K. Zs. 2022.04.01 20:15 Frissítve: 2022.04.01 23:26

Erste Liga: csíkszeredai FTC-sikerrel kezdődött a döntő

Az FTC győzelmével kezdődött meg a jégkorong Erste Liga döntője: a zöld-fehérek az első harmadban kétgólos előnyt szereztek Csíkszeredában, és bár a második játékrész a hazaiaké volt, a harmadikban újra Fradi-gólok következtek – a vendégek 5–1-re nyerték meg a finálé első meccsét.

Szinte feltörhetetlen volt az FTC védelme pénteken (Fotó: Pál Zoltán/SC Csíkszereda)

 

Jobban kezdett a Csíkszereda, de sem akcióból, sem emberelőnyből nem tudott gólt szerezni a nagy csatát hozó első harmadban. A játékrész derekán, egy palánk melletti ütközést követően Salló Alpár, a hazaiak védője a fejére esett, hosszú ideig mozdulatlanul feküdt a jégen – hordágyon vitték le a játéktérről.

(A sisak nélkül a jégre zuhanó, a tarkóját megütő jégkorongozót kórházba szállították, az MTI péntek késő esti híre szerint az állapota életveszélyes; később arról érkezett hír, hogy a hokist felébresztették a mesterséges altatásból, állapota stabil.)

A sérülés érthetően a hazaiakat fogta meg jobban, az FTC elkapta a fonalat, a játékrész hajrájában Chris Fowlie megszerezte a vezetést, majd ziccerből Rasmus Kulmala is betalált.

A második periódusban a csíkiak három emberelőnyös helyzetet is kihasználatlanul hagytak. Ebből erőt merítve a Ferencváros magabiztosabban játszott, növelhette is volna az előnyét, mégis jött a szépítés: egy eladott korongból David Stach talált be.

A záró harmadban gyors egymásutánban három ferencvárosi gól született: Bán Károly ziccerből talált be – ez volt az első gólja az Erste Ligában –, majd Tóth Gergő következett, a végeredményt Pavuk Attila állította be emberelőnyben.

A Csíkszereda az idény során először kapott ki otthon alapjátékidőben; a Ferencváros pedig a mostani sikere előtt ötször kikapott Csíkszeredában, ahol ezt megelőzően 2021. február 18-án nyert legutóbb – írja az MTI.

A párharc az egyik fél negyedik győzelméig tart. A második mérkőzés szombaton lesz.

JÉGKORONG ERSTE LIGA, DÖNTŐ
1. MÉRKŐZÉS

SC CSÍKSZEREDA (romániai)–FTC-TELEKOM 1–5 (0–2, 1–0, 0–3)
Csíkszereda, 1950
néző. Vezette: Németh M., Nagy A., Kövesi, Balla
CSÍKSZEREDA: Adorján A. – Kubát, Salló A. / Gecse H., Láday / Milam, O'Connor / Kuljas, Papp – Szkacskov (1), Sofron (1), Stach 1 / Fodor Cs., Péter B., Részegh T. / Lapenkov, Rokaly Sz., Taratuhin / Casaneanu, Reisz, Rokaly N. Edző: Rico Rossi
FTC: ARANY – Hegyi Á., McFadden / KÄRMENIEMI, Seregély Máté (1) / Bohunicky, Boros / Komáromy, Sarcia – Kulmala 1, Nagy G. (1), Tamminen (1) / FOWLIE 1 (1), Tóth A. (1), TÓTH GERGŐ 1 / Hajós, Kóger D., Pavuk 1 / Bán 1, Farkas L., SOMOGYI B. (2). Edző: Fodor Szabolcs
Kapura lövések: 22–19
Gól – emberelőnyből: 7/0, ill. 4/1
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1:0 az FTC javára.
MESTERMÉRLEG
Rico Rossi:
– Az első tíz percben kiváló helyzeteink voltak, aztán a Salló Alpárral történt eset visszavett a lendületünkből. A második játékrészben újból építkeztünk, jó lehetőségeink voltak emberfórban is, de nem találtunk be, ami a mérkőzésbe került. Salló állapotáról egyelőre semmit sem tudok.
Fodor Szabolcs: – Erste Liga-döntőhöz méltó meccs volt, kemény és jó minőségű hokit láttam. Az eredményből nem szabad messzemenő következtetést levonni, tudjuk, hogy minimum ennyire fegyelmezetten kell ragaszkodnunk a taktikához, és ennyire keményen kell hokiznunk ezután is. Innentől kezdve nem is foglalkozunk ezzel a mérkőzéssel, a következő meccsre figyelünk.

2022.06.05 10:03:59

Jégkorong DÉNES SZILÁRD, KOHÁN GERGELY

„Imádok hokizni, de már a saját hosszú távú és a családom érdekeit is szem előtt kell tartanom.”

2022.05.29 18:05:34

Jégkorong H. Á.

A harmadik harmad vége előtt Kanada 48 másodperc alatt egyenlített, a ráadásban Sakari Manninen döntött.

2022.05.25 23:37:45

Jégkorong BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Hazánk együttesei közül még egy sem indult ebben a sorozatban.

2022.05.15 23:01:09

Jégkorong CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Érthető módon, hiszen olyan jelenség verte ki a biztosítékot Romániában a korábbiaknál jóval nagyobb durranással, amellyel évtizedek óta együtt él a többségi nemzet törpekisebbségbe szoruló jégkorongos társadalma. Mondhatni pragmatikusnak tetsző belenyugvással, tekintve, hogy a székelyföldi hoki nélkül gyakorlatilag nem létezne e sportág a keleti szomszédban.