Jégkorong: Egy győzelem feledtetné a felkészülés összes vereségét – Kóger Dániel

POZSONYI SZILÁRDPOZSONYI SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2023.05.08. 11:06
null
Kóger Dániel is várja a kanadaiak elleni felkészülési mérkőzést, ami jó ismerkedési lehetőség az elit-világbajnokság színvonalával (Fotó: Dömötör Csaba)
A magyar válogatott támadó lapunknak adott nyilatkozatában értékelte az áprilisi felkészülési mérkőzéseket, és elmagyarázta, miért lehet hasznos, hogy az MVM Dome-ban a szokásosnál keskenyebb hokipályát építettek.

 

Nüansznyi részletekre is kitért a férfi jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya, Kevin Constantine. Az elmúlt hetek ezek elsajátításával teltek, mindenki csak erre koncentrált, nem az időközben lejátszott felkészülési meccsek végeredményére. A válogatott támadója, Kóger Dániel szerint a társaság mostanra olyan szinten ismeri a játékrendszert, hogy a világbajnokságon már kamatoztatni tudja a befektetett munkát. A Corona Brasovnál csaknem pont per meccses átlagot hozó csatár már a felkészülési időszak legelején csatlakozott a válogatott kerethez, így az összes keretszűkítést túlélte – de egy percig sem foglalkozott azzal, hogy jut-e hely neki a folytatásban is.

„Mindenki, akit behívnak a válogatottba, büszkeséggel ölti magára a címeres mezt. Én is, és igyekeztem olyan teljesítményt nyújtani, ami ott tart a keretben, nem gondolkodtam azon, hogy a tagságom kitart-e a világbajnokságig, vagy csak a felkészülés alatt számolnak velem – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Kóger.Arra figyeltem, amire mindenki más: elsajátítani a taktikát. Az edzők mindenképp úgy állítják össze a csapatot, hogy a lehető legmagasabb színvonalon működjön, közös érdekünk, hogy mint egység jók legyünk.”

A mieink a stratégia elsajátításáért sok vereséggel fizettek – egyedül a divízió 1/B-ből az 1/A-ba feljutó Japán ellen nyertek felkészülési meccset április eleje óta, de a 33 éves szélső szerint ez nem tépázta meg az önbizalmukat, bár hozzátette, jó lett volna többször nyerni. Azt tartották szem előtt, hogy kellő videóanyagot halmozzanak fel, ami alapján kiderül, miben vannak hiányosságok, miben kell fejlődni. A-csoportos világbajnokságra készülnek, amelyen csak erősebb együttesekkel mérkőznek meg, ezért kiemelt figyelmet szenteltek a védőharmadban végzett munkára és a letámadásokra. Ha ezek jól működnek, és mindenki elvégzi a rá osztott feladatot, egy mérkőzést megnyerhetnek a világbajnokságon. Ha sikerülne, mindenki elfeledné, hogy az alapozás alatt hány meccset bukott el a magyar válogatott.

„Aki kicsit is képben van a jégkorongban uralkodó erőviszonyokkal, az tudja, mely csapatok vannak sokkal előrébb, mint mi, és melyek ellen lehet esély nagyot dobni – felelte Kóger, amikor felvetődött, megnevezték-e a válogatotta(ka)t, amelyet verhetőnek tartanak. – 2016-ban Fehéroroszországot vertük meg, ezúttal is hasonló bravúrra lenne szükség, hiszen a csoportunk gyengébb tagjai is erősebbek nálunk.”

A legutóbbi két mérkőzésen már az elitben szereplő ellenféllel mérkőzött meg Magyarország, Szlovénia legjobbjai előbb sima 4–0-val, majd egy nagyon szoros meccs végén egy szerencsés és egy üres kapus góllal 4–2-vel vették az akadályt. A mieink Kóger elmondása szerint az elsőn még csak ismerkedtek az MVM Dome-mal, a második összecsapáson mutatott játék viszont mindenképp biztató – ha hatvan percig játszanak úgy, ahogyan 58-ig sikerült, a mieink javára billenhet a mérleg nyelve. Kitért arra is, hogy a helyszín keskeny pályája hogyan hajthatja a vizet a magyarok malmára.

„Direkt építettek kisebb, huszonhat méter széles jeget Budapesten, Tamperében huszonnyolc méteres lesz, a kisebb terület arra sarkall mindenkit, hogy gyorsabban gondolkozzon, hozzon döntést és cselekedjen  – magyarázta Kóger, majd rátért az utolsó, Kanada elleni felkészülési meccsre. – A kanadaiak jó néhány azonos erőt képviselő csapatot ki tudnának állítani, és mind megállná a helyét az elitben, ezért a mi szempontunkból mindegy is, kik húzzák fel a mezt. A szurkolóknak mindenképp nagy élmény lesz, hogy láthatják a világ egyik legjobb csapatát magyar jégen játszani, nekünk pedig jó ismerkedési lehetőség a színvonallal, hiszen sok topválogatottal találkozunk a következő hetekben.”

A MAGYAR VÁLOGATOTT VB-FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Április 5., szerda, Miskolc
Magyarország–Ukrajna 0–1 – szétlövéssel
Április 6., csütörtök, Miskolc
Magyarország–Ukrajna 1–4
Április 14., péntek, Miskolc
Magyarország–Japán 5–2
Április 15., szombat, Miskolc
Magyarország–Japán 0–3
Április 20., csütörtök, Tychy
Lengyelország–Magyarország 4–2
Április 21., péntek, Bytom
Lengyelország–Magyarország 3˜–2
Április 25., kedd, Milton Keynes
Nagy-Britannia–Magyarország 7–4
Április 26., szerda, Nottingham
Nagy-Britannia–Magyarország 3–2
Május 3., szerda, Budapest
Magyarország–Szlovénia 0–4
Május 4., csütörtök, Budapest
Magyarország–Szlovénia 2–4
Május 9., kedd, Budapest
19.00: Magyarország–Kanada

A MAGYAR FÉRFI JÉGKORONG-VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Bálizs Bence (JKH GKS Jastrzabie – Lengyelország), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19), Rajna Miklós (UTE/Coventry – Anglia)
Hátvédek: Falus Ádám (Küsnacht Lions – Svájc), Fejes Nándor (Gyergyói HK – Románia), Garát Zsombor (BJA), Hadobás Zétény (Västeras – Svédország), Horváth Milán (Hydro Fehérvár AV19), Kiss Roland (DVTK Jegesmedvék), Pozsgai Tamás (BJA), Stipsicz Bence (Hydro Fehérvár AV19), Szabó Bence (BJA), Szirányi Bence (DVTK Jegesmedvék)
Csatárok: Bartalis István (Hydro Fehérvár AV19), Csányi Karol (Zvolen – Szlovákia), Erdély Csanád (Hydro Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Linköping – Svédország), Hári János (Hydro Fehérvár AV19), Kóger Dániel (Corona Brasov – Románia), Nagy Gergő (FTC-Telekom), Nagy Krisztián (BJA), Papp Kristóf (Northern Michigan University – Egyesült Államok), Sebők Balázs (Ilves Tampere –Finnország), Sofron István (Csíkszereda – Románia), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19), Vértes Nátán (Hydro Fehérvár AV19), Vincze Péter (Gyergyói HK – Románia)

JÉGKORONG-VB, 2023
A MAGYAR VÁLOGATOTT VB-PROGRAMJA (magyar idő szerint)
Május 13., szombat
15.20:
Magyarország–Dánia
Május 14., vasárnap
11.20:
Magyarország–Egyesült Államok
Május 16., kedd
19.20:
Magyarország–Franciaország
Május 18., csütörtök
15.20:
Magyarország–Svédország
Május 19., péntek
15.20:
Magyarország–Finnország
Május 21., vasárnap
15.20:
Magyarország–Németország
Május 22., hétfő
19.20:
Magyarország–Ausztria

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik