Tour de Hongrie: mesteri hajrá, Groenewegené az első szakasz

CZIPÓ ÁDÁMCZIPÓ ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2023.05.10. 17:28
null
Elrajtolt a 44. Tour de Hongrie (Fotó: MTI/Katona Tibor)
Parádés befutót hozott a szinte végig unalmas első etap a 44. Tour de Hongrie országúti kerékpáros-körversenyen, az összetett kolumbiai favoritja, Egan Bernal nagyot bukott a végén, a szakaszt pedig remek hajrával a holland Dylan Groenewegen nyerte meg.

A mezőny zöme Zalakaroson, néhány másik csapat pedig Hévízen töltötte az éjszakát, utóbbiban már kora reggel tészta és rizs volt a menü a versenyzők számára. Tizenegy óra környékén – körülbelül másféllel a rajt előtt – már gyülekeztek, készülődtek a csapatok a Tour de Hongrie első szakaszára, a legnagyobb érdeklődést pedig nem meglepő módon a többek között Luke Plappot, Egan Bernalt és Elia Vivianit is foglalkoztató Ineos Grenadierst övezte.

A szentgotthárdi Széll Kálmán térről rajtoló mezőnyből a hivatalos indítást követően rögtön támadott egy öt tagú csoport, benne egy magyar válogatottal Szijártó Zétény személyében, és egy Epronexes hazai bringással, Rózsa Balázzsal. Az időjárásra egyébként egy rossz szava sem lehetett a mezőnynek, száraz, napos, de mégsem túl meleg körülmények között tekerhetett végig, az egy hegyi és két gyorsasági részhajrát tartalmazó körön, amit kétszer tett meg. A szinte végig teljesen sík szakasz miatt nem kellett nagy jóstehetség ahhoz a megállapításhoz, hogy a végén sprintbefutót láthatunk, és adott esetben a két nagyágyú – Fabio Jakobsen (Quick-Step) és Dyaln Groenewegen (Jayco) – közül az egyik győzelemmel nyithatja a Magyar körversenyt.

A különbség a főmezőny és a szökevények között három perc környékén állandósult a táv derekánál, de igazi bizalom nem volt senkiben azzal kapcsolatban, hogy hazaérhetnek a vállalkozó kedvűek. Az első szakasz közepe ettől függetlenül kifejezetten nyugodtan, már-már eseménymentesen zajlott, a pozitív ingereket az út szélén szinten mindenhol jelen lévő szurkolók, helyi lakosok, iskolások szolgáltatták, és ismét bebizonyosodott, a kerékpársportnak valóban komoly kohéziós ereje van.

A szökevények előnye egyre olvadt, és féltávnál már egy abszolút menedzselhető, a főmezőny szempontjából biztonságosnak mondható másfél percen állandósult. Egy kis üdítő változást 26 kilométerrel a befejezés előtt hozott az esemény, amikor is utolérték az elszakadókat, kezdődhetett egy „új verseny”, ami persze csak részben igaz, bár a tempó még a verseny ezen pontján sem volt öldöklő.

Amilyen laposra sikeredett viszont az első 165 kilométer, annyira eseménydús volt az utolsó kettő, hiszen nem úsztuk meg bukás nélkül a napot. Először az aszfaltról lesodródva a töltésben találta magát a Bora egyik kerékpárosa, majd pár másodperccel később a mezőny közepén esett valaki, aminek komolyabb, több versenyzőre kiható következménye lett, Egan Bernal (Ineos) is a pechesek közé tartozik, de ha van, akit nem lehet megtörni, az éppen a kolumbiai. Sebes karral, véres combbal is betekert a célba néhány perc elteltével, pedig hivatalosan nem kellett volna neki, a három kilométeren belül bukókat biztosító szabály miatt.

Az újságíró mentségére legyen mondva, a befutóval kapcsolatban már előre lejegyezte gondolatait, persze (ahogyan azt már említettem) nem kellett óriási jóstehetség Groenewegen szakaszgyőzelmének belengetéséhez. Amit azonban a Jayco versenyzője a sprintben művelt, az már a művészet határait súrolta – éppen akkor bújt ki szélárnyékból, és akkor vette át a vezetést – centikkel –, amikor az a legjobban számított, így öve a 44. Tour de Hongrie első szakasza.

Groenewegené az első szakasz (Fotó: MTI/Katona Tibor)
Groenewegené az első szakasz (Fotó: MTI/Katona Tibor)

„Alapvetően nem volt egy nehéz nap, de a vége hektikusra sikerült. Nagyon sok jó sprinter van itt, és nekik remek felvezetőik, úgyhogy nem volt könnyű, ráadásul talán egy kicsit sok szelet kaptam az utolsó hetven méteren, de megfelelően időzítettem, így végül – egy hajszállal – de sikerült elhoznom Sam Benett elől a győzelmet, amit nagy mértékben a csapatomnak is köszönhetek"– fogalmazott a Dylan Groenewegen a verseny után.

44. TOUR DE HONGRIE
1. szakasz (Szentgotthárd–Szentgotthárd, 168 km):1. Dylan Groenewegen (holland, Jayco Alula) 3:42:56 óra, 2. Benett (ír, Bora-hansgrihe) azonos idővel, 3. Ewan (ausztrál, Lotto Dstny) a. i. Az összetett állása:1. (sárga trikóban) Groenewegen, 2. Benett, 3. Ewan. A gyorsasági pontverseny állása:1. (zöld trikóban) Groenewegen 15 pont, 2. Stocek (cseh, ATT Investment) 13, 3. (zöld trikóban) Benett 12. A hegyi pontverseny állása:1. (piros trikóban) Stocek 8, 2. Planet (francia, Novo Nordisk) 8, 3. Vanhoof (belga, Flanders-Baloise) 2. A magyarok versenyének állása:1. (fehér trikóban) Rózsa Balázs (magyar, Epronex-Hungary) 3:42:53, 2. Szijjártó (magyar, magyar válogatott) 2 másodperc hátrány, 3. Karl (Epronex-Hungary) 3 mp h. A csapatverseny állása:1. UAE Emirates 11:08:48, 2. Trek-Segafredo 11:08:48, 3. Alpecin-Deceuninck 11:08:48
Következik:2. szakasz (Zalaegerszeg–Keszthely, 175 km)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik