Hoki-vb: „Az idegeikre kell mennünk” – Szirányiék már a finnek ellen készülnek

Pozsonyi Szilárd (Tampere)Pozsonyi Szilárd (Tampere)
Vágólapra másolva!
2023.05.19. 08:07
null
Szirányi Bence (Fotó: archív)
Az elit-világbajnokságon szereplő magyar jégkorong-válogatott svédek elleni 7–1-es veresége után és a finnek elleni, pénteki meccs előtt Szirányi Bence, a csapat hátvédje értékelt a Nemzeti Sportnak.

 

 

PÉNTEKEN, 15.20 ÓRÁTÓL KÖVETKEZIK: FINNORSZÁG
A Svédországtól elszenvedett papírforma-vereséget követően hasonlóan nehéz kihívás vár a magyar válogatottra pénteken. Kevin Constantine csapata ugyanis a címvédő, hazai jégen szereplő finn válogatottal játszik. Finnország már nem százszázalékos a világbajnokságon, sőt, a drukkereinek különösen fájó, hogy közvetlen riválisai, az Egyesült Államok és a Svédország elleni összecsapást is elvesztette. A világranglistát vezető együttesből nehéz kiemelni egy-két játékost, hiszen minden poszton világklasszisok játszanak, de még közülük is kiemelkedik a Colo­rado Avalanche támadója, Mikko Rantanen, aki 2022-ben Stanley-kupát nyert csapatával, a mögöttünk álló idényben pedig 105 ponttal segítette a Coloradót az NHL-ben. Rantanen a világbajnokságon még nem lőtt gólt, de négy gólpasszt már adott négy mérkőzésen. Hasonlóan nagy név Kaapo Kakko, aki a 2019-es NHL-drafton másodikként kelt el, azóta a New York Rangers meghatározó játékosa, noha még mindig csak 22 éves. A hazai közönség előtt jégre lépő finneket különösen fűtheti a bizonyítási vágy, négy fordulót követően csak a negyedik helyen állnak a csoportban, így minden bizonnyal a mieink elleni mérkőzést sem veszik félvállról.

– Összehasonlítható ez a svéd válogatott a szentpétervári világbajnokságon látottal?
– Egy lapon említhető a két együttes, mindkettő kombinatív hokit játszik, és nagyon jól bánik a koronggal – válaszolta a Nemzeti Sportnak. – Elképesztően nehéz úgy teljesíteni egy meccsen, hogy a pakk alig-alig van nálunk, csak kergetjük az ellenfelet folyamatosan.

– Mennyire rombolja le az önbizalmukat, hogy csak nyomozták a korongot, lövésekig pedig a második és harmadik harmadban el sem jutottak?
– Számítottunk rá, hogy kihívást jelent bejutni a kék vonalukon túlra, nagyon fegyelmezetten zártak vissza a svéd támadók, nem hagyták magukra a védőket. Sokszor a félpályán sem tudtunk átmenni, olyan nyomást helyeztek ránk, hogy csak belőni tudtuk a pakkot, bevinni nem.

– A realitás talaján maradva létezik recept, amivel a finnek ellen sikeresebbek lehetnek pénteken?
– Az idegeikre kell mennünk. Muszáj bosszantani, frusztrálni őket, odapiszkálni a korongért, bodicsekeket kiosztani. Hibázásra kell kényszeríteni őket.

– Ha a felvázolt forgatókönyv emberelőnyt is eredményez, az sem feltétlenül válik a magyarok javára, a svédek gólt is lőttek hátrányban…
– Nem vették félvállról a meccset, egy másodpercig sem hagytak minket érvényesülni, és megmutatkozott, nem ehhez a színvonalhoz szoktak. De ha reálisan nézzük, nem ezen a meccsen kellett nyernünk, az ilyeneken csak ki kell élveznünk, hogy egyáltalán itt lehetünk. Meg kell próbálnunk néhány pillanatot „ellopni”, hogy ránk figyeljenek, és lássák, a magyar jégkorong fejlődött az évek során.

NS-SZAKÉRTŐ – VAS JÁNOS, KORÁBBI 171-SZERES VÁLOGATOTT JÉGKORONGOZÓ

„Sok mindent nem lehet mondani a svédek elleni mérkőzésről, maximum annyit, hogy gyönyörűen játszó Svédországot láttunk. Ez nézőként, főleg semleges nézőként élvezetes lehetett, de a jégen a magyar srácoknak már kevésbé. Szerintem a svédek ellen a legnehezebb játszani, rengeteget korcsolyáznak, mozgékony csapat fiatal játékosokkal, akik éhesek a sikerre. Nem értettem, miért cserélte meg a szakmai stáb Sebők Balázst és Papp Kristófot, de biztos megvolt rá az oka. Talán azért lett a svédek ellen Sebők center, mert ott érzi magát leginkább kényelmesen, de győztes mérkőzés után én nem változtattam volna a sorokon, remélem, a sorsdöntő összecsapásokon azok a sorok szerepelnek majd, amelyeket Franciaország ellen láthattunk. A lőtt gólunkon kívül mindent el kell felejteni, ami a svédek ellen történt, aztán majd az unokáknak lehet évtizedek múlva mesélni, hogy milyen játékosok ellen játszottunk. Élvezniük kell a srácoknak, amit csinálnak, még akkor is, ha a következő, finnek elleni meccs sem tartozik azok közé, amit meg kell nyernünk a bennmaradáshoz.”


NAPLÓ – 7. NAP

MUMINMÁNIA
Kétféle ember létezik: aki nem látta őket az 1990-es évek elején a tévében, így fogalma sincs, mik is a muminok, és aki méltatlankodva lepődik meg azon, hogy az első csoport létezik. Tamperében az előbbiből igen kevés akad, valódi kultusza alakult ki a finnországi svéd írónő, Tove Jansson által megálmodott, később tévésorozatban is feltűnő figuráknak (nagyjából olyan, mint a cseheknél a Kisvakondnak vagy a magyaroknál Frakknak), példának okáért már a reptéren is ők „fogadnak”.

Az elit-világbajnokságnak otthont adó városban Jansson jogutódjai egy kétemeletes Muminmúzeumot is üzemeltetnek – és tiszta szívből utálják a kétórányi autózásra, Naantaliban felépített Muminvilágot, amiért profit reményében vidámpark kontextusába helyezték át a szereplőket, teljesen elvesztve az eredeti művek hangulatát.

A muminok trollszerű lények, az észak-európai sztenderdnek megfelelően sokszor komor, borús körítésben tálalták kalandjaikat a kilenc könyvben, öt képeskönyvben és a képregénysorozatban. A tamperei múzeumban interaktív állomásokon mutatják be az alkotásokat, amelyek hűek maradtak a forrásanyaghoz. Sötét sarkok, kis szobák ijesztő figurákkal borzolják a kedélyeket; a muminok otthonául szolgáló világítótorony makettjén is lelakatoltak egy ajtót – az okot a mellé tűzött tábla magyarázza: Itt laknak a szellemek”.


EMLÉKEZTETŐ
JÉGKORONG
ELIT-VILÁGBAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR
4. FORDULÓ
A-CSOPORT (Tampere)
SVÉDORSZÁG–MAGYARORSZÁG 7–1
(3–1, 3–0, 1–0)
Tampere,
Nokia Arena, 6566 néző. Vezette: Hunnius (német), Sewell (brit) – Constantineau (francia), Hoffer (német)
SVÉDORSZÁG: Wallstedt – Liljegren (2), Sandin (1) / TÖMMERNES (4), A. Lindholm (1) / Németh, Bengtsson / Pudas – Berggren 1, Carlsson (1), RAYMOND 1 (2) / Grundström (1), P. Lindholm, Petersson 1 / Everberg 1, Lindberg 1, Zetterlund / Nylander, Sörensen (1), DE LA ROSE 2 / Silfverberg. Szövetségi kapitány: Sam Hallam
MAGYARORSZÁG: Horváth Dominik – Stipsicz, Fejes / Szabó B., Hadobás / KISS R. 1, Horváth M. / Garát (1), Szirányi – Papp K., Hári J., Galló / Erdély Cs., BARTALIS I. (1), Sofron / Nagy G., Sebők, Terbócs / Kóger D., Nagy Krisztián, Vincze P. Szövetségi kapitány: Kevin Constantine
Gólok: Lindberg (01:33, Tömmernes, A. Lindholm, 1–0), De la Rose (05:13, Grundström, 2–0), Kiss R. (07:36, Bartalis I., Garát, 2–1), Everberg (17:50, Liljegren, Sandin, 3–1), Petersson (21:17, Tömmernes, Raymond – emberelőny, 4–1), Berggren (37:37, Raymond, Liljegren, 5–1), De la Rose (38:20, Sörensen, Tömmernes, 6–1), Raymond (48:48, Carlsson, Tömmernes, 7–1)
Gól – emberelőnyből: 2/1, ill. 2/0

A csoport másik csütörtöki mérkőzésén
Dánia–Németország 4–6
(1–0, 1–3, 2–3)

A PÉNTEKI PROGRAM
ELIT-VILÁGBAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR
5. FORDULÓ
A-CSOPORT (Tampere)
15.20:
Finnország–Magyarország (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
19.20: Ausztria–Németország (Tv: Sport2)
B-CSOPORT (Riga)
15.20:
Lettország–Szlovénia
19.20: Kazahsztán–Szlovákia

 

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
M GY HGY HV V L-K GK P
1. Egyesült Államok 4 4 18– 5 +13 12
2. Svédország 4 3 1 15– 2 +13 11
3. Dánia 4 2 1 1 17–12 +5 8
4. Finnország 4 2 1 1 11–12 –1 7
5. Franciaország 4 1 2 1 10–13 –3 4
6. Németország 4 1 3 11–12 –1 3
7. MAGYARORSZÁG 4 1 3 6–19 –13 2
8. Ausztria 4 1 3 4–17 –13 1
A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svájc 4 4 19– 2 +17 12
2. Kanada 4 3 1 18– 4 +14 11
3. Csehország 4 3 1 17– 9 +8 10
4. Lettország 4 1 1 2 7–12 –5 5
5. Szlovákia 4 1 1 2 7–10 –3 4
6. Norvégia 4 1 1 2 5– 9 –4 4
7. Kazahsztán 4 1 3 6–18 –12 2
8. Szlovénia 4 4 4–19 –15 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik