült döntenie a házigazdáknak (98–86). A Strasbourg egyébként hasonló gondokkal küzd, mint a magyar bajnok, a fél csapat kicserélődött, főleg a mezőnysorba kellett belenyúlnia a klubvezetőknek, talán ennek is köszönhetően két vereséggel kezdték a bajnokságot, ellenben vasárnap, a harmadik fordulóban már 79–69-re verték hazai pályán a Nancy együttesét, mégpedig két amerikai légiós, a 26 pontig jutó Matt Mitchell, illetve Marcus Keene (22 pont) vezetésével.

Nyilván nem túl komfortos ennyire korán felülni a buszra, elutazni Bécsig, onnan repülővel Svájcba, Bázelbe, majd újra buszra pattanni, és menni még majd’ két órát Strasbourgig, de a Falco játékosai már hozzászokhattak ezekhez a túrákhoz, hiszen a szombathelyiek sorozatban negyedszer Bajnokok Ligája-szereplők, és még akkor is rutinosnak mondhatóak, ha a nyáron alaposan átalakult a keret. Boris Baracon kívül a légiósok távoztak, helyükre újak érkeztek, illetve elment négy magyar válogatott kosárlabdázó is, amely végképp érzékeny veszteségnek számít.

„Az ilyen helyzet benne van a sportágunkban, ezzel együtt kell élni – mondta a bécsi repülőtéren Milos Konakov a bázeli járatra várva. – Sajnos sokkal inkább az okoz nehézséget, hogy a teljes keret a múlt heti, szombati bajnoki rajt előtt különböző okokból mindössze egyet edzett együtt, így még nagyon messze vagyunk attól, hogy összeszokottságról beszélhessünk. Úgy gondolom, hogy sikerült jó játékosokat igazolni, de idő kell még ennek az együttesnek. Egy éve teljesen más helyzetben vártuk a Bajnokok Ligája rajtját, hiszen a csapat magja akkor már régóta együtt játszott. Éppen ezért is nehéz megmondani, mit érhetünk el a nemzetközi sorozatban, de nyilván már szerdán, a Starsbourg elleni rajton szeretnénk jó teljesítményt nyújtani.”

A szerb vezetőedző által említett fővárosi, Honvéd elleni rajt alkalmával még valóban nem volt még gördülékeny a Falco játéka, de végül sikerült magabiztosan legyőzni az újoncot. Nagy kérdés, hogy kik lehetnek az újjáalakuló csapat vezérei a válogatott Perl Zoltán és Keller Ákos mellett, előzetesen úgy tűnik, alkalmas lehet a szerepre a játékmester Stefan Pot, de akár a korábban Pakson szerepelt amerikai erőcsatár, Matthew Tiby is.

Sok buszozás után érkezett meg Strasbourgba a Falco
Sok buszozás után érkezett meg Strasbourgba a Falco
VÉLEMÉNY

Keller Ákos, a Falco centere: – Nem tetszett még a játékunk a Honvéd elleni bajnoki nyitányon, de ez érthető, hiszen átalakult a csapat, és még nem tudtunk eleget együtt készülni. A Strasbourg hasonló stílusjegyeket mutat, mint az előző évadban, fizikailag erősek, sokat futnak, de ez az egész francia bajnokságra jellemző. Remélem, sikerül jó mérkőzést vívni szerdán ellenük.

„Tényleg nehéz még bármit is mondani a csapatról, nagyon kevés időt dolgoztunk együtt, a védekezési szisztémánkban főleg sok olyan mozgás van, amelyet alaposan be kell gyakorolni. A Strasbourg elleni összecsapás a lehető legjobb teszt lesz, mert a felkészülési meccseken sem találkoztunk igazán erős csapattal, kíváncsi vagyok, mire leszünk képesek” – ecsetelte a saját nevelésű hátvéd, Perl Zoltán.

Strasbourgban egyébként szép idő fogadta a szombathelyieket, és a városban akadna is látnivaló bőven a Rajna mindkét oldalán, azonban az ebéd után mindenki villámgyorsan pihenőre tért, amire nagy szükség is volt a hajnali kelés és utazás után. Ennek is köszönhetően Konakov mester este pörgős, de a taktikai feladatokra kihegyezett tréninget vezetett a 6200 fő befogadására képes Rhénus Sport. Arénában. A Falco ebben az évadban most olyan helyzetben van, hogy élesben épít csapatot. Ennek egyik legnehezebb állomása lesz a szerdai, strasbourgi összecsapás.

FÉRFI KOSÁRLABDA BAJNOKOK LIGÁJA, A-CSOPORT
1. forduló, szerda
20.00: SIG Strasbourg (francia)–FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY
20.30: UCAM Murcia (spanyol)–Tofas Bursa (török)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik