Ekkora különbség nem volt: Szlovénia 4–1-re győzte le a mieinket

KOHÁN GERGELY (összefoglaló), MAROSI GERGELY (tudósítás)KOHÁN GERGELY (összefoglaló), MAROSI GERGELY (tudósítás)
Vágólapra másolva!
2018.04.25. 19:22
A 2018-as divízió 1/A jégkorong-világbajnokság 3. fordulójában Szlovénia 4–1-re legyőzte Magyarország nemzeti csapatát. A szlovén válogatott sokkal jobban kezdett, és megérdemelten vezetett egy harmad után, sőt, nagyobb is lehetett volna az előnye. A magyar csapat kitűnően reagált, Sebők Balázs góljával egyenlített, de Jan Urbas Szlovéniának visszaszerezte az előnyt, majd a harmadik harmad hajrájában következett még két szlovén gól.
Sebők (14) szerezte egyetlen gólunkat (Fotó: Szabó Miklós)
Sebők (14) szerezte egyetlen gólunkat (Fotó: Szabó Miklós)

DIVÍZIÓ 1/A JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG
3. FORDULÓ
SZLOVÉNIA–MAGYARORSZÁG 4–1 (1–0, 1–1, 2–0)
Papp László Budapest Sportaréna, 7460
néző. Vezette: Ingram (kanadai), Smetana (osztrák), Harrington (kanadai), Spur (cseh)
SZLOVÉNIA:
KROSELJ – MAGOVAC 1, Gregorc – Podlipnik, Kovacevic 1 – Vidmar, Kranjc – Pavlin – Drozg, Ticar, Sabolic – Verlic (1), URBAS 1, B. GOLICIC 1 (1) – KURALT (2), Music (1), Ograjensek (1) – Z. Pance, Hebar, Ropret – Basic. Szövetségi kapitány: Kari Savolainen
MAGYARORSZÁG:
VAY – Pozsgai, Stipsicz – Wehrs (1), Varga A. – Gőz, Garát – Szirányi B. – SEBŐK 1, Hári J. (1), Erdély – Galló V., Sarauer, Sofron – Nagy G., Vas J., Magosi B. – Kóger, Nagy K., Benk – Bodó. Szövetségi kapitány: Jarmo Tolvanen
Gólok.
6:57: Magovac (Music, Ograjensek, 1–0). 25:07: Sebők (Hári J., Wehrs – emberelőny, 1–1). 29:35: Urbas (B. Golicic, Verlic, 2–1). 56:06: B. Golicic (Kuralt, 3–1). 56:52: Kovacevic (Kuralt – üres kapu, 4–1)
Emberelőnyök: 5/0, ill. 5/1
Kiállításpercek: 14, ill 12 perc

MESTERMÉRLEG
Kari Savolainen, a szlovén válogatott szövetségi kapitánya
„Már a kezdés előtt látszott a fiúkon az elszántság. Ez volt az utolsó esélyünk, amit mindenki megértett. Végre kicsit jobban alakultak a dolgaink, mint az első két mérkőzésen, ezúttal a fontos pillanatokban a szerencse is mellénk szegődött. Meccsről meccsre, napról napra alakul ez a világbajnokság, ebből a mérkőzésből is akad tanulnivalónk, mert egyáltalán nem volt tökéletes, kezdve a korongkezelésünkkel és az optimális kockázatvállalással. Ezúttal az volt a kulcs, hogy mennyi fájdalmat vagyunk hajlandóak eltűrni.”
Jarmo Tolvanen, a magyar válogatott szövetségi kapitánya
„A szlovén válogatottnak jár a gratuláció, mert kiválóan játszott, pedig nehéz helyzetben kellett megtalálnia a megoldást. Sajnos mindez jó reakciót váltott ki. Kicsit hasonlított ez a meccsünk a korábbiakra: lassan kezdtünk, az ellenfél viszont nagyon jól, erősen. A második és harmadik játékrészben fokozatosan javultunk, megvoltak a helyzeteink is, hogy többször betaláljunk, ám sosem sikerült. Nem a mi napunk volt.”

ÖSSZEFOGLALÓ

Próbálunk szofisztikáltan fogalmazni, de nem nagyon tudunk: ez a világbajnokság tényleg nagyon durva.

Avagy nem beszélt a levegőbe a világbajnokság előtt Jarmo Tolvanen, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, amikor úgy fogalmazott, „pokoli torna" lesz ez, hiszen csak jó csapatok vannak itt Budapesten – és mi sem lőttünk mellé, amikor azt tippeltük, lesznek bőven körbeverések.

Arra azonban épeszű ember aligha számított, hogy két és fél forduló után a papíron legerősebb Szlovénia 0, míg a kazah, olasz, brit hármas tagjai egyaránt 6-6 ponttal áll majd. Azaz simán előfordulhat, hogy 6 pont nem lesz elegendő a bennmaradáshoz, 9 meg a feljutáshoz...

Mindezek fényében különösen fontos lett volna, hogy a szlovénok ellen legalább pontot, de inkább pontokat szerezzünk.

Szóval az a Szlovénia volt az ellenfelünk, amely mindössze budapestnyi lélekszámú kis ország, és az összes mutatója – profi és utánpótlás-játékosok, jégcsarnokok, bírók száma, stb. – töredéke csupán a miénknek – mégis, felháborítóan jó hokijuk van, a szlovén iskola csak úgy ontja magából az olyan világklasszisokat, mint az NHL-es Los Angeles Kings kétszeres Stanley-kupa-győztes csapatkapitánya, Anze Kopitar, vagy a KHL-szinten is meghatározó sztárok. Szerencsére előbbi nem volt itt, de ettől még pontosan tudtuk, a szlovénok az életükért és a becsületükért fognak küzdeni ellenünk, hiszen eddigi szereplésük már így is épp elég nagy blamázs.

Andrew Sarauer kapura lövésével indult a meccs, majd a mi ketrecünk előtt Vay Ádám percei következtek, miközben Sofron István jó szokása szerint osztotta a halált szerte a pályán.

Nyomtak a szlovénok, mi főleg kontrákból próbáltunk építkezni: az egyik ilyen alkalmával Sebők Balázs úgy fűzte be védőjét, hogy szegény azt sem tudta, milyen rendezvényen van, de a ziccert végül nagyot spárgázva védte a mamuttal Gasper Kroselj kapus.

A hetedik perc végén viszont már Vay sem segíthetett: Aleksandar Magovacnak tettek vissza egy korongot, ő meg eleresztett egy föld-levegő-rakétát a bulikör széléről, a pakk pedig irgalmatlan erővel vágódott a keresztvas alá – kapusunknak a kezét is alig volt ideje felemelni (10).

Nem nagyon tudtunk mit kezdeni a szlovénok gyorsaságával, csak szabálytalanságokkal tudtuk tördelni a játékot – jöttek megint a magyar kiállítások... Az egyik szlovén fórnál aztán Sofron kapcsolt Sylvester Stallone-üzemmódba, egyszemélyes hadsereget alakítva el is orozta a pakkot a támadóharmadban – kár, hogy a bírók – akik ezen a vb-n valamiért az ellenfeleink szabálytalanságait nem nagyon akarják észrevenni, csak a mieinket... – „elfelejtették" kiállítani Robert Sabolicot, miután belegyógyította a jégbe a nagyot küzdő Sofront.

Nem sokkal később Vas János mégis kiegyenlíthetett volna: Kroselj nem tudott felszabadítani, a pakk csapatkapitányunkhoz került, aki viszont kisodródva, háttal a kapunak mellétette – nem lehetett érte hibáztatni, de roppant bosszantó volt, hogy az egész harmadra ez volt a jellemző: nekünk valahogy semmi sem akart bemenni. Mondjuk, az első harmad kapura lövései alapján minimum jogos volt az egygólos szlovén előny: ha hinni lehet a statisztikának, 24:9 volt az ő javukra – de minőségi helyzeteink ettől függetlenül nekünk is akadtak. És hát tudjuk, hogy ez nem minden: nem felejtettük, hogy a szlovénok a britek és a lengyelek ellen is jóval többet lőttek kapura, a végén mégis pont nélkül maradtak, szóval ebben is bízhattunk.

Az első periódus után is lassabbnak és esetlegesebbnek tűnt a játékunk, de végre jól oldottunk meg egy emberelőnyt, meg szerencsére van egy Sebőkünk: a KalPa finn bajnoki ezüstérmes csatára úgy kígyózott át két szlovén védő között, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne, majd ellentmondást nem tűrően vágta be a pakkot a kapus mellett (1–1). Tényleg élmény nézni ennek a 23 éves srácnak a játékát, nagyon ritkán látni magyar jégen ilyen – magyar születésű és nevelésű – játékost.

Csak sajnos ez mindhiába, ha hátul odaadogatjuk az ellenfeleknek a korongot. Márpedig megint ott veszítettük el, ahol a legkevésbé szabadna, a kapu mögött: Bostjan Golicic köszönte szépen, neki már csak centereznie kellett, a kapussal teljesen egyedül szemben álló szlovén csékának, Jan Urbasnak meg csak bepofoznia a teljesen kiszolgáltatott helyzetben hagyott Vay ketrecébe (21).

Ezt követően megint Sebők volt az, aki betalálhatott volna, előbb egyenlő létszámnál, majd fórban is csak centiken múlott az egyenlítés, de Kroselj a helyén volt, majd megúsztunk egy hatalmas szlovén kapuvasat – a záró harmadra így ugyancsak egygólos szlovén előnnyel fordultak a felek, de ez a periódus már jóval kiegyenlítettebb játékot hozott, mint az első húsz perc.

Ez a tendencia folytatódott az utolsó játékrészben is.

A „zebrák” szelektív látása ugyan nem változott, mi viszont egyértelműen feljavultunk. Rövid időn belül két hatalmas egyenlítési lehetőség is jelezte ezt. Előbb hátrányban ugrott ki Sofron és Szirányi kettő az egyben, szépen ki is akarták játszani a helyzetet, ám az utolsó szlovén védő bevetődve még elérte valahogy a pakkot. Majd ennél is nagyobb gólszerzési lehetőség maradt ki: Sebők tökéletes korongot tett Hári János elé, akinek csak az üres kapuba kellett volna továbbítania, helyette a kapuvasat találta el, onnan meg épp Kroselj alá pattant a korong, aki így úgy védett, hogy köze sem volt az akcióhoz – óriási mákja volt a szlovénoknak...

A szlovénok mestere, Kari Savolainen is érezte, hogy meleg a pite, egyből ezután kikérte az idejét, jó tíz perccel a meccs vége előtt. Támadásban maradtunk, mentünk előre szívvel-lélekkel, a meccs második felében tényleg egy szava sem lehetett senkinek a srácokra – csak az a fránya gól nem akart jönni, egyszerűen semmi nem pattant szerencsésen.

Bezzeg a szlovénoknak.

Mindent egy lapra feltéve támadtunk, ebben pedig mindig benne van a kontra lehetősége, öt perccel a vége előtt a szlovénok el is mentek, Golicic lövése pedig Háriéval ellentétben nyilván befele pattant a kapuvasról (3–1).

Nem tudjuk pontosan, mit ártottunk Fortuna istenasszonynak, de hogy pikkel ránk valamiért, az biztos: miután Tolvanen nagy kockázatot vállalva (bár veszítenivalója nem volt) több mint három perccel a vége előtt lehozta a kapust, az ellenfél egy, a saját harmadból teljesen vaktában kiemelt korongja ugyanúgy pattant be a vasról, mint azelőtt nem sokkal Golicic lövése. 4–1

„Ikszszagú” meccsen Szlovénia válogatottja Magyarország ellen megszerezte első győzelmét a tornán.

Ezek után pedig mi nem számolgathatunk, a képlet innentől pofonegyszerű: nekünk mindkét hátralévő meccsünket nyerni kell (sorrendben a lengyelek és a britek ellen), méghozzá rendes játékidőben – egyúttal szurkolni, hogy a többi meccs is jól alakuljon...

KORÁBBAN
Olaszország–Kazahsztán 3–0(2–0, 1–0, 0–0)
Nagy-Britannia–Lengyelország 5–3 (2–1, 0–2, 3–0)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Kazahsztán3219–4+5 6
2. Olaszország3218–4+4 6
3. Nagy-Britannia3219–10–16
4. Lengyelország3128–10–23
5. Szlovénia3127–8–13
6. MAGYARORSZÁG3124–9–53

PERCRŐL PERCRE

3. HARMAD

60. perc. Még egy magyar lehetőség, nincs gól, van duda. VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK, SZLOVÉNIA–MAGYARORSZÁG 4–1. 2–1 után a magyar válogatott óriási erőket mozgósított az egyenlítés érdekében, óriási helyzeteket hagyott ki, de végül egy kontrából és üres kapura kapott még két gólt. Ezért kár, nem volt ekkora különbség a két csapat között. Jönnek még a lengyelek és a britek, és holnap nagyon-nagyon nyerni kellene Lengyelország ellen, mert 3 kör után Magyarország sereghajtó az igen sűrű mezőnyben.

60. perc. Darálunk azért tovább, Sofron-helyzet, nincs gól.

60. perc. Ez az 1–4 nagyon nem tesz jót az eddig sem jó gólkülönbségünknek, igaz, a végén nem ez, hanem az egymás elleni eredmények döntenek. Teljes a káosz a tabellán, 3–0–2-vel akár még fel is lehet jutni. És lefelé is tekintgetni kell, mert 3 kör után, ha jól számolok, kieső helyen leszünk.

59. perc. Ales Music kimegy 2 percre.

59. perc. A szlovén kapu előtt kicsit kieresztik a gőzt a srácok, Kóger az eseménysor közepén, a játékvezető rendet rak.

57. perc. ÉS EGYBŐL KAPUNK EGY ÜRES KAPUS GÓLT MAJD' EGÉSZ PÁLYÁRÓL, 4–1, ENNEK VÉGE. Sabahudin Kovacevic a gólszerző, az assziszt Anze Kuralté. Pluszpontok azért, mert egész pályás, kapufás gól… A magyar vezérszurkoló csak arra fordult vissza, hogy villog a fény a kapu fölött, hogy gól.

58. perc. Nem úgy tűnik, hogy ebből bármi jó kisül, na. A tábor ettől függetlenül egyszerre ugrál. Lehozzuk a kapust.

56. perc. SZLOVÉNIA–MAGYARORSZÁG 3–1, Bostjan Golicic a gólszerző, helyes játékvezetői ítélet, bármennyire is fáj. 55:06 a gólperc, Anze Kuralté a gólpassz.

56. perc. EZ VITATHATATLAN GÓL LESZ AZ ISMÉTLÉSEK ALAPJÁN, SAJNOS, 3–1-RE FOG VEZETNI SZLOVÉNIA, HIÁBA JELEZTE A BÍRÓ (HELYTELENÜL), HOGY NINCS GOND.

56. perc. ÜNNEPELNEK A SZLOVÉNOK, DE VIDEÓZÁS JÖN ELŐBB! Golicic lövése flipperezett a kapuvasak között, meg első blikkre a gólvonal mögötti területet is megjárta...

55. perc. Kétszer kiütik a korongok a szlovénok, ez eddig talán a leggyengébb előnyünk, még úgy is, hogy Sebők összekuszálja a védőket. Aztán Pozsgai, Sebők a korong útja, Galló érkezik, de nem tud lőni. Kiegészül Szlovénia, de jön még egy lövés, viszont Kroselj szépen véd!

54. perc. Galló kerülne helyzetbe, de úgy leütközik (szabályosan), hogy csillagokat lát. Aztán bevisszük megint a korongot, igaz, tiszta lövőhelyzet (még) nincs.

53. perc. MAGYAR EMBERELŐNY! Ales Krajnc száll ki 2 percre, miután odanyomott egyet Gallónak, akinek még a sisakja is megrendült. Nagyon be kellene lőni.

52. perc. Hári nagyot dolgozik és visszapasszol, egy lövés, mellé, jön az ismétlés, az sem jó. A szlovén ellenakció is veszélyes, egy finom kézre csapás és már nincs is helyzet. Khm.

51. perc. Savolainen, a szlovén szövetségi kapitány időt kér, mert vendégszempontból a helyzet az utóbbi percekben nagyon meleg.

51. perc. Sebők jobbra passzol, Garát lő, Kroselj véd. Rendkívül jó és közönségszórakoztató mérkőzés, főleg a 2. és 3. harmad.

51. perc. Sofron fordulna vissza a kapu mögött, nem megy. Óriási energiákat mozgósít és óriásit harcol a magyar válogatott, sajnos a meccs legnagyobb ziccere kimaradt az imént.

50. perc. Magosi csel és lövés, véd a kapus.

49. perc. KIEGÉSZÜLÜNK ÉS ZICCERÜNK VAN! Hári és Sebők keveri össze a vendégeket, aztán Hári az üres kapu torkából a jobb oldali vasra üti a korongot. MEKKORA HELYZET VOLT!!!

49. perc. MAGYAR KONTRA ÉS HELYZET!!! Remekül sikerül kijátszani a megugrást, de Sofronék üres kapuig próbálnak passzolni, és az utolsó átadás nem jó! Sofron keresztpassz, Szirányi visszatenné Sofronnak, de jön egy szlovén bekk és óriásit ment, kvázi góltól óvva meg csapatát.

48. perc. Totális káosz tör ki a magyar kapu előtt, de szerencsére a szlovén csapat csatárai egyetlen próbálkozással sem találnak kaput.

47. perc. MAGYAR KONTRA! Nagy ugrik meg, középen Pozsgai, Nagy nem passzol, hanem lő, de nem pontosan. Aztán jönnek a szlovénok és felállnak.

47. perc. Na ez nem hiányzott. MAGYAR KIÁLLÍTÁS, GARÁT ZSOMBOR MEGY KI 2 PERCRE FOGÁSÉRT. A közönség hangosan kifejezi elégedetlenségért.

46. perc. Sarauer húz vissza kapu mögül egy korongot, de csak a közönség hördül, lövés nincs. Aztán Gallónak odacsapnak, Sarauer is a jégen, Galló a kezét fájlalja. Keménykedés van itt, kérem.

45. perc. Stipsicz lecsap egy gazdátlan korongra és megindul nagy lendülettel, de fennakad. A kapu előtt aztán rendrakás, Magosit beterelik a kapuba. Szegény Magosi kapusra, kapura ráesett, meg kapott egy jó nagyot Vidmartól. Nincs kiállítás. Fütty, az van. A lelátóról. Szerelni kell, mármint nem Magosit, hanem a kaput, jön a fúrós ember és helyreállít.

44. perc. Magyar lehetőség, Kroselj összeszedi a korongot, bár lehet, ő sem tudja pontosan, hogyan.

44. perc. Golicic lő a bal szélről, élesen, de nem jár sikerrel.

43. perc. Élénk iramban, ám helyzetek nélkül kezdődik a 3. harmad.

41. perc. Ez a harmad lesz a végső! Már ha nincs hosszabbítás. FOLYTATJUK! És kihúzzuk a 13 másodpercnyi áthúzódó kiállítást első feladatként.

Sebők (14) szerezte egyetlen gólunkat (Fotó: Szabó Miklós)
Sebők (14) szerezte egyetlen gólunkat (Fotó: Szabó Miklós)

2. HARMAD

40. perc. Még egy meleg helyzet marad a végére, de megszólal a duda. Áthúzódó kiállítás lesz, és SZLOVÉNIA–MAGYARORSZÁG 2–1 KÉT HARMAD UTÁN. A magyar válogatott óriásit javult támadásban, Sebők gyönyörű gólt szerzett, de sajnos erre Urbas öt percen belül felelt. Volt esélye a magyar csapatnak a 2–2-re, igaz, a szlovénnek is a 3–1-re, a 2–1-es szlovén vezetés eddig megfelel a játék képében. Magyarország második harmadbeli játéka viszont nagyon biztató volt.

40. perc. Sikerül tisztázni, Galló zavargászik, hogy veszítsenek a vendégek egy kis időt még. Vay véd egyet, amikor visszajönnek a magyar harmadba, de már csak 25 másodperc. Jó blokk, Hári tisztáz.

39. perc. Vay kuporodik össze a kapuban, és a korong is nála van szerencsére. Ticarék oda-vissza járatták a kapu előtt a korongot, a befejezés nem volt jó. Illetve nekünk nagyon is jó volt... 1:07 van hátra.

39. perc. ÚJABB MAGYAR KIÁLLÍTÁS. Jobb híján Vay bottal akaszt a kapu előtt, kiállítás. Kiválasztjuk az „áldozatot”, a kapus helyett Nagy Gergő üli le a büntetést. Egyértelmű kiállítás volt, Vaynak semmi más választása nem akadt.

39. perc. Van még két perc valamit alkotni, Bodó próbál is, nem hagyják...

38. perc. Egy távoli lövéssel véget ér a szlovén emberelőny, Vay véd, buli lesz.

37. perc. Biztatóan nyitunk hátrányban, sikerült kétszer kiküldeni a korongot, Szlovénia nem tud felállni.

36. perc. KIÁLLÍTÁS. Gőz ül le 2 percre.

36. perc. CSILING! Kovacevic lő, kapu mellé, ami viszont nagyobb baj, nem szabadul fel a magyar kapu, a szlovénok meg eltalálják a jobb oldali kapuvasat. Nem bírjuk a nyomást, szabálytalanság, kiállítás lesz.

35. perc. Golicic nullszögből, de veszélyesen lő keresztbe, megússzuk. Egyből jön a magyar riposzt, de Magosi hiába veszélyeztet, nem örülhet.

34. perc. Kiegészülnek a szlovénok, megúszták.

33. perc. NEM!!! Újabb gólhelyzet a vendégkapu előtt, Galló befordul, közelről lő, Kroselj véd, aztán betuszkolná a korongot, de a szlovének nem kérnek ebből. Elmozdul a kapu, tereprendezés. A szlovénok hátul veszik a levegőt, ez pont jól jön nekik.

33. perc. NAAAA! Feláll a magyar csapat, jön a bomba, kipattan, nem sikerül bepréselni a kapuba sehogy. Aztán még egy lövés, Kroselj véd, ez a harmadik védése egymás után. Eddig kiváló a fór, jön egy buli a szlovén kapu előtt.

32. perc. EGY KIS DOMBRA LECSÜCSÜLÜNK, CSÜCCS! 2 perc, mert Gregorc jégre küldte Magosit, és még rá is esett a magyar játékosra. MAGYAR EMBERFÓR!

31. perc. NINCS BENT!!! Két lehetőség Sebők előtt, aki remek játékkal kerül helyzetbe, hasra fekteti a szlovén kapust, majd lő, Kroselj viszont ritkán látható bravúrral belekap a korongba. Bravúros lövés, bravúros védés!

30. perc. MOST VAN BAJ, 2–1 SZLOVÉNIÁNAK, URBAS! De bosszantó! Pedig megnyerjük a bulit, ám a jobb oldalról Bostjan Golicic vissza tudja tenni a korongot, érkezik Jan Urbas, a szlovén csapatkapitány magasan a kapuba lő. Áááááá... 29.35 a gólperc, Verlic és Golicic behúz egy asszisztot.

30. perc. DADOG! Egy élesen kapu elé lőtt koronggal akad baja Vaynak, de végül nincs Vay-baj, van viszont a magyar kapu előtt szlovén buli.

29. perc. Hatalmas az iram, nyílt sisakos a játék! Vaynak kell védenie egyet, a kontra után káosz a szlovén kapu előtt, Nagy Krisztián felpörgő lövése után. A korong végül Kroseljnél, a bulit meg kiviszik.

27. perc. Többet kell imádkozni, mint a mátraverebélyi búcsúban, de sikerül megúsznunk egymás után három meleg szituációt, ebből az egyik az üres kapu előtt keresztbe húzó korong. Nem lett volna egészséges, ha gólra góllal felelnek. Urbas és társai keltettek pánikot.

26. perc. GÓÓÓÓÓÓÓL!!! GÓÓÓÓÓÓÓÓL!!! GÓÓÓÓÓÓÓÓL!!! SEBŐK, 1–1! A szlovén csapat már lélekben kiegészült, a jégen viszont nem. Elbámulnak a védők, Sebők hirtelen felkapcsol egy sebességgel, rakétaként lő ki a bekkek közül, ziccerbe kerül és értékesíti is azt! 25:07 a gólperc, gólpasszadó Hári és Wehrs! Gyönyörű egyéni megmozdulás volt, robban az Aréna!

25. perc. Felállunk, miután Sarauer kockáztatás helyett inkább a biztos felállásra megy rá. Kapáslövés, blokk! 20 másodperccel a fór vége előtt kiütik a korongot a szlovénok.

23-24. perc. A magyar kontra nagyon veszélyes, a szlovénok épp, hogy megússzák, mellékhatás viszont van, Rok Ticar 2 percet kap bottal akasztásért.

23. perc. KÉT SZLOVÉN HELYZET! Az első ráadásul nagy, ketten viszik egy ellen, kijátsszák, Vay véd!

23. perc. VIGYÁZZ, CSÚSZIK! Elesik az egyik „zebra”, derültség. Nagy Krisztián megsérül, nincs derültség.

22. perc. VAY MEKKORÁT VÉD! Pazar mozdulattal véd a lepkéssel egy félmagas lövést a magyar kapus, villámreflex!

21. perc. MAGYAR HELYZET! Sarauer keveredik a kapu elé, ám bosszúsan távozik.

21. perc. FOLYTATJUK! Hári elviszi a bulit.

1. HARMAD

20. perc. A kiállítás lepereg, 15 másodperccel később a harmad is. VÉGE! SZLOVÉNIA–MAGYARORSZÁG 1–0 AZ ELSŐ HARMAD UTÁN. Ugyanaz a pozitívum, mint az olasz meccsen, mármint hogy nem kettővel megy az ellenfél, mert helyzete volt elég… Vay ma is remekül véd, 23 alkalommal hárított eddig, Kroselj 9 védést mutatott be. Voltak magyar ziccerek, de kétségtelenül megérdemelt a szlovén vezetés. Pihenő!

20. perc. Az utolsó perc kezdődik, kicsit kevesebb van a magyar fórból. Sofron keresztpassz Sarauernek, a lövés nem jó. Kiteszik a korongot a szlovénok, sőt, indulnak, Music próbálkozik, de Vay védeni tud. Huhh.

18. perc. 2:15 van a harmadból. Jó a nyitány, Pozsgai próbálkozik, nem jár sikerrel. Aztán nagy darálás, mentenek a szlovénok, csere, mehetünk vissza.

17. perc. MAGYAR EMBERELŐNY! Erdély Csanád nagyon harcos, a bal szélen kicsikarja a korongot, Magovac visszatartja ölelő karjaiban, 2 perc, Magovac második kiállítása.

17. perc. Két távoli magyar lövés, egyikbe sem sikerül belepiszkálni. Aztán remek villámakció, Sarauer lő kapásból Galló passza után a jobb oldalról, Kroselj véd. Helyzet volt!

16. perc. A rossz lövés sose annyira rossz, a palánkról szlovén támadó elé kerül a korong, szerencsére nem tudják visszalőni. A nyomás irgalmatlan, Vay véd még egyet, és végre sikerül kiütni a korongot, kiegészül a magyar válogatott. Meleg volt ez az emberhátrány!

16. perc. Magyar kontrával kezdődik a kiállítás, de aztán feláll Szlovénia, és kialakít egy pár lehetőséget. Végül Blaz Gregorc tüzel hátulról, Vay „lenyeli” a korongot. Szép védés.

15. perc. MAGYAR KIÁLLÍTÁS. Kuralt, Music és Ograjensek keveri meg a magyar védelmet, Sofron nem tűri ezt, fejjel előre a palánkba küldi Kuraltot. 2 perc, megint emberhátrány.

14. perc. Két lehetőség is a szlovén kapu előtt, Benk passzol vissza a kapu mögül, de Nagy Krisztián hoppon marad, a korong a kapus alatt.

13. perc. NA MOST! Hári tálal Sebők elé, aki lő, Kroselj véd. Ezzel le is ketyeg lassan a fór, ezzel az egy magyar helyzettel.

12. perc. A fór első percében nem sikerült felállni.

11. perc. Kettő az egyben meglépnek a szlovének, de kihagyják, aztán újabb hiba, Urbas helyzetben, de nem tud gólt lőni fonákkal.

11. perc. MAGYAR FÓR! Egyrészt kivédekezzük a hátrányt (úgy, hogy egyenlíthettünk volna), másrészt a gólszerző Magovac a Sebőkkel szemben elkövetett szabálytalanságért kap 2 percet.

10. perc. ÜRES KAPURA MELLÉ, ENNÉL NAGYOBB LEHETŐSÉG NINCS! Hosszan kivágott magyar korong, Kroselj messze kikorcsolyázik a kapujából, de elszámítja magát, Vas összeszedi a korongot, de nem tudja az üresen maradt kapuba terelni fonákkal a játékszert! Nem volt ideje semmire, 360 fokos fordulatból egyből lőtt, a gólvonal elé érkező szlovén védő zavarása mellett. Pedig már a gól utáni fényeket is ráirányították a kapura… Kroselj bárdja „elromlott”, felszerelés-reparálás.

10. perc. Egészen kiváló magyar emberhátrányos védekezés, aztán az agresszíven letámadó Sofron és Sabolic összekap, miután Sabolic a jégbe tunkolta a magyar csatárt.

9. perc. HÚHA! Ticar kihagy egy helyzetet, de mielőtt megkönnyebbülnénk, Nagy Krisztiánt kiszórják 2 percre. Eléggé fenékre ültette ellenfelét, szabálytalan eszközökkel.

8. perc. Pance hibázik, és ajándékoz egy helyzetet a magyar válogatottnak, a lövés messze fölé vágódik a blokkról.

8. perc. Cserébe Magosi keveredik helyzetbe, lövése után bedobás következik a szlovén kapu előtt.

7. perc. NA, EZ ÉRETT, 0–1, ELŐNYBEN SZLOVÉNIA.ILLETVE HIVATALOSAN AZ EREDMÉNYJELZŐN 1–0, hisz Szlovénia a „hazai” csapat. A világbajnokságon először Szlovénia megszerzi a vezetést, Aleksandar Magovac a gólszerző. A 11. szlovén lövés már kiköt a magyar kapuban. Magovac a jobb oldali körből óriási kapáslövéssel szinte szétlövi a rövid fölsőt, Vaynak semmi esélye nem volt. Szép gól, de nekünk nem tetszik. Ales Musicé a gólpassz, 6:57 a gól pontos időpontja.

7. perc. Megint Vay akcióban, sok lövőhelyzete van a vendégeknek, és a kipattanókat is nyomasztó gyakorisággal piszkálják eddig vissza.

6. perc. MAGYAR ZICCER! Sebők lép meg egy kontrával, egy az egyben van szemben a kapussal, de nem tud túljárni Kroselj eszén! Ráadásul a „rekontra” ül, veszély a magyar kapu előtt, ám egy remek blokk miatt hoppon maradnak a vendégek!

5. perc. Híííííj! Vayról kijön egy belőtt korong, aztán vissza is piszkálják, de a felpörgő korongot a magyar kapus lekapja a lepkés kesztyűvel. Újabb bedobás a magyar kapu előtt, jókora szlovén fölény. A buliból újabb szlovén lövés, megint Vayé a korong.

5. perc. Ales Music próbálkozik a bal szélről, sikertelenül, aztán sikerül a centert kiröptetni a kapu elől, ne zavargásszon már annyira. Bedobás.

4. perc. Bedobás a magyar kapu előtt, a korong hátrakerül, Vay rátenyerel, a buli soha nem érhet véget. És tényleg nem, mert újabb bedobás következik hamarosan.

4. perc. Kovacevic ereszt meg a kék vonal közeléből egy roppant kellemetlen lövést, ám szerencsére nem jár sikerrel a kísérletezés.

3. perc. Rok Ticar próbálja éles szögből meglepni Vayt, de a magyar kapus a rövid saroknál hárít.

2. perc. Vas János kaszál egy kicsit a szlovén kapu előtt, agresszivitásával okoz egy kis káoszt, ám helyzet ebből nem lesz.

1. perc. Galló előtt adódik az első lövési lehetőség, Kroselj feljegyzi az első védést.

1. perc. KEZDŐDIK A MÉRKŐZÉS!

Meccs előtti show, fények, mindjárt kezdünk! Fehér-feketében a mieink, kékben a szlovén csapat. Egyperces gyászszünettel kezdődik a mérkőzés. A kapuban Vay Ádám és Gasper Kroselj.

ELŐZMÉNYEK

A magyar első sorban megragadt Sebők és Hári mellett Erdély, azaz ez a sor úgy folytatja, ahogy az olaszok ellen abbahagyta a mérkőzést.

Tegnap a csapat pihent, a stáb elemzett, délelőtt edzés volt, most pedig lehet bizonyítani, hogy használtak az elemzések – a szlovének az „életükért hajtanak”, mert ha 0–0–3-mal kezdik a vb-t, akkor nagy baj van… Tétmérkőzésen a mieink még sosem győzték le Szlovéniát.

Szirányi Bence arról, hogy mit kért a szövetségi kapitány Jarmo Tolvanen:

„Az edző tudatosította bennünk, hogy nem lehet ennyi kiállításunk, mert nagyon sokat szedtünk össze, különösen a kazahok ellen abban az ominózus harmadik harmadban. Ezzel saját magunknak főztük le a kávét azon a meccsenmagyarázta a harmincesztendős védő, aki nemsokára ismét apai örömök elé néz: feleségével augusztusra várják harmadik gyermekük születését.– A kezdésnél, az első harmadban is jobban kell koncentrálnunk, és ugyanígy végig a maradék negyven vagy negyvenöt percben – megállás nélkül, szívvel-lélekkel menni kell előre!”

JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! Szerdán a magyar és a szlovén válogatott zárja a divízió 1/A férfi jégkorong-vb 3. fordulóját, korábban Olaszország legyőzte Kazahsztánt, Nagy-Britannia pedig Lengyelországot, lassan teljes a körbeverés és már nincs veretlen csapat a mezőnyben. A kérdés: marad-e nyeretlen? Ha a mieink nyernek, akkor 2 győzelemmel és 1 vereséggel csatlakoznak az élen állókhoz, Szlovénia pedig három vereséggel kritikus helyzetbe kerül. Tartsanak velünk!

A VÁRHATÓ MAGYAR ÖSSZEÁLLÍTÁS
Sebők, Hári J., Erdély
Galló V., Sarauer, Sofron
Nagy G., Vas J., Magosi B.
Kóger, Nagy K., Benk
Bodó

Stipsicz, Pozsgai
Varga A., Wehrs
Garát, Gőz
Szirányi B.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK (2):
Rajna Miklós (Fehérvár AV19), Vay Ádám (Rapid City Rush – Egyesült Államok)
VÉDŐK (7): Garát Zsombor (MAC Budapest), Gőz Balázs (Norfolk Admirals – Egyesült Államok), Pozsgai Tamás (MAC Budapest), Stipsicz Bence (Fehérvár AV19), Szirányi Bence (Fehérvár AV19), Varga Arnold (UTE), Wehrs Kevin (HC TWK Innsbruck – Ausztria)
CSATÁROK (13): Benk András (UTE), Bodó Christopher (MAC Budapest), Erdély Csanád (Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Timra – Svédország), Hári János (Fehérvár AV19), Kóger Dániel (Fehérvár AV19), Magosi Bálint (DVTK Jegesmedvék), Nagy Gergő (Quad City Mallards – Egyesült Államok), Nagy Krisztián (MAC Budapest), Sarauer Andrew (Villach – Ausztria), Sebők Balázs (KalPa – Finnország), Sofron István (Villach – Ausztria), Vas János (DVTK Jegesmedvék)

ELLENFÉLNÉZŐ: SZLOVÉNIA

Budapestnyi lélekszámú nemzet tőlünk délnyugatra, tengerrel és hegyekkel, valamint érthetetlenül színvonalas jégkoronggal és kifogyhatatlan utánpótlással. Ritka, amikor az aktuális ellenfelünknél minden infrastrukturális (és hasonló) összevetésben jobbak a számaink, márpedig Szlovéniával szemben így állunk: több a játékosunk, a bírónk, a csarnokunk, mégis nekik van NHL-sztárjuk – a Los Angeles Kings kétszeres Stanley-kupa-győztes csapatkapitánya, Anze Kopitar szerencsére nem ereszkedik le a divízió 1/A szintjére, úgyhogy nincs itt –, és ők lifteznek az elitbe, s jártak a legutóbbi két olimpián is. Ez adja a szabályt erősítő kivételt, a világranglista-helyezésbeli különbséget. Történelmileg is egyértelműen jobbak nálunk: azt a kevés győzelmet, amelyet eddig szereztünk, kivétel nélkül edzőmeccseken ünnepelhettük, mert amikor tétért játszottunk, rendre alulmaradtunk. Ám így voltunk ezzel Olaszországgal szemben is hétfőig...

Örökmérlegünk ellene:5–2–23, 66–115
Összes játékos:1024 (5291)
Férfi játékosok:136 (627)
Utánpótlás-játékosok:822 (4054)
Játékvezetők:48 (118)
Fedett pályák:7 (41)
Nyitott pályák:0 (16)
Világranglista-helyezés:15. (20.)
(Zárójelben a magyar értékek.)

AZ EDDIG LEJÁTSZOTT MÉRKŐZÉSEK
1. FORDULÓ
Április 22., vasárnap
Nagy-Britannia–Szlovénia3–1
MAGYARORSZÁG–Kazahsztán0–3
Lengyelország–Olaszország1–3
2. FORDULÓ
Április 23., hétfő
Szlovénia–Lengyelország2–4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik