Jégkorong: a mieink kikaptak Ukrajnától szétlövésben

Vágólapra másolva!
2023.04.05. 19:16
Nem hozott gólt a Magyarország–Ukrajna férfi jégkorong-válogatott mérkőzés hatvanpercnyi játékideje, sőt a hosszabbítás öt perce sem: a szerda kora este Miskolcon lejátszott felkészülési meccs szétlövésben dőlt el a vendég ukránok javára.
A piros mezes magyar válogatott vereséggel kezdte a felkészülést (Fotó: Dömötör Csaba)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
A piros mezes magyar válogatott vereséggel kezdte a felkészülést (Fotó: Dömötör Csaba) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

Még tartott a műszak, ezért az ötórai kezdéskor hézagos volt a miskolci jégcsarnok lelátója, s az első harmadban folyamatosan csordogáltak be az ajtókon a szurkolók – meg persze az is közrejátszott a visszafogott érdeklődésben, hogy a magyar válogatott tartalékos összeállításban lépett jégre Ukrajna ellen az elit-világbajnokság előtti felkészülési mérkőzésen.

Ez alapvetően érthető – felesleges megkockáztatni, hogy a nemzeti csapat alapemberei megsérüljenek ennyire kevéssel a vb tamperei A-csoportjának küzdelmei előtt, és fel kell térképezni, a kiegészítő játékosok közül kikben bízhat meg a magyar válogatott élén első világversenyére készülő szövetségi kapitány, Kevin Constantine.

Az első harmadot keményen, nagy ütközésekkel kezdték a mieink, jelezték, ez a mérkőzés csak annyira lesz barátságos, amennyire hokimeccs barátságos lehet, egy fokkal sem jobban. Sajnos a keménykedést túlzásba vitte a magyar csapat, Falus Ádámot kiállították fogásért, alig néhány másodperccel később viszont Andrij Deniszkin „adta vissza a kölcsönt” egy bottal akasztással, így négy a négy ellen folytatódott a játék.

Miközben gólt nem látott a miskolci közönség, az első játékrészt a kiállítások jellemezték, ebben a tekintetben a mieink álltak „nyerésre”, 4–3-ra. „Nem baj, meg kell szokniuk, ugyanezeket a világbajnokságon is be fogják fújni” – véleményezte a látottakat Jukka Kontsas, a magyar csapat kapusedzője. Apropó, kapusok, Horváth Dominiknak többször is bravúrt kellett bemutatnia, hogy ne kerüljön hátrányba a válogatott, bár a legveszélyesebb helyzetek egyaránt hatalmas egyéni védelmi hibákból születtek, utolsó emberként eladott korongokból, amelyekből az ukránok villámgyorsan lefordultak. Mezőnyfölényről szerencsére nem beszélhettünk, sajnos azonban túl nagy tűzijátékról sem, csupán hét-hét lövést adtak le a csapatok a nyitó húsz perc alatt.

A második és a harmadik játékrész is hasonló mederben folyt, bár ekkor már vagy a bírók váltottak szemléletmódot, vagy a játékosok lettek békésebbek, így több öt az öt elleni játéknak örülhettünk, de a pakk mindenhol járt, csak a kapuban nem akart kikötni: csilingelt a kapuvason, „kiült” a lelátóra, de még a vonalbíró Balla Norbertet is eltalálta ott, ahol a legjobban fáj egy férfinak.

A hosszabbításban a magyarok uralták a játékot, de a hatvanöt percnyi, időközben unalomba fulladó mérkőzés végén sajnos még Hlib Krivoszapkin is megsérült egy szerencsétlen ütközés után, amikor a palánknak csapódott, s percekig ápolni kellett.

Ezen a ponton a szétlövés már megváltásként érkezett, a csapatoknak, nézőknek egyaránt, tudva, ennél tovább nem húzódhat. Végül az újpesti Olekszandr Pereszunko (második) sikeres rávezetése döntött, a magyarok csütörtökön vághatnak vissza, szintén Miskolcon.

JÉGKORONG
VILÁGBAJNOKI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS, FÉRFIAK
MAGYARORSZÁG–UKRAJNA 0–1 (0–0, 0–0, 0–0, 0–0, 0–1) – szétlövéssel

Miskolc,
650néző.V:Nagy A., Németh M., Muzsik, Kis-Király
MAGYARORSZÁG:
HORVÁTH D. – Horváth M., Kiss R. / GARÁT, Szabó B. / Falus, Tóth Gergely / Hadobás – Kóger D., Páterka, Terbócs / Ambrus G., Németh Kristóf, Schlekmann / Mihály Ákos, Vértes, Papp K. / Rétfalvi, Nagy Krisztián, Galajda.Szövetségi kapitány:Kevin Constantine
UKRAJNA:ZAHARCSENKO – Hrebenik, Merezsko / Pangelov-Juldasev, Ignatenko / Ratusnij, Andrejkiv / Voronin, Vorona – Lialka, Nimenko, Deniszkin / Traht, Mazur, PERESZUNKO1/ Korencsuk, Krivoszapkin, Kucevics / MOROZOV, Ruzsnikov, Borodaj.Szövetségi kapitány:Vadim Sahrajcsuk
Kapura lövések:25–23
Gól – emberelőnyből:7/0, ill. 5/0
MESTERMÉRLEG
Kevin Constantine:
– Sokat gyakorolhattuk a speciális játékokat, az emberelőnyt és az emberhátrányt, amit abból a szempontból pozitívumként is felfoghatunk, hogy kifejezetten keresünk játékosokat a válogatott emberhátrányos alakulatába. Az is jó, hogy szigorúan fújtak a bírók, a hoki magasabb szintjein ez a szokás, az ICEHL-ben és az Erste Ligában megengedőbbek a játékvezetők, meg kell szokni, hogy nem minden fér bele, amihez hozzá vannak szokva a srácok. Ennek ellenére fegyelmezettebbnek kell lennünk, de felkészülési mérkőzéseket játszunk, fontosabb, hogy megfelelően ki tudjuk értékelni a csapatunkat, mint hogy nyerjünk.

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI VB-FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Április 6., csütörtök, Miskolc
18.00:
Magyarország–Ukrajna
Április 14., péntek, Miskolc
17.00:
Magyarország–Japán (Tv: M4 Sport)
Április 15., szombat, Miskolc
19.30:
Magyarország–Japán (Tv: M4 Sport+)
Április 20., csütörtök, Tychy
18.30:
Lengyelország–Magyarország
Április 21., péntek, Bytom
20.15: Lengyelország–Magyarország
Április 25., kedd, Milton Keynes
18.30:
Nagy-Britannia–Magyarország
Április 26., szerda, Nottingham
18.30:
Nagy-Britannia–Magyarország
Május 3., szerda, Budapest
19.00: Magyarország–Szlovénia– zárt kapuk mögött
Május 4., csütörtök, Budapest
19.00:
Magyarország–Szlovénia
Május 9., kedd, Budapest
19.00: Magyarország–Kanada

JÉGKORONG-VB, 2023
A MAGYAR VÁLOGATOTT VB-PROGRAMJA (magyar idő szerint)
Május 13., szombat
15.20:
Magyarország–Dánia
Május 14., vasárnap
11.20:
Magyarország–Egyesült Államok
Május 16., kedd
19.20:
Magyarország–Franciaország
Május 18., csütörtök
15.20:
Magyarország–Svédország
Május 19., péntek
15.20:
Magyarország–Finnország
Május 21., vasárnap
15.20:
Magyarország–Németország
Május 22., hétfő
19.20:
Magyarország–Ausztria

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik