Jégkorong: nyolc magyar játékossal lett teljes az újpesti keret

P. SZ.P. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.08.10. 12:37
null
A finn szakember kiélezett versenyre számít
A vezetőedző, Markus Juurikkala szerint a szurkolók nagyobb örömmel szorítanak a saját nevelésű játékosoknak.

Nagytakarítást tartottak Újpesten a nyáron – indokoltan, hiszen a 2022–2023-as évadban a lila-fehérek csúfosan alulteljesítettek a magyar bázisú Erste Ligában, az alapszakaszt csak a nyolcadik helyen zárták, majd a Dunaújvárosi Acélbikák ellen dicstelenül nem jutottak túl a rájátszáskvalifikáción.

A blamáért Virág Csaba és stábja az állásával fizetett – a vezetőedző helyére a finn Markus Juurikkala került –, de a játékosállomány is jelentős átalakuláson ment át. Az új vezetőedző öt honfitársát is a klubba csábította, ám hangsúlyozta, az utánpótlás-nevelés és a fiatal újpesti játékosok felnőttcsapatba építése elsőbbséget élvez, ezért nem meglepő, hogy a szerdán bejelentett nyolc jégkorongozó (akikkel teljes a keret) mindegyike korábban a lila-fehéreknél pallérozódott, heten „házon belül” lépnek előre.

„Nemcsak a fiataloknak fontos, hogy minél előbb bekerüljenek a felnőttek közé, hanem szerintem a szurkolók is nagyobb örömmel állnak olyan csapat mellé, amelyben a saját nevelésű játékosok is lehetőséget kapnak” – vélekedik Markus Juurikkala. – „Próbáltunk jó légiósokat igazolni, illetve van egy jó magyar magunk, de az újpesti csapatépítésben ugyanolyan fontos szerepük van a fiataloknak, mint a tapasztaltabb játékosoknak, ráadásul hosszú távon ezek a fiatalok jelentik a klub jövőjét.”

A szakember hozzáfűzte, a magyar bázisú Erste Liga erős mezőnyében kiélezett versenyre számít, ennek ellenére nem érzi rizikósnak az ifjú ígéretek szerepeltetését, inkább a lehetőséget látja bennük. Adva van az esély, hogy tapasztaltabb társaiktól tanuljanak, viszont azt is hangsúlyozta, nem alanyi jogon osztogatja majd a játékperceket, mindenkinek meg kell küzdenie értük.

„Végső soron ez már profi sport, ráadásul olyan csapat, amelyik a múltjához, történelméhez méltó eredményt szeretne elérni az előttünk álló bajnokságban” – magyarázta a vezetőedző.

UTE 2023–2024
Érkezett: Tino Metsäviano (finn; SaiPa, finn), Julius Nyqvist (finn; Bregenzerwald, osztrák), Miro-Pekka Saarelainen (finn; Rödovre Mighty Bulls, dán), Christian Silfver (finn; Chamonix, francia), Simon Levente (Wings HC J20, svéd), Szabó Dániel (Hydro Fehérvár AV19), Taavi Tiala (finn; Amiens, francia)
Maradt: Balázsi Márton, Benk András, Erdőhelyi István, Kyle Just (kanadai), Kiss Dániel, Kiss Patrik, Kovács Alex, Kovács Sebestyén, Laskawy Ferenc, Lászlóffy Botond, Nádasy Márton, Papp Áron, Pokornyi Dávid, Simon Péter, Szabó Rácz Maxim, Tornyai Gábor
Távozott: Balogh Bence (visszavonult), Kiss Phil, Madácsi Benedek, Monostori Tamás, Nemes Benjámin (Dunaújvárosi Acélbikák), Németh Attila (FTC-Telekom), Olekszandr Pereszunko (ukrán; AquaCity Pikes, szlovákiai), Collin Shirley (kanadai; Fife Flyers, brit)
Vezetőedző: Markus Juurikkala (finn, új)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik