SZ. R., H. Á. 2021.10.10 18:53 Frissítve: 2021.10.11 00:56

Erste Liga: élen az FTC, „őrült” gyergyói siker Brassóban

Noha az Újpest sima győzelmével a tabella élére ugrott a hazai bázisú nemzetközi jégkorongbajnokság (Erste Liga) első vasárnapi meccse után, a Ferencváros izgalmas találkozón legyőzte a DVTK-t, és visszavette a vezetést, a Gyergyói HK pedig igazán őrült mérkőzésen diadalmaskodott a Brassó otthonában,  

 

Könnyedén nyert az Újpest a DEAC elleni mérkőzésen (Fotó: Jani Martin)

Az újpestiek a DVTK elleni 2–1-es győzelmet követően gól nélkül indították a DEAC elleni mérkőzés első harmadát, majd a másodikban és a harmadikban is sikerült két találatot szerezniük, így 4–0-ra nyertek.

Az Újpest eddigi kilenc mérkőzésén 20 pontot szerzett, és a DEAC elleni sikere után egy ponttal előzte meg a tabella élén a két találkozóval kevesebbet játszó Ferencvárost. A zöld-fehérek előtt azonban fél öttől ott állt a lehetőség, hogy visszakerüljenek az élre: 2018 januárja után fogadták bajnoki mérkőzésen a DVTK Jegesmedvéket.

Nagy Gergő (középen) gólnak is örülhetett születésnapján (Fotó: ftc.hu)

Az FTC hamar megkezdte a kérdés eldöntését: a születésnapos csapatkapitány, Nagy Gergő szerezte meg a korongot a saját harmadában, majd végigszáguldott a pályán, s biztos kézzel lőtt Duschek Dávid kapujába – a mintegy ötszáz néző legnagyobb örömére. Más kérdés, hogy a gyors hazai gólt nem követték újabbak, így az első hely kérdésének eldöntését is eltolták: az első két harmad után a felek egyaránt 18 alkalommal kísérleteztek betalálni – hiába.

A záró harmad aztán ismét gyors góllal kezdődött: a Jegesmedvék agresszív letámadással zavarták meg a hazaiakat, Galajda Zsombor csente el a korongot, majd középről kilőtte a bal felső sarkot, ezzel egyenlített. A harmad felénél aztán Kóger Dániel remek passza után Juhani Tamminen lövése túljutott Duscheken, s a hálóban kötött ki, ahogy néhány pillanat múlva a finn csatár is, ám a gól ettől függetlenül érvényes volt, 2–1. A hajrára aztán alaposan felkorbácsolódtak az indulatok, az utolsó hat percben a játékvezetők mindkét csapatnak hat perc büntetést osztottak ki – az azt megelőző 54 percben összesen 2-2 percet. A végén a DVTK lehozta Duscheket, de 6 az 5 ellen nem tudott egyenlíteni a vendégcsapat, így a Ferencváros alig két óra után vissza is vette a helyét a tabella élén.

A nap erdélyi rangadóján a Gyergyói HK elképesztően nagyot küzdött a Farkasok brassói otthonában, s az első két harmadban egy-egy gólt szerzett, de a záró játékrészben sokáig a hazaiak akarata érvényesült: hamar sikerült a szépítés, aztán a 7. percben 17 másodperc alatt mindkét brigád betalált.

Sőt, a játékrész felénél úgy tűnt, a hazaiak egyenlítenek, de ezt a gólt visszavonták a bírók, a 17. percben pedig Kovács Mátyás góljánál már nem volt ok a találat visszavonására, sőt egy perccel később Roberto Gliga már a hazaiakat juttatta előnyhöz – először a meccsen. A vendégek rögtön időt is kértek, majd nem sokkal később lehozták kapusukat, Ruczuj Gellértet, és az extra ember jelentette előnyt 15 másodperc alatt ki is használták, Silló Arnold egyenlített. Ha pedig egy üzlet beindul – miközben a brassóiak talán már a hosszabbításra készültek, 50 másodperccel a vége előtt jött Vincze Péter, s megszerezte a győztes gólt a Gyergyónak. Szilassy Zoltán csapata nem akármilyen találkozón diadalmaskodott 5–4-re tehát a Brassó vendégeként.

A játéknap előtt borítékolható volt, hogy legalább megfeleződik a bajnokságban eddig pont nélkül álló csapatok száma, ugyanis az egyaránt nulla pontos utolsó kettő helyezett találkozott egymással, vagyis a Dunaújvárosi Acélbikák fogadta a Titánokat, s végül a hazaiak örülhettek első pontjaiknak az idényben, miután Németh Péter első harmadban szerzett találatával 1–0-ra győztek.

A nap zárásaként a MAC Újbuda 5–1-es győzelmet aratott a Győri ETO vendégeként, és ezzel tartja második helyét a táblázaton.

JÉGKORONG
ERSTE LIGA

ÚJPEST–
DEAC 4–0 (0–0, 2–0, 2–0)
Budapest,
Megyeri út, 1132 néző. Vezette: Gangel, Nagy A., Balla, Mizsák.
UTE: 
RAJNA – Balázsi, Stadel (1) / Horváth T., JAGO (1) / Gáspár, Ph. Kiss – Coatta 1, Kiss P. (1), Kovács Alex (1) / BENK (2), Németh A. 1, SUTER 1 / Balogh B. 1, Kovács S., Nemes / Csergő, Nejezchleb, Simon P. Edző: Virág Csaba
DEAC: 
Antek – Gőz, Klimek / Kloz, Vokla / Berta, Sándor F. / Bogesics – Hári N., Kulesov, Spirko / Dalecky, Kozma F., Turcotte / Mazzag, Molnár D., Sági Martin / Almási. Edző: David Musial
Kapura lövések: 
35–40.
Gól – emberelőnyből: 2/0, ill. 3/0
MESTERMÉRLEG
Virág Csaba: 
– Ahogy javult a játékunk harmadról harmadra, cseréről cserére, az szerintem másoknak is szembetűnő volt. A második harmad végén a fejekben rendet kellett rakni, mert nagyon hosszú cseréink voltak, és kicsit elvitt minket a hév. De ahogy a harmadik játékrészt kezdtük, az már jó példa volt arra, hogyan szeretnénk minden mérkőzést és harmadot kezdeni. Kimondottan színvonalas meccs volt, köszönjük a szurkolást, és hogy ilyen sokan eljöttek, nagyon jó kezdeményezés a szövetség és az Erste Liga részéről az ilyen matinéjellegű mérkőzés.
David Musial: 
– Remek kapusteljesítménnyel néztünk ma szembe, de ettől függetlenül úgy gondolom, elég sok jó helyzetet alakítottunk ki – kezd frusztráló lenni, hogy a lehetőségeink megvannak, de nem tudjuk őket belőni, ez már az FTC ellen is így volt. Ráadásul hátul olyan hibákat követünk el, amelyek nem megengedhetőek.

FTC-TELEKOM–DVTK JEGESMEDVÉK 2–1 (1–0, 0–0, 1–1)

Budapest, Tüskecsarnok, 478 néző. Vezette: Kormos, Haszonits, Hernády, Pálkövi Baksa. 
FTC: NAGY KRISTÓF – McFadden, Kärmeniemi / Bán, Bohunicky / Hegyi Á., Sarcia / Boros, Komáromy – Fowlie, Kulmala, NAGY G. 1 / Kóger D. (1), Somogyi B., TAMMINEN 1 / Hajós, Tóth A., Tóth Gergő / Farkas S., Galántai, Roczanov. Edző: Fodor Szabolcs
DVTK: Duschek – Hyvärinen, Szirányi B. / Doetzel, Hadobás / Farkas O., Kiss Roland / Mihalik – Elgestal, Galanisz, Walker / Miskolczi, Ritó, Szabad / GALAJDA 1, Pecsét, Vojtkó / Farkas M., Lövei, Mattyasovszky. Edző: Tokaji Viktor
Kapura lövések: 26–27. 
Gól – emberelőnyből: 
3/0, ill. 2/0
MESTERMÉRLEG
Fodor Szabolcs: 
– A DVTK végig az ellenfél a sarkában jár, végigmelózza a hatvan percet és mindent kitesz a jégre. Erre kellett volna felkészülnünk, de nem igazán sikerült: nem pörögtünk száz százalékosan, nem figyeltünk oda minden idegszálunkkal. Sokáig a tűzzel játszottunk, ami majdnem megbosszulta magát. Az igazi arcunkat csak egy-egy után mutattuk meg: úgy kell játszanunk minden meccsünkön, mint akkor, csak az első másodperctől kezdve.
Tokaji Viktor:
– Nagyon nehéz feldolgozni, hogy ez már a negyedik olyan meccs volt, amin az utolsó pillanatig volt esélyünk, mégis pont nélkül maradtunk. Elég frusztráló ez, meg kell tanulnunk hatékonyabbnak lenni a kapu előtt. Az elvégzett munkának kell egy kis idő, amíg beérik, ettől függetlenül a mutatott játékkal maximálisan elégedett vagyok, a góllövéssel állunk hadilábon. Az elején tudtuk magunkat tartani a tervhez, a második harmadban talán még jobban is akartuk a gólt, a harmadik harmadban pedig ez össze is jött. Végül egy kapitális hibából kaptunk még egy gólt, pedig tudtuk és készültünk is rá, hogy a Fradi ilyen szituációkban is kiváló…

CORONA BRASOV (romániai)–GYERGYÓI HK (romániai) 4–5 (0–1, 0–1, 4–3)
Brassó, 350 néző. Vezette: Mihai, Radu, Gherghies, Filip (románok)
BRASSÓ: Tőke – Boriszenko, Raszulov / Bors H. (1), MOLNÁR Z. (1) / Gajdó T., Williams / Ráduly, Szőcs Z. – Huard (1), HUNT 1, Trotter (1) / GLIGA 1, Machala (1), VALCHAR 1 / Kovács M. 1, Molnár Zs., Zagidullin / Gajdó B., A. Vasile, N. Vasile. Edző: Dave MacQueen
GYERGYÓ: 
Ruczuj – HAARANEN 1, Kozma Zs. / Fejes N. (1), SAARI (1) / Ferencz-Csibi, Györfy / Todor – Sylvestre, VINCZE G. 1 (1), VINCZE P. 1 (1) / Sárpátki, Szigeti, TRANCA 1 (1) / Császár, Sándor-Székely, Silló 1 / Benedek, Lázár, Péter Zs. Edző: Szilassy Zoltán
Kapura lövések: 
49–31. 
Gól – emberelőnyből: 
8/0, ill. 2/1
MESTERMÉRLEG
Dave MacQueen
: – Rengeteg helyzetünk volt, de ahányszor csak az ellenfél kapuja elé kerültünk, elhagytuk a korongot vagy a koncentrációnkat – ez és a nem működő fórjátékunk jelentette a különbséget. Csalódást keltő volt, hogy csak az utolsó harmadban érkeztünk meg a meccsbe: a legtöbb játékosunknak le kell vetkőznie a rossz attitűdjét, és vissza kell szereznie a koncentrációját.
Szilassy Zoltán: 
– Elképesztő izgalmak után győztük le a liga egyik legjobb csapatát, elégedett vagyok a végeredménnyel. Ötven percen át remek munkát végeztünk, rengeteg hátrányt kivédekeztünk, de aztán elvesztettük a fonalat, és így hajszál híján a meccset is. Nagyon fontos siker volt ez, hiszen roppant szoros a liga, minden pont számít!

DAB–TITÁNOK 1–0 (1–0, 0–0, 0–0)
Dunaújváros, 242
néző. Vezette: Mach, Pálkövi, Kövesi, Sábián

DUNAÚJVÁROS: KRAJCOVIC – Pozsár, Erdély / Benke, Bobcek / Bubnov, Szécsi / Druja, Somogyi – Szűcs, Dudkin, Szappanos / NÉMETH P. 1, Török, Németh Á. / Pinczés O., Lőczi, Horváth / Tamás, Marosi / Gebei. Edző: Leo Gudas
TITÁNOK: SZELES – Reiter, Hercsel / Dolinar, Farkas / Kóger, Molnár / Kucsma, Fodor – Lundin, Keceli-Mészáros, Németh / Ambrus, Dézsi, Fekete / Nagy, Csiszer, Szabó / Mayer, Jábor, Parragi. Edző: Anatolij Bogdanov
Kapura lövések: 42–22.
Gól – emberelőnyből:
1/0, ill. 3/0
MESTERMÉRLEG
Leo Gudas: – Az első harmadban nagyon jól játszottunk, nem nagyon hagytuk kibontakozni a fehérváriakat, viszont az ellenfél kapuja előtt sok lehetőséget kihasználatlanul hagytunk. Így szoros volt végig a mérkőzés, mely nagyon nehéz volt számunkra, mert tudtuk, hogy muszáj megszerezni a három pontot.
Anatolij Bogdanov: – Ha nem lősz gólt, nehéz megnyerni a mérkőzést. Szoros meccs volt, megvoltak a lehetőségeink, hogy betaláljunk, alakulhatott volna másképp is. Gratulálok a Dunaújvárosnak az első győzelméhez az alapszakaszban. 

UNI GYŐR ETO HC–MAC HKB ÚJBUDA 1–5 (0–2, 0–0, 1–3)
Győr, 323 néző. Vezette: Korbuly, Wolf, Horváth B., Szabó D.
GYŐR: Sági Máté – Kmec 1, Tornyai G. / Bugár, Bukor / Léránt, Vas Márk / Kováts M. – Dézsi, Schmál, Szlama / Bödök, Czakó, Nagy M. / Madácsi, Páterka, SZALMA (1) / Csiki, Majoross B., Mesterházy. Edző: Ladányi Balázs
MAC: BÁLIZS – Macaulay, Tóth Gergely / Pozsgai, Garát / K. Varga, Csollák / Tóth N. – Stevens 1, Gooch (1), Dansereau – DJUMICS 1 (1), MOLNÁR B. 1 (2), IZACKY 1 (2) / Schlekmann, Kreisz (1), Kozma D. / Pápa, Ritter 1, Ádám. Edző: Kangyal Balázs
Kapura lövések: 40–39. 
Gól – emberelőnyből: 
2/0, ill. 4/1
MESTERMÉRLEG
Ladányi Balázs: 
– A helyzetkihasználásunk nem volt jó, nem tudtuk elégszer átlőni az ellenfél kapusát. A végén, amikor az egyenlítésért hajtottunk, kaptunk egy abszolút felesleges kiállítást hatvan méterre a saját kapunktól, amiből értelemszerűen gól is lett. Onnantól kezdve megtörtünk, kaptunk még kettőt – kár, mert úgy érzem, előtte nagyon sokat tettünk a győzelemért.
Kangyal Balázs: 
– Nem volt könnyű győzelem. A második harmadunk szinte tragikus volt, ott az ellenfél nagyon ránk jött. Viszont sokat dolgoztunk, és ez kifizetődött. A harmadik harmadban elkezdtünk jó dolgokat csinálni, ez végül meghozta az eredményét.

 AZ ÁLLÁS
  1. FTC-Telekom 8 7 1 31–12 +19 22
  2. MAC HKB Újbuda 8 5 2 1 33–15 +18 20
  3. Újpesti TE 9 5 2 1 1 27–15 +12 20
  4. Gyergyói Hoki Klub 9 5 2 2 47–33 +14 19
  5. Sport Club Csíkszereda 9 5 2 2 37–30   +7 17
  6. Brasov Wolves 9 5 1 3 50–28 +22 16
  7. UNI Győr ETO HC 8 3 5 24–28   –4   9
  8. DVTK Jegesmedvék 8 2 1 5 21–22   –1   8
  9. Debreceni EAC 7 2 1 4 25–30   –5   7
10. Dunaújvárosi Acélbikák 10 1 9 16–63 –47   3
11. Titánok 9 9 13–48 –35   0

 

2022.09.13 12:41:52

Jégkorong nemzetisport.hu

A magyar bázisú nemzetközi jégkorongbajnokság alapszakaszának menetrendje, eredményei.

2022.09.20 10:38:03

Jégkorong nemzetisport.hu

A magyar női jégkorong-válogatott alapembere szorult helyzetekben lép elő vezéregyéniséggé.

2022.09.16 23:09:07

Jégkorong nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Pat Cortina nem merev ember, játékosai számára egyáltalán nem megközelíthetetlen, alázatos, de egészen biztos, hogy tiszteletet parancsol. Ocskay Gábor hangoztatta mindig: szerinte a magyar sportolónak korbácsos edző kell, mert aki puha és bratyizik, azt egy idő után elfogyasztják reggelire az aktuális sztárok.

2022.09.07 23:36:15

Jégkorong nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Csíkkarcfalván működő Székelyföldi Jégkorong Akadémia igazgatója, Nagy Attila állt a rendszerváltó csapat élére. Szerdai Facebook-bejegyzésében többek között így írt az RJSZ-ben kialakult helyzetről: „Mostantól tehát azon leszünk, hogy jogi úton szerezzünk érvényt az igazunknak és a sportág érdekének. Nyilvánvalóan figyelünk arra, hogy a szövetségnek valamilyen módon kiszolgáltatott kluboknak, Erste Ligá-s csapatoknak ne ártsunk az eljárás során.”

2022.09.05 23:35:23

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Akik viszont folytatják, azokra legalább egy meghódítandó csúcs még mindenképpen vár: a magyar női jégkorong-válogatott sohasem szerepelt olimpián.