Tour de Hongrie: Fabio Jakobsené az esős csütörtök

CZIPÓ ÁDÁMCZIPÓ ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2023.05.11. 17:32
null
Jakobsen harmadik alkalommal nyert szakaszt a magyar körön (Fotó: twitter.com/sporzakoers)
Az országúti kerékpárosok idei magyar körversenyének, a Tour de Hongrie-nak Zalaegerszeg és Keszthely közötti 175 kilométer hosszú második szakaszát a dán Fabio Jakobsen nyerte meg igazán meggyőző hajrával a mezőnybefutó végén lesprintelve Phil Bauhaust és Casper van Udent.

Szigorú tekintetek figyelték az eget Zalaegerszegen csütörtök délelőtt a 44. Tour de Hongrie második versenynapján, a felhők ugyanis gyülekeztek, sőt helyenként csöpögni is kezdett az eső. A verseny rendben elrajtolt, hogy 175 kilométer megtétele után Keszthelyen érjen célba, de ne rohanjunk előre ennyire.

Ugyanis az első szakaszon bukó Egan Bernal ragtapaszokkal a testén, de versenyre jelentkezett, a fővédnök, a Tour de France-t, Giro d'Italiát és világbajnoki címet is (mindent 1987-ben) nyerő Stephen Roche pedig bepattant a sajtóbuszba, hogy velünk újságírókkal nézze végig a viadal csütörtöki napját. Többek között mesélt arról, hogyan mentette meg karrierjét egy lejárt útlevél, de ami sokkal aktuálisabb, milyen esőben versenyezni.

Ahogyan egy nappal előtte, ezúttal is rögtön szökés alakult ki, és állandósult a három és fél perc környéki különbség. Az első hegyi részhajrá zavart be, ezen a ponton a meglógó négyes egyetlen magyar tagja, a válogatott Hrenkó Norbert elkészült erejével, így hárman folytatták a mezőny előtt. Végül már csak ketten maradtak – Daniel Turek (ATT Investments) és Filippo Ridolfo (Novo Nordisk) –, bár a főmezőny nagyon felért rájuk, tíz másodperc előnynél sem adták meg magukat, még 20 kilométert haladtak ilyen kicsi előnnyel.

Az eső viszont, ahogyan arra elég nagy esély volt, megérkezett, és rögtön két kisebb bukást is okozott, ráadásul éppen akkor, amikor a legnagyobb tempóban, a legrosszabb minőségű utakon haladt a mezőny. Eközben Keszthelyen már esernyőkkel és esőkabátokkal felszerelkezve várta a közönség, hogy ismét egy színvonalast sprintet lásson a világ legjobbjaitól – megkapták.

A sprintben a DSM felvezetői helyezkedtek a legjobban, de mélyről indulva a regnáló Európa-bajnok Fabio Jakobsen (Quick-Step) állva hagyta az élen haladókat, így – ellenben Dylan Groenewegen (Jayco Alula) szerdai sikerével – ez nagyon magabiztos, meggyőző, már-már bántóan sima sprintre sikerült.

44. TOUR DE HONGRIE
2. SZAKASZ (Zalaegerszeg–Keszthely, 175 km)
1. Fabio Jakobsen (holland, Soudal Quick-Step) 4:05:21 óra
2. Bauhaus (német, Bahrain-Victorious) azonos idővel
3. Braet (belga, Flanders-Baloise) a. i.
ÖSSZETETT
1. (sárga trikóban) Jakobsen 7:48:07
2. Groenewegen (holland, Jayco Alula) a. i.
3. Stocek (cseh, ATT Investment) 3 másodperc hátrány
A GYORSASÁGI PONTVERSENY ÁLLÁSA
1. (zöld trikóban) Bauhaus 20 pont
2. Jakobsen 19 pont
3. Groenewegen 15 pont
A HEGYI PONTVERSENY ÁLLÁSA
1. (piros trikóban) Stocek 9 pont
2. Ridolfo (olasz, Novo Nordisk) 8 pont
3. Turek (cseh, ATT Investment) 8 pont
A MAGYAROK VERSENYÉNEK ÁLLÁSA
1. (fehér trikóban) Rózsa Balázs (Epronex-Hungary) 7:48:14
2. Karl (Epronex-Hungaryt) 3 másodperc hátrány
3. Kusztor (Novo Nordisk) 3 mp h.
A CSAPATVERSENY ÁLLÁSA
1.Trek-Segafredo 23:24:51
2. UAE Emirates a. i.
3. Alpecin-Deceuninck a. i.
Következik: 3. szakasz (Kaposvár–Pécs, 180 km)

A 2023-AS TOUR DE HONGRIE KORÁBBI SZAKASZAI
Tour de Hongrie: mesteri hajrá, Groenewegené az első szakasz
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik