Kajak-kenu: hazatért Csepelre a Kolonics, a Sportlegenda emlékkiállítás

D. SZ.D. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.03.04. 17:17
null
Hazatért Csepelre a Kolonics, a Sportlegenda emlékkiállítás (Fotó: kajakkenusport.hu)
Megnyitotta kapuit a 25. Kolonics, a Sportlegenda emlékkiállítás, mely a tragikus hirtelenséggel elhunyt legendás kenus, a kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György életét és sportsikereit mutatja be.

 

„Addig minden kedd és csütörtök ünnepnap volt Csepelen 2008-ban – emlékezett vissza az elátkozott napra könnyeivel küszködve Csabai Edvin, 17-szeres világbajnok maratoni kenus, a Kolonics György Alapítvány elnöke és a legenda egykori klubtársa. – Volt egy Koló, Kozmann György párosunk, amely innen kőhajításnyira vízre szállt ezeken a napokon. Július tizenötödikén is így történt. Tíz óra húsz perckor az edzőnk, Ludasi Róbert kiáltott: rajt! Távolról motorcsónak hangja közeledett, az evezők ritmusosan verték a vizet. Robi minden száznál bemondta az időt, négyszáznál is, az iramváltás tökéletesen sikerült, és a páros soha nem látott időt futott. A célbaérkezés után pedig Koló meghalt.”

Csabai kiemelte, a legenda története ezzel nem ért véget ott, a stégen, tovább folytatódik, és a Kolonics György Alapítvány kuratóriumának feladata, hogy ezt koordinálja. És teszi ezt sikerrel, hiszen a teljesség igéyne nélkül az éves Kolonics-emlékfutás és fáklyás emlékevezés, összetartások megrendezése mellett karrierkövető programot, Jövő Reménységei programot és a kettős életpályamodellt támogatni hivatott Granek István tanulmányi ösztöndíjat is indított. „Ez ad értelmet a felfoghatatlannak, megmagyarázhatatlannak” – mondta Csabai.

„A mai napig nehéz megemészteni a veszteséget, ami akkor ért bennünket
– kezdte nyitóbeszédét Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Kolonics György egykori válogatottbeli csapattársa. – Amikor Koló bekerült a nemzeti csapatba, nekem már volt olimpiai tapasztalatom. Emlékszem, megannyi kérdéssel bombázott, minden gondolata a kenuzás körül forgott, hogyan lehetne gyorsabb, jobb versenyző. Az egész életét ez töltötte ki. Barcelonában ő vigasztalt minket, a kajak négyest, amikor csak ezüstérmet szereztünk. Aztán egy évre rá a koppenhágai világbajnokságon aratott diadala után már az egész világ ámult, ki ez a törékeny srác, aki – főleg kenu kettesben – ilyen eredményekre képes.”

„Szimbolikus helyszín ez a huszonötödik megnyitónak – ez volt az otthona, innen ered minden sikere. A Kolonics-emlékkiállítás kitűnő példa minden sportág számára, hogyan kell ápolni az olimpiai hagyományainkat, a magyar sport eredményeit.”

Az első Kolonics emléke előtt tisztelgő kiállítás 2009-ben, Csepelen nyílt, hiszen oda köthető minden jelentős sporteredménye. Születésének 50. évfordulója alkalmából a vándorkiállítás most visszatért Csepelre, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) aulájába.

Németh Szilárd, országgyűlési képviselő, a KIMBA alapítója nyitóbeszédében kiemelte, a városrésznek különösen nagy veszteség Kolonics György halála.

„Tizennégy éve, hogy nincs köztünk a kenus legenda, Csepel díszpolgára, de helyiek szívében különleges helyet foglal el még most is. A Kis-Duna-parti sétány az ő nevét viseli, valamint a tiszteletére állított szobor is mindennap rá emlékezteti az arra járókat.”

„Az Akadémia is elkötelezett az emléke mellett, ezért örömmel támogatjuk a kiállítást. Csepel húsz olimpiai aranyérméből, hatot a kajak-kenunak köszönhetünk, ebből kettőt Kolonics Györgynek. Személye ösztönző erő a fiatalságnak, remélem minél többen megtekintik a kiállítást, hiszen Koló emléke mindannyiunk számára példaként szolgál” – fogalmazott Németh.

A Kolonics, a Sportlegenda kiállítás kronológiai sorrendben mutatja be pályafutását, valamint számos fontos sportrelikviát is felsorakoztat. A tárlat március 5-étől április 3-áig tekinthető meg.

Nyitvatartás:
március 5. szombat 10–17 óráig
március 9. szerda 15–19 óráig
március 16. szerda 15–19 óráig
március 19. szombat 10–17 óráig
március 23. szerda 15–19 óráig
március 26. szombat 10–17 óráig
március 30. szerda 15–19 óráig
április 2. szombat 10–17 óráig

A belépés nyitvatartási időben mindenki számára ingyenes, bővebb tájékoztatás az esemény Facebook-oldalán található.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik