SZŰCS ANDRÁS (KIJEV) 2017.04.27 15:55 Frissítve: 2017.04.27 21:56

Könnyedén lenullázták a lengyelek a hokiválogatottat

Az utolsó fordulóbeli, Kazahsztán elleni mérkőzéstől függetlenül az 5. helyen zárja az idei divízió 1/A-világbajnokságot a magyar válogatott, amely Lengyelországtól is kikapott Kijevben.

A lengyel válogatott ellen sem sikerült a pontszerzés (Fotó: MJSZ/Fényes Gábor)

 

JÉGKORONG, DIVÍZIÓ 1/A-VILÁGBAJNOKSÁG
4. FORDULÓ

LENGYELORSZÁG–MAGYARORSZÁG 2
–0 (0–0, 2–0, 0–0)
Kijev.
Vezette: Gamper, Tufts
LENGYELORSZÁG:
Odrobny – Wajda, Bryk – Ciura, PociechaKruczek, Wanacki – Rompkowski – Wronka, Malasinski, Pasiut – Zapala, Lopuski, Kolusz – Chmielewski, Bryniczka, Galant – Urbanowicz, Dziubinski, Kapica, Jeziorski. Szövetségi kapitány: Jacek Plachta
MAGYARORSZÁG:
Bálizs – Stipsicz, Wehrs – Sagert, Szirányi B. – Varga A. ,Garát –  Sarauer, Kóger D., Dansereau – Galló V., Erdély, Bartalis – Csányi, Hári J., Magosi B.– Benk, Terbócs, Nagy K. Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz
Gólok.
25:01: Zapala (Malasinski, Bryk), 25:50: Malasinski (eh.)
Kiállítások:
14, ill. 16 perc.
Lövések:
27 (10, 12, 5), ill. 25 (6, 7, 12)
Emberelőnyök: 
0/8, ill. 0/7 

A negyedik játéknapra még egy embert elveszítettünk: miután Vas János bordáját az Ausztria elleni rangadónkon megrepesztették, Dél-Korea ellen Gőz Balázs bokáját lőtték el, és habár a bekk a csütörtök délelőtti átmozgatásra felment, hamarabb be kellett fejeznie a gyakorlást, mert a lába nem bírta a terhelést. Így aztán a mérkőzésre sem öltözhetett be, úgyhogy maradt egészségesen hat hátvédünk és 12 csatárunk. Utóbbiaknál a szakvezetőség annyit módosított a felálláson, hogy Hári Jánosból ismét centert csinált, ami nyilván további változtatásokkal járt körülötte, illetve Bartalis István csatársorában, egyébként viszont maradt a felállás, így Bálizs Bence is a kapuban.

Ugyanakkor a játékunk nem javult fel, a Lengyelország elleni kezdő harmadban sem lőttünk eleget, amikor pedig mégis, akkor sajnos pontatlanul. A mérkőzés általános színvonala sem verdeste az eget, egyszer például két lengyel egymást ütközte le a támadóharmadban, fórban, tőlünk Erdély Csanád lőtte hasba a kapust a két bulikör közöttről, közelről, majd egy bodicsek-blokk kombináció nyomán Magosi Bálint ordított egy oroszlánosat a harmadunk közepén, hátha felpörög a meccs – nem így lett.

Ehhez hozzájárult, hogy 15 perc alatt 12 percnyi kisbüntetést osztottak ki a zebrák. Mindkét csapat elpazarolta az előnyeit és kivédekezte a hátrányait, utóbbi egyébként a lengyeleknél nem meglepő, mert a vb-n eddig százszázalékosan teljesítettek ebben a tekintetben, 9 hátrányból egyetlen találatot sem kaptak. (Ez a hibátlan mutató a lefújásra 0/16 lett.)

Ráadásul erre rátettek egy lapáttal a középső harmadban, amikor a támadó kék vonalon elhagytuk a korongot, Tomasz Malasinski összeszedte Szirányi Bence elől, elszelelt, majd belőtte a rövidbe. Emberhátrányból! És ezzel nem 1–0, hanem már 2–0 volt oda, mert egy perccel korábban meg azt néztük végig, amint Krzysztof Zapala átlóban korcsolyázik végig a harmadunkon, majd a bulikörbe érve lő, és a korong ugyancsak a rövidbe megy be…

Pedig korábban Terbócs István lövése még a kapus válláról a vasra repült, tehát akadt helyzetünk, de a két góltól teljesen elment a maradék önbizalmunk és kedvünk, így amikor a minden létező dicséretet megérdemlő szurkolótáborunk rázendített, hogy „Soha ne add fel!”, akkor már éreztük, ez a világbajnokság nem kerül a hokitörténelem-könyvünk dicső lapjaira.

A záró harmadban megesett, hogy a korong Bálizs Bence jobb kapuvasának tövében állt meg kettő az egy elleni megindulás végén, és a túloldalon is kimaradt még az is, amikor egy csatárunk megkerülte a kiürülő kaput az alapvonal mögül, csak ráfordulni nem tudott rendesen.

Úgy összességében semmi sem sikerült.

Kiesni már nem eshetünk ki, ezt a nyitó napon általunk is legyőzött, összességében 0/4-gyel álló házigazda Ukrajna már tegnap elintézte, sőt, biztosan az 5. helyen zárjuk a vb-t, ugyanakkor

péntek ebédidőben – másodszor is kevesebb mint 24 órával az előző mérkőzésünk után… – Kazahsztánnal zárunk, amely a feljutásért küzd.

A másik csütörtöki meccsen: Dél-Korea–Ausztria 0–5 (0–3, 0–1, 0–1)

A további program
5. forduló, péntek
Magyarország–Kazahsztán 12.30
Lengyelország–Ausztria 16.00
Dél-Korea–Ukrajna 19.30 

AZ ÁLLÁS 
  M GY HGY HV V L-K GK      P
 1. Ausztria 4 3 1 11–4 +7  9
 2. Korea 4 3 1 12–10 +2  9
 3. Kazahsztán 4 2 1 1 10–9 +1  8
 4. Lengyelország 4 2 1 1 6–6 0 7
 5. MAGYARORSZÁG 4 1 3 7–11 –4  3
 6. Ukrajna 4 4 6–12 –6  0

 

PERCRŐL-PERCRE

3. HARMAD

60. perc: Vége, nyertek a lengyelek, 2–0!

60. perc: Kiállítás nálunk, ezzel gyakorlatilag vége a mérkőzésnek. Hári kapott két percet.

60. perc: Még 40 másodperc.

60. perc: Lengyel időkérés. Így tudnak cserélni… 

59. perc: Üres kapura lőhetett Wanacki, mellé…

59. perc: Letelt a kiállítás.

58. perc: Nem igazán sikerült értékelhető helyzetet kialakítani az emberelőnyben…

58. perc: Felálltunk, járattuk a korongot, de Dansereau botja beletört a lövési kísérletbe…

57. perc: Hat a négy ellen játszunk, de rögtön az üres kapura lőhetnek a lengyelek, mellé csúszik.

57. perc: Magyar időkérés. Chernomaz magyaráz.

57. perc: Wanacki kapott két percet.

56. perc: Letelt az előny, Bartalis visszatérni.

55. perc: Lengyel védelmi hiba után Sarauer ziccerben találta magát, meg is csinálta a cselt Odrobnyval szemben, de a hason fekvő kapus mamutjában elakadt a pakk.

54. perc: Bartalis megy ki a büntetőpadra két percre.

53. perc: A magyar válogatott jelenlegi keretéből hárman is szerepeltek a 2009-es svájci élvonalbeli világbajnokságon: Bartalis István, Vas János és Benk András.

52. perc: Nagy Krisztián sem tud túl járni Odrobny eszén.

51. perc: Odrobny is tud nagyot védeni! A lengyel kapu mögül Sarauer próbálta meg behúzni a korongot a kapuba, de Odrobny visszanyúlva a botjával fogta a korongot. Óriási védés volt, meg kell hagyni…

50. perc: Folytatódik a Bálizs-show! Lopuski és Wronka közeli lövéseit spárgázva hárította a magyar kapus.

49. perc: Dziubinski fonákkal lőtt, Bálizs védett.

48. perc: Nem tudjuk feltörni a stabil lengyel védelmet… Alig sikerül valami zavart okozni a támadóharmadban. Mondjuk most éppen Stipsicz lövése szállt a kapu mellé.

47. perc: Rich Chernomaz, a magyar válogatott szövetségi kapitánya játékosként jobbszélsőként szerepelt, három különböző csapat színeiben (Colorado Rockies, New Jersey Devils, Calgary Flames) 51 alkalommal pályára lépve 9 gólt és 7 gólpasszt jegyzett az NHL-ben 1981–1992 között.

46. perc: Gyors lengyel akció végén Stipsiczet kerülte meg Wronka, Erdély csúszva próbált korongot szerezni, de csak Bálizst sikerült felborítania, aki meg kirúgta a helyéről a kaput…

45. perc: Nem igazán látszott, hogy előnyben játszottunk az elmúlt két percben. Egy kósza Sagert kapáslövésig jutottunk el.

44. perc: Nem sikerült felállni, sőt a lengyelek egymás után ütik ki a korongot a harmadukból. Már el is röppent az előny fele.

43. perc: Előnybe kerülünk, Urbanowiczot szórták ki bottal akasztásért.

42. perc: Stipsicz keresztpassza után Kóger lőtt, Odrobnynak nem okozott gondot a védés.

41. perc: Megkezdődött a harmadik harmad.

2. HARMAD

40. perc: Vége a második harmadnak. A gyorsan kapott két gól nagyon megfogta a csapatot, csak a harmad végére sikerült úgy-ahogy magához térnie a brigádnak.

40. perc: Letelt a kiállítás.

39. perc: Pasiut lövése zúgott el keresztbe a magyar kapu előtt, senki nem tudott belepiszkálni.

38. perc: Sarauer kapott két percet visszahúzásért.

38. perc: Malasinski lépett ki ziccerben, visszatette volna a pakkot az érkező Pasiuknak, de Sagert vetődve útját állta a passznak.

37. perc: Sarauer lövését blokkolták a lengyel védők.

36. perc: Nem tartott sokáig a lengyel előny, Magosi visszajött.

36. perc: Éppen, amikor Zapala visszatért és előnybe kerültek a lengyelek, Sagert lőtt kapura egy lecsorgót, Odrobny azonban résen volt és menteni tudott.

35. perc: Négy a négy ellen folyik a játék. Nem tudunk tiszta lövéshez jutni a lengyel harmadban.

34. perc: Miközben Kóger helyzete után a magyar csatár kapott egy nagyot egy lengyel botjától, a bírók azt jelezték, hogy Magosi mehet vissza a büntetőpadra gáncsolásért.

34. perc: Kóger elé került a pakk a kapus előtt, de nem tudta átpasszírozni Odrobnyn.

34. perc: Zapala ülhet ki két percre, miután Csányit akasztotta.

33. perc: Itt a válasz: Erdély lőtt egy gyors támadás végén, ez is mellé.

33. perc: Most meg három a kettő ellen jöhettek fel, Pasiut jobbról mellé lőtt.

32. perc:  Hű, mit úsztunk meg… Két lengyel támadó állt szemben Bálizzsal, ám elszórakozták a helyzetet Malasinskiék.

31. perc: A magyar válogatott jégkorongozó, Hári János vezetéknevét pontos i-vel írjuk, azonban Háry János, a nagyot mondó mesehős neve ipszilonnal írandó.

31. perc: Néhány másodperccel a kiállítás lejárta előtt Hári kerülhetett volna lövőhelyzetbe, de Wajda lelopta a korongot az ütőjéről. Aztán Magosi visszatért.

30. perc: Felálltak a lengyelek, Zapalára játszották a figurát, Bálizs védte a lövést.

29. perc: Lengyel előny, Magosit küldik le két percre. Kell-e mondani, a támadóharmadban elkövetett szabálytalanság után…

28. perc: Érezhetően megfogta a mieinket a gyorsan kapott két gól.

28. perc: Letelt az emberelőny. Sok hasznunk nem volt belőle. 

26. perc: Góóóól… Hátrányban kaptuk… Szépen felálltunk a lengyel harmadban, de kicsúszott a korong, amire Malasinski lecsapott, végigrobogott a pályán, és a kiszolgáltatott Bálizs mellett ki is használta a ziccert, 2–0!

26. perc: Előnybe kerültünk, Kapicánál jeleztek akadályozást a bírók.

25. perc: Góóóól…, Zapala, vezetnek a lengyelek. A meccs eddigi legszebb akciója végén Zapala kiszorított helyzetből, Stipsicz szorításában jobbról úgy lőtt a rövidbe, hogy Bálizs a botossal még hozzáért, de menteni már nem tudott, 1–0!

24. perc: Bartalis és Galló összjátéka után utóbbi lőtt jobbról, de nem talált kaput.

23. perc: Terbócs szép lövését védte szerencsével Odrobny – a kapus mellé nyúlt a kesztyűjével, és a pakk oldalra pattant.

23. perc: Stipsicz maradt egyedül hátul, két lengyellel szemben, Urbanowicz szerencsére nem passzolt, lövését Bálizs védte, az ismétlése nem volt veszélyes.

22. perc: Kóger passza után Dansereau tört egyedül kapura, fonák emelését a sarok jól záró Odrobny hárította.

21. perc: Elkezdődött a második harmad.

1. HARMAD

20. perc: Vége az első harmadnak. Minden téren kiegyenlített a küzdelem.

19. perc: Most Terbócs tette Nagy Krisztián elé, lövése oldalra vágódott Odrobnyról.

19. perc: Jeziorski tört kapura Wehrs mellett, de Bálizs jól zárta a rövidet, így nem tudta kapuba húzni a lengyel a korongot.

18. perc: Előbb Kóger távolról, majd Dansereau közelről, fonákkal próbálkozott, sikertelen volt mindkettő…

17. perc: Egyenlő létszám mellett néhány másodpercre beszorultunk a kapunk elé, de Bálizsnak nem akadt dolga.

16. perc: Nagy Krisztián passzolt Terbócs elé, aki közelről lőtt, Odrobnyről messze felpattant a pakk.

15. perc: Lengyel lövés nélkül zárult Varga kiállítása.

14. perc: Most is jó a védelmünk előnyben, a lengyelek megint nem nagyon tudnak bejutni a harmadunkba.

13. perc: Újabb két perc, ezúttal nálunk, most Varga kapta ütésért.

12. perc: Rompkowskira nem figyelt a védelem, lövését Bálizs védte, ezzel le is telt az előnyük.

11. perc: Eltelt a kiállítás fele, a lengyelek még nem tudtak felállni a harmadunkban.

10. perc: Kóger ütött oda a semleges harmadban Chmielewskinek, fölöslegesen, ez is kettő perc…

9. perc: Kibekkelték a lengyelek ezt az előnyt is.

9. perc: Bartalis kapáslövése elkerülte a kaput, fél perc múlva ismételt, abba meg beletört a botja…

8. perc: A magyar válogatott legalacsonyabb játékosa Kevin Wehrs 174 centi, míg a legmagasabb a kapus, Bálizs Bence, aki 193 centi magasra nőtt.

8. perc: Wehrsre kijátszott akció végén elakadt Odrobnyban a bekk közeli lövése. 

7. perc: Hári egy jó csellel tört kapura, de visszahúzta őt Bryniczka, újabb kettő perc, néhány másodpercig öt a három ellen.

6. perc: Kóger lövése jött le Odrobnyról.

5. perc: Kruczek ütközte le csúnyán Csányit, kettő perc.

4. perc: Bartalis tette vissza a kapu mögül középre a pakkot, Erdély egyből lőtt is tiszta helyzetből, Odrobny védett.

3. perc: Vége a lengyel előnynek is, csak blokkolt lövésekig jutottak.

2. perc: Négy a négy ellen a játék, helyzet nincs, letelt a lengyel hátrány, Pasiut visszajöhet.

1. perc: Nem tartott sokáig az előnyünk, könnyű síppal zavarták ki a bírók Bartalist.

1. perc: Rögtön emberelőnybe kerültünk, Pasiutnak kell kiülnie.

 1. perc: Elkezdődött a mérkőzés!

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a 2017-es divízió 1/A jégkorong-világbajnokság 4. fordulójának Lengyelország–Magyarország összecsapása. Tartsanak velünk!

Vas János törött bordája miatt már egyáltalán nem léphet pályára a vb-n, és ma Gőz Balázs sem játszhat, miután Dél-Korea ellen bokasérülést szenvedett.

 
2022.11.25 10:39:08

Jégkorong nemzetisport.hu

A kanadai születésű hátvéd négy jelentős tornán erősítette a magyar jégkorong-válogatottat.

2022.11.12 20:52:43

Jégkorong nemzetisport.hu

Mit hallgatott kilenc évesen Nagy Gergő, ami ilyen hatással volt rá? Melyek a kedvenc kazettái?

2022.11.07 13:07:43

Jégkorong nemzetisport.hu

Kovács Zoltán, az MJSZ szakmai alelnöke adomázott a szövetség legendás vezetőjére emlékezve.

2022.10.23 10:41:48

Jégkorong nemzetisport.hu

A szlovák Extraligában szereplő Érsekújvárnál értékelik a magyar szakember munkáját.

2022.09.13 12:41:52

Jégkorong nemzetisport.hu

A magyar bázisú nemzetközi jégkorongbajnokság alapszakaszának menetrendje, eredményei.